S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Ako posilniť imunitu pre boj s vírusmi a koronavírusom?

24.03.2020

Ako posilniť imunitu  pre boj s vírusmi a koronavírusom?

Pomocou stravy je možné urobiť veľa pre správne fungovanie imunitného systému. Pestrým výberom potravín zvyšujeme šancu, že nášmu organizmu dodáme všetky potrebné živiny. Niektoré druhy potravín, však obsahujú vysoké koncentrácie látok, ktoré sú pre zdravie a podporu imunity významnejšie ako iné.

V tomto článku sa budeme venovať práve živinám a potravinám, ktoré obsahujú vo zvýšenom množstve látky, dôležité pre posilenie imunitného systému. Vo väčšine prípadov ide o produkty, ktoré si vieme dopestovať aj sami v našich záhradách či na balkónoch a terasách.

Konzumujte kvalitné bielkoviny
Pre správne fungovanie imunitného systému je potrebné mať vyvážený energetický príjem a konzumovať dostatočné množstvo kvalitných bielkovín (esenciálnych amínokyselín). Kvalitné bielkoviny sa nachádzajú predovšetkým v potravinách živočišneho pôvodu (mäso, ryby, vajcia, mlieko a mliečne výrobky), z rastlinných zdrojov môžeme využiť strukoviny (sója, šošovica, fazuľa, hrach), celozrnné obilniny, quinou, konopné semienko a orechy.

Rovnako ako sú dôležité v strave bielkoviny, sú dôležité aj tuky (hlavne esenciálne mastné kyseliny). Pre správne fungujúcu imunitu je dôležité prijímať v strave dostatok omega-3 mastných kyselín, napríklad z rýb, vlašských orechov, ľanového oleja a chia semienok.

Beta-glukány zvyšujú odolnosť organizmu proti vírusom
Ďalšími hodnotnými pomocníkmi pri posilňovaní imunity sú beta-glukány, patriace do skupiny rozpustnej vlákniny. Beta-glukány zvyšujú odolnosť proti vírusovým, bakteriálnym i pliesňovým infekciám (aktivácia zvýšenej produkcie protilátok). Vo významnom množstve sa tieto látky nacházajú v obilninách (jačmeň, ovos) a hubách (hlíva, shii-take, reishi).

Hľadáte prostriedok na komplexné posielnenie imunity?
Vyskúšajte IS 6


IS6 Komplexné posilnenie imunity

IS6 je výživový doplnok, ktorý prispieva ku komplexnému posilneniu imunitného systému.
Posilňuje organizmus v čase ochorenia, ale aj preventívne.

Je vhodný pri autoimunitných ochoreniach aj u alergikov.
Obsahuje vzácnu kombináciu bioflavonoidov so synergickým (podporným) účinkom.

1 kapsula IS6 obsahuje

výťažok z huby Reishi 96 mg, meďnatý komplex chlorofylínu 50 mg, extrakt z čučoriedok 30 mg,
extrakt z plodov vinnej révy 30 mg, luteín 16 mg, lykopén 7 mg.
Obsah balenia

120 kapsúl
Odporúčané denné dávkovanie

1 kapsula denne

Zabezpečte telu potrebné vitamíny a minerály
Odoporúča sa tiež zvýšiť množstvo antioxidačne pôsobiacich látok (vitaminy a minerálne látky) ako sú vitamíny A, C, E, D, beta-karotény a ďalšie karotenoidy, zinok, selén, meď a železo. Vitamin A hrá velkou úlohu pri správnej imunitnej reakcii. Jeho významnými zdrojmi sú rybací olej, pečeň, vajcia, mliečne produkty a ďalej zdroje karotenoidov, napríklad mrkva, listová zelenina, červená repa a zázvor.

Dostatočný príjem vitaminov C a E podporuje množenie bielych krviniek, a tiež rýchlu elimináciu voľných radikálov a zvyšuje aktivitu likvidácie patogénnych buniek. Potravinovými zdrojmi vitamínu C sú čerstvé ovocie a zelenina (najmä však paprika, chren, rajčiaky, citrusy, čierne ríbezle, ružičkový kel, kivi, jahody, brokolica, zemiaky a karfiol).

Zdrojmi vitamínu E sú vajcia, pečeň, za studena lisované oleje, obilné klíčky, listová zelenina, špenát, ružičkový kel, orechy, celozrnné obilniny, strukoviny, sójové boby a zázvor. Vitamin D je dôležitý pri adaptácii imunitného systému. Jeho zdrojom je rybí olej, morské ryby, vaječné žĺtky, maslo, mlieko a mliečne výrobky, huby, a pretože sa na jeho syntéze podieľa slnečné žiarenie, je vhodné v zimnom období zvážiť jeho doplněnie kvalitným doplnkom stravy, obsahujúcim vitamín D3.

Náš imunitný systém posilňuje tiež dostatočný príjem zinku. Jeho zdrojmi sú tekvicové semená, ústrice, pšeničné klíčky, otruby, strukoviny, cibuľa a vajcia. Selén je silným antioxidantom a pomáha nám pedchádzať vzniku zápalu. Pre dostatok selénu sa odoporúča konzumovať pšeničné klíčky, kukuricu, cibuľu, semená, plody mora, strukoviny, výrobky z celozrnných obilnín a vajcia.

.

ČLÁNKY, KTORÉ VÁS TIEŽ ZAUJMÚ

  SULFORAFAN – DOKONALÝ OCHRANNÝ ŠTÍT PROTI RAKOVINE

  VIETE, ČO JE SULFORAFAN?

  MANDARÍNKY SÚ HOTOVÝ ZÁZRAK PRE TELO I PLEŤ

  FIGY SÚ PLNÉ VITAMÍNOV A MINERÁLOV

  NEUVERITEĽNÝ PRÍBEH – SULFORAFAN A JA

Posilniť aj črevnú imunitu
Pre správnu funkciu obranyschopnosti je dôležitý tiež dostatok medi a železa. Zdrojmi medi a železa sú strukoviny, pečeň, listová zelenina, orechy, vaječný žĺtok a celozrnné obilniny. Ďalej je vhodné posilniť našu črevnú imunitu. Pre podporu črevnej imunity je dôležité jesť v dostatečnom množstve potraviny bohaté na vlákninu (celozrnné obilniny, strukoviny, huby, zeleninu, ovocie), ďalej potraviny obsahujúce probiotiká a prebiotiká (kyslomliečne výrobky, kvasenú zeleninu, orechy, ovsené vločky alebo napríklad nápoj z kombuchy). Ako ďalšie potraviny a nápoje pre posílnenie imunity sú odporúčané cesnak, cibuľa, chren, rakytník, šípky, zázvorový alebo zelený čaj. Nezabúdajme sa udržiavať v dobrom psychickom stave, dopriať si dostatok spánku, a venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene. Zdravý a silný organizmus je totiž tou najlepšou ochranou.

Použité zdroje:
http://www.khsova.cz/docs/01_aktuality/files/jak_posilit_imunitu.pdf


Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NWZmZWU4Z