S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Figy sú plné vitamínov a minerálov

12.09.2020

Figy sú plné vitamínov a minerálov

S figami je to ako s datľami alebo olivami – buď ich zbožňujete alebo ich nemôžete ani cítiť. Do ktorej skupiny patríte vy? Ak do prvej, potom určite viete, aké sú figy vynikajúce a to tak čerstvé ako aj sušené a tiež to, že v sebe ukrývajú vzácny obsah, prospievajúci nášmu zdraviu.

Ak ste však z tých, ktorí figám príliš neholdujú, možno vás práve nasledujúce riadky presvedčia o tom, že toto exotické ovocie (ktoré si už dnes, mimochodom, môžete vypestovať aj doma na balkóne) rozhodne stojí za našu pozornosť. Prečo jesť figy? Pre toto!

Obsah vitamínov a minerálov vo figách
Figy obsahujú enzýmy na podporu trávenia, antibakteriálne zložky, vlákninu a vyváženú kombináciu 11 vitamínov, 14 minerálov a 14 aminokyselín (stavebných jednotiek bielkovín). Obsahujú laxatívne látky, flavonoidy, cukry, ale figy sú aj kožné alergény a ich miazga vážne dráždi oči. Figy sú pre svoj osviežujúci účinok veľmi vyhľadávanou potravinou pri anémii. Úľavu môžu priniesť ľuďom pri fyzickej, či psychickej únave. Figy sú aj výborným liekom proti kašľu. Stačí vziať asi 6 fíg, uvariť ich v pol litri mlieka, pridať med a získate prírodný liek, ktorý uľahčuje vykašliavanie. Sušené figy majú asi šesťnásobné množstvo kalórií ako čerstvé. Vysokým obsahom cukru môžu figy prispieť ku kazivosti zubov a môžu byť kontaminované plesňami. Čo je ale dôležité povedať, že aj keď obsahujú veľa cukru, sú ľahko stráviteľné a nepriberá sa z nich!

Figy sú vhodné na chudnutie
Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, figy sú pre spaľovanie tukových zásob skutočne účinné. Obsahujú totiž látky, pomáhajúce telu udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Okrem toho majú nízky glykemický index. Po konzumácii dochádza k zníženiu pocitu hladu a vy už nebudete mať chuť na kalorické bomby v podobe čokolád či sušienok.
Sušené figy zvykneme konzumovať len tak – ako aj iné sušené ovocie, prípadne si ich pridávame do jogurtu alebo kaše. Vynikajúce sú však aj v kombinácii s tvarohom, čerstvým syrom, v šaláte či dokonca flambované rumom. 

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
         
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Figy podporujú trávenie
Vláknina je výborná na trávenie a figy sú nabité vlákninou, ktorá pomáha zdravému črevnému pohybu a zmierňuje zápchu. Prechádza hromadne do stolice a podporuje jej hladký prechod cez telo. Strava s vysokým obsahom vlákniny je to, čo potrebujete na správne nastavenie tráviaceho systému a figy sú nutnosťou, pretože sa cítite plný a neprejedáte sa. Figy pôsobia ako jemné prírodné preháňadlo - urobia vašu stolicu jemnejšou a uľahčujú vyprázdňovanie.

Figy pre zdravé srdce a krvný tlak
Figy znižujú hladiny triglyceridov v krvi a prispievajú k zlepšeniu zdravia srdca. Triglyceridy sú tukové častice v krvi, ktoré sú hlavnou príčinou srdcových ochorení. Taktiež antioxidanty vo figách zbavujú telo voľných radikálov, ktoré blokujú koronárne artérie a spôsobujú koronárne ochorenie srdca. Figy tiež obsahujú fenoly a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení. Keď konzumujete menej draslíka a viac sodíka, narúša sa rovnováha sodíka a draslíka vo vašom tele a pripravuje cestu pre hypertenziu. Figy pomáhajú obnoviť túto rovnováhu, pretože sú bohaté na draslík.

      

Figy proti rakovine
Pravidelná konzumácia fíg môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva. Vláknina pomáha rýchlo odstrániť odpad v tele, čo dobre funguje na prevenciu rakoviny hrubého čreva. Množstvo semien vo figách obsahuje vysoké hladiny mucínu, ktorý zhromažďuje odpad a hlien v hrubom čreve a vyplavuje ich. Ženy, ktoré konzumovali viac vlákniny počas dospievania a mladšej dospelosti, mali menšie riziko stať sa obeťami rakoviny prsníka. Extrakty z fíg a sušené figy obsahujú prvky, ktoré pomáhajú pri prevencii rakoviny prsníka v postmenopauze.

Figy liečia málokrvnosť
Nedostatok železa v tele môže spôsobiť anémiu. Sušené figy obsahujú železo, ktoré je kľúčovou zložkou hemoglobínu. Ukázalo sa, že konzumácia sušených fíg zlepšuje hladiny hemoglobínu v krvi. Deti, dospievajúci, menštruujúce ženy a tehotné ženy by si mali osobitne sledovať hladinu železa, aby sa vyhli komplikáciám. Ak ste chorý alebo ste podstúpili operáciu, zahrňte figy do svojej stravy, aby ste zvýšili hladiny železa v tele a vyriešili problém efektívne.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA
Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana,
Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana, Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok,
Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín, Rok vinohradníka a vinára,
Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií
Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.
             

            
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

Figami proti bolesti hrdla
Figy obsahujú sliz, ktorý liečí a chráni pred boľavým hrdlom. Tieto plody sú upokojujúce a ich prírodné šťavy zmierňujú bolesť a stres v hlasivkách Figy sú tiež prirodzenou liečbou tonzilitídy. Pomáhajú pri znižovaní opuchov a podráždenia zapríčinených chorobou. Vytvorte pastu z fíg s teplou vodou a naneste ju na krk. Znižuje bolesť a utíši vaše hrdlo.

Figy podporujú imunitu
Figy zabíjajú baktérie, vírusy a parazity vo vašom tele, ktoré môžu inak spôsobiť zdravotné problémy. Obsahujú živiny ako draslík a mangán, ktoré spolu s antioxidantmi posilňujú imunitný systém.

Figy na cholesterol
Figy obsahujú pektín, rozpustnú vlákninu, o ktorej je známe, že znižuje hladinu cholesterolu. Vláknina odstraňuje prebytok cholesterolu v tráviacom systéme a prenáša ho do čriev, aby ho odstránil. Figy tiež obsahujú vitamín B6, ktorý je zodpovedný za produkciu serotonínu. Serotonín zlepšuje vašu náladu a znižuje hladinu cholesterolu.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/ovocie/figy-10-ucinkov-na-zdravie
https://www.kamzakrasou.sk/13-dovodov-preco-jest-figy-cerstve-ale-aj-susene-podlahnes-im-/17292
https://www.zdravie.sk/clanok/57029/exoticke-figy-plne-mineralov-a-vhodne-i-na-chudnutie

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NmQ0OD