Niacín je jedným z ôsmich vitamínov skupiny B. Jeho správny názov je vitamín B3. Niacín je vo vode rozpustný, takže sa neukladá v ľudskom tele. Súčasne to znamená, že vaše telo jeho nadbytočné množstvo dokáže vylúčiť. Do tela niacín prijímame v potrave a navyše si ho telo čiastočne dokáže vyrobiť z aminokyseliny tryptofán.
Rovnako, ako všetky ostatné vitamíny skupiny B, pomáha niacín získavať energiu z prijatej potravy, pretože ovplyvňuje činnosť enzýmov a umožňuje im plniť svoju funkciu. Možno vás prekvapí, že veľké množstvo niacínu obsahuje pražená káva.
V 100 gramoch praženej kávy je približne 50 mg Niacínu
Tento fakt je pre mnohých príjemným a zaujímavým poznatkom. „Niacín sa nachádza v zelenej káve vo forme alkaloidu – trigonellin, z ktorého sa pražením uvoľňuje. V literatúre sa uvádza, že v 100 gramov praženej kávy sa nachádza približne 50 mg niacínu,“ uvádza Doc. Ing. Ružena Uherová, PhD., autorka knihy Vitamínová biblia.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky
A čo spôsobí tepelná úprava?
Potraviny, ktoré zvyčajne nekonzumujeme surové, tepelne upravujeme. Očakávame, že tepelne upravené budú mať nižší obsah vitamínu. Ale v niektorých prípadoch to tak nie je. „Svojou chemickou štruktúrou a vlastnosťami je kyselina nikotínová aj jej amid látkou za vyššej teploty stabilná. A tak pri tepelnej úprave – pečením, vyprážaním, grilovaním – prakticky k úbytku nedochádza. Ale vieme, že niacín patrí k vitamínom rozpustným vo vode, a to je príčina prečo je obsah vitamínu vo varenom mäse, zelenine a cestovinách o 40 percent nižší. Hlavnou príčinou strát vitamínu pri varení, ale i konzervovaní ovocia a zeleniny, je teda vylúhovanie.
Obohatené potraviny
Na našom trhu sú k dispozícii obohatené výrobky vyrobené na báze mlieka určené pre dojčenskú a detskú výživu – obohatené sušené mlieko a rôzne ochutené instantné kaše. Kyselinou nikotínovou sa tiež obohacujú aj niektoré výrobky z obilnín, najmä takzvané cereálne raňajky, prípadne niektoré druhy bielej pšeničnej múky. K prirodzenému spôsobu obohacovania patrí fermentačný spôsob výroby kyslomliečnych výrobkov – jogurty, zakysanky a iné,“ vysvetľuje ďalej odborníčka.
Hľadáte kvalitné výživové doplnky?
Vyskúšajte Fin Multis NEW
Fin Multis je lahodný sirup s pomarančovou príchuťou.
Obsahuje vitamíny A, C, D, E, K, vitamíny skupiny B,
beta-karotén, kyselinu listovú, zinok a selén.
Tieto látky možno odporučiť rekonvalescentom,
ľuďom bojujúcim s únavou, konzumujúcim nevyváženú
stravu s minimom ovocia a zeleniny
Aj dobrého veľa škodí
Dlhodobé užívanie privysokých dávok niacínu môže spôsobiť problémy, predovšetkým u ľudí s vredovými ochoreniami, prípadne aj pri gastritídach.