S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Voľné radikály môžu za viac ako 60 rôznych ochorení

21.08.2019

Voľné radikály môžu za viac ako 60 rôznych ochorení

Na mnohých dnešných ochoreniach, i tých, ktoré v konečnom dôsledku skracujú dĺžku života sa výrazne podieľajú voľné radikály. Už sme si povedali, že sú schopné poškodiť DNA rôznym spôsobom. Čo sú to vlastne voľné radikály a čo s našim telom robia?

Autorka:
Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.

Spôsobujú rozpad buniek  
Lipidy v bunkových membránach sú veľmi náchylné na oxidačné poškodenie, pretože voľné radikály majú tendenciu sa v nich zhromažďovať. Tento dej je známy ako „peroxidácia lipidov“. Keď bunková membrána oxiduje prostredníctvom radikálov, stáva sa krehkou a deravou. Nakoniec, bunka sa rozpadne a zomrie,“ vysvetľuje profesorka Katarína Horáková, autorka knihy AKO MAŤ ZDRAVÝ MOZOG V KAŽDOM VEKU.

Čo sú to voľné radikály?
Všade o nich počujeme, ale málokto z nás vlastne vie, ako fungujú a čo spôsobujú. Dá sa to opísať jednoducho a pritom trefne: „V každej bunke tela je pec, ktorú nazývame mitochondria. Počas využívania kyslíka v peci bunky na vytvorenie energie, občas sa vytvorí aj nabitá molekula kyslíka, takzvaný „voľný radikál“.

Knihy, ktoré by ste si mali prečítať!

          
Pri objednávke kliknite na obálku.

Ako porušené atómy
„Aby sme nezabiehali prihlboko do vedeckých podrobností, pokúsme sa ich voľné radikály jednoducho charakterizovať ako porušené atómy, ktoré sa pohybujú vo vnútri tela a majú nepárové elektróny na svojom vonkajšom orbite. Sú veľmi nestabilné a počas svojho krátkeho života sa snažia nájsť molekulu, ktorej by mohli vziať chýbajúci elektrón a spáriť ho so svojím nespárovaným elektrónom. Ak raz vznikne radikál, môže reagovať s iným radikálom alebo s inou molekulou v našom tele, a to naštartuje ničivú reťazovú reakciu,“ vysvetľuje ďalej odborníčka.

Zlodeji elektrónov 
Voľné radikály sa snažia ukradnúť elektróny z mnohých proteínov, DNA a ďalších 
bunkových štruktúr. To však nie je všetko. Môžu mať efekt snehovej gule, keď molekula po molekule kradne od svojho suseda elektrón. Tak sa každá z okradnutých molekúl stáva novým voľným radikálom.

Môžu byť aj prospešné
V niektorých prípadoch a na niektorých miestach majú voľné radikály pozitívny efekt. Chránia nás napríklad tým, že ničia choroboplodné baktérie.

Hľadáte kvalitné výživové doplnky?
Vyskúšajte overenú kvalitu z Fínska!

Fin Selenitabs obsahuje selén, je obohatený o zinok, mangán a vitamín C.
Selén prispieva k normálnej činnosti štítnej žľazy, priaznivo pôsobí na imunitný systém.
Je súčasťou ochrany buniek pred oxidatívnym stresom -
pomáha chrániť organizmus pred útokom voľných radikálov,

Ako zastaviť ničenie nášho tela vplyvom voľných radikálov? Nastupujú antioxidanty!
Fungovanie antioxidantov je veľmi pozitívna správa v tomto smere a dá sa jednoducho znázorniť. Profesorka Katarína Horáková ich fungovanie vysvetľuje na jednoduchom príklade: oxidáciu (starnutie) možno prirovnať k hnednutiu jablka či banánu. Určite ste už pozorovali, že ak ovocie po prekrojení hneď nezjeme a necháme stáť len tak na vzduchu, začne jeho povrch pomaly hnednúť.

Prečo je to tak?
Zapríčiňujú to oxidačné procesy vyvolané voľnými radikálmi kyslíka. Ak však rozkrojený kúsok jablka alebo banánu pokvapkáme citrónovou šťavou, dužina ostane biela. Vitamín C, ktorý sa nachádza v citrónovej šťave pôsobí ako antioxidant a pôsobí proti deštruktívnym účinkom oxidácie.

  

Ďalší príklad prevencie pred oxidáciou 
„Predstavme si sami seba pred praskajúcim krbom. Oheň horí bezpečne a krásne väčšinu času, ale občas sa objaví horúca škvára, ktorá pristane na koberci a vypáli v ňom malú dieru. Jedna škvára sama o sebe nepredstavuje veľkú hrozbu, ale ak to iskrenie a praskanie pokračuje mesiac po mesiaci, rok po roku, náš koberec bude pred krbom poriadne deravý. 

Krb predstavuje pec bunky (mitochondrie), škvára nabitý voľný radikál a koberec je naše telo. Podľa toho, ktorá časť nášho tela sa najviac poškodí voľnými radikálmi, tá bude prvá, ktorá sa opotrebuje a ochorie. Ak sú to naše tepny, môžeme si „vypestovať“ srdcový infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu. Ak sa to týka nášho mozgu, môže sa nám vyvinúť Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba. Ak súto naše kĺby, časom budeme trpieť na artritídu,“ vysvetľuje profesorka Katarína Horáková, autorka knihy AKO MAŤ ZDRAVÝ MOZOG V KAŽDOM VEKU.

Nie sme bezbranní
Našťastie, biochemický výskum ukázal, že naše telo nie je bezbranné voči útokom voľných radikálov. „Antioxidanty sú ako sklenené dvere alebo jemné drôtené pletivo, ktoré kladieme pred náš krb. Iskry síce v krbe stále ešte poletujú, ale náš koberec je pred ich útokom chránený. Takáto vojna sa koná v rámci každej bunky aj v našom tele, kde vystupujú dve protichodné sily: nepriateľ – voľné radikály a naši spojenci – antioxidanty a ich podporné živiny,“ vysvetľuje odborníčka.

 

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
M2Q0N