S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Ktoré minerály dokážeme využiť a ktoré nie?

19.08.2019

Ktoré minerály dokážeme využiť a ktoré nie?

Bežne sa z rôznych populárnych a populárno-vedeckých časopisov dozvedáme, aká je odporúčaná denná dávka toho-ktorého minerálu, či aké problémy môžu vzniknúť z ich nedostatku a aké sú ich najbohatšie prirodzené zdroje.
Menej sa však dozvieme o dôležitých súvislostiach týkajúcich sa využiteľnosti prijímaného minerálu napríklad v procese starnutia, vplyvu životného prostredia a životného štýlu, či vplyvu stresových situácií.

Autorka:
Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.


Minerály rozpustné vo vode
Najviac využiteľných pre telo sú také minerály, ktoré sú 100-percentne rozpustné vo vode. Dajme si napríklad kúpenú tabletku do vody aspoň na niekoľko hodín. Ak sa na dne pohára vytvorí usadenina, je to dôkaz, že veľkosť molekúl minerálov použitých v danom prípravku je príliš veľká na to, aby sa vo vode rozpustili rovnomerne a skôr je pravdepodobné, že sa nikdy nerozpustia úplne. V tom prípade ide o najbežnejšiu formu, ktorá sa najhoršie vstrebáva. 
Sú to minerály anorganické (elementárne). Najužitočnejšie by bolo, keby sme ich rozdrtili a rozsypali po záhradke. Zelenina ich po vyčerpaní z pôdy premení na organickú formu, ktorú už naše telo dokáže vstrebať a spracovať na 98 percent. Z toho vidieť, že môžeme užívať množstvo tabliet minerálov v anorganickej forme, koľko sa nám zapáči, a predsa môžeme umrieť na niektorú z chorôb následkom nedostatku toho-ktorého z minerálov.

Nevhodné formy minerálov
Keby sme si len pitím minerálky chceli zabezpečiť dostatok vápnika, museli by sme vypiť približne 16 litrov minerálky za deň a v prípade horčíka dokonca 24 litrov!  To je skutočne nereálne množstvo.
Minerály v minerálnych vodách sa tiež vyskytujú v anorganickej forme, ktorá je pre náš organizmus veľmi málo využiteľná. Napriek tomu veľa ľudí vypije denne množstvo minerálok s vierou, že si tým zabezpečujú optimálnu zásobu minerálov v tele. 
Navyše užívaním nevhodnej formy minerálov dochádza k ukladaniu odpadových prvkov v tele, čoho následkom vznikajú rôzne poškodenia životne dôležitých funkcií organizmu a jeho predčasné starnutie.Navyše týmto spôsobom by sme súčasne prijali smrteľnú dávku sodíka. Dôležité je tiež striedať a nepiť dlhodobo jeden druh minerálnej vody. Neprekročme ich dennú spotrebu do 0,5 litra. Potrebnú dennú dávku tekutín dopĺňajme čistou vodovodnou vodou.

Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti

          
Knihu si môžete objednať po kliknutí na obálku.

Lepšie spôsoby využiteľnosti minerálov
V šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa vyvinuli tzv. chelátované minerály. V podstate sú to laboratórne vyrobené prvky v anorganickej forme, ktoré sa „obalia“ aminokyselinou, proteínmi alebo enzýmom, a tým navonok zmenia svoj výzor.Môžeme ich prirovnať vlkovi v ovčej koži. Prijímame síce molekulu anorganického vápnika, ale proteínový obal ju dopraví do zažívacieho traktu a črevnej sliznice, pričom steny tenkého čreva si myslia, že je to proteín. Tým, že minerály sú nadviazané na látku, ktorá je telu vlastná, vzrastie vstrebateľnosť z päť až na 45 percent. Takže napríklad namiesto 80 tabliet, ktoré by sme museli užiť, aby sme dostali odporúčanú dennú dávku 1 000 mg kalcia, už stačí iba 5 až 6 tabliet. Tretia možnosť Je ten najlepší spôsob ako do tela dostať minerály. A to – vymyslela ju sama príroda. Ide o minerály viazané v prirodzených organických koloidných väzbách v potravinách alebo užívanie minerálov v tekutej koloidnej forme.

Hľadáte kvalitné výživové doplnky?
Vyskúšajte kvalitu z Fínska.

Mineraltabs obsahuje minerály a stopové prvky,
ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu organizmu
- vápnik, fosfor,  horčík, vitamín C, kremík, železo,
zinok, meď, mangán, selén, chróm. 


Koloidné minerály
Ako vznikajú? Mikroorganizmy v pôde premieňajú anorganické častice minerálov do formy použiteľnej pre rastliny. Rastliny absorbujú tieto minerály svojím koreňovým systémom a procesom fotosyntézy ich menia na organickú koloidnú Rastlinou získavaný koloidný minerál tvoria ultramalé častice s priemerom 0,0001 mikrónu. Majú teda veľkosť 1/600 červenej krvnej bunky. Koloidné minerály sú jednotlivé molekuly určitej látky rozptýlené vo vode. Nejde teda o tabletky, ale o tekutinu. Rozptýlené častice majú záporný elektrický náboj, kým steny tenkého čreva majú kladný náboj. Takže sa vzájomne „priťahujú“. Len pravé koloidné mikroživiny majú dostatočne malé častice, aby sa mohli vo vode úplne rozptýliť, a teda dostať sa do každej bunky nášho tela. Toto je príčina, prečo majú koloidné minerály až 98-percentnú vstrebateľnosť. Koloidný roztok obsahuje viac ako 74 prvkov Mendelejevovej periodickej sústavy v prírodnej forme. Práve pre svoju vysokú využiteľnosť stačí, aby boli tieto koloidné formy minerálov vo výživovom doplnku v malých množstvách. Koloidné minerály zlepšujú nielen zdravie, ale aj vzhľad kože, vlasov a nechtov.


Aký je rozdiel vo využiteľnosti medzi bežnými formami minerálov a koloidnými minerálmi?
V mnohých výživových doplnkoch sa používa mletý dolomit ako zdroj vápnika a horčíka. Avšak v tejto anorganickej forme naše bunky využívajú tieto dva minerály len na 4 až 5 percent. Dokonalejšie minerálne prípravky sú také, ktoré ponúkajú minerály v chelátovanej forme. Tým sa ich využiteľnosť asi desaťnásobne zvyšuje – na 45 percent. Na rozdiel od toho rastliny obsahujú prvky v prírodnej forme. Tieto organické koloidné minerály sú najlepšie prijateľné pre bunky človeka. Ich využiteľnosť je až 98 percent. Odpoveď teda znie: organicky viazané minerály z rastlín sú najlepšie využiteľné.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NTA3Y2Rl