S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Žerucha je zázračná bylinka, ktorá vám pomôže s nadváhou aj akné

08.03.2020

Žerucha je zázračná bylinka, ktorá vám pomôže s nadváhou aj akné

Žerucha je často prehliadaná listová zelená, ktorá obsahuje silné výživné látky. Jej malé, okrúhle listy a jedlé stonky majú mierne korenistú chuť. Kedysi bola považovaná za burinu, ale teraz sa pestuje vo vodnatých lôžkach po celom svete. Žerucha je rastlina z čeľade kapustovité a podľa odrody môže mať mierne pikantnú až horčičnú príchuť. Je populárnou rastlinkou, ktorá zdobí a ochucuje maslový chlieb, dobre sa však uplatní aj v polievkach a mäsových jedlách. Aj z hľadiska zdravia má čo ponúknuť. Zelené lístky sú bohaté na dôležité živiny a prísady, ktoré sú nevyhnutné pre zdravú výživu.

Žerucha pochádza z Blízkeho východu z Mezopotámie, teda z územia dnešného Iraku. Už takmer 500 rokov pred naším letopočtom si jej účinky nemohli vynachváliť významní lekári vtedajšej doby ako je Galénos či Hippokrates. Prvýkrát bola pestovaná vo Veľkej Británii začiatkom 19. storočia.

Obsah vitamínov a minerálov v žeruche
Žerucha v 100 g obsahuje 32 kalórií, 0,7 g tukov, 6 g sacharidov (z toho 4,4 g cukry), 1,5 g vlákniny a 2,6 g bielkovín, 12 300 ug luteín, 4180 ug betakarotén. Ďalej obsahuje vitamín A, B, C, E a K, cholín a betaín, z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík, železo, selén, mangán, meď a zinok, omega 6 a omega 3 kyseliny. Žerucha chráni pred oxidačným stresom, bojuje proti rakovine, je prospešná pre zdravie srdca, udržuje zdravé kosti, podporuje imunitu, chráni oči, podporuje laktáciu, podporuje trávenie, pomáha pri kožných problémoch, bráni vypadávaniu vlasov.

Žerucha a jej účinky na zdravie

Žerucha podporuje imunitu
Žerucha obsahuje 15 mg vitamínu C na šálku (34 gramov), čo je 20% ODD pre ženy a 17% pre mužov. Vitamín C je známy svojimi blahodarnými účinkami pre imunitné zdravie. Nedostatok vitamínu C súvisí so zníženou imunitnou funkciou a zvýšeným zápalom. Vitamín C zvyšuje imunitný systém zvýšením produkcie bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám.

  

Žerucha bojuje proti rakovine
Pretože má žerucha vysoký obsah fytochemikálií, môže znížiť riziko vzniku určitých typov rakoviny. Žerucha a ostatné kapustovité zeleniny obsahujú glukozinoláty, ktoré sa aktivujú na zlúčeniny nazývané izotiokyanáty, keď sú rozhryzené. Izotiokyanáty zahŕňajú chemikálie, ako je sulforafán a fenetylizotiokyanát, ktoré chránia pred rakovinou tým, že chránia zdravé bunky pred poškodením, inaktivujú karcinogénne chemikálie a blokujú rast a šírenie nádorov. Žerucha teda bráni vzniku rakoviny hrubého čreva, pľúc, prostaty, prsníka a kože.

Žerucha chráni pred oxidačným stresom
Žerucha obsahuje rastlinné zlúčeníny nazývané antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, ktoré vedú k oxidačnému stresu. Oxidačný stres je spojený s niekoľkými chronickými ochoreniami, vrátane cukrovky, rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení. Našťastie, strava s vysokým obsahom antioxidantov, ako je žerucha, pomáha chrániť pred oxidačným stresom, ktorý znižuje riziko týchto ochorení.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana,
Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana, Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok,
Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín, Rok vinohradníka a vinára,
Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.

               

               

Žerucha je prospešná pre zdravie srdca
Konzumácia žeruchy je prospešné pre zdravie srdca niekoľkými rôznymi spôsobmi:
- žerucha obsahuje antioxidanty betakarotén, zeaxantín a luteín - nízke hladiny týchto karotenoidov sú spojené so srdcovým ochorením a vysokým krvným tlakom, vysoké hladiny karotenoidov nielen chránia pred vznikom srdcových ochorení, ale tiež znižujú riziko srdcového infarktu a mŕtvice
- žerucha obsahuje diétne nitráty - ktoré zvyšujú zdravie krvných ciev znížením zápalu a znížením stuhnutosti a hrúbky ciev
- žerucha znižuje cholesterol - čo pomáha zlepšiť zdravie srdca

Žerucha udržuje zdravé kosti
Žerucha obsahuje mnoho minerálov potrebných na zdravie kostí, vrátane vápnika, horčíka, draslíka a fosforu. Hoci vápnik je známy svojimi účinkami pre zdravie kostí, dôležitú úlohu zohrávajú aj horčík, vitamín K a draslík. Jedna šálka (34 gramov) žeruchy poskytuje viac ako 100% ODD vitamínu K. Vitamín K je zložkou osteokalcínu, proteínu, ktorý tvorí zdravé kostné tkanivo a pomáha regulovať premenu kostí.

Žerucha chráni oči
Žerucha obsahuje luteín a zeaxantín, ktoré sú antioxidačnými zlúčeninami v skupine karotenoidov. Luteín a zeaxantín sú nevyhnutné pre zdravie očí, pretože ich chránia pred poškodením modrým svetlom, a sú tiež spojené z nižším rizikom vzniku makulárnej degenerácie a šedého zákalu. Okrem toho, vitamín C v žeruche je spojený s nižším rizikom vzniku šedého zákalu.

Chcete si dopestovať žeruchu v záhrade?
Vyberte si z ponuky semien Franchi

Žerucha podporuje trávenie
Žerucha môže byť použitá ako preháňadlo pre pacientov trpiacich zápchou. Semená záhradnej žeruchy možno zmiešať s medom, ktorý sa používa na liečbu hnačky a úplavice (baktériálne ochorenie postihujúce črevá). Záhradná žerucha môže byť zmiešaná s horúcou vodou, ktorá sa používa na liečbu koliky, najmä u detí.

Žerucha podporuje laktáciu
Konzumácia žeruchy pomáha stimulovať prsné žľazy, aby začali produkovať mlieko u dojčiacich matiek. Vzhľadom k tejto mocnej vlastnosti, sú matky vyzvané, aby jedli potraviny obsahujúce žeruchu, aby sa uľahčila produkcia mlieka. Navyše, vzhľadom na vysoký obsah bielkovín a železa v žeruche, je ideálne podávaná po pôrode dojčiacim matkám.

Žerucha pomáha pri kožných problémoch
Semená žeruchy môžete zmiešať s vodou a medom, aby sa vytvorila hustá pasta, ktorú môžete aplikovať na pokožku spálenú slnkom, na ošetrenie podráždenej kože, suchej kože a popraskaných pier.

Žerucha bráni vypadávaniu vlasov
Žerucha je vynikajúcim zdrojom bielkovín a železa a tak môže byť použitá na liečbu u ľudí trpiacich vypadávaním vlasov.

Mohlo by vás tiež zaujímať:


ARTIČOKY POSILNIA PEČEŇ A ZABEZPEČIA VEČNÚ MLADOSŤ


POZNÁTE OKRU? JE PLNÁ VITAMÍNOV

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/zelenina/zerucha-10-ucinkov-na-zdravie
https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/537798-pat-dovodov-preco-je-zerucha-taka-zdrava/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YWZhMDE4O