Prišla mi nasledovná otázka od čitateľa z oblasti južne od Levíc: - Mali sme tento rok veľkú úrodu ringlôt. Po ich rozlúpnutí mala väčšina čiastočne alebo úplne hnedú dužinu. Nič podobné sme predtým nikdy nezaznamenali. Čo to spôsobilo a je takéto ovocie konzumovateľné?
.
KNIHY DO VAŠEJ KNIŽNICE
Knihy si môžete aj so zľavou objednať po kliknutí na obrázok
.
PRÍČINOU VEĽKÉ HORÚČAVY
Veľmi pravdepodobne boli príčinou tohto javu veľké horúčavy – nad 36 stupňov Celzia niekoľkokrát počas celého leta. Nepríjemné bolo to, že plody navonok vyzerali úplne zdravé bez akéhokoľvek poškodenia, ale po ich rozrezaní majú mnohé vo vnútri hnedú dužinu. Pri menšom postihnutí, keď sú plody iba čiastočne poškodené, je možné odrezať tieto zoxidované časti plodov a konzumovať ich alebo spracovať. Avšak pri väčšom rozsahu zhnednutej dužiny spojené s hnilobou, odporúčame zlikvidovať. V žiadnom prípade takto postihnuté plody nezavárajte.
Viac o ringlotách si môžete prečítať v knihe Osvedčené rady do záhrady.
.
Pre lepší rast priesad vám pomôžu mykorhízne huby
(kliknite na jednotlivé druhy myhorhíznych húb - dozviete sa viac o produktoch)
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Na blogu Zelený ježko radí nájdete aj tieto články
Na čo sa zamerať, keď plánujete schudnúť?
Kde umiestniť druhy drobného ovocia?
Ivan Hričovský: Drobné ovocie na severe
Čo urobiť pre ujatie stromčeka?