S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

7 dôvodov prečo by ste mali jesť grapefruity

08.11.2020

7 dôvodov prečo by ste mali jesť grapefruity

Citrus paradisi – tak sa volá večne zelený, až desať metrov vysoký ovocný strom grapefruitu, ktorý má tmavozelené oválne lesklé listy a výrazne voňajúce biele kvety. Prvé plody sa objavujú po 4 až 7 rokoch. Dospelý strom rodí neuveriteľné množstvo 700 kusov za rok. Plod môže byť zelený, žltý alebo červený. Meria v priemere 10 až 20 centimetrov a môže vážiť až takmer pol kila. Pre konkrétnu predstavu na jednom grapefruitovom strome sa za sezónu urodí až 600 kg ovocia.

Túto pôvodne okrasnú rastlinu objavili na ostrove Barbados. Ako ovocie sa stal grep populárny až v 19-tom storočí. Dnes patrí medzi top  potraviny, ktoré označujeme ako vitamínové bomby.

Čo obsahujú grapefruity
Obsahujú veľké množstvo vitamínu C – dennú doporučenú dávku bežne pracujúceho človeka, ktorý ale nie je vystavený nadmernému stresu. Grapefruit obsahuje aj významné bioflavonoidy, ktoré asi dvadsaťnásobne zvyšujú zúžitkovanie vitamínu C v ľudskom tele. Nachádza sa v ňom aj kyselina listová a vitamín B, dôležitý pre rast buniek. Horkastú chuť spôsobuje glykosid naringin, ktorý povzbudzuje chuť k jedlu a trávenie. Prítomné enzýmy podporujú látkovú výmenu. Bohatý je na betakarotén, Draslík, Horčík, Vápnik, malé množstvo medi, mangánu a zinku.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

        
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy

Máte radi horkastú chuť grapefuritu?
Práve látky, ktoré horkosť spôsobujú, podporujú trávenie a látkovú premenu. Čím je grep horkejší, tým viac vitamínu C obsahuje. Ovocie si z blany nešúpte! Práve tá obsahuje pektín, ktorý vyrovnáva hladinu cukru v krvi a podporuje trávenie. Jadierka obsahujú bioflavonoidy. Tie pomáhajú okrem iného celkovo posilniť organizmus, zlepšujú krvný obeh a preventívne pôsobia proti nachladnutiu, zápalom, či infekciám. Grepové jadierko rozhrýzte a jeho obsah zjedzte. Červené grepy sladšej chuti obsahujú viac betakaroténu, ktorý naše telo premieňa na vitamín A. Máte vysoký cholesterol? Doprajte si jeden červený grapefruit denne. Dobre poslúži na prečistenie krvi, vďaka čomu sa v tele naštartuje detoxikačný proces.

Grepy sú výborné na podporu imunity
Konzumovanie grapefruitu pravidelne môže byť prospešné pre váš imunitný systém. Je cenený pre vysoký obsah vitamínu C, ktorý má antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia vaše bunky pred škodlivými baktériami a vírusmi. Navyše vitamín C je prospešný pri rýchlejšej regenerácii pri prechladnutí. Mnoho ďalších vitamínov a minerálov, ktoré sa vyskytujú v grapefruitoch, sú známe v prospech imunity vrátane vitamínu A, o ktorom sa ukázalo, že pomáha chrániť pred zápalom a niekoľkými infekčnými chorobami. Grapefruit tiež poskytuje malé množstvá vitamínov B, zinku, meď a železo, ktoré všetky spolupracujú v tele na podporu funkcie imunitného systému. Tiež pomáhajú udržiavať integritu pokožky, ktorá pôsobí ako ochranná bariéra proti infekcii.

Grep znižuje hladinu cholesterolu
Šupka i biele tkanivo grapefruitu obsahujú pektín, čo je forma rozpustnej vlákniny, znižujúca krvnú hladinu cholesterolu.

  

Grep na srdce
Pravidelné konzumovanie grapefruitu je idenálne na zlepšenie zdravia srdca znížením rizikových faktorov srdcových ochorení, ako je vysoký krvný tlak a cholesterol. Grapefruit má pomerne vysoký obsah draslíka - minerál zodpovedný za mnohé aspekty zdravia srdca. Polovica grapefruitu poskytuje asi 5% denných potrieb draslíka. Adekvátny príjem draslíka je spojený so znížením rizika vysokého krvného tlaku. Okrem toho sa ukázalo, že znižuje riziko úmrtia na srdcové choroby. Vláknina v grapefruitoch môže tiež zvýšiť zdravie srdca, pretože vysoký príjem vlákniny je spojený s nižším krvným tlakom a hladinami cholesterolu.

Grapefruit môže pomôcť zabrániť inzulínovej rezistencii a cukrovke
Jedenie grapefruitu môže pomôcť kontrolovať hladiny inzulínu, a tak má schopnosť znížiť pravdepodobnosť vzniku inzulínovej rezistencie, čo môže viesť k cukrovke. Inzulínová rezistencia sa vyskytuje, keď bunky prestávajú reagovať na inzulín.

Grep ako prevencia vzniku obličkových kameňov
Konzumácia grapefruitu môže znížiť riziko vzniku obličkových kameňov, ktoré sú dôsledkom nahromadenia odpadových látok v obličkách. Tieto odpadové materiály sú produkty metabolizmu, ktoré sa zvyčajne filtrujú cez obličky a odstránia sa z tela v moči. Najčastejším typom obličkových kameňov sú kamene oxalátu vápenatého. Kyselina citrónová, organická kyselina nachádzajúca sa v grapefruitoch, môže byť účinná v prevencii ich väzbou na vápnik v obličkách a vyplavovaním z tela. Tiež kyselina citrónová má schopnosť zvýšiť objem a pH vášho moču, čo vytvára prostredie, ktoré je menej priaznivé pre tvorbu obličkových kameňov.

Grep ako pomocník pri chudnutí
Grapefruit obsahuje slušné množstvo vlákniny - 2 gramy na polovicu stredne veľkého ovocia. Diéta s vysokým obsahom plodov je prínosom pre vyvolanie pocitu plnosti. Je to preto, lebo vláknina spomaľuje rýchlosť, ktorou sa žalúdok vyprázdňuje, čo zvyšuje čas trávenia. Takže konzumácia dostatočného množstva vlákniny vám môže automaticky pomôcť prijímať menšie množstvá kalórií počas celého dňa. Ak sa pokúšate schudnúť jedzte grapefruit pred jedlom.

Grep na hydratáciu
Grapefruit obsahuje veľa vody, a preto je veľmi hydratačný. V skutočnosti voda tvorí väčšinu hmotnosti ovocia. Obsahuje takmer 118 ml vody na polovicu stredného grapefruitu, ktorý predstavuje asi 88% svojej celkovej hmotnosti. Preto je výbornou voľbou na hydratovanie.

POZOR!
Grapefruit a lieky Pozor na súčasné užívanie grapefruitov a niektorých liekov. Grapefruitová šťava môže zvýšiť ich účinky až šesťnásobne. Obvykle ide o lieky na zníženie cholesterolu, statíny, antibiotiká, blokátory na liečbu vysokého tlaku, lieky proti rakovine, skrátka liečivá, s ktorými raz za čas príde do kontaktu azda každý. Pravidlo je jasné, ak beriete lieky na predpis, je lepšie zriecť sa grepového džúsu, pretože nikdy neviete ako s liekom zreaguje.

Použité zdroje:
https://mamaaja.sk/clanky/mama/grapefruit-vitaminova-bomba
https://zdravopedia.sk/ovocie/grapefruity

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NTFiMzAxNT