Amarant, u nás známy tiež ako láskavec, je bezlepková pseudocereália s vysokým obsahom bielkovín i vlákniny. Jedinečné zdravotné prínosy amarantu zahŕňajú jeho schopnosť stimulovať rast a opravu svalov, znižovať zápal i predchádzať určitým chronickým ochoreniam. Amarant je jedna z najstarších potravín, ktorú ľudia kultivujú a jedia. Pestuje sa viac ako 8 000 rokov. Aztékovia boli prví ľudia, ktorí pestovali túto plodinu, a v dnešnom Peru je to stále pôvodná plodina. Starodávna história amarantu sa dá vysledovať až do Mexika a polostrova Yucatán.
Amarant je klasifikovaný ako pseudocereália, čo znamená, že to nie je technicky obilné zrno ako pšenica alebo ovos, ale zdieľa porovnateľný súbor živín a používa sa podobným spôsobom. Jeho zemitá, orechová aróma funguje dobre v rôznych jedlách. Okrem neuveriteľne univerzálneho použitia je toto výživné zrno prirodzene bezlepkové.
Ako pripraviť amarant
Amarant je možné zakúpiť v ktoromkoľvek miestnom obchode so zdravou výživou. S pribúdajúcou popularitou ho pravdepodobne nájdete aj vo väčších supermarketoch. Amarant sa varí podobne ako ryža, použite pomer 1,5 šálky vody k polovici šálky amarantu. Zmes zahrievajte v malom hrnci, až kým nezačne vrieť. Potom znížte teplotu a nechajte variť, až kým sa voda neabsorbuje. Zvyčajne to trvá asi 20 minút. Amarant má orechovú chuť, takže funguje dobre v mnohých jedlách - od raňajok až po dezert.
Nutričné hodnoty amarantu
Jedna šálka (cca 246 gramov) uvareného amarantu obsahuje 251 kalórií, 5 g tukov, 46 g sacharidov, 5 g vlákniny a 9 g bielkovín. Ďalej obsahuje esenciálnu aminokyselinu lyzín, antioxidanty, vitamín B6-pyridoxín a B9-kyselinu listovú, z minerálnych látok obsahuje vápnik, mangán, horčík, fosfor, železo, selén a meď. Amarant pomáha chrániť pred voľnými radikálmi, je bohatý na bielkoviny, pomáha zmierniť zápal, pomáha znížiť hladinu cholesterolu, bojovať proti cukrovke, pomáha redukovať hmotnosť, udržuje zdravé tehotenstvo.
Amarant pomáha chrániť pred voľnými radikálmi
Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť pred škodlivými voľnými radikálmi v tele. Voľné radikály môžu spôsobiť poškodenie buniek a môžu prispieť k rozvoju chronických chorôb. Amarant má vysoký obsah niekoľkých antioxidantov, ako je kyselina galova, kyselina p-hydroxybenzoová a kyselina vanilová, ktoré pomáhajú chrániť pred chorobami.
Amarant pomáha bojovať proti cukrovke
Len jedna šálka amarantu vám poskytuje viac ako 100% dennej odporúčanej dávky mangánu a preto je vhodné konzumovať ho ako súčasť diabetickej stravy, ktorá pomáha znižovať vysokú hladinu cukru v krvi. Mangán je potrebný na pomoc pri správnej produkcii tráviacich enzýmov zodpovedných za proces nazývaný glukoneogenéza. Glukoneogenéza zahŕňa premenu aminokyselín proteínu na cukor a rovnováhu cukru v krvnom riečisku.
Amarant je bohatý na bielkoviny
Proteín obsiahnutý v amarante má nezvyčajne vysokú kvalitu a poskytuje až 9 g na jednu šálku vareného zrna. Proteín je využívaný každou bunkou v našom tele a je rozhodujúci pre budovanie svalovej hmoty, podporu neurologických funkcií, podporu trávenia, prirodzené vyrovnávanie hormónov a udržanie optimálnej nálady. Bielkovinové potraviny sú tiež prospešné pri prevencii prírastku na váhe, pretože spôsobujú, že sa cítime plní a telo potrebuje viac práce na trávenie, než rýchlo pôsobiace rafinované uhľohydráty.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Amarant pomáha redukovať hmotnosť
Existuje veľa dôvodov, prečo konzumácia amarantu pomáha udržiavať zdravú a požadovanú váhu. Je plný vlákniny, ktorá udržuje váš tráviaci systém regulovaný a zmierňuje zápal. Amarant posilňuje kosti, čo vám umožňuje byť fyzicky aktívny a znižuje riziko zlomenín. Je to tiež vynikajúci zdroj bielkovín, ktorý vás udržuje v plnom prúde a zvyšuje vytrvalostnú úroveň. Amarantové zrno má obzvlášť vysoké hladiny lyzínu, aminokyseliny, ktorá sa v iných zrnách nachádza v malom množstve. Lyzín je dôležitý pre správny rast a hrá dôležitú úlohu pri produkcii karnitínu, živiny zodpovednej za premenu mastných kyselín na energiu a znižovanie hladiny cholesterolu.
Amarant pomáha zmierniť zápal
Amarant má schopnosť zmierniť zápal, ktorý je spojený s takmer každým zdravotným stavom. Keď sa v tele vytvárajú toxíny z potravy a životného prostredia, imunitný systém sa stáva nadmerne aktívny a stimuluje obranné bunky a hormóny, ktoré poškodzujú tkanivá. Obilniny a potraviny bohaté na bielkoviny pomáhajú bojovať proti zápalom a amarant je skvelým nástrojom pre vaše telo.
Amarant pomáha znížiť hladinu cholesterolu
Amarantové zrno pomáha znižovať LDL "zlý" cholesterol s veľmi nízkou hustotou a vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha telu prirodzene znižovať hladinu cholesterolu. Vláknina pôsobí na žlč vyrobenú z cholesterolu a vytláča ju z tela stolicou. Z tohto dôvodu je potrebné, aby pečeň vyprodukovala viac žlče, ktorá využíva zásoby cholesterolu v tele a tak celkovo znižuje hladinu cholesterolu.
VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.
Amarant pre zdravie pokožky a vlasov
Na ochranu pokožky pred UV žiarením sa zvyčajne používa amarantový olej, ktorý je vhodný na konzumáciu aj použitie zvonka. Za pozitívne účinky môžu nielen vitamíny, ale aj skvalén, ktorý tvorí cca 8 % zloženia olejov. Upokojuje podráždenú pokožku a pri dlhodobom používaní pomáha zachovať jej elasticitu a zabrániť vzniku vrások.
Amarant udržuje zdravé tehotenstvo
Kyselina listová v amarante pomáha telu vytvárať nové bunky, konkrétne tým, že hrá úlohu pri kopírovaní a syntéze DNA. U tehotných žien môže nedostatok kyseliny listovej viesť k defektom nervovej trubice. Deficit môže tiež spôsobiť defekty, ako sú malformácie srdca a končatín. Na replikáciu DNA je potrebný primeraný príjem kyseliny listovej, takže bez kyseliny listovej nie sú bunky plodu schopné správne rásť. Preto je kyselina listová známa ako najdôležitejší vitamín pre zdravé tehotenstvo.
Pestovanie amarantu
Láskavec nie je príliš náročný na pestovanie. Kvôli jeho subtropickému pôvodu má radšej piesčité pôdy a teplé miesta. Najjednoduchšie je doma si predpestovať sadeničky, ktoré vysadíte do pripravenej pôdy koncom mája. Rastlinky možno pestovať napríklad vedľa uhoriek, ale aj ako súčasť kvetinových záhonov. Zrelé semienka pozbierate na prelome septembra a októbra. Z jednej rastliny ich získate až 2 kg. Nechajte ich dobre vysušiť v tieni, potom si z nich môžete namlieť múku, variť, pražiť alebo klíčiť.
Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/superpotraviny/amarant-7-ucinkov-na-zdravie
https://mediteka.sk/amarant/