S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Amarant je bezlepkový zázrak z Ameriky

18.04.2020

Amarant je bezlepkový zázrak z Ameriky

Amarant, u nás známy tiež ako láskavec, je bezlepková pseudocereália s vysokým obsahom bielkovín i vlákniny. Jedinečné zdravotné prínosy amarantu zahŕňajú jeho schopnosť stimulovať rast a opravu svalov, znižovať zápal i predchádzať určitým chronickým ochoreniam. Amarant je jedna z najstarších potravín, ktorú ľudia kultivujú a jedia. Pestuje sa viac ako 8 000 rokov. Aztékovia boli prví ľudia, ktorí pestovali túto plodinu, a v dnešnom Peru je to stále pôvodná plodina. Starodávna história amarantu sa dá vysledovať až do Mexika a polostrova Yucatán.

Amarant je klasifikovaný ako pseudocereália, čo znamená, že to nie je technicky obilné zrno ako pšenica alebo ovos, ale zdieľa porovnateľný súbor živín a používa sa podobným spôsobom. Jeho zemitá, orechová aróma funguje dobre v rôznych jedlách. Okrem neuveriteľne univerzálneho použitia je toto výživné zrno prirodzene bezlepkové.

Ako pripraviť amarant  
Amarant je možné zakúpiť v ktoromkoľvek miestnom obchode so zdravou výživou. S pribúdajúcou popularitou ho pravdepodobne nájdete aj vo väčších supermarketoch. Amarant sa varí podobne ako ryža, použite pomer 1,5 šálky vody k polovici šálky amarantu. Zmes zahrievajte v malom hrnci, až kým nezačne vrieť. Potom znížte teplotu a nechajte variť, až kým sa voda neabsorbuje. Zvyčajne to trvá asi 20 minút. Amarant má orechovú chuť, takže funguje dobre v mnohých jedlách - od raňajok až po dezert.

Nutričné hodnoty amarantu
Jedna šálka (cca 246 gramov) uvareného amarantu obsahuje 251 kalórií, 5 g tukov, 46 g sacharidov, 5 g vlákniny a 9 g bielkovín. Ďalej obsahuje esenciálnu aminokyselinu lyzín, antioxidanty, vitamín B6-pyridoxín a B9-kyselinu listovú, z minerálnych látok obsahuje vápnik, mangán, horčík, fosfor, železo, selén a meď. Amarant pomáha chrániť pred voľnými radikálmi, je bohatý na bielkoviny, pomáha zmierniť zápal, pomáha znížiť hladinu cholesterolu, bojovať proti cukrovke, pomáha redukovať hmotnosť, udržuje zdravé tehotenstvo.

  

Amarant pomáha chrániť pred voľnými radikálmi
Antioxidanty sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť pred škodlivými voľnými radikálmi v tele. Voľné radikály môžu spôsobiť poškodenie buniek a môžu prispieť k rozvoju chronických chorôb. Amarant má vysoký obsah niekoľkých antioxidantov, ako je kyselina galova, kyselina p-hydroxybenzoová a kyselina vanilová, ktoré pomáhajú chrániť pred chorobami.

Amarant pomáha bojovať proti cukrovke
Len jedna šálka amarantu vám poskytuje viac ako 100% dennej odporúčanej dávky mangánu a preto je vhodné konzumovať ho ako súčasť diabetickej stravy, ktorá pomáha znižovať vysokú hladinu cukru v krvi. Mangán je potrebný na pomoc pri správnej produkcii tráviacich enzýmov zodpovedných za proces nazývaný glukoneogenéza. Glukoneogenéza zahŕňa premenu aminokyselín proteínu na cukor a rovnováhu cukru v krvnom riečisku.

Amarant je bohatý na bielkoviny
Proteín obsiahnutý v amarante má nezvyčajne vysokú kvalitu a poskytuje až 9 g na jednu šálku vareného zrna. Proteín je využívaný každou bunkou v našom tele a je rozhodujúci pre budovanie svalovej hmoty, podporu neurologických funkcií, podporu trávenia, prirodzené vyrovnávanie hormónov a udržanie optimálnej nálady. Bielkovinové potraviny sú tiež prospešné pri prevencii prírastku na váhe, pretože spôsobujú, že sa cítime plní a telo potrebuje viac práce na trávenie, než rýchlo pôsobiace rafinované uhľohydráty.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

        

Amarant pomáha redukovať hmotnosť
Existuje veľa dôvodov, prečo konzumácia amarantu pomáha udržiavať zdravú a požadovanú váhu. Je plný vlákniny, ktorá udržuje váš tráviaci systém regulovaný a zmierňuje zápal. Amarant posilňuje kosti, čo vám umožňuje byť fyzicky aktívny a znižuje riziko zlomenín. Je to tiež vynikajúci zdroj bielkovín, ktorý vás udržuje v plnom prúde a zvyšuje vytrvalostnú úroveň. Amarantové zrno má obzvlášť vysoké hladiny lyzínu, aminokyseliny, ktorá sa v iných zrnách nachádza v malom množstve. Lyzín je dôležitý pre správny rast a hrá dôležitú úlohu pri produkcii karnitínu, živiny zodpovednej za premenu mastných kyselín na energiu a znižovanie hladiny cholesterolu.

Amarant pomáha zmierniť zápal
Amarant má schopnosť zmierniť zápal, ktorý je spojený s takmer každým zdravotným stavom. Keď sa v tele vytvárajú toxíny z potravy a životného prostredia, imunitný systém sa stáva nadmerne aktívny a stimuluje obranné bunky a hormóny, ktoré poškodzujú tkanivá. Obilniny a potraviny bohaté na bielkoviny pomáhajú bojovať proti zápalom a amarant je skvelým nástrojom pre vaše telo.

Amarant pomáha znížiť hladinu cholesterolu
Amarantové zrno pomáha znižovať LDL "zlý" cholesterol s veľmi nízkou hustotou a vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha telu prirodzene znižovať hladinu cholesterolu. Vláknina pôsobí na žlč vyrobenú z cholesterolu a vytláča ju z tela stolicou. Z tohto dôvodu je potrebné, aby pečeň vyprodukovala viac žlče, ktorá využíva zásoby cholesterolu v tele a tak celkovo znižuje hladinu cholesterolu.

VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI

                   
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Amarant pre zdravie pokožky a vlasov
Na ochranu pokožky pred UV žiarením sa zvyčajne používa amarantový olej, ktorý je vhodný na konzumáciu aj použitie zvonka. Za pozitívne účinky môžu nielen vitamíny, ale aj skvalén, ktorý tvorí cca 8 % zloženia olejov. Upokojuje podráždenú pokožku a pri dlhodobom používaní pomáha zachovať jej elasticitu a zabrániť vzniku vrások.

Amarant udržuje zdravé tehotenstvo
Kyselina listová v amarante pomáha telu vytvárať nové bunky, konkrétne tým, že hrá úlohu pri kopírovaní a syntéze DNA. U tehotných žien môže nedostatok kyseliny listovej viesť k defektom nervovej trubice. Deficit môže tiež spôsobiť defekty, ako sú malformácie srdca a končatín. Na replikáciu DNA je potrebný primeraný príjem kyseliny listovej, takže bez kyseliny listovej nie sú bunky plodu schopné správne rásť. Preto je kyselina listová známa ako najdôležitejší vitamín pre zdravé tehotenstvo.

Pestovanie amarantu
Láskavec nie je príliš náročný na pestovanie. Kvôli jeho subtropickému pôvodu má radšej piesčité pôdy a teplé miesta. Najjednoduchšie je doma si predpestovať sadeničky, ktoré vysadíte do pripravenej pôdy koncom mája. Rastlinky možno pestovať napríklad vedľa uhoriek, ale aj ako súčasť kvetinových záhonov. Zrelé semienka pozbierate na prelome septembra a októbra. Z jednej rastliny ich získate až 2 kg. Nechajte ich dobre vysušiť v tieni, potom si z nich môžete namlieť múku, variť, pražiť alebo klíčiť.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/superpotraviny/amarant-7-ucinkov-na-zdravie
https://mediteka.sk/amarant/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NmQ4O