U nás by ste vo voľnej prírode hľadali avokádo zbytočne. Jeho pôvod je totiž exotický. Vo svojej domovine, Južnej Amerike, rastie na strome nazývanom hruškovec americký (Persea americana), ktorý dorastá do výšky až 15 metrov. Takýchto avokádových obrov by sme našli napríklad v Brazílii. Na pulty našich obchodov sa však avokádo dováža aj z iných kútov sveta. Z Kalifornie, Izraela alebo Španielska.
Toto exotické ovocie sa vzdialene podobá hruške. Niektoré odrody avokáda sú drobné, nie väčšie ako slepačie vajce. Iné sú priam obrovské a vážia viac než jeden kilogram. To čo ich však spája je určite zelená farba a vrúbkovaný drsný povrch. Dužina avokáda je žltkastá a ak ho rozkrojíte prvýkrát, určite vás prekvapí veľká hnedá kôstka.
Obsah vitamínov a minerálov v avokáde
Avokádo je ovocie s najvyšším obsahom bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu a triglyceridov, podobné nájdeme aj v olivovom oleji. Tieto tuky spôsobujú, že avokádo má vyšší obsah kalórií. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu E a vitamínu C, čo sú významné antioxidanty. Je bohaté aj na vitamín B6, dôležitý pre správne fungovanie nervovej sústavy, a na draslík, železo a horčík. Avokádo obsahuje tiež vysoké hladiny folátu. Vzhľadom k svojím vyživovacím kvalitám sa doporučuje osobám s kardiovaskulárnymi problémami a chorobami nervového systému.
Avokádo je plné zdravých tukov
Avokádo je známe v prvom rade ako výborný zdroj zdravých tukov. Je plné mononenasýtených aj polynenasýtených mastných kyselín. Do tela doplní okrem iných i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Zdravé tuky sú pre nás dôležité hneď z niekoľkých dôvodov. Do tela v prvom rade prijímame vitamíny rozpustné v tukoch. Bez týchto tukov by bola absorpcia vitamínov A, D, E a K narušená. Tuky sú taktiež nevyhnutné pre viaceré hormóny ľudského tela a dokonca vplývajú na kvalitu pokožky či vlasov. Okrem toho avokádo obsahuje i menší podiel rastlinných bielkovín.
V 100 gramovej porcii avokáda sa nachádza takmer 500 mg draslíka, čo je slušný podiel z odporúčanej dennej dávky. Dobrá úroveň draslíka v tele pomáha normalizovať hladinu krvného tlaku. Tento minerál sa taktiež uplatňuje pri svalovej kontrakcii.
Avokádom proti rakovine
Avokádo môže zohrávať úlohu pri liečbe rakoviny, pričom niektoré výskumy zistili, že fytochemikálie extrahované z avokáda môžu selektívne inhibovať rast prekanceróznych a rakovinových buniek a spôsobiť smrť rakovinových buniek, pričom podporujú proliferáciu buniek imunitného systému nazývaných lymfocyty. Ukázalo sa, že tieto fytochemikálie znižujú poškodenie chromozómov spôsobené cyklofosfamidom, chemoterapeutickým liekom.
Avokádo pomáha znižovať hmotnosť
Ľudia s nadváhou majú často zvýšenú hladinu inzulínu. Hormón inzulín blokuje spaľovanie tukových zásob. Účinné látky obsiahnuté v avokáde tomu zamedzujú znižovaním hladiny inzulínu a tukové "vankúšiky" sa ľahšie rozpúšťajú.
Avokádo eliminuje zápchu
Príčinou zápchy a nepravidelného vyprázdňovania je neraz nedostatok vlákniny v strave. Tá predstavuje výživu pre dôležité črevné baktérie a je nevyhnutná pre zaistenie správneho pohybu čriev. Jedlo bohaté na vlákninu navyše človeka zasýti na dlhší čas. I avokádo je skvelým zdrojom cennej vlákniny. Neváhajte ním obohatiť zeleninový šalát alebo si z neho pripravte chutnú nátierku. Strava bohatá na vlákninu je základom pre zdravý tráviaci trakt a navyše predstavuje formu prevencie rakoviny hrubého čreva. Okrem toho napomáha avokádo i detoxikovať telo a zbavovať ho tak škodlivín.
VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.
Avokádo povzbudzuje duševnú činnosť
Vďaka vysokej koncentrácii manoheptulózy, špeciálneho druhu sacharidu má avokádo výrazné liečivé účinky. Jeho konzumáciou sa hladina cukru v krvi nezvyšuje, ale znižuje. Dochádza tak k lepšiemu zásobeniu nervových a mozgových buniek, ktoré potrebujú prívod energie výhradne z glukózy, a človek sa cíti svieži, vitálny a duševne výkonný.
Avokádo má nakoniec pozitívny vplyv aj na nervový systém človeka. Táto chutná kôstkovica, ktorú je možné v kuchyni využiť na množstvo spôsobov, vďaka mnohým svojim obsiahnutým látkam podporuje činnosť mozgu. Taktiež dobre pomáha odbúravať stres a je prevenciou pred depresívnymi náladami. Okrem toho môže pomôcť zlepšiť spánok. Ak hľadáte dobré antistresové potraviny, avokádo vo vašom jedálničku dozaista nesmie chýbať!
Avokádo znižuje riziko srdcových chorôb
I vďaka obsahu spomínaných zdravých tukov má avokádo blahodarný vplyv na náš srdcovo-cievny systém. Podporuje zdravie srdca aj pružnosť ciev. Napomáha znižovať vysoký krvný tlak i hladinu cholesterolu. Prispieva tak k znižovaniu rizika rozvoju kardiovaskulárnych ochorení, ktoré v súčasnosti radíme medzi najčastejšie príčiny úmrtia. Avokádo okrem toho napomáha normalizovať hladinu cukru v krvi. Známe sú však i protirakovinové účinky tohto ovocia. K znižovaniu rizika vážnej choroby môžu okrem iného prispievať obsiahnuté cenné fytochemikálie. Avokádo má tiež protizápalový vplyv, takže prispieva k ochrane tela pred rozličnými zápalovými procesmi, ktoré by mohli podnecovať rozvoj viacerých ochorení. Známe je napríklad ako dobrý pomocník pri liečbe zákernej artritídy.
Avokádom proti depresii
Potraviny obsahujúce vysoké hladiny folátu môžu pomôcť znížiť riziko depresie, pretože folát pomáha zabrániť tvorbe homocysteínu, látky, ktorá môže zhoršiť cirkuláciu a dodávanie živín do mozgu. Nadbytočný homocysteín môže interferovať aj s produkciou serotonínu, dopamínu a norepinefrínu, ktoré regulujú náladu, spánok a chuť do jedla.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.
Avokádo ako ochrana pred chronickými ochoreniami
Vysoký príjem vlákniny je spojený s výrazne nižším rizikom vzniku ischemickej choroby srdca, mŕtvice, hypertenzie, cukrovky, obezity a niektorých gastrointestinálnych ochorení. Zvýšený príjem vlákniny tiež ukázal, že znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, zlepšuje citlivosť na inzulín a zvyšuje úbytok hmotnosti u obéznych jedincov.
Avokádo pôsobí preventívne proti osteoporóze a zmierňuje príznaky artritídy
Látky nazývané saponíny, ktoré sa nachádzajú v avokáde, sóji a niektorých iných rastlinných potravinách, sa spájajú s úľavou od symptómov osteoartrózy kolena. Vitamín K je nevyhnutný pre zdravie kostí. Polovica avokáda poskytuje približne 25 percent denného odporúčaného príjmu vitamínu K. Konzumácia potravy s dostatočným množstvom vitamínu K môže podporiť zdravie kostí tým, že zvyšuje absorpciu vápnika a znižuje vylučovanie vápnika močom.
Avokádo na trávenie
Jedenie potravín s prírodnými vlákninami môže pomôcť zabrániť zápche, udržiavať zdravý tráviaci trakt a znížiť riziko rakoviny hrubého čreva. Primeraná vláknina podporuje pravidelné pohyby čriev, ktoré sú rozhodujúce pre denné vylučovanie toxínov cez žlč a v stolici.
Avokádo podporuje tvorbu červených krviniek
Avokádo obsahuje vitamín B9 tvoriaci červené krvinky a vitamín K ovplyvňuje funkciu krvných doštičiek. Hrnček avokáda nakrájaného na kocky obsahuje 122 g folátu (31% odporúčanej dennej dávky) a 31,5 g vitamínu K (35% odporúčanej dennej dávky).
Avokádom pre krajšiu pleť
Pravidelná konzumácia avokáda a občasné masky z rozlačenej dužiny majú blahodárny účinok na našu pleť. Vitamín E znútra stimuluje tkanivo a chráni ho pred voľnými radikálmi. Mastná maska z avokáda je zasa vynikajúca na suchú a šupinatú pleť. Keď ju zmyjeme, akoby sa stal zázrak - naša pleť je opať hebká a hladká.
Použité zdroje:
https://www.akozdravo.sk/avokado-koncentrovane-zdravie-z-juznej-ameriky/
https://zdravopedia.sk/ovocie/avokado
https://www.tvojezdravie.sk/top-5-dovodov-preco-jest-avokado-doprajte-si-ho-este-dnes-/19668