S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Avokádo je jedno z najzdravších ovocí

09.05.2020

Avokádo je jedno z najzdravších ovocí

U nás by ste vo voľnej prírode hľadali avokádo zbytočne. Jeho pôvod je totiž exotický. Vo svojej domovine, Južnej Amerike, rastie na strome nazývanom hruškovec americký (Persea americana), ktorý dorastá do výšky až 15 metrov. Takýchto avokádových obrov by sme našli napríklad v Brazílii. Na pulty našich obchodov sa však avokádo dováža aj z iných kútov sveta. Z Kalifornie, Izraela alebo Španielska.

Toto exotické ovocie sa vzdialene podobá hruške. Niektoré odrody avokáda sú drobné, nie väčšie ako slepačie vajce. Iné sú priam obrovské a vážia viac než jeden kilogram. To čo ich však spája je určite zelená farba a vrúbkovaný drsný povrch. Dužina avokáda je žltkastá a ak ho rozkrojíte prvýkrát, určite vás prekvapí veľká hnedá kôstka.

Obsah vitamínov a minerálov v avokáde
Avokádo je ovocie s najvyšším obsahom bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu a triglyceridov, podobné nájdeme aj v olivovom oleji. Tieto tuky spôsobujú, že avokádo má vyšší obsah kalórií. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu E a vitamínu C, čo sú významné antioxidanty. Je bohaté aj na vitamín B6, dôležitý pre správne fungovanie nervovej sústavy, a na draslík, železo a horčík. Avokádo obsahuje tiež vysoké hladiny folátu. Vzhľadom k svojím vyživovacím kvalitám sa doporučuje osobám s kardiovaskulárnymi problémami a chorobami nervového systému.

Avokádo je plné zdravých tukov
Avokádo je známe v prvom rade ako výborný zdroj zdravých tukov. Je plné mononenasýtených aj polynenasýtených mastných kyselín. Do tela doplní okrem iných i omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Zdravé tuky sú pre nás dôležité hneď z niekoľkých dôvodov. Do tela v prvom rade prijímame vitamíny rozpustné v tukoch. Bez týchto tukov by bola absorpcia vitamínov A, D, E a K narušená. Tuky sú taktiež nevyhnutné pre viaceré hormóny ľudského tela a dokonca vplývajú na kvalitu pokožky či vlasov. Okrem toho avokádo obsahuje i menší podiel rastlinných bielkovín.
V 100 gramovej porcii avokáda sa nachádza takmer 500 mg draslíka, čo je slušný podiel z odporúčanej dennej dávky. Dobrá úroveň draslíka v tele pomáha normalizovať hladinu krvného tlaku. Tento minerál sa taktiež uplatňuje pri svalovej kontrakcii.

  


Avokádom proti rakovine

Avokádo môže zohrávať úlohu pri liečbe rakoviny, pričom niektoré výskumy zistili, že fytochemikálie extrahované z avokáda môžu selektívne inhibovať rast prekanceróznych a rakovinových buniek a spôsobiť smrť rakovinových buniek, pričom podporujú proliferáciu buniek imunitného systému nazývaných lymfocyty. Ukázalo sa, že tieto fytochemikálie znižujú poškodenie chromozómov spôsobené cyklofosfamidom, chemoterapeutickým liekom.

Avokádo pomáha znižovať hmotnosť
Ľudia s nadváhou majú často zvýšenú hladinu inzulínu. Hormón inzulín blokuje spaľovanie tukových zásob. Účinné látky obsiahnuté v avokáde tomu zamedzujú znižovaním hladiny inzulínu a tukové "vankúšiky" sa ľahšie rozpúšťajú.

Avokádo eliminuje zápchu
Príčinou zápchy a nepravidelného vyprázdňovania je neraz nedostatok vlákniny v strave. Tá predstavuje výživu pre dôležité črevné baktérie a je nevyhnutná pre zaistenie správneho pohybu čriev. Jedlo bohaté na vlákninu navyše človeka zasýti na dlhší čas. I avokádo je skvelým zdrojom cennej vlákniny. Neváhajte ním obohatiť zeleninový šalát alebo si z neho pripravte chutnú nátierku. Strava bohatá na vlákninu je základom pre zdravý tráviaci trakt a navyše predstavuje formu prevencie rakoviny hrubého čreva. Okrem toho napomáha avokádo i detoxikovať telo a zbavovať ho tak škodlivín.

VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI

                   
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Avokádo povzbudzuje duševnú činnosť
Vďaka vysokej koncentrácii manoheptulózy, špeciálneho druhu sacharidu má avokádo výrazné liečivé účinky. Jeho konzumáciou sa hladina cukru v krvi nezvyšuje, ale znižuje. Dochádza tak k lepšiemu zásobeniu nervových a mozgových buniek, ktoré potrebujú prívod energie výhradne z glukózy, a človek sa cíti svieži, vitálny a duševne výkonný.
Avokádo má nakoniec pozitívny vplyv aj na nervový systém človeka. Táto chutná kôstkovica, ktorú je možné v kuchyni využiť na množstvo spôsobov, vďaka mnohým svojim obsiahnutým látkam podporuje činnosť mozgu. Taktiež dobre pomáha odbúravať stres a je prevenciou pred depresívnymi náladami. Okrem toho môže pomôcť zlepšiť spánok. Ak hľadáte dobré antistresové potraviny, avokádo vo vašom jedálničku dozaista nesmie chýbať!

Avokádo znižuje riziko srdcových chorôb
I vďaka obsahu spomínaných zdravých tukov má avokádo blahodarný vplyv na náš srdcovo-cievny systém. Podporuje zdravie srdca aj pružnosť ciev. Napomáha znižovať vysoký krvný tlak i hladinu cholesterolu. Prispieva tak k znižovaniu rizika rozvoju kardiovaskulárnych ochorení, ktoré v súčasnosti radíme medzi najčastejšie príčiny úmrtia. Avokádo okrem toho napomáha normalizovať hladinu cukru v krvi. Známe sú však i protirakovinové účinky tohto ovocia. K znižovaniu rizika vážnej choroby môžu okrem iného prispievať obsiahnuté cenné fytochemikálie. Avokádo má tiež protizápalový vplyv, takže prispieva k ochrane tela pred rozličnými zápalovými procesmi, ktoré by mohli podnecovať rozvoj viacerých ochorení. Známe je napríklad ako dobrý pomocník pri liečbe zákernej artritídy.

Avokádom proti depresii
Potraviny obsahujúce vysoké hladiny folátu môžu pomôcť znížiť riziko depresie, pretože folát pomáha zabrániť tvorbe homocysteínu, látky, ktorá môže zhoršiť cirkuláciu a dodávanie živín do mozgu. Nadbytočný homocysteín môže interferovať aj s produkciou serotonínu, dopamínu a norepinefrínu, ktoré regulujú náladu, spánok a chuť do jedla.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

        
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Avokádo ako ochrana pred chronickými ochoreniami
Vysoký príjem vlákniny je spojený s výrazne nižším rizikom vzniku ischemickej choroby srdca, mŕtvice, hypertenzie, cukrovky, obezity a niektorých gastrointestinálnych ochorení. Zvýšený príjem vlákniny tiež ukázal, že znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu, zlepšuje citlivosť na inzulín a zvyšuje úbytok hmotnosti u obéznych jedincov.

Avokádo pôsobí preventívne proti osteoporóze a zmierňuje príznaky artritídy
Látky nazývané saponíny, ktoré sa nachádzajú v avokáde, sóji a niektorých iných rastlinných potravinách, sa spájajú s úľavou od symptómov osteoartrózy kolena. Vitamín K je nevyhnutný pre zdravie kostí. Polovica avokáda poskytuje približne 25 percent denného odporúčaného príjmu vitamínu K. Konzumácia potravy s dostatočným množstvom vitamínu K môže podporiť zdravie kostí tým, že zvyšuje absorpciu vápnika a znižuje vylučovanie vápnika močom.

Avokádo na trávenie
Jedenie potravín s prírodnými vlákninami môže pomôcť zabrániť zápche, udržiavať zdravý tráviaci trakt a znížiť riziko rakoviny hrubého čreva. Primeraná vláknina podporuje pravidelné pohyby čriev, ktoré sú rozhodujúce pre denné vylučovanie toxínov cez žlč a v stolici.

Avokádo podporuje tvorbu červených krviniek
Avokádo obsahuje vitamín B9 tvoriaci červené krvinky a vitamín K ovplyvňuje funkciu krvných doštičiek. Hrnček avokáda nakrájaného na kocky obsahuje 122 g folátu (31% odporúčanej dennej dávky) a 31,5 g vitamínu K (35% odporúčanej dennej dávky).

Avokádom pre krajšiu pleť
Pravidelná konzumácia avokáda a občasné masky z rozlačenej dužiny majú blahodárny účinok na našu pleť. Vitamín E znútra stimuluje tkanivo a chráni ho pred voľnými radikálmi. Mastná maska z avokáda je zasa vynikajúca na suchú a šupinatú pleť. Keď ju zmyjeme, akoby sa stal zázrak - naša pleť je opať hebká a hladká.

Použité zdroje:
https://www.akozdravo.sk/avokado-koncentrovane-zdravie-z-juznej-ameriky/
https://zdravopedia.sk/ovocie/avokado
https://www.tvojezdravie.sk/top-5-dovodov-preco-jest-avokado-doprajte-si-ho-este-dnes-/19668

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ODlmMjQzOT