Mandle predstavujú semená mandle obyčajnej, ktorú radíme do čeľade ružovité. Získavajú sa odstránením oplodia z plodov stromu, čiže kôstkovíc. Mandle obyčajné sú pestované v subtrópoch či teplejších oblastiach mierneho pásma, pričom sú príbuzné s broskyňami aj marhuľami. Medzi významných producentov spomínaných orechov patrí Austrália, USA, Španielsko či Turecko a obľúbené sú po celom svete.
Vedeli ste však o tom, že chutné a zdravé mandle by sme pred konzumáciou mali namáčať? Ak ich cez noc necháme odležať v miske vody a skonzumujeme ich až ráno, naše telo ich dokáže oveľa ľahšie stráviť a dokonca z nich získa oveľa viac živín. A čo ďalšie dokážu poskytnúť nášmu organizmu? Prečo jesť mandle hoci aj každý deň, to sa dozviete v nasledujúcom článku!
Obsah vitamínov a minerálov v mandliach
Mandle v 100 g obsahujú obsahujú 580 kalórií, 50 g tukov, 21,6 g sacharidov (z toho 4,4 g cukry), 0,7 g škrobu, 12 g vlákniny a 21,1 g bielkovín a množstvo aminokyselín. Ďalej obsahujú vitamín A, B a E, z minerálnych látok obsahujú mangán, horčík, fosfor, meď, zinok, železo, vápnik, draslík, selén a sodík. Mandle sú zdrojom antioxidantov, udržujú zdravé srdce, udržujú stabilnú hladinu cukru v krvi, pomáhajú redukovať hmotnosť, udržujú zdravé kosti a zuby, zlepšujú zdravie mozgu, udržujú zdravú pokožku.
Mandle sú fantastickým zdrojom antioxidantov
Antioxidanty pomáhajú chrániť pred oxidačným stresom, ktorý môže poškodiť molekuly vo vašich bunkách a prispieť k zápalu, starnutiu a chorobám, ako je rakovina. Silné antioxidanty v mandliach sú prevažne koncentrované v hnedej vrstve kože. Z tohto dôvodu nie sú blanšírované mandle - tie s odstránenou šupkou - najlepšou voľbou zo zdravotného hľadiska.
Mandle zlepšujú zdravie mozgu
Mandle sú vynikajúcim zdrojom rôznych živín, ktoré pomáhajú pri raste a zdraví ľudského mozgu. Sú spojené s vyššou intelektuálnou úrovňou a už dlho sa považujú za kľúčovú potravinu pre rastúce deti. L-karnitín a riboflavín sú dve esenciálne mozgové živiny, ktoré sa vyskytujú v mandliach a preukázalo sa, že zvyšujú mozgovú aktivitu a tiež znižujú výskyt Alzheimerovej choroby.
Mandle pomáhajú redukovať hmotnosť
Mandle majú nižší obsah sacharidov a majú vysoký obsah bielkovín a vlákniny. Bielkoviny aj vláknina zvyšujú pocit plnosti a pomáhajú vám jesť menej kalórií a tým pádom vám pomáhajú redukovať hmotnosť.
Mandle udržujú zdravé srdce
Mandle, spolu s orechmi a semenami vo všeobecnosti, sú často spojené so zlepšenými hladinami krvných lipidov a sú dobré pre srdce. Mandle obsahujú veľké množstvo nenasýtených tukov, horčíka a vitamínu E a konzumácia 10 g (8-9 mandlí) denne je nevyhnutná pre správnu funkciu srdca a vedie k miernemu zníženiu „zlého“ LDL cholesterolu, čo znižuje riziko srdcových ochorení.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.
Mandle udržujú stabilnú hladinu cukru v krvi
Orechy majú nízky obsah sacharidov, ale vysoký obsah zdravých tukov, bielkovín a vlákniny. Preto sú ideálnou voľbou pre ľudí s diabetom. Mandle tiež obsahujú extrémne vysoké množstvo horčíka, minerálu, ktorý mnohí ľudia majú málo. Vysoký príjem horčíka poskytuje výrazné zlepšenie diabetu II. typu.
Mandle udržujú zdravé kosti a zuby
Fosfor, jeden z mnohých minerálov, ktoré sa v mandliach nachádzajú, má významný vplyv na trvanlivosť a pevnosť zubov a kostí a zároveň bráni vzniku problémov súvisiacich s vekom, ako je osteoporóza.
Mandle udržujú zdravú pokožku
Prítomnosť vitamínu E a ďalších prospešných minerálov robí z mandlí vynikajúcu voľbu pre starostlivosť o pleť. Pomáhajú zmierňovať proces starnutia a redukujú jemné vrásky. Vitamín E je tiež užitočný pri znižovaní poškodenia kože UV žiarením. Masáže mandľovým olejom sa zvyčajne odporúčajú pre novorodencov, zatiaľ čo mandľové mlieko sa často pridáva k niektorým mydlám kvôli ich schopnostiam na zlepšenie pleti.
POZOR! Mandle sú alergén
Existujú potenciálne riziká spojené s konzumáciou mandlí. Alergia na mandle je vlastne celkom bežná. Príznaky alergie na mandle môžu zahŕňať: bolesti žalúdka alebo kŕče, nevoľnosť a zvracanie, problémy s prehĺtaním, hnačka, svrbenie, dýchavičnosť, ťažké dýchanie. Ak ste alergický na mandle, je dôležité, aby ste sa vyhli akýmkoľvek potravinovým produktom, ktoré ich môžu obsahovať. Mandle sa používajú na výrobu marcipánu a praliniek. Mandle sa tiež niekedy používajú v koláčoch, sušienkach, chlebe, čokoládách, zmrzline a niektorých likéroch.
Použité zdroje:
https://www.tvojezdravie.sk/preco-jest-mandle-pravidelne-tychto-5-ich-vlastnosti-vas-prekvapi-/19114
https://zdravopedia.sk/semena-a-orechy/mandle-7-ucinkov-na-zdravie