S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Bryndza má zázračné účinky

15.05.2020

Bryndza má zázračné účinky

Mäkký, miesený a solený ovčí syr. Všetci ju poznáme a občas aj zaradíme do jedálnička, no stále príliš málo. Bryndza má neuveriteľné liečivé účinky a podľa niektorých je to najlepší patent prírody. Vyrába sa aj v Poľsku, Rumunsku, Bulharsku, či na Ukrajine. No najlepšia je tá naša, slovenská, však?

Vedeli ste, že po domácky sa začala vyrábať už od 15.storočia po príchode Valachov? V 18.sotorčí vznikali viaceré bryndziarske manufaktúry a dnes je asi najznámejšia bryndziareň vo Zvolenskej Slatine.

Liečivá bryndza
Počuli ste, že pravidelná konzumácia bryndze znižuje hladinu zlého cholesterolu a znižuje aj hladinu cukru v krvi? V bryndzi sa nachádzajú priateľské baktérie mliečneho kvasenia, ktoré na nás blahodarne pôsobia v mnohých smeroch.
Pomáha nám tak aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva a upravuje tráviaci mechanizmus. Bryndza je skvelá pri alergiách, rednutí kostí, cukrovke a zvyšuje imunitu. Nachádza sa v nej množstvo kvalitných bielkovín, minerálov a vitamínov B-komplexu, ako aj konjugovanej kyseliny linolovej.

Ako sa pravá bryndza vyrába?
Kvalitná bryndza sa vyrába tradičnou receptúrou zrenia syra, fermentáciou, (unikátny patent prírody), pri ktorej sa množia dobré baktérie a kvasinky, z ktorých väčšina má práve spomínané probiotické účinky. A práve vďaka fermentácii sa problematický kazeín (v dnešnej dobe je množstvo ľudí alergických práve na túto mliečnu bielkovinu) stáva oveľa ľahšie stráviteľný.
Tiež sa znižuje podiel mliečneho cukru (laktózy), čo je dôležitá informácia pre ľudí, ktorých trápi intolerancia na laktózu. Pri fermentácii, vďaka mliečnym baktériám, prebieha i natravovanie tukov, prebiehajú tam zložité biochemické reakcie a výsledkom je to, že sú oveľa ľahšie stráviteľné, čo je ďalším významným zdravotným benefitom. V tradičnej bryndzi, vyrobenej zo surového nepasterizovaného mlieka, je oveľa viac mliečnych baktérií ako v jogurtoch, či v acidofilnom mlieku. Kým v týchto sa z pravidla nachádzajú dva základné kmene mliečnych baktérií, v spomínanej bryndzi je to druhovo až desaťnásobok.

  

Aké sú benefity konzumácie bryndze pre naše telo?

Bryndza pomáha pri vstrebávaní vápnika
Bryndza má pH  nižšie ako v pôvodnom mlieku a vápnik sa v nej nachádza v ionizovanom stave, čo zvyšuje jeho využitie organizmom. Výskumy tiež potvrdili, že konzumácia fermentovaných produktov, z hľadiska prísunu vápnika, je vyššia z dôvodu, že práve tieto baktérie pomáhajú zvyšovať vstrebávanie vápnika a ostatných minerálov i vitamínov a to i v hrubom čreve. Okrem iného, zvýšený prísun vápnika a vitamínu D ochraňuje pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

Bryndza zlepšuje imunitný systém
Vysoký obsah mliečnych baktérií v bryndzi má veľký význam i z hľadiska vytvárania imunitného systému a tiež ako prevencia alergických ochorení. Odborníci tvrdia, že práve alergické, ale aj iné ochorenia, sú dôsledkom nedostatočného osídľovania čriev makroorganizmami a mikroorganizmami v priebehu vývinu organizmu (80 % imunity sídli práve v črevách). V minulosti bola naša strava oveľa bohatšia na prospešné mikroorganizmy ako je to v dnešnej dobe. Práve bryndza môže tento civilizačný problém nahrádzať, a tak plniť významnú zdravotnú funkciu aj pri náprave imunity.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

        
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Bryndza je probiotická bomba
Bryndza ako fermentovaný mliečny výrobok, inak právom povedané i probiotická bomba, je výdatným zdrojom kvalitných bielkovín, tukov, minerálov a vitamínov skupiny B, vitamínov D a A. Samozrejme, nesmieme zabudnúť spomenúť bohaté spektrum užitočných mikroorganizmov (1 g ich obsahuje cca miliardu.). Bryndza posilňuje imunitu, obsahuje bioaktívne peptidy, niektoré z nich znižujú krvný tlak, iné ochraňujú pred osteoporózou (rednutie kostí) a zubným kazom, a má tiež protizápalové účinky.

Prečo je májová bryndza najzdravšia a najchutnejšia?
V máji majú ovečky najlepšiu pašu, pretože je v nej to najlepšie, čo ponúka jarná tráva na sviežom vzduchu plnom slniečka. Rastliny v sebe koncentrujú to najlepšie zo seba. Koncentrácia živín sa v tomto období stupňuje a zelená paša je tou najlepšou potravou. A ešte niečo – v mlieku zvierat chovaných na zelenej paši je množstvo prírodných látok rastlinného pôvodu nazývaných fytochemikálie – fenoly, flavonoidy, terpenoidy, steroly, esenciálne mastné kyseliny a iné bioaktívne látky, dôležité z hľadiska zdravia. Je medzi nimi aj stigmasterol, ktorý sa cez pašu dostáva do mlieka. Práve táto látka pomáha pri ochrane a rekonštrukcii chrupavky a bráni vývinu osteoartritídy.

TIP na záver:
S hľadaním pravej bryndze sa možno trošku potrápite, pretože zákon na Slovensku neprikazuje výrobcom uvádzať percentuálny podiel ovčieho mlieka v bryndzi. Podľa legislatívy skrátka všetko, čo má podiel ovčieho mlieka aspoň päťdesiat percent, už môže byť pravou slovenskou ovčou bryndzou, chránenou známkou v rámci EU. Dobrou správou však je, že stále sú tú farmy/salaše, ktoré majú svoju značku chránenú a majú naozaj pravú bryndzu, zo 100 % ovčieho mliečka.

Použité zdroje:
https://lepsiden.sk/bryndza-lieci-chuti-recepty/
https://fitshaker.sk/tato-slovenska-narodna-specialita-ma-zazracne-ucinky/

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NjMzOGE3