S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Banán je dostupný všeliek

14.11.2020

Banán je dostupný všeliek

Banán patrí medzi najobľúbenejšie druhy ovocia. Je raz-dva ošúpaný, rýchlo sa zje, rýchlo zasýti a súčasne nám dodáva množstvo výživných látok. Rovnako ako mnoho iných chutných druhov ovocia, aj banán pôvodne pochádza z Ďalekého východu. Naši predkovia však už veľmi dávno zistili, že toto ovocie možno pestovať aj v Afrike, Južnej Amerike a v každej teplej a vlhkej oblasti. A tak sa banány vydali na cestu okolo sveta.

Banánovník rastie jeden a pol roka, potom sa na ňom urodí asi dvesto plodov. Banány sa zberajú nezrelé a v chladených priestoroch lodí pri teplote asi 13 stupňov sa dopravujú do celého sveta. Keď úplne dozrejú, dostávajú sa na pulty obchodov a na naše stoly.

Prečo sa oplatí jesť banány?
Banány sú jedným z najviac konzumovaných ovocí na celom svete. Vďaka vysokému obsahu draslíka patria medzi plodiny, ktoré sú významné pre zabezpečenie dobrej nervovej a svalovej funkcie a pre udržanie primeranej rovnováhy tekutín v tele. Banány obsahujú aj vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a zlepšuje vstrebávanie ostatných látok do tela. Ak ste aktívnym športovcom, banány sú skvelou voľbou pre napumpovanie vašich svalov, zatiaľ čo poskytujú i potrebné antioxidanty a ďalšie živiny, ktoré nenájdete ani v športových nápojoch. Banány sú užitočné aj pri prekonávaní depresie vzhľadom na to, že majú vysoký obsah tryptofánu, ktorý sa premieňa na serotonín a tým sa „rozveseľuje“ mozog. Toto ovocie obsahuje malé, no zato významné množstvo vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre ochranu očí, udržiava normálny zrak a zlepšuje videnie v noci.

Banán ako výživa buniek
Minerálny látka draslík zabezpečuje, aby bunky v našom organizme mali dostatok tekutín a aby dobre fungovali. Nedostatok draslíka často spôsobuje srdcové problémy, malátnosť alebo podráždenosť. Ľudia, ktorí veľa solia, mali by mať stravu bohatú na draslík, aby sa v ich organizme zachovala rovnováha medzi draslíkom a sodíkom.

  

Banán pre zdravé srdce
Draslík je minerál, ktorý je nevyhnutný pre zdravie srdca - najmä kontrolu krvného tlaku. Banány sú veľkým zdrojom draslíka. Jeden stredne veľký banán (118 gramov) obsahuje 9% ODD. Strava bohatá na draslík môže pomôcť znížiť krvný tlak a ľudia, ktorí jedia veľa draslíka, majú až o 27% nižšie riziko srdcových ochorení. Banány navyše obsahujú slušné množstvo horčíka, ktorý je tiež dôležitý pre zdravie srdca.

Banán dobrý pre športovcov
Banány sa často označujú ako dokonalé jedlo pre športovcov, najmä kvôli ich minerálnemu obsahu a ľahko stráviteľným sacharidom. Konzumácia banánov môže pomôcť znížiť svalové kŕče a bolesť, ktoré postihujú až 95% celkovej populácie. Dôvodom kŕčov je do značnej miery neznáma, ale populárna teória obviňuje zmes dehydratácie a elektrolytovej nerovnováhy. Banány poskytujú vynikajúcu výživu pred, počas a po vytrvalostnom cvičení.

Banán na trávenie
Stredne veľký banán má asi 3 gramy vlákniny a obsahujú dva hlavné druhy vlákniny: pektín, ktorý znižuje dozrievanie banánov a pomáha chrániť pred rakovinou hrubého čreve a odolný škrob, ktorý sa nachádza v nezrelých banánoch, uniká tráveniu a končí v hrubom čreve, kde sa stáva potravou pre
prospešné baktérie v črevách.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

        
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Banán pomáha bojovať proti chudokrvnosti
Vzhľadom na vysoký obsah železa v banánoch, sú dobré pre tých, ktorí trpia anémiou. Anémia je stav, pri ktorom dochádza k poklesu počtu červených krviniek alebo hemoglobínu v krvi. To vedie k únave, dýchavičnosti a bledosti. Preto by banány mali konzumovať osoby s týmito problémymi.

Banán pôsobí upokojujúco na nervy
Okrem vitamínu B9 na zvýšenie nálady majú banány aj tryptofán, „prekurzor serotonínu,“ a serotonín môže byť najdôležitejšou chemickou látkou v mozgu, pretože je prirodzeným antidepresívom a môže liečiť úzkosť a nespavosť, ako aj iné náladové problémy, ako je únava, podráždenosť, nepokoj, hnev a agresia. Banány majú tiež norepinefrin, ktorý reguluje našu odozvu, ktorá pomáha regulovať stres. Je to optimálny, prirodzený, reálny spôsob, ako podporiť pozitívne nálady a pomôcť predísť depresii.

Banán znižuje hladinu cholesterolu v krvi
Ak ste nedávno jedli v reťazcoch rýchleho občerstvenia, pravdepodobne ste spotrebovali transtuky - druh tuku, ktorý zvyšuje hladinu LDL („zlého“ cholesterolu). Predtým, než sa pojdete najesť do takéhoto zariadenia, zjedzte banán. Banány obsahujú fytosteroly, čo sú zlúčeniny, ktoré majú účinky na LDL cholesterol.

Banán udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi
Banány sú z mnohých dôvodov veľkým zdrojom výživy! Konzumácia bielkovín a zdravého tuku s banánmi spomalí absorpciu cukru z banánov do krvného obehu. To je najúčinnejšia stratégia na udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi, čo znamená konzistentné hladiny energie a úbytok hmotnosti (keďže stabilná hladina cukru v krvi umožňuje pankreasu vylučovať glukagón, hormón spaľujúci tuk).

Banán bojuje proti chorobám
Aj keď banány nemajú vitamín A, môžu ešte pomôcť zmierniť nedostatok vitamínu A. Ako? Sú bohaté na tri rôzne typy karotenoidov (provitamín A karotenoidy, betakarotén a alfakarotén), ktoré telo v skutočnosti premieňa na vitamín A. Potraviny obsahujúce vysoké hladiny karotenoidov chránia pred chronickými ochoreniami, vrátane niektorých druhov rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.

Banánom proti tukom
Banány majú 12 mg cholínu, vitamínu B, ktorý pôsobí priamo na gény, ktoré spôsobujú ukladanie tukov v bruchu. (Jedným z dôvodov ťažkých konzumentov alkoholu, že majú nafúknuté brucho je to, že alkohol vyčerpáva cholín, čo spôsobuje nárast telesnej hmotnosti v pečeni.) Banán tomu bráni.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/ovocie/banan-10-ucinkov-na-zdravie
https://www.zdravie.sk/clanok/55212/zrele-verzus-nezrele-banany-ktore-je-lepsie-konzumovat

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YmMwMD