Domovom černíc je Ázia a Severná Amerika, no už pred stáročiami sa udomácnili aj v lesoch strednej Európy. U nás sú hojne rozšírené od nížin až do horského pásma. Černiciam sa dobre darí na chránených miestach na okrajoch lesov či chodníkov, pri plotoch, medzi inými kríčkami a v hájoch. Kultivované odrody sa pestujú v záhradkách. Vďaka narastajúcej obľube černíc na niektorých miestach zakladajú aj plantáže.
Podľa gréckej legendy vznikla ostružina z čeľade ružovitých z krvi, ktorú bohovia preliali v boji s Titanmi. Černice jedli už ľudia v mladšej dobe kamennej. Až v polovici 19. storočia bola tŕnitá rastlina kultivovaná a presťahovala sa z lesov do ovocných sadov v počte najmenej 250 druhov. Chutí lepšie ako čučoriedka a oveľa lepšie ako kyslá ríbezľa. Ak je totiž zrelá, má čiernu (tmavočervenú) farbu a sladkastú chuť. Vďačí za ňu farbivu, ktoré obsahuje mimoriadne veľa flavonoidov a iných liečivých látok.
Obsah vitamínov a minerálov v černiciach
Černice majú v 100 g 180 kJ (43 kcal), 88,15 g vody, 9,61 g sacharidov (z toho 4,88 g cukry), 5,3 g vlákniny, 0,44 g tukov a 1,39 g proteínov. Z vitamínov obsahujú vitamín A, tiamín-B1, riboflavín-B2, niacín-B3, pyridoxín-B6, kyselinu listovú-B9, vitamín C, E, K, z minerálov obsahujú vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok.
Černice posilňujú imunitný systém, pomáhajú proti kašľu i záchrípnutiu, chránia pred rakovinou, zabraňujú vzniku aterosklerózy, pomáhajú pri nervozite a zvyšujú odolnosť proti stresu, zlepšujú zrak i pokožku, atď.
Černice a ich účinky na zdravie
Černice zabraňujú vzniku aterosklerózy
Černice poskytujú ochranu pred endotelovou dysfunkciou (porušená funkcia endotelu prispieva k stavu, ktorý verejnosť pozná pod názvom „kôrnatenie“ tepien – k ateroskleróze). Srdcovocievne choroby sú pritom zväčša dôsledkom aterosklerózy. Pomáhajú tiež znižovať poškodenie DNA a chránia pred vaskulárnym zlyhaním.
Černice zlepšujú zrak
Černice sú užitočné pre udržanie zdravých očí. Pravidelná konzumácia černíc pomáha chrániť oči pred ultrafialovým žiarením, čo prisudzuje prítomnosť luteínu. Luteín tvorí ochranný pigment nazývaný makula v oblasti za sietnicou a zabraňuje jej poškodeniu spôsobenému oxidačným stresom a vyžarovaním svetla s vysokou vlnovou dĺžkou. Okrem toho anthokyanosidy a vitamíny prítomné v černiciach zvyšujú videnie a chránia oči pred rôznymi chorobami, ako je makulárna degenerácia, šedý zákal a nočná slepota.
Černicami proti kašľu i zachrípnutiu
V prírodnom liečiteľstve sa využíva čaj z černicových listov i šťava z plodov. Štava je veľmi účinná proti zachrípnutiu. Čerstvo vylisovanú šťavu ohrejeme, použijeme sčasti na kloktanie, zvyšok postupne po dúškoch vypijeme. Takáto kúra má blahodárny vplyv na preťažené hlasivky a organizmu navyše dodáva osviežujúce a vitalizujúce ovocné kyseliny.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Černice na zdravé srdce
Bohatstvo flavonoidov ako sú antokyány v černiciach, robí z neho ovocie priaznivé pre srdce. Iné užitočné zložky, ako je horčík a vláknina prítomné v černiciach, zabraňujú zablokovaniu tepien a stimulujú hladký tok krvi. To znižuje riziko rôznych srdcových ochorení, ako je mŕtvica a ateroskleróza a udržuje kardiovaskulárne zdravie. Horčík u černíc pomáha aj pri regulácii krvného tlaku a zabraňuje srdcovej arytmii a nepravidelným sťahom srdca.
Černicami proti rakovine
Ostružina je účinná proti rozvoju rakoviny vrátane rakoviny pľúc, rakoviny hrubého čreva a rakoviny pažeráka. Mikroživiny prítomné v ostružinách majú chemopreventívny účinok a zabraňujú rastu malígnych (zhubných) buniek. Extrakty z černíc tlmia vznik zhubného nádoru a súvisiacu bunkovú signalizáciu.
Černice zlepšjú imunitu
Černice pomáhajú zlepšovať imunitný systém organizmu, kvôli prítomnosti fytoestrogénov, vitamínov a minerálov. Pravidelná konzumácia černíc pomáha bojovať proti rôznym patogénom a chráni telo pred infekciami a inými smrteľnými chorobami.
Chcete mať bohatú úrodu a zdravé rastliny?
Pre objednanie kliknite na obrázok.
Černice pomáhajú pri nervozite
Bioflavonoidy sa koncetrujú v dužine: tu je ich obsah desťnásobne vyšší ako v šťave. Ich úlohou je chrániť vitamín C a stresový hormán adrenalín pred oxidáciou enzýmami s obsahom medi. Bioflavonoidy zároveň meď viažu. Zvýšená koncentrácia medi v organizme môže vyvolávať nervozitu, nepokoj a psychické poruchy.
Černice na normálnu zrážanlivosť krvi
Černice obsahujú dobré množstvo vitamínu K, ktorý pomáha pri normálnej zrážanlivosti krvi. Pomáha tiež pri prevencii nadmerného krvácania z ľahkých poranení a pomáha pri hojení rán. Vitamín K prítomný v černiciachje tiež nevyhnutný pre modifikáciu proteínov a hrá dôležitú úlohu pri ochrane kostí pred osteoporózou.
Černice na trávenie
Černice sú zdrojom nerozpustnej a rozpustnej vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre optimálne fungovanie tráviaceho systému. Nerozpustná vláknina v ostružinách podporuje ľahké a lepšie vstrebávanie vody v hrubom čreve a pridáva objem stolice. To pomáha pri pravidelnom pohybe čriev bez zápchy.
Černice na pokožku
Černice slúžia ako vynikajúca pomôcka pri udržiavaní krásnej pleti. Černice sú nabité množstvom výživných látok, ktoré sú šetrné k pokožke, ako je vitamín C, vitamín E a ďalšie silné antioxidanty. Vitamín E pomáha pri udržiavaní zdravia pokožky a zabraňuje vzniku vrások. Okrem ochrany pokožky pred oxidatívnym poškodením je vitamín C zodpovedný aj za tvorbu a posilnenie štruktúry kolagénu, ktorá je základom spojivového tkaniva, a tým pomáha udržiavať kožu tónovanú a napnutú.
Použité zdroje:
https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/13751-s-cernicami-sa-starne-pomalsie-liecia-hnacky-aj-rakovinu/
https://lepsiden.sk/cernice-zdravie-recepty/
https://zdravopedia.sk/ovocie/cernice-10-ucinkov-na-zdravie