S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
Ok

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Chandler: Najpopulárnejší vlašský orech na svete

20.10.2022

Chandler: Najpopulárnejší vlašský orech na svete

Je všeobecne známe, že vlašské orechy majú úžasné účinky na naše zdravie. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú zlepšiť pamäť a sústredenie. Zahrnutie tejto superpotraviny do stravy môže pomôcť predísť koronárnym srdcovým ochoreniam, podporuje trávenie, zlepšuje funkciu čriev a má aj preventívne účinky proti cukrovke. Podporujú plodnosť, skvalitňujú pokožku a udržujú zdravé vlasy.

To je hneď niekoľko významných príčin, prečo treba pravidelne konzumovať vlašské orechy. A najkvalitnejšou odrodou na svete je Chandler. A môžete ho mať k dispozícii aj vy.

.

Botanický názov orecha: Juglans regia 'Chandler'

.

Ahojte, máte radi orechy? Tak si pozrite tieto videá!

Pestovanie vlašských orechov Chandler je úžasný proces - pozrite na týchto videách, ako sa dopestujú chutné plody.

  

Kríženie dvoch vlašských orechov
Komerčne sa na svete pestuje viac ako 50 druhov alebo kultivarov vlašských orechov. Vlašský orech Chandler vytvorili v rámci výskumného pestovateľského programu Davis vedeného pod odbornou kuratelou  Eugeneom F. Serrom a Haroldom I. Fordeom. Tento program prebiehal v rokoch 1948 až 1978. V roku 1963 sa im podarilo skrížiť dva druhy orechov - jeden s číslom 56-224 a druhý s názvom Pedro. Orech 56-224 je veľký, má však slabú škrupinu, no je veľmi plodný na bočných púčikoch. Orech Pedro je vysoko produktívny so silnou škrupinou, dlhoročný víťaz spotrebiteľských chuťových testov, zle však znáša klimatické teplo. Výsledkom tohto kríženia bolo 35 potomkov, z ktorých dvaja sa stali komerčne životaschopnými kultivarmi známymi pod názvami Chandler a Howard. Dnes je Chandler považovaný za najchutnejší vlašský orech na svete a postupne sa rozširuje v mnohých častiach planéty so stále viac stúpajúcou popularitou.

Výnimočná chuť a kvalita
Chandler je veľký orech so svetlými jadrami výnimočnej chuti a kvality. Je to relatívne malý strom, dorastá do výšky 12 až 15 metrov. Dobre uzavreté orechy sú odolné voči plesniam a väčšine škodcov. Má s nimi menšie problémy ako iné kultivary. Produkuje veľké plody a prináša úrodu už asi 2 až 3 roky po výsadbe. Je samoopelivý, vhodných opeľovačom je odroda Franquette
Je mimoriadne životaschopný a rodivý. Treba ho pravidelne rezať, aby nevznikali bočné výhonky s uhlom menším ako 45 stupňov. Je to polopapierak, veľký, hladký, oválny, zaguľatený pri koncoch, jadro je veľmi svetlé až belavé. Vhodné na pestovanie je slnečné, prípadne polotienisté stanovisko, odporúča sa pestovanie v otvorených polohách s hlbokými úrodnými pôdami s dostatkom vlahy a hlbšou hladinou podpovrchovej vody. V suchých podmienkach a pri veľkej úrode sú plody drobnejšie. Nie je vhodný do vyšších polôh. U nás dozrieva v októbri, neskoro aj kvitne.

        

Najviac vysádzaný orech na svete
Chandler patentovali v roku 1979. V tom čase jeden z jeho stvoriteľov Harold I. Forde považoval orech Chandler za najdôležitejší kultivar, ktorý pochádza z výskumného pestovateľského programu Davis. O štyridsať rokov neskôr môžeme s istotou povedať, že mal pravdu. Dnes je vlašský orech Chandler najviac vysádzaným orechom na svete. O
doláva mrazom pod nulou lepšie ako iné komerčné kultivary vlašských orechov - Howard, Serr, Tulare a Franquette. Náchylnejší je však na náhly jesenný mráz. 

Škrupina orecha
Škrupiny vlašského orecha Chandler sú veľké, oválneho tvaru a hladké na dotyk. Spočiatku sú tenké, ale ako strom Chandler starne, škrupiny zosilňujú. 
Je dôležité poznamenať, že bez ohľadu na vek stromu majú škrupiny dobré tesnenia, ktoré zabraňujú náhodnému praskaniu. Priemerná hmotnosť škrupiny je 13,2 g.

Jadrá
Vlašské orechy Chander sú obľúbené kupujúcimi po celom svete pre ich atraktívnu svetlú farbu, často označovanú ako „perleťovú“. Jadrá sú veľmi kvalitné. Ľahko sa vyberajú zo škrupiny v dokonalých poloviciach. Znamená to, že kupujúci, ktorí sa špecializujú na ručné lúskanie, budú hľadať len orechy Chandler. Priemer jadier je 6,5 gramu, čo im dáva pomer jadra k škrupine 49 %. Orechy Chandler sa tiež lepšie konzervujú ako iné kultivary.

Dátum zberu a opelivosť
Azda jedinou skutočnou nevýhodou orecha Chandler je jeho neskorý jesenný dátum zberu. Zberá sa až v októbri, čo z neho robí jednu z posledných odrôd vlašských orechov uvedených na trh. Chandler je samoopelivý, ale komerční pestovatelia vždy používajú opeľovač na zvýšenie výnosu orechov. Cisco, Franquette a Fernette sú odporúčané opeľovače.

.

Chandler: Najpopulárnejší vlašský orech na svete

KDE SI TIETO ÚŽASNÉ ORECHY MÔŽETE OBJEDNAŤ?

      

Kliknite na orechy a dozviete sa všetky podrobnosti o možnosti nákupu.

.

Ďalšie články o orechoch a ich liečivých účinkoch

Prečo by sme mali jesť orechy?

Antraknóza listov orecha

..

.

OCHRANCOVIA PROTI VRTIVKE ORECHOVEJ

Nemali by chýbať medzi vašimi ochrannými prostriedkami


         

.

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

OTEwOWZkZj