Citrón (lat. Citrus limon) je spolu s pomarančom, grapefruitom a mandarínkou typickým predstaviteľom citrusového ovocia. Spomedzi všetkých má najkyslejšiu a najtrpkejšiu chuť. To, že obsahuje veľa vitamínu C (kyseliny askorbovej), vedia už malé deti v škole. V literatúre sa udáva, že obsah vitamínu C v surovom olúpanom citróne je 53 mg / 100 g, pričom denná potreba vitamínu C pre dospelého človeka sa spravidla udáva medzi 75 – 100 mg. Kyselina askorbová, je jednou z najdôležitejších mikroživín a ovplyvňuje množstvo telesných funkcií v organizme.
Známy je jej priaznivý vplyv na imunitu a obranyschopnosť. To však nie je všetko. Vitamín C hrá dôležitú úlohu pri vychytávaní a likvidácii voľných kyslíkových radikálov, ktoré prirodzene vznikajú v organizme pri bežných metabolických procesoch.
Obsah vitamínov a minerálov v citrónoch
Citrón obsahuje aj účinné flavonoidy, ktoré s vitamínom C vytvárajú liečivú kombináciu - aktívne regeneruje väzivové tkanivá, urýchľuje rast vlasov, nechtov, zlepšuje zrakovú schopnosť a spevňuje asi 100 000 kilometrov ciev v ľudskom organizme od veľkých tepien až po najjemnejšie tepničky. Citróny obmedzujú vznik cievnych "pavúčikov", kŕčových žíl a hemoroidov, urýchľujú hojenie rán, odstraňujú krvácavosť ďasien a zmierňujú paradentózu. V citrónovej šťave nájdeme karotenoidy, pektíny, vitamíny skupiny B, fosfor, sodík, draslík, vápnik, železo a ďalšie stopové a minerálne prvky.
Citróny sú dôležitým zdrojom fytochemikálií. Patria medzi ne napríklad látky zvané terpény alebo polyfenoly či flavonoidy. Tieto mikroživiny majú takisto antioxidačné, ako aj protizápalové účinky. Navyše sa im prisudzujú aj protirakovinové vlastnosti. Podľa záverov Svetového fondu pre výskum rakoviny (WCRF, World Cancer Research Fund, 2007) je veľmi pravdepodobné, že citrusové ovocie vrátane citrónov chránia ústnu dutinu, hrtan, hltan aj pažerák pred rakovinou.
Objednajte si u nás - kliknite na obrázok
Citróny - účinky na zdravie
Citróny na imunitu
Ak začnete deň s pohárom vlažnej vody s vytlačenou citrónovou šťavou, posilníte si imunitu a spomalíte starnutie. Okrem toho tento siný antioxidant posilňuje obranyschopnosť organizmu proti infekčným chorobám a prechladnutiu. Známy je pozitívny účinok vitamínu pri vírusových infekciách a v literatúre sú aj údaje o možnom protivírusovom pôsobení vitamínu C vďaka jeho priamej väzbe na štruktúry vírusu a následnej likvidácii vírusov.
Citróny ako antiseptikum
Citrónová šťava je vynikajúce antiseptikum (dezinfekčný prostriedok) pri rezných a iných ranách. Spočiatku mierne, nie však bolestivo, páli.
Citróny proti rakovine
Citrusové ovocie vrátane citrónov chráni pred rakovinou - ústnu dutinu, pažerák a hltan. Jeho protirakovinový účinok je závislý od množstva požitého ovocia. Podobne pozitívne účinky citrusov boli sledované aj pri prevencii rakoviny žalúdka a pľúc. Protirakovinový účinok je závislý od dávky konzumovaného ovocia. Podobné pozitívne výsledky sa sledovali pri prevencii rakoviny žalúdka alebo pľúc. V literatúre sa uvádza, že pozitívny účinok citrusov, osobitne citrónov bohatých na vitamín C a ďalšie antioxidanty pri prevencii nádorových ochorení rôznych orgánov je pri niektorých orgánoch pravdepodobný (napríklad pažerák, žalúdok), pri iných sú dôkazy pozitívneho vzťahu hodnotené ako presvedčivé. Vie sa však, že fytochemikálie z tohto ovocia priaznivo zasahujú enzymatických procesov a metabolickej regulácie buniek.
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy
Citróny na prekyslený žalúdok
Trochu zvláštne sa môže zdať skutočnosť, že citrónová šťava v organizme pôsobí zásadito a citrón neutralizuje nadmernú produkciu kyseliny soľnej v žalúdku. Tým pádom môže byť účinný pomocník pri pálení záhy. Pri prekyslení žalúdka užívame 3 x denne 1 čajovú lyžičku čerstvej citrónovej šťavy.
Citróny zlepšujú využitie železa, vápnika a okysličovanie buniek
Vitamín C má aj ďalšie priaznivé účinky, napríklad zlepšuje vstrebávanie železa z tenkého čreva do krvi a spevňuje stenu ciev. Železo nám dodáva vitalitu a zvyšuje odolnosť organizmu proti stresu, vápnik spevňuje kosti a zuby a prirodedzeným spôsobom upokojuje nervy. Železo je okrem toho súčasťou molekuly hemoglobínu, ktorý zabezpečuje okysličovanie buniek.
Citróny na ústnu dutinu
Šťava z citróna odstraňuje zápach z úst - nie je iba lokálne antiseptikum, ale tiež zabraňuje kvaseniu a tým aj pachu. Šťava z citróna je výborná pri zápaloch ústnej dutiny, odstraňuje zubný kameň a krvácanie ďasien, je vhodná aj pri aftách.
Citróny prečistia pečeň, žlčník i obličky
Citrónová šťava podporuje produkciu žlče, čistí a stimuluje pečeň i obličky.
Citróny patria k najlepším spaľovačom tukov
Účinné obsahové látky v citróne urýchľujú metabolizmus bielkovín a pomáhajú tak pri znižovaní telesnej hmotnosti. Obsahujú kyselinu citrónovú, ktorá pomáha rozdeliť tuk a pektín, ktorý zrýchľuje metabolizmus. Vhodné je na ráno si pripraviť limonádu použitím jedného pohára vody s citrónovou šťavou z jedného citróna. Limonádu vypite v priebehu dopoludnia.
Citróny prečistia pečeň, žlčník i obličky
Citrónová šťava podporuje produkciu žlče, čistí a stimuluje pečeň i obličky. Lekári odporúčajú pacientom s ochorením žlčníka pravidelnú konzumáciu citrónovej šťavy. Stav spojený s nutkaním na vracanie, nedostatkom chuti na jedlo, tráviacimi problémami či pachuťou v ústach, je pripisovaný „lenivej“ pečeni. Tú pomáha zmobilizovať práve spomínaná citrónová šťava.
Citróny sú skutočne výnimočné. Ich šťava obsahuje citráty, ktoré udržujú vápnik v moči rozpustený a tým vlastne zabraňujú tvorbe obličkových kameňov, pretože vápnik sa nemôže zhlukovať a tvoriť kamene.
Tipy na nákup a skladovanie citrónov
Pri výbere citrónov treba mat na zreteli najmä ich veľkosť, farbu a váhu. Stredne veľké plody sú spravidla aromaticky intenzívnejšie a chuťovo výraznejšie. Žiarivá svetložltá farba vypovedá o ich optimálnej čerstvosti. Ak majú tmavší nádych, potom sú prezreté a menej kyslé. Ukazovateľom šťavnatosti plodov je váha. Čím sú ťažšie, tým obsahujú viac šťavy.
Citróny sa odporúča skladovať na chladnom a dostatočne vetranom mieste. V takýchto podmienkach vydržia v pôvodnom stave približne jeden týždeň. Celé citróny by sa nemali dávať do chladničky. Vplyvom nízkych teplôt strácajú typickú vôňu a rýchlo vysychajú. Výnimkou sú rozrezané citróny, ktoré treba reznou plochou položiť na keramický tanierik a vložiť do spodnej časti chladničky.
Zaujímavosť
V minulosti boli citróny práve pre ich vysoký obsah vitamínu C účinným liekom, resp. prevenciou pred skorbutom. Šlo o chorobu, ktorá trápila mnohých námorníkov, keď sa počas plavieb živili prevažne suchou stravou. Prejavovala sa krvácaním ďasien, vypadávaním zubov, mäknutím kostí a spomalenou tvorbou červených krviniek.
Pouťité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/51535/citrony-ako-ucinna-prevencia-proti-rakovine
https://www.zdravie.sk/clanok/56764/citron-ako-liek-i-pochutka
https://zdravopedia.sk/ovocie/citrony
http://www.idealnadieta.eu/citrony-chudnutie/