S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Je burčiak naozaj taký zdravý?

06.09.2020

Je burčiak naozaj taký zdravý?

Sezóna burčiaku sa začala. Burčiak neodmysliteľne patrí k jeseni, najmä v južnejších oblastiach Slovenska, ale aj Moravy či ostatných okolitých štátov, kde sa pestuje hrozno a dorába víno. Mnohí z nás sa už od augusta tešia, keď sa prvé strapce hrozna ocitnú v lisoch, aby sa do sladkého (prípadne dosladeného) muštu pustili kvasinky a začali ho meniť na burčiak.

Tento prírodný nápoj s jedinečnou chuťou má svojich priaznivcov aj odporcov a na jeseň rozdeľuje národ rovnako ako politika či národnostná otázka. Žiaľ, mnohí vyskúšali iba raz nejaký paburčiak na jarmoku a odvtedy o ňom nechcú počuť, pritom už asi nikdy nezistia, ako dobrý burčiak naozaj chutí. Pozor však, ani s jeho konzumáciou to netreba preháňať.

   

Ako sa vyrába?
Najčastejšie sa burčiaky vyrábajú z odrôd Irsai Oliver a Muškát moravský alebo Veltlín. Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, akýsi medziprodukt pri výrobe vína. Vyrába sa z odkaleného muštu, získaného sedimentáciou, čím sa odstráni prach a tuhé častice, ale aj zvyšky postrekov, hlina a nežiaduce vône. Ak bol mušt odkalený, na dne nádoby s burčiakom sa nevytvára usadenina. Tento jedinečný stav trvá niekedy iba desiatky minút, v závislosti od mohutnosti kvasného procesu, ktorý vytvára značné teplo. Burčiak býva vtedy príjemne vlažný.
Najlepší burčiak je čerstvý, nechladený, má mliečno-žltú farbu a iba jemný kal. Burčiak by v žiadnom prípade nemal mať oranžovohnedú alebo hnedú farbu. Chuťovo najlahodnejší je v polovici kvasenia muštu, kedy obsahuje najmenej šesť objemových percent alkoholu. Jeho príjemnú sviežosť vytvára oxid uhličitý. Keď burčiak ochutnáte, mali by ste cítiť vôňu hrozna a chuť kvasiniek.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

        

Chcete si objednať - kliknite na produkt.

Je burčiak naozaj zdravý?
Ak chceme posúdiť, či je burčiak zdravý, musíme sa pozrieť na jeho zloženie a pôsobenie na ľudský organizmus. Okrem malého množstva alkoholu (zvyčajne do štyri - päť percent), obsahuje vitamíny (najmä skupiny B), minerály, stopové prvky a ďalšie zdraviu prospešné látky, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek alebo z ich metabolickej aktivity. Pre mladý burčiak je typický vysoký obsah cukrov, pričom glukóza a fruktóza pochádzajú z hroznovej šťavy a sacharózu (repný cukor) pridávajú výrobcovia, najmä ak cukornatosť hrozna nebola dostatočná. Hoci je burčiak zdravý prírodný nápoj, nie je vôbec vhodný pre diabetikov. Najčistejší je určite burčiak z ekovinárstva, kde sa o hrozno starajú s minimom chemických zásahov. 

Hľadáte kvalitné výživové doplnky?
Vyskúšajte kvalitné produkty Finclub


Fin Selenitabs obsahuje selén - antioxidant obohatený
o vitamíny a minerály (
zinok a mangán). Prispieva k normálnej
činnosti štítnej žľazy, priaznivo pôsobí na imunitný systém.
Je súčasťou ochrany buniek pred oxidatívnym stresom, 
pomáha chrániť organizmus pred útokom voľných radikálov, agresívnych látok,

Červený burčiak možno zdravší ako víno
Červené víno obsahuje mimoriadne silný antioxidant resveratrol s priaznivými klinickými účinkami na srdcovo-cievny systém. Resveratrol, podobne ako ďalšie flavonoidy s antioxidačným účinkom, patrí do skupiny rastlinných polyfenolov, látok, ktoré svojou antioxidačnou kapacitou dokážu brániť starnutiu na bunkovej úrovni a teda predchádzať civilizačným ochoreniam. Práve hrozno a produkty z neho, vrátane burčiaka, patria medzi najbohatšie prírodné zdroje polyfenolických látok.
Výsledky našich a rakúskych vedcov ukázali, že jeho obsah bol v slovenskej a rakúskej Frankovke modrej vyšší v mušte (a dá sa predpokladať, že aj v burčiaku) ako následne vo vyrobenom víne. Aj táto štúdia dala za pravdu Márii Terézii, ktorá račianskej frankovke udelila výsostné práva. Ktovie, či koštovala aj račiansky burčiak? Určite by potom aj on musel byť dostupný na všetkých európskych kráľovských dvoroch (tak ako to prináležalo frankovke), a možno by sa ho vďaka tomu naučili piť a vychutnávať aj Taliani, Francúzi či Španieli. Nestalo sa tak, a preto sa naše zvyky do tejto časti vinárskej Európy nerozšírili. 

Použité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/54415/ma-burciak-pozitivne-ucinky-na-nase-zdravie
https://www.sme.sk/c/4066572/burciak-sladka-burka-v-pohari-a-niekedy-aj-v-crevach.html

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZTM1NjVmN