Sezóna burčiaku sa začala. Burčiak neodmysliteľne patrí k jeseni, najmä v južnejších oblastiach Slovenska, ale aj Moravy či ostatných okolitých štátov, kde sa pestuje hrozno a dorába víno. Mnohí z nás sa už od augusta tešia, keď sa prvé strapce hrozna ocitnú v lisoch, aby sa do sladkého (prípadne dosladeného) muštu pustili kvasinky a začali ho meniť na burčiak.
Tento prírodný nápoj s jedinečnou chuťou má svojich priaznivcov aj odporcov a na jeseň rozdeľuje národ rovnako ako politika či národnostná otázka. Žiaľ, mnohí vyskúšali iba raz nejaký paburčiak na jarmoku a odvtedy o ňom nechcú počuť, pritom už asi nikdy nezistia, ako dobrý burčiak naozaj chutí. Pozor však, ani s jeho konzumáciou to netreba preháňať.
Ako sa vyrába?
Najčastejšie sa burčiaky vyrábajú z odrôd Irsai Oliver a Muškát moravský alebo Veltlín. Burčiak je kvasiaci hroznový mušt, akýsi medziprodukt pri výrobe vína. Vyrába sa z odkaleného muštu, získaného sedimentáciou, čím sa odstráni prach a tuhé častice, ale aj zvyšky postrekov, hlina a nežiaduce vône. Ak bol mušt odkalený, na dne nádoby s burčiakom sa nevytvára usadenina. Tento jedinečný stav trvá niekedy iba desiatky minút, v závislosti od mohutnosti kvasného procesu, ktorý vytvára značné teplo. Burčiak býva vtedy príjemne vlažný.
Najlepší burčiak je čerstvý, nechladený, má mliečno-žltú farbu a iba jemný kal. Burčiak by v žiadnom prípade nemal mať oranžovohnedú alebo hnedú farbu. Chuťovo najlahodnejší je v polovici kvasenia muštu, kedy obsahuje najmenej šesť objemových percent alkoholu. Jeho príjemnú sviežosť vytvára oxid uhličitý. Keď burčiak ochutnáte, mali by ste cítiť vôňu hrozna a chuť kvasiniek.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Chcete si objednať - kliknite na produkt.
Je burčiak naozaj zdravý?
Ak chceme posúdiť, či je burčiak zdravý, musíme sa pozrieť na jeho zloženie a pôsobenie na ľudský organizmus. Okrem malého množstva alkoholu (zvyčajne do štyri - päť percent), obsahuje vitamíny (najmä skupiny B), minerály, stopové prvky a ďalšie zdraviu prospešné látky, z ktorých niektoré pochádzajú z hrozna a iné z kvasiniek alebo z ich metabolickej aktivity. Pre mladý burčiak je typický vysoký obsah cukrov, pričom glukóza a fruktóza pochádzajú z hroznovej šťavy a sacharózu (repný cukor) pridávajú výrobcovia, najmä ak cukornatosť hrozna nebola dostatočná. Hoci je burčiak zdravý prírodný nápoj, nie je vôbec vhodný pre diabetikov. Najčistejší je určite burčiak z ekovinárstva, kde sa o hrozno starajú s minimom chemických zásahov.
Hľadáte kvalitné výživové doplnky?
Vyskúšajte kvalitné produkty Finclub
Fin Selenitabs obsahuje selén - antioxidant obohatený
o vitamíny a minerály (zinok a mangán). Prispieva k normálnej
činnosti štítnej žľazy, priaznivo pôsobí na imunitný systém.
Je súčasťou ochrany buniek pred oxidatívnym stresom,
pomáha chrániť organizmus pred útokom voľných radikálov, agresívnych látok,
Červený burčiak možno zdravší ako víno
Červené víno obsahuje mimoriadne silný antioxidant resveratrol s priaznivými klinickými účinkami na srdcovo-cievny systém. Resveratrol, podobne ako ďalšie flavonoidy s antioxidačným účinkom, patrí do skupiny rastlinných polyfenolov, látok, ktoré svojou antioxidačnou kapacitou dokážu brániť starnutiu na bunkovej úrovni a teda predchádzať civilizačným ochoreniam. Práve hrozno a produkty z neho, vrátane burčiaka, patria medzi najbohatšie prírodné zdroje polyfenolických látok.
Výsledky našich a rakúskych vedcov ukázali, že jeho obsah bol v slovenskej a rakúskej Frankovke modrej vyšší v mušte (a dá sa predpokladať, že aj v burčiaku) ako následne vo vyrobenom víne. Aj táto štúdia dala za pravdu Márii Terézii, ktorá račianskej frankovke udelila výsostné práva. Ktovie, či koštovala aj račiansky burčiak? Určite by potom aj on musel byť dostupný na všetkých európskych kráľovských dvoroch (tak ako to prináležalo frankovke), a možno by sa ho vďaka tomu naučili piť a vychutnávať aj Taliani, Francúzi či Španieli. Nestalo sa tak, a preto sa naše zvyky do tejto časti vinárskej Európy nerozšírili.
Použité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/54415/ma-burciak-pozitivne-ucinky-na-nase-zdravie
https://www.sme.sk/c/4066572/burciak-sladka-burka-v-pohari-a-niekedy-aj-v-crevach.html