S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Cesnakom podporíme imunitu

05.08.2020

Cesnakom podporíme imunitu

Cesnak je odolný proti chladu, jeho pestovanie je možné takmer v každej pôde. Nemá rád ťažké zamokrené pôdy, ani priame hnojenie maštaľným hnojom. Pre dobrý rast mu vyhovuje chladnejšie obdobie a slnečné stanovisko. Čo cesnaku ešte prospieva?

Nevyžaduje si zavlažovanie. Iba v prípade suchého obdobia (máj, jún) je vhodné cesnak zavlažovať. Prospieva mu prevzdušňovanie pôdy a treba ho udržiavať bez buriny. Pred výsadbou môžeme do pôdy zapracovať Cererit. Počas vegetácie môžeme prihnojiť liadkom amónnym s vápencom. Cesnak je najlepšie sadiť ručne. Ak zasadíme cesnak inak ako koreňovým ložiskom dolu, má veľa práce, kým sa otočí a nemusí sa mu to podariť, čo má vplyv na jeho úrodu a vzhľad cibúľ.

KDE SI MÔŽEM OBJEDNAŤ SADBOVÝ CESNAK? KLIKNI NA BANNER

PREČO ŽLTNÚ LISTY NA CESNAKU?
Žltnutie listov cesnaku nie je choroba, ale spôsobujú ju stresové faktory, napríklad veľké výkyvy teplôt, príliš veľa zrážok alebo obmedzené množstvo zrážok. Nie všetky odrody reagujú na spomínané faktory rovnako. Z odrôd známeho českého šľachtiteľa Ing. Jana Kozáka je najcitlivejšia odroda JOVAN. Ďalšou príčinou žltnutia listov môže byť v jarnom období zvýšená spotreba dusíka. Cesnak si živiny odoberá z najstarších listov. Odporúčame prihnojiť cesnak liadkom vápenatým (15,5 % N) v dávke 1 kg/ár alebo listnatým hnojivom so zvýšeným obsahom dusíka.

PÁLENIE LISTOV
Ak listové hnojivá obsahujú močovinu, je potrebné aplikovať večer po západe slnka. Slnečné lúče rozkladajú močovinu, čo spôsobuje pálenie listov. Vhodnejšie je aplikovať menšie dávky opakovane. Ak použijete väčšiu dávku liadku vápenatého, cesnaku neublížite, rastlina ho však nespotrebuje a jeho účinok sa prejaví na nasledujúcej plodine. Liadok amónny s vápencom 27,5% nie je vhodný.

        

AKO PRIHNOJOVAŤ?
Kedy prvýkrát prihnojiť liadkom vápenatým? Prvé hnojenie môžeme urobiť v polovici marca, keď má cesnak cca 10 centimetrov. Najlepšie pred plečkovaním.

KEDY PRIHNOJIŤ POSLEDNÝKRÁT?
Posledné prihnojenie liadkom vápenatým je asi štyri týždne pre zberom. Pri paličiakoch tesne po odhlávkovaní (t.j. po vylámaní kvetných stvolov).

ČO ZVÝRAZNÍ CHUŤ CESNAKU?
Pre tvorbu silíc v cesnaku je potrebná síra. Zvýšenie výraznosti chuti je spôsobené obsahom síry v cesnaku. Môžeme teda cesnak prihnojiť síranom draselným, prípadne iným listovým hnojivom s obsahom síry.

Cesnakom na imunitu
Cesnak stimuluje biele krvinky (lymfocyty, makrofágy, monocyty a neutrofily) zvyšovaním glutatiónu. Biele krvinky sú imunitné bunky, ktoré poskytujú ochranu proti infekciám, zatiaľ čo glutatión je antioxidant, ktorý chráni imunitné bunky pred voľnými radikálmi. Cesnak znižuje závažnosť nachladnutia a chrípky zvýšením počtu imunitných buniek a posilnením imunitného systému. Cesnak zvyšuje aktivitu imunitných buniek a zároveň znižuje zápalové proteíny (cytokíny). Cesnak je známy tým, že stimuluje pôsobenie T-lymfocytov a makrofágov, podporuje hladiny interleukínu-1 a podporuje prirodzené zabíjanie buniek. Silná aktivita týchto kľúčových buniek podporuje zdravú funkciu imunitného systému a posilňuje obranyschopnosť tela.

      

Cesnak pomáha liečiť vredy spôsobené baktériou Helicobacter pylori
Surový cesnak má antibakteriálne účinky na H. pylori, najbežnejšiu bakteriálnu infekciu na svete a hlavnú príčinu vredov. Alicín v cesnaku reaguje s proteínmi, čo vedie k inhibícii dráh spojených so zápalom. Cesnakový olej ošetruje vredy zvýšením koncentrácie antioxidačných enzýmov a inhibíciou proteínov, ktoré spôsobujú zápal.

Cesnak pomáha pri liečbe alergií
Etylacetát z cesnakového extraktu môže priamo potlačiť imunitný proteín, ktorý je spojený s uvoľňovaním zápalových faktorov počas reakcií na alergiu. Extrakt zabraňuje zápalu počas alergických reakcií tým, že zabraňuje uvoľňovaniu histamín.

Cesnak posilňuje srdce a krvný obeh
Ochorenie srdca je spojené s vysokým cholesterolom, vysokým krvným tlakom, zvýšenou agregáciou krvných doštičiek a stuhnutím krvných ciev. Krvné doštičky zastavujú krvácanie zrážaním krvných ciev. Avšak agregácia krvných doštičiek tiež vedie k vzniku krvných zrazenín, čo zvyšuje riziko srdcových ochorení. Cesnak znižuje hladinu cholesterolu, znižuje krvný tlak, lieči tvrdené cievy a zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek u pacientov so srdcovým ochorením.
S-allylcysteín v cesnaku inhibuje enzýmy, ktoré sa podieľajú na produkcii cholesterolu. Cesnakový extrakt tiež zvyšuje produkciu a funkciu oxidu dusnatého, ktorý uvoľňuje krvné cievy a znižuje krvný tlak. Cesnak tiež zabraňuje väzbe krvných doštičiek na proteíny (fibrinogén), ktoré tvoria krvné zrazeniny a zvyšujú zlúčeniny, ktoré inhibujú tvorbu krvných doštičiek.

.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

        
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Cesnak lieči kvasinkové infekcie
Čerstvý cesnak znižuje rast kandidózy, najčastejší typ kvasinkových infekcií. Alicín v cesnaku inhibuje rast kandidov tým, že ničí tuky prítomné vo vonkajšom povrchu kvasiniek.

Cesnak napomáha pri liečbe cukrovky
Diabetes je spôsobený genetikou, obezitou, vysokým cholesterolom, krvným tlakom alebo glukózou v krvi. Inzulínová rezistencia nastáva vtedy, keď organizmus už nereaguje na inzulín, čo vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi a vysokému riziku vzniku cukrovky. Cesnak znižuje rezistenciu na inzulín, hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu u pacientov s diabetom.

Cesnakom pre zdravé trávenie
Účinné látky cesnaku zmierňujú a liečia poruchy trávenia ako nadúvanie, črevné problémy, črevné kŕče i zápchu. Ničí tiež škodlivé črevné baktérie, parazity i huby.

Cesnak zabraňuje poškodeniu mozgu spôsobenému starnutím a chorobami mozgu
Voľné radikály sú vysoko nestabilné molekuly, ktoré vznikajú pri použití kyslíka v tele na výrobu energie. Telesné antioxidanty inhibujú voľné radikály stabilizáciou molekúl. Bez dostatočných antioxidantov spôsobujú voľné radikály bunkové poškodenie v tele. S-allylcysteín je antioxidant nachádzajúci sa v cesnaku, ktorý chráni pred poškodením mozgu v štúdii bunkového modelu. S-allylcysteín aktivuje antioxidačné enzýmy v mozgu (hipokampus), ktoré znižujú voľné radikály zabraňujúce poškodeniu. Cesnak zvyšuje mozgový serotonín, neurotransmiter, ktorý zvyšuje kognitívnu výkonnosť zvýšením rastu neurónov.

.

SEMIENKA NA PREDPESTOVANIE

   
Pre objednávanie kliknite na obrázok. 

Cesnakom na pokožku i vlasy
Cesnak pomáha pri liečbe keloidných jaziev. Sú to jazvy spôsobené nadmerným výskytom kolagénu pokožky. Cesnak inhibuje rastové faktory, oxid dusnatý a enzýmy, ktoré sa podieľajú na produkcii kolagénu. Cesnak chráni pokožku pred ultrafialovým (UV) žiarením stimuláciou imunitných buniek. 
Cesnakový gél v kombinácii so steroidným krémom pomáha liečiť pacientov trpiacich alopéciou, typom vypadávania vlasov, ktorý je výsledkom imunitných buniek, ktoré napadajú vlasové folikuly. Dialyl disulfid v cesnaku môže zabrániť autoimunitnej odpovedi a indukovať opätovný rast vlasov zvýšením imunitných supresorových buniek.

Ale pozor: Cesnak musíte užívať správne!
Mnohí pridávajú cesnak do jedál nielen pre jeho výraznú chuť, ale aj preto, lebo veria, že tak niečo urobia pre svoje zdravie. Takisto nie každý zvládne surový cesnak zjesť len tak, a tak si radšej kupuje rôzne tablety, náhrady či cesnakové oleje. A v konečnom dôsledku môže niekomu vadiť pach, ktorý zostáva v dychu, ale niekedy aj v pote po užití cesnaku. Lenže pokiaľ chcete cesnak užiť ako ozajstný liek, musíte dodržiavať a myslieť na isté pravidlá, inak jeho účinky buď znížite alebo úplne potlačíte a takáto liečba bude vlastne bezcenná. Tu je niekoľko chýb, ktorým sa treba pri užívaní cesnaku vyhnúť.

1. Nie tabletkám a kapsuliam s olejom
2. Nie varený
3. Pozor na starý cesnak
4. Správna denná dávka

Náš tip:
Najlepšie je schrúmať strúčik čerstvého cesnaku len tak alebo si ho podrviť a zjesť, ale určite nie každý niečo také znesie. Pomôcť si teda môžete tak, že čerstvý cesnak (nakrájaný alebo podrvený) primiešate alebo pridáte do niečoho, čo máte radi - napríklad med, kompót, mäso, tvaroh, atď. alebo ho niečím zapijete. Najčastejšie sa čerstvý cesnak zapíja napríklad mliekom, ktorý neutralizuje jeho pikantnosť i prípadný pach v dychu.

Použité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/49403/cesnak-ako-z-neho-vytazit-co-najviac
https://www.zdravie.sk/clanok/55446/preco-jest-cesnak-surovy
https://zdravopedia.sk/zelenina/cesnak-10-ucinkov-na-zdravie
https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1760451/Najvacsi-zazrak-nasej-kuchyne--Cesnak-pomaha-aj-pri-tychto-diagnozach-

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YmQ4YT