S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Koriander vám pomôže nielen s trávením

28.02.2020

Koriander vám pomôže nielen s trávením

Koriander (Coriandrum sativum) je jednoročná bylina, ktorá je tiež známa ako čínsky petržlen. Využíva sa v gastronómii ako korenie ale i v liečiteľstve. Koriander si mnohí spájajú s orientálnou kuchyňou. Rastlina pochádza z oblasti Indie a Egypta, kde bola tisícročia pestovaná a využívaná aj na liečebné účely. V podobe korenia jedlám dodáva zaujímavú sladkastú, jemne štipľavú chuť.

Ide o jednoročnú mrkvovitú bylinu, ktorej byľ dosahuje výšku až jeden meter a na vrchu sa vetví. Listy majú variabilný tvar, sú široko lalokovité v spodnej časti rastliny a štíhle a osrstené vyššie na stonkách. Kvety majú bielu alebo ružovú farbu, pričom tvoria okolíky. Plod je guľatý a hnedožltý. Suché plody sú známe ako semená koriandra. Semená majú po rozdrvení citrónovú arómu spôsobenú terpenmi linaloolom a pinénom. Chuť je opísaná ako teplá, orechová, pikantná a pomarančová.

Portál Sciencedaily.com informuje, že koriander sa používal ako tradičné liečivo pri záchvatových stavoch už v minulosti. Ako spresnili odborníci skúmajúci jeho účinky, v mozgu dokáže aktivovať skupinu draslíkových kanálov s následným zmiernením epileptických kŕčov.
Okrem antikonvulzívneho pôsobenia sú byline pripisované aj protirakovinové, protizápalové, protiplesňové či analgetické účinky. Takisto podporuje trávenie a chráni srdcovo-cievny systém, pretože znižuje cholesterol. Ako uvádza Organicfacts.net, koriander tiež obsahuje zlúčeniny, ktoré regulujú hladinu krvného cukru a liečia kožné zápaly.

Zloženie koriandra
Hlavnou zložkou koriandrových semien sú éterické oleje - linalool, gáfén, terpén a pinén. Ďalej semená obsahujú flavonoidy a antioxidanty, kyseliny - kyselina linolová, olejová a palmitová, bielkoviny, vlákninu, sacharidy, vitamíny B a C, betakarotén, vápnik, selén, horčík, mangán, železo, fosfor, draslík a meď.

      

Koriander a jeho účinky na zdravie

Koriander udržuje zdravé srdce
Semená koriandra majú pozoruhodný účinok na zníženie hladiny cholesterolu. Štúdie ukázali, že konzumácia semien koriandra pomáha znižovať celkový cholesterol a triglyceridy v tkanivách a navyše zlepšujú hladinu dobrého cholesterolu. Semená koriandru tiež zastavujú agregáciu (zoskupenie) krvných doštičiek. Ak dôjde k zoskupeniu krvných doštičiek v artériách, môže to viesť k narušeniu toku krvi do srdca a k možnému srdcovému infarktu. Koriander hrá dôležitú úlohu v metabolizme lipidov v ľudskom systéme. Štúdie ukazujú, že vďaka antioxidačným vlastnostiam pomáha rozširovať krvné cievy a tak môže regulovať aj krvný tlak.

Koriander zmierňuje príznaky artritídy
Semená korianda zmierňujú bolesť pri artritíde bojom proti aktivite prozápalových cytokínov v membráne, ktorá lemuje vnútorný povrch kĺbu. Protizápalové cytokíny sú zlúčeniny v ľudskom systéme, ktoré podporujú zápal. Semená koriandra môžete použiť zvonka ako obklad na liečenie bolesti pri artritíde. Kineol a kyselina linolová, dve dôležité zlúčeniny v semenách, ktoré majú antireumatické a antiartritické vlastnosti.

Koriander udržuje zdravé trávenie
Koriander sa dlho používa ako stimulant trávenia. Semená stimulujú pečeň, aby produkovala a vylučovala koncentrované žlčové kyseliny. Tieto kyseliny hrajú dôležitú úlohu pri trávení a vstrebávaní. Koriander má tiež karmatívne účinky (zmierňujú plynatosť). Semená tiež zlepšujú trávenie zlepšením aktivity trypsínu, enzýmu pankreasu, ktorý štiepi proteíny v tenkom čreve. Koriander2 Semená
koriandru môžu tiež pomôcť liečiť nevoľnosť a hnačku. Na dosiahnutie týchto výhod pite čaj vyrobený zo semien, pričom semená treba lúhovať v horúcej vode 15 až 20 minút, sceďte a môžete piť

Chcete si dopestovať koriander  v záhrade ?


Objednajte si u nás - kliknite na obrázok

Koriander udržuje zdravý mozog
Linalool je hlavnou zlúčeninou v koriandrových semenách a štúdie ukazujú, že linalool pomáha znižovať úzkosť. Linalool má priaznivé účinky na centrálny nervový systém. Má tiež antikonvulzívne vlastnosti (znižuje riziko záchvatov alebo epileptických záchvatov). Semená môžu tiež hrať ochrannú úlohu pri prevencii neurologických chorôb, ako je Alzheimerova choroba.

Koriander pomáha bojovať s infekciami
Koriander obsahuje antimikrobiálne látky, ktoré pomáhajú v boji proti určitým infekciám a chorobám spôsobených potravinami. Dodecenal, zlúčenina v koriandri, bojuje s baktériami, ako je Salmonella, ktoré môžu spôsobiť život ohrozujúce otravy jedlom. Jedna štúdia odhalila, že semená koriandru patria medzi niekoľko indických korení, ktoré dokážu bojovať s baktériami zodpovednými za infekcie močových ciest (UTI).

VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI

    

Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Bylina a jej účinky
Bylinka organizmus zásobuje vlákninou, horčíkom, mangánom, vápnikom, draslíkom, železom i vitamínom C. Rastlina obsahuje známe zlúčeniny znižujúce hladinu cholesterolu v krvi a chrániace vnútorné steny tepien a žíl – kyselinu linolovú, palmitovú či stearovú. Takisto efektívne znižuje krvný tlak.
V minulosti si ľudia pomocou koriandrových listov liečili ústne infekcie. Dôvodom sú antiseptické účinky byliny. Ľudia tiež žuvali jej listy, aby mali príjemnejší dych. Podľa niektorých štúdií má extrakt z koriandra aj antihistamínové vlastnosti a zmierňuje prejavy alergií.

Koriander je stimulant trávenia aj libida
Koriander vyniká obsahom dodecenalu, zlúčeniny so silným antibiotickým pôsobením. Výskumníci zistili, že by v tele mohol likvidovať baktérie salmonely. Vo forme korenia je koriander znamenitým stimulantom trávenia a chuti do jedla, ktorý zároveň utlmuje dyspeptické prejavy v podobe kŕčov a nafukovania. Účinný je aj pri hnačke.
Osvedčil sa aj pri problematickej menštruácii, pretože napomáha k správnej funkcii endokrinných žliaz a pozitívne vplýva na hormonálny systém. Ľudoví liečitelia ho tiež odporúčali konzumovať ľuďom s chorou pečeňou, pretože má očistný účinok. Odpradávna je známy aj ako prírodné afrodiziakum, ktoré zvyšuje libido.

Použité zdroje:
https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1811191/Koriander-je-viac-nez-korenie--Jeho-obrovsky-liecivy-potencial-vam-vyrazi-dych-
https://zdravopedia.sk/koreniny/koriander-5-ucinkov-na-zdravie

Chcete si dopestovať paradajky v záhrade?

Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi 

            
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Paradajky spevňujú vnútornú štruktúru buniek
Paradajky obsahujú veľké množstvo vitamínu A a vitamínu C. Je to hlavne preto, lebo tieto vitamíny a beta-karotén pôsobia ako antioxidanty na neutralizáciu škodlivých voľných radikálov v krvi. Voľné radikály v krvnom obehu sú nebezpečné, pretože môžu viesť k poškodeniu buniek. Paradajky spevňujú vnútornú štruktúru buniek, podporujú bunkový metabolizmus a omladzujú bunky.

Paradajky pre dobrú náladu
Paradajky obsahujú kyselinu listovú, ktorá nám dodáva životný optimizmus a vitamín B3, ktorý podporuje dobrú náladu a zdravý spánok. Paradajky nám tiež stimulujú mozog a nervy, odstraňujú chronickú únavu.

Paprika
Je teplomilná rastlina, požiadavky má podobné ako rajčiak. Na klíčenie je optimum teploty 26 až 30 °C. Pri pestovaní priesad je vhodná denná teplota 27 °C a nočná 16 °C.

Predpestovanie priesad:
Osivo vysievame do zakoreňovačov 5 x 5 centimetrov pre poľné pestovanie v horších podmienkách, 3 x 3 centimetre pre poľné pestovanie v dobrých podmienkách alebo 7 x 7 centimetrov na rýchlenie. Dávame prednosť vysádzaniu po jednej rastline, pri rýchlení v nevykurovaných rýchliarňach môžeme vysádzať po dve rastliny. Priesadám zabezpečíme dostatok svetla a vlahy. 

              
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Uhorky šalátové
Na úspešné rýchlenie treba, aby priesady zodpovedali vysokým požiadavkám akosti. Sú náročné na teplotu a vysokú vzdušnú vlhkosť. Na klíčenie je optimum teplôt 30 až 35 °C, pre priesady 24 až 26 °C. Pri nižšej intenzite svetla nižšia aj teplota, nie však pod 18 °C. Nočná teplota a teplota zeminy 18 až 19 °C.

Predpestovanie priesad:
Semená vysievame do hĺbky jeden centimeter tak, že každé samostatne položíme naplocho. Výsevy udržujeme v teplom a vlhkom prostredí. O tri až päť dní po vzídení, keď sa klíčne listy začnú oddeľovať, presádzame rastlinky do črepníkov alebo zakoreňovačov. Semeno môžeme vysievať priamo do črepníkov alebo zakoreňovačov naplnených do polovice zeminou. Postupne ako rastliny rastú, zeminu prisypávame.

                
Ak máte záujem o objednanie si semien s uhorkami, volajte na číslo 0904 345 345.
.

Hlúboviny

Karfiol
Nie je taký náročný na teplo ako ostatné hlúboviny. Optimálne teploty sú okolo 15 až 18 °C, ale bez poškodenia znáša aj teploty pod 10 °C. Skôr mu škodia vyššie teploty, ktoré spôsobujú vytiahnutie rastliny a nadmernú tvorbu listov, čím sa predlžuje vegetačné obdobie, odďaľuje sa tvorba ružíc. Na klíčenie semien je optimálna teplota 20 až 25 °C. Pri pestovaní priesad nie je dobré, ak sú teploty pred výsadbou nad 16 °C, pretože po presadení do studenej pôdy dochádza k negatívnemu vplyvu na koreňový systém. Karfiol má takisto veľké nároky na vlhkosť pôdy aj vzduchu. Zavlažovať musíme pravidelne, aby koreňový kŕčik nezaschol – nezdrevnatel, čo by malo za následok predčasnú tvorbu ružíc. Presný termín sejby závisí od času, keď chceme karfiol vysádzať. Priesady predpestujeme v balíčkoch 5 x 5 centimetrov.

                                          
Ak máte záujem o objednanie si semien bez prelinku, volajte na číslo 0904 345 345.

Kaleráb
Platia podobné zásady ako pri karfiole s tým, že teplota má byť cez deň 20 až 22 °C a cez noc 13 až 15 °C. Semeno vyklíči o tri až štyri dni. Zavlažovať je najvhodnejšie, keď svieti slnko. Nadmerné zálievky a husté výsevy majú za následok padanie klíčiacich rastlín.

Predpestovanie priesad:
Dopestujeme sadenice s koreňovým balom v 6-centimetrových črepníkoch alebo v balíčkoch s rozmermi 5 x 5 centimetrov. Počas dopestovania musíme venovať pozornosť prevencii proti chorobám, najmä proti plesni kapustovej.

Hlávkový šalát
Pri predpestovaní sadiva je vhodné na vzídenie dodržať teplotu 20 až 25 °C, potom je optimum dennej teploty 18 až 20 °C a nočnej 12 až 14 °C.

 

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana, 
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám, 
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.

                

                   
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

.

MOHLO BY VÁS ZAUJAŤ

      Ako dopestovať zeleninu bez chémie?

     Jedli ste už okru?

     Poznáte lufu?  

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MWEwMzcz