S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Jarný rez a výsadba viniča

28.02.2020

Jarný rez a výsadba viniča

Jarný rez je najvhodnejší, pretože umožňuje presne stanoviť a dodržať normu zaťaženia kra rodivými púčikmi. Jarný rez rozoznávame skorý a neskorý. Čo sa ktorým rezom sleduje? Ako prebieha jarná výsadba viniča? 

Ideálny čas rezu viniča je koniec zimy. Obdobie, keď je hrozno ešte vo vegetatívnom spánku, no už pominula hrozba silných mrazov (pod -10 °C). Termín rezu viniča preto väčšinou vychádza na február až marec, podľa lokality a teplotných podmienok daného roka. 

Do článku sme čiastočne čerpali z podkladov   
Centra rozvoja záhradníctva.  

     

Predjarný rez
Skorým jarným rezom sa znižuje slzenie krov a podporuje (urýchľuje) sa pučanie. Uskutočňuje sa koncom februára a v marci, možno teda hovoriť skôr o predjarnom reze. Oneskorením rezu dochádza k výraznému slzeniu viniča na rezných ranách, stratám živín, ale najmä k vymáčaniu (uduseniu) vrchných púčikov.

Neskorý jarný rez
Neskorý jarný rez sa robí v oblastiach, kde sa pravidelne vyskytujú neskoré jarné mrazy. Vinič rezaný v neskoršom období neskôr pučí, predovšetkým nižšie postavené púčiky, a tým sú chránené pred poškodením mrazmi.

Tvarovanie dreva viniča po reze
Regulácia rastu a rodivosti sa popri správnom spôsobe rezu a zaťaženia kra dosahuje aj správnym tvarovaním rodivého dreva, najmä ťažňov. Tvarovaním, teda ohýbaním ťažňov eliminujeme vplyv polarity, silu rastu letorastov jednotlivých inzercií, ako aj pomer vegetatívnych a generatívnych orgánov. Ťažne môžu byť tvarované do horizontálnej, vertikálnej, oblúkovitej a šikmej polohy.

  

 

Rozmnožovanie viniča
Vinič môžeme rozmnožovať viacerými spôsobmi. Sú to:

1. Generatívne – pohlavné rozmnožovanie semenami
Tento spôsob rozmnožovania sa v produkčnom vinohradníctve nepoužíva, pretože rastliny viniča nededia všetky znaky a vlastnosti svojich rodičov. Používa sa pri šľachtení viniča.

2. Vegetatívne – nepohlavné rozmnožovanie
Je to rozmnožovanie vegetatívnymi časťami rastlín, čo zabezpečuje prenos vlastností materskej rastliny na nové potomstvo. Vegetatívne rozmnožovanie delíme podľa spôsobu získania nových rastlín na:

a) Vegetatívne priame rozmnožovanie – rastlinné telo novovzniknutej rastliny sa skladá z jednej časti. Mladé rastliny sa nazývajú koreňáče.
b) Vegetatívne nepriame rozmnožovanie – mladé rastliny získame naštepením vrúbľa z viniča hroznorodého na odrezok podpníkového viniča. Rastlinné telo sa skladá z dvoch alebo viac častí. Mladé rastliny sa nazývajú viničové sadenice (štepy).

Výsadba viniča
Pre vinič je najvhodnejšie slnkom prehriate miesto, ktoré je chránené pred vetrom. Optimálnym časom na výsadbu je druhá polovica mesiaca apríl a prvá polovica mája, možná je však aj jesenná výsadba. Pôdu pred výsadbou starostlivo pripravíme, dôkladne a hlboko prekypríme. Pri ťažkých pôdach zapracujeme do pôdy kompost, prípadne rašelinu, aby sme zlepšili štruktúru pôdy. Taktiež je vhodné pred vysádzaním zapracovať do pôdy aj hnojivá s obsahom minerálnych látok. Veľkosť jamy by mala byť približne 30 x 30 centimetrov.

        

      

Mykorhízne huby
Odborníkmi odporúčané sú pri výsadbe aj viniča mykorhízne huby Symbivit. Prečo sa oplatí vysádzať rastliny s týmito mykorhíznymi hubami? Stačí ich totiž uplatniť len jedenkrát pri pri výsadbe rastlín (ale dajú sa aj aplikovať už vysadeným rastlinám), dokážu zvýšiť úrodnosť, vinič a iné ovocné rastliny majú vyššiu cukornatosť, obsahujú viac antioxydantov. A stávajú sa napríklad kvety a okrasné rastliny a dreviny krajšie, pestrejšie a úrodnejšie. Pozrite si video s odporúčaním profesora Ivana Hričovského Prečo uplatňovať mykorhízne huby?

Základné pravidlo, aby boli mykorhízne huby účinné, je, že sa musia dostať ku koreňom rastliny, stromku či sadenice. Na čo treba dbať pri výsadbe viniča? Čo urobíme s koreňmi viniča? Ako aplikujeme mykorhízne huby? Koľko ho potrebujeme? Čo urobia mykorhízne huby s koreňovým systémom sadenice viniča? Ako prebieha samostatné zasýpanie vysadeného koreňa? Odpovede nájdete vo videu s profesorom Ivanom Hričovským (aplikovanie mykorhíznych húb viniču je rovnaké ako k jabloni). A na záver je ešte jedna podmienka: o tej nám viac povedia profesor Ivan Hričovský a zástupkyňa spoločnosti Symbiom Alena Klíčová v tomto videu - Výsadba jablone Rubinola

 

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)

                 

 

Najvhodnejšie obdobie na vysádzanie
Ak vysádzame vinič pri stene, umiestnime ho minimálne 20 centimetrov od steny. Vzdialenosť medzi jednotlivými rastlinami pri špalierovej výsadbe alebo vertikálnom kordóne by mala byť 1 až 1,5 metra a pri horizontálnom kordóne 2 až 3 metre. Ak sadíme viac radov, šírka v medziradí by mala byť minimálne 1,5 metra. Pred vysadením zostrihneme prostokorenný vinič na 1 až 2 zdravé pútiky, pri jesennej výsadbe robíme rez až na jar, pokiaľ sme sadenicu nekúpili už zostrihnutú a ošetrenú voskom. Korene skrátime približne na šírku dlane.

Vinič namočíme do vody zhruba na 12 hodín chránený pred priamym slnkom. Do jamy ho vložíme šikmo tak, aby štepená časť bola po zasadení približne 3 až 4 centimetre nad zemou. V jame sadenicu do polovice zasypeme ľahkým výživným substrátom, pridáme mykorhízne huby a utlačíme a zalejeme vodou, aby sa zem dostala medzi korene. Potom jamu doplníme substrátom a znova dobre utlačíme. Ak nie je miesto štepenia zaliate voskom, musíme vinič prekryť zemou, aby sme zamedzili popáleniu očiek ostrým jarným slnkom.

Vinič z kontajnera
Nakopčenie je odporúčané aj pri jesennej výsadbe, ochránime tak spodné púčiky pred namrznutím. Ak vysádzame vinič kúpený v kontajneri (v črepníku), nakyprenú pôdu okolo vysadenej rastliny utláčame tak, aby sme nepoškodili prípadné novorastúce korienky. Ďalej postupujeme obdobne ako pri vysádzaní prostokorenného viniča, s dôrazom na pridanie mykorhíznych húb a zálievky. Ku každej sadenici súčasne umiestnime oporný kolík s minimálnou nadzemnou výškou rovnakou ako je plánovaná výška kmienka.

V suchom a teplom počasí sadenicu pravidelne zalievame (približne raz za týždeň) dostatočným množstvom vody. V prvom roku po vypučaní letorastov (najskôr v druhej polovici mája) odhrnieme hlavu sadenice, vyberieme najsilnejší letorast a začneme ho v pravidelných odstupoch uväzovať k opore, aby sme docielili pekne rovno rastúci kmienok. Ostatné letorasty dôkladne odstránime. Z pazúch listov budúceho kmienka odštipujeme bočné letorasty, aby hlavný letorast nevyčerpávali. Približne koncom septembra zalomíme vrchol.

Popri tom robíme pravidelnú chemickú ochranu (pokiaľ to odroda vyžaduje) kypríme a odburiňujeme pôdu; hnojenie nie je nevyhnutné. Ak máme odrodu chúlostivejšiu na vymŕzanie, je vhodné ju pred zimou opäť nakopčiť a zakryť tým aspoň 2 až 3 očká.

.

PREČO SÚ MYKORHÍZNE HUBY VHODNÉ PRE VINIČ?
.
      

.

Čo v medziradí viníc?

Zaujímavá otázka prišla do redakcie časopisu Sady a vinice: Mám malú neregistrovanú vinicu, s počtom cca 700 koreňov. Zaujímalo by ma, ako mám riešiť ozelenenie medziradia vinice. Tam, kde som nechal v medziradí trávu, bola síce pôda vlhkejšia, ale aj utlačenejšia, menej vzdušná a kyprá.

Na túto otázku odpovedal špecialista na ochranu rastlín Ing. Zoltán Tamašek z firmy BioTomal, ktorý je spoluautorom knihy Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana a hlavný autor publikácie Zelenina bez chémie. Celý článok si m ôžete prečítať tu: Čo v medziradí viníc?

    

.

Plánujete založiť kvetinový trávnik a potrebujete osivo?
Kliknite na produkt a objednajte si ich v našom e-shope.
 

        

.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana, 
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám, 
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.

                

                   
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

 

 

PREČÍTAJTE SI NA BLOGU ZELENÝ JEŽKO RADÍ

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
N2RjZWE1Z