S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Kumquat - kedysi okrasná rastlina, dnes uznávaný citrus

24.02.2020

Kumquat - kedysi okrasná rastlina, dnes uznávaný citrus

Kumquat (Citrus japonica) sú plody malého stromu a do istej miery sa podobajú pomarančom, tak zvnútra, ako aj zvonku, aj keď majú menšiu veľkosť ako väčšina citrusových odrôd. Tieto kríky alebo malé stromy pochádzajú z ázijsko-tichomorskej oblasti, kde sa pestujú už tisíce rokov. Do Európy a Ameriky sa dostali až po 19. storočí a odvtedy sa značne rozšírili.

Kumquaty, na rozdiel od iných plodov, majú kyslú dužinu a konzumovateľnú sladkú šupku. Existujú rôzne druhy kumquatov, ale najbežnejšou je okrúhla odroda, ktorá vyzerá ako malý pomaranč. Rôzne éterické oleje, organické zlúčeniny a živiny sú to, čo viedlo k takému rôznorodému použitiu týchto malých citrusových plodov v tradičných liekoch po celom svete.

Obsah vitamínov a minerálov v kumquate
Kumquat v 100 g obsahuje 71 kalórií, 81 g vody, 0,9 g tukov, 19 g sacharidov (z toho 9,4 g cukry), 1,9 g bielkovín a 6,5 g vlákniny. Z vitamínov obsahuje vitamín A, B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B6-pyridoxín, B9-kyselinu listovú, vitamín C a E. Z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, horčík, fosfor, sodík, železo a zinok. Kumquaty obsahujú širokú škálu éterických olejov, vrátane limonénu, alfa-pinénu, monoterpénov a mnohých ďalších. Kumquat podporuje trávenie a imunitu, je bohatý na antioxidanty, udržuje zdravé oči, udržuje zdravú pokožku, pomáha redukovať hmotnosť.

  

Kumquat -a jeho účinky na zdravie

Kumquat je bohatý na antioxidanty
Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály v tele, bránia oxidačnému poškodeniu buniek a znižujú riziko chronických chorôb. Antioxidanty tiež hrajú ústrednú úlohu v zdraví, pričom niektoré výskumy ukazujú, že voľné radikály by sa mohli podieľať na vývoji stavov, ako je reumatoidná artritída, srdcové choroby a autoimunitné ochorenia.

Kumquaty sú tiež bohaté na antioxidanty, ktoré bránia hromadeniu voľných radikálov, aby sa znížilo riziko chronických chorôb. Dietetické antioxidanty môžu tiež zlepšiť imunitné funkcie a chrániť pred infekciami spôsobenými baktériami, vírusmi a parazitmi, čo pomáha maximalizovať vaše zdravie. Okrem toho sú kumquaty jediným citrusovým ovocím, ktoré je možné konzumovať spolu s kôrou a ktorá obsahuje ešte koncentrovanejšie množstvo antioxidantov ako dužina.

Kumquat podporuje trávenie
Jednou z najväčších výhod kumquatu je pôsobivý obsah vlákniny. Vláknina pomáha zväčšiť objem stolice, aby udržiavala pravidelné vylučovanie z tela a predchádzala problémom, ako je zápcha. Vláknina môže byť prospešná aj pre iné aspekty trávenia, niektoré výskumy ukazujú, že by mohla chrániť pred zápalovým ochorením čriev a zabrániť črevným vredom. Niektoré štúdie tiež zistili, že strava s vysokým obsahom vlákniny je spojená so zníženým rizikom kolorektálneho karcinómu. Vďaka neuveriteľných 6,5 gramov vlákniny na porciu sa kumquaty umiestňujú na špičke rebríčka ako jedna z najlepších dostupných potravín s vysokým obsahom vlákniny. Zahrňte porciu alebo dve do vašej každodennej stravy spolu s inými potravinami bohatými na vlákninu a váš tráviaci systém bude prebiehať hladko.

Kumquat podporuje imunitu
Rovnako ako iné citrusové plody, aj kumquaty obsahujú vitamín C, dôležitú živinu, ktorá prináša veľké výhody, pokiaľ ide o posilnenie imunity. Jedna štúdia ukázala, že dostatok vitamínu C pomáha zlepšiť výsledky pri stavoch, ako sú hnačka, malária a zápal pľúc. Navyše, vitamín C dokázal zlepšiť príznaky a skrátiť trvanie infekcií dýchacích ciest, ako je napríklad prechladnutie.

Kumquat udržuje zdravé oči
Kumquaty sú bohatým zdrojom vitamínu A a betakaroténu, ktoré úzko súvisia so zdravím zraku. Betakarotén účinkuje ako antioxidant pri znižovaní oxidačného stresu v makulárnych bunkách, čím obmedzuje degeneráciu makuly a obmedzuje rozvoj katarakty.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

      
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy

Kumquat pomáha redukovať hmotnosť
Kumquaty majú nízky obsah kalórií, ale majú vysoký obsah vlákniny, čo z nich robí vynikajúci doplnok k diéte na chudnutie. V skutočnosti môže jedna porcia kumquatov splniť až 26% vašich denných požiadaviek na vlákninu a poskytuje iba 71 kalórií. Vláknina sa pomaly pohybuje v tele nestrávená, čo pomáha spomaliť vyprázdňovanie žalúdka a udržať pocit plnosti po dlhšiu dobu, aby ste znížili príjem potravy a pomohla vám rýchlo schudnúť. Pridanie kumquatu do vašej stravy je jednoduchý spôsob, ako potlačiť chuť do jedla a zvýšiť chudnutie. Skúste vymeniť občerstvenie s vysokým obsahom kalórií za konzumáciu kumquatov alebo si nimi posypte šalát a tak narastie obsah vlákniny, ktorá vám pomôže schudnúť.

Kumquat udržuje zdravú pokožku
Kombinácia antioxidantov a vitamínov v kumquatoch ich robí ideálnymi na ochranu pokožky pred rakovinovými účinkami slnka a negatívnymi účinkami voľných radikálov, ktoré spôsobujú vrásky, vekové škvrny a drsnú, nezdravú pokožku. Kumquaty, rovnako ako mnoho citrusových plodov, majú veľký vplyv na vzhľad a štruktúru vašej pokožky kvôli vysokej hladine vitamínu C.

Ako kumquat nakupovať?
Pri kúpe kumquatu si dávajte pozor, aby šupka nebola porušená alebo nahnilá a musí mať jasne oranžovú farbu, keďže sa ovocie konzumuje aj so šupkou. Kumquat si môžete kúpiť v supermarkete.

Pestovanie kumquatu
Rastlinku môžete pestovať vo veľkom črepníku a mala by mať dostatok slnečného svetla. Má drobné listy a malé biele kvietky. Niekedy môže mať rastlina aj drobné tŕne. Kumquat si môžete vypestovať zo semienka alebo si môžete zakúpiť drobný kríček. Občas ho môžete prihnojovať a je potrebné, aby ste ho príliš nezalievali. Ak má rastlina príliš mokrú pôdu, môže sa stať, že jej opadajú listy.
Rastlinu môžete pestovať v črepníku celý rok. Ak máte priestor v záhrade, môžete ju počas teplých mesiacov presadiť do voľnej pôdy. Rastlinu by ste nemali v záhrade umiestňovať na veterné miesta a vo vnútri je potrebné ochrániť ju pred prievanom. Aj keď sa rastlina vyznačuje odolnosťou voči mrazu až do mínus dvanásť stupňov, zimovať by mala v chladnejšej miestnosti, kde sa teplota pohybuje medzi 2-10°C.

Použité zdroje:
https://zdravopedia.sk/ovocie/kumquat-6-ucinkov-na-zdravie
https://www.nazdravie.sk/kumkvat/
https://www.forkids.sk/pestovanie-kumkvatu/

MOHLO BY VÁS TIEŽ ZAUJÍMAŤ:



Artičoky posilnia pečeň a zabezpečia večnú mladosť

Artičok patrí k najlepším liekom na pečeň a žlčník. Zvyšuje tvorbu žlče a tiež jej vylučovanie, podporuje detoxikačnú činnosť pečene a vylučovanie škodlivín močom. Znižuje hladinu krvného cukru a je vhodným doplnkovým liečivom pri diabete. Zabraňuje ukladaniu cholesterolu v cievach. Má tiež výrazné protialergické účinky, čo sa dobre uplatňuje pri liečbe rôznych ekzémov. Podporuje produkciu tráviacich enzýmov v pankrease a je tiež doporučovaná pri poruchách jeho funkcie. Celkovo zlepšuje trávenie a látkovú výmenu. Viac...


Jačmenné krúpy - takmer zabudnutá potravina. Dajte im šancu

Krúpy obsahujú veľa prospešných látok. Z vitamínov ide hlavne o tie zo skupiny B, ale aj vitamín K a E. Disponujú aj bohatstvom v podobe minerálov a stopových prvkov. Nachádza sa v nich železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď a ďalšie. Nechýbajú ani zdravé tuky v podobe omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných tukov, prospešná vláknina i bielkoviny. Viac...

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MDhhOTl