S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Moruša: Stromová malina opäť v móde?

06.03.2020

Moruša: Stromová malina opäť v móde?

Čoraz častejšie prichádzajú na facebookový profil profesora Ivana Hričovského otázky súvisiace s pestovaním a výsadbou moruší. Podobnú otázku zaslala aj pani Andrea Adika Gulášová: - Chcela by som sa opýtať, kedy je vhodné presadiť trojročnu morušu?

A ďalej pokračovala: - Veľmi sa bojím, že to neprežije, ale je zasadená na nevhodnom mieste a musí čím skôr preč. Ak áno, ako ju správne zasadiť. Veľmi pekne dakujem za radu. Ivan Hričovský odpovedá: - Morušu môžeme presadiť na jeseň. Ideálne je, keď samotný akt presádzania robia dvaja silnejší chlapi. Každý z jednej strany moruše rýľom vyberie tento strom s celým koreňovým balom a už pred týmto úkonom majme pripravenú jamu, kam ho chceme presadiť. Strom položíme na fóliu a prenesieme ho do pripravenej jamy. Moruša sa určite uchytí. Keďže tento úkon presádzania robíme na jeseň, súčasne môžeme urobiť rez – skrátenie konárov, ktoré sú hore, čím vytvarujeme strom podľa našich potrieb.

 

.


.

.

PRÍPRAVKY PROTI VOŠKÁM

                            

Kliknite na obrázok a objednávajte!

.

Čo hovorí Wikipedia? 
Moruša čierna (lat. Morus nigra, ľudovo nazývaná aj viničná alebo drevená jahoda či stromová malina) je druh z čeľade morušovité pochádzajúci z juhozápadnej Ázie, kde rastie už od nepamäti a lokalita jej presného pôvodu je nejasná. Je známa svojím vysokým počtom chromozómov, ktorých má 154 párov. Iné druhy moruše sú niekedy zamieňané s morušou čiernou - najčastejšie ide o čiernoplodé formy moruše bielej. Morušu čiernu je od moruše bielej možné odlíšiť vďaka plstnatej spodnej strane listov. 

      

Moruša na Slovensku
Na území Slovenska sa vyskytujú tri druhy. Najpočetnejšie je zastúpená moruša čierna, ktorá sa vyskytuje najmä v pahorkatinových vinohradníckych oblastiach. Popri nej sú to ešte moruša biela, ktorá je typická pre južné oblasti Slovenska a moruša červenená, ktorá je u nás veľmi zriedkavá a pestuje sa len v parkoch. Medzi týmito troma druhmi je veľmi veľa rozdielov aj napriek tomu, že na prvý pohľad sa môžu zdať veľmi podobné. Starostlivosť o morušu pritom vôbec nie je náročná. Nepotrebuje prakticky žiadnu chemickú ochranu, pretože ju nenapádajú škodce a netrpí ani chorobami.

Kedy rezať moruše?
Rez moruše robíme v septembri. Moruše sú zlatým ovocným druhom, ktorý sa v minulosti pestoval najmä na hospodárskych dvoroch. Naši rodičia pestovali moruše priamo v blízkosti slepačieho dvorka. Moruše mali výrazný vplyv na kvalitné vajíčka. Pôvodne sa pestovali najmä zo semena. Dnes máme ušľachtilú morušu trnavskú a morušu čiernu. Sú veľmi chutné a ich využitie je veľmi rôznorodé. Rez moruše robíme v septembri, vtedy neplače, neslzí. Jar na jej rez nie je vhodná. Moruša rodí na jednoročnom dreve, hĺbka rezu musí byť úmerná korune, či je to strom s klasickou alebo s previsnutou korunou.

Úžasné plody moruše
Moruša biela (Morus alba L.) sa stáva čoraz vyhľadávanejším stromom v južných častiach Slovenska. Oprašuje sa minulosť, keď predovšetkým mimo veľkých miest bola moruša veľmi obľúbeným ovocím obyvateľov, ale aj ideálnou potravou hydiny. Stromy sadíme na slnečné miesto a do priepustnej výživnej pôdy. Mnohí moruše volajú stromové maliny pre ich sladkokyslú chuť. Biele moruše majú aj liečivé účinky, obsahujú mnoho cenných látok a vitamínov. V tradičnej čínskej medicíne sú radené ako krvné tonikum, zdroj okamžitej energie. Chutné plody moruše sú vhodné pri fyzickej slabosti alebo únave, pomáhajú pri vyčerpávajúcich chorobách. Navyše svetloružové až čisto biele plody prospievajú obličkám, upravujú chudokrvnosť a zlepšujú spánok. Máte skúsenosti s pestovaním tohto druhu ovocia?

      

Najznámejší pestovateľ moruší u nás
Na Slovensku sa pestujú dva druhy moruší (píše sa na oficiálnej stránke obce Pukanec), vzácnejšia je moruša čierna, ľudovo nazývaná aj kyslá, viničná alebo stromová jahoda. Medzi záhradkármi vidieka je obľúbená pre svoje lahodné, šťavnaté sladkokyslé plody. Najbohatšou lokalitou na území Slovenska je katastrálne územie obce Pukanec. Plody moruší sú vhodné na konzervovanie, mrazenie a nekvasené mušty. Moruše sú ľahko stráviteľné. Rimania im pripisovali dobré tráviace a antitoxické účinky.
V obci Pukanec sa už viac rokov vykupujú plody moruše. Tieto plody v zmrazenom stave užívajú pacienti chorí na leukémiu. Majú veľmi priaznivé účinky. Odvar zo sušených listov reguluje hladinu cukru v krvi, preto sa odporúča pri cukrovke a pri ochorení pankreasu.
Moruše vyžadujú hlinité až ílovité pôdy, niekedy i štrkovité, ak sú dobre zásobené živinami. Strom rodí v treťom až piatom roku, ak je vypestovaný vegetatívne. Semenáč rodí v desiatom až pätnástom roku.
Moruša čierna je vzácny strom zasluhujúci si ochranu a rozširovanie. Jej výrub by mal byť zakázaný.
Najznámejší pestovateľ moruší u nás: Stanislav Stroška, Štiavnická cesta 113, 935 05 PUKANEC, tel.: 0902 326 697.

.

.

OBJEDNAJTE SI PUBLIKÁCIU NA TÉMU VYVÝŠENÉ ZÁHONY 

Kliknite na obrázok a môžete si knihu objednať

.

Mykorhízne huby

Odborníkmi odporúčané sú pri výsadbe moruší aj mykorhízne huby SymbivitPrečo sa oplatí vysádzať rastliny s týmito mykorhíznymi hubami? Stačí ich totiž uplatniť len jedenkrát pri pri výsadbe rastlín, dokážu zvýšiť úrodnosť, vinič a iné ovocné rastliny majú vyššiu cukornatosť, obsahujú viac antioxydantov. A stávajú sa napríklad kvety a okrasné rastliny a dreviny krajšie a pestrejšie. Pozrite si video s odporúčaním profesora Ivana Hričovského Prečo uplatňovať mykorhízne huby?

Mykorhízne huby už pre vysadené rastliny
Áno, mykorhízne huby dokážeme pridávať aj už vysadeným mladším či starším rastlinám. Tieto huby ohromne posilnia koreňovú sústavu stromu, kríku, kvetu či zeleniny alebo okrasnej rastliny. Pomáhajú, aby sa koreňová sústava rozrástla, tým sú rastliny schopné z pôdy získavať viac vlahy a výživových látok. Ako ich aplikujeme k už vysadeným rastlinám?  Jednoducho okolo rastliny urobíme niekoľko dier (varechou, tenkou paličkou alebo aj kovovým roxorom) a do nich nasypeme mykorhízne huby. Ich účinok zaregistrujeme čoskoro.

Základné pravidlo, aby boli mykorhízne huby účinné, je, že sa musia dostať ku koreňom rastliny, stromku či sadenice. Na čo treba dbať pri výsadbe? Čo urobíme s koreňmi? Ako aplikujeme mykorhízne huby? Koľko ho potrebujeme? Čo urobia mykorhízne huby s koreňovým systémom? Ako prebieha samostatné zasýpanie vysadeného koreňa? Odpovede nájdete vo videu s profesorom Ivanom Hričovským (aplikovanie mykorhíznych húb viniču, okrasným drevinám a iným rastlinám je rovnaké ako k jabloni). A na záver je ešte jedna podmienka: o tej nám viac povedia profesor Ivan Hričovský a zástupkyňa spoločnosti Symbiom Alena Klíčová v tomto videu - Výsadba jablone Rubinola

 

Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)

                  

 

Liečivé vlastnosti moruše
Plody obsahujú mnoho organických kyselín – kyselinu citrónovú aj jablčnú. Z vitamínov v nej nájdete vitamíny C, B, K, A a E, železo, draslík, horčík aj mangán. Majú veľké množstvo antioxidačné antokyanov. Liečivých vlastností čiernej moruše je naozaj veľa. Používa sa na liečenie infekcií močových ciest, ochorení dýchacích ciest a krku. Lieči sa ňou epilepsia, depresia, nespavosť a závraty. Dokonca pomáha pri uštipnutí hadom. Ich šťava je dobrá pri kašli, potení, aj nadmernom močení. Nezrelé plody sú vhodné pri hnačke a naopak prezreté pomôžu so zápchou. Biela moruša má veľké uplatnenie v kozmetike. Je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov pre bielenie pleti, odstránenie pigmentových škvŕn. Používa sa na výrobu krémov na pleť okolo očí, pre tónovanie a čistenie tváre. Liečivé účinky má podobné ako čierna moruša. Je potrebné poznamenať, že pôsobí pri artritíde, očných chorobách, telesnej slabosti a labilite nervového systému. Výborný prostriedok proti črevným parazitom je kôra moruše. Lieči ochorenie čriev, žalúdka, dyspepsiu a pomáha pri otrave jedlom, alkoholom a hubami. Prášok získaný z kôry moruše sa používa zvonka vo forme mastí na rýchlejšie hojenie. Má svoj význam aj pri chudnutí. 
Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku.

Z reakcií čiateľov prinášame niektoré skúsenosti čitateľov facebooku na profile Rady do záhrady profesor Hričovský.

Rado van Sensel Rado van Sensel: Presádzal som 7-ročnú morušu minulú jeseň. Prežila, no mal som trochu radikálnejšie orezať korunu. Tento rok nasadila veľmi malé lístky, plody jej zaschli a jednoročné výhony sú veľmi malé. Kvôli tomu, že som jej dosť ubral z koreňového systému. Našťastie vďaka slabej zime a zimným mrazom a veľmi vlhkej jari to prežila a už hádam to zvládne.
Iveta Babiaková: Jáj, to je moje detsvo u starkých na lazoch. Starká to i zavárala na sladko, i lekvár robila, mňam, boli to pekné detské časy. Odvtedy som už taký strom nikde nevidela.
Štefan Jaško: Moruša s čiernymi plodmi bola v našom dvore môj najobľúbenejší strom. Sedával som na nej, i keď nemala plody. Sú to už len spomienky.
Števa Stefany Antalová: My sme túto jar kúpili moruše aj bielu i čiernu a už sa neviem dočkať kedy budeme oberať. Obe sú ešte malé, ale vidieť rozdiel, sú síce pekné zelené, no jedna je o dosť väčšia. Tiež sme moruše najprv nevedeli nikde zohnať, ale nakoniec sme ich kúpili cez internet.

O morušiach a ich pestovaní a výsadbe sa dočítate v publikácii Osvedčené rady do záhrady a Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana. Autori tam odpovedajú na viaceré otázky súvisiace v slovenských záhradách čoraz viac pestovanými a obľúbenými morušami:
– Ktoré moruše sa oplatí viac pestovať – biele či čierne?
– Aké majú moruše osožné zdravotné účinky?
– Ako dopestovať semenáč moruše?
– Prečo musí zostať tráva pod stromami moruše?
– Aké stromy sa môžu vysádzať na bývalé pole?
– Prečo sa ablaktácia používa pri ťažko sa rozmnožujúcich sa drevinách ako je čierna moruša?

Moruše opäť v móde
Na Slovensko sa pomaly vracia móda vysádzania starších druhov drevín, aj ovocných, medzi ktoré patrí aj moruša. Verme, že si nájde svojich prívržencov, ktorí v nej nájdu nielen dobré skoré letné ovocie, ale aj zdroj vitamínov a liek na mnohé ochorenia. Moruša si to iste zaslúži.

 

.

HĽADÁTE ÚČINNÉ BIOLOGICKÉ OCHRANNÉ PRÍPRAVKY

PROTI CHOROBÁM A ŠKODCOM?

    

-

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ

Na blogu Zelený ježko radí nájdete aj články:

Kedy rezať ovocné stromy a kry
Zapíjať jedlo, či nie?
Zeleninová záhrada: Opatrenia po výseve
Osudná chyba
Kde umiestniť druhy drobného ovocia?
Čo by mal jesť budúci otec?
Ako často sa milovať, aby ste zvýšili šancu počatia?

 

.

.

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NWJlNTBjYj