Čoraz častejšie prichádzajú na facebookový profil profesora Ivana Hričovského otázky súvisiace s pestovaním a výsadbou moruší. Podobnú otázku zaslala aj pani Andrea Adika Gulášová: - Chcela by som sa opýtať, kedy je vhodné presadiť trojročnu morušu?
A ďalej pokračovala: - Veľmi sa bojím, že to neprežije, ale je zasadená na nevhodnom mieste a musí čím skôr preč. Ak áno, ako ju správne zasadiť. Veľmi pekne dakujem za radu. Ivan Hričovský odpovedá: - Morušu môžeme presadiť na jeseň. Ideálne je, keď samotný akt presádzania robia dvaja silnejší chlapi. Každý z jednej strany moruše rýľom vyberie tento strom s celým koreňovým balom a už pred týmto úkonom majme pripravenú jamu, kam ho chceme presadiť. Strom položíme na fóliu a prenesieme ho do pripravenej jamy. Moruša sa určite uchytí. Keďže tento úkon presádzania robíme na jeseň, súčasne môžeme urobiť rez – skrátenie konárov, ktoré sú hore, čím vytvarujeme strom podľa našich potrieb.
.
Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana, Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok,
Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín, Rok vinohradníka a vinára,
Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií
Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.
.
.
PRÍPRAVKY PROTI VOŠKÁM
Kliknite na obrázok a objednávajte!
.
Čo hovorí Wikipedia?
Moruša čierna (lat. Morus nigra, ľudovo nazývaná aj viničná alebo drevená jahoda či stromová malina) je druh z čeľade morušovité pochádzajúci z juhozápadnej Ázie, kde rastie už od nepamäti a lokalita jej presného pôvodu je nejasná. Je známa svojím vysokým počtom chromozómov, ktorých má 154 párov. Iné druhy moruše sú niekedy zamieňané s morušou čiernou - najčastejšie ide o čiernoplodé formy moruše bielej. Morušu čiernu je od moruše bielej možné odlíšiť vďaka plstnatej spodnej strane listov.
Moruša na Slovensku
Na území Slovenska sa vyskytujú tri druhy. Najpočetnejšie je zastúpená moruša čierna, ktorá sa vyskytuje najmä v pahorkatinových vinohradníckych oblastiach. Popri nej sú to ešte moruša biela, ktorá je typická pre južné oblasti Slovenska a moruša červenená, ktorá je u nás veľmi zriedkavá a pestuje sa len v parkoch. Medzi týmito troma druhmi je veľmi veľa rozdielov aj napriek tomu, že na prvý pohľad sa môžu zdať veľmi podobné. Starostlivosť o morušu pritom vôbec nie je náročná. Nepotrebuje prakticky žiadnu chemickú ochranu, pretože ju nenapádajú škodce a netrpí ani chorobami.
.
PREČÍTAJTE SI
Hypotyreóza alebo znížená funkcia štítnej žľazy sa sa prejavuje najmä únavou, nedostatkom energie,
vypadávaním vlasov, lámavosťou nechtov, spomalenosťou, zimomravosťou alebo náhlym nárastom telesnej hmotnosti.
CHUDNUTIE PRI ZNÍŽENEJ FUNKCII ŠTÍTNEJ ŽLAZY
.
Kedy rezať moruše?
Rez moruše robíme v septembri. Moruše sú zlatým ovocným druhom, ktorý sa v minulosti pestoval najmä na hospodárskych dvoroch. Naši rodičia pestovali moruše priamo v blízkosti slepačieho dvorka. Moruše mali výrazný vplyv na kvalitné vajíčka. Pôvodne sa pestovali najmä zo semena. Dnes máme ušľachtilú morušu trnavskú a morušu čiernu. Sú veľmi chutné a ich využitie je veľmi rôznorodé. Rez moruše robíme v septembri, vtedy neplače, neslzí. Jar na jej rez nie je vhodná. Moruša rodí na jednoročnom dreve, hĺbka rezu musí byť úmerná korune, či je to strom s klasickou alebo s previsnutou korunou.
Úžasné plody moruše
Moruša biela (Morus alba L.) sa stáva čoraz vyhľadávanejším stromom v južných častiach Slovenska. Oprašuje sa minulosť, keď predovšetkým mimo veľkých miest bola moruša veľmi obľúbeným ovocím obyvateľov, ale aj ideálnou potravou hydiny. Stromy sadíme na slnečné miesto a do priepustnej výživnej pôdy. Mnohí moruše volajú stromové maliny pre ich sladkokyslú chuť. Biele moruše majú aj liečivé účinky, obsahujú mnoho cenných látok a vitamínov. V tradičnej čínskej medicíne sú radené ako krvné tonikum, zdroj okamžitej energie. Chutné plody moruše sú vhodné pri fyzickej slabosti alebo únave, pomáhajú pri vyčerpávajúcich chorobách. Navyše svetloružové až čisto biele plody prospievajú obličkám, upravujú chudokrvnosť a zlepšujú spánok. Máte skúsenosti s pestovaním tohto druhu ovocia?
Najznámejší pestovateľ moruší u nás
Na Slovensku sa pestujú dva druhy moruší (píše sa na oficiálnej stránke obce Pukanec), vzácnejšia je moruša čierna, ľudovo nazývaná aj kyslá, viničná alebo stromová jahoda. Medzi záhradkármi vidieka je obľúbená pre svoje lahodné, šťavnaté sladkokyslé plody. Najbohatšou lokalitou na území Slovenska je katastrálne územie obce Pukanec. Plody moruší sú vhodné na konzervovanie, mrazenie a nekvasené mušty. Moruše sú ľahko stráviteľné. Rimania im pripisovali dobré tráviace a antitoxické účinky.
V obci Pukanec sa už viac rokov vykupujú plody moruše. Tieto plody v zmrazenom stave užívajú pacienti chorí na leukémiu. Majú veľmi priaznivé účinky. Odvar zo sušených listov reguluje hladinu cukru v krvi, preto sa odporúča pri cukrovke a pri ochorení pankreasu.
Moruše vyžadujú hlinité až ílovité pôdy, niekedy i štrkovité, ak sú dobre zásobené živinami. Strom rodí v treťom až piatom roku, ak je vypestovaný vegetatívne. Semenáč rodí v desiatom až pätnástom roku.
Moruša čierna je vzácny strom zasluhujúci si ochranu a rozširovanie. Jej výrub by mal byť zakázaný.
Najznámejší pestovateľ moruší u nás: Stanislav Stroška, Štiavnická cesta 113, 935 05 PUKANEC, tel.: 0902 326 697.
.
.
OBJEDNAJTE SI PUBLIKÁCIU NA TÉMU VYVÝŠENÉ ZÁHONY
Kliknite na obrázok a môžete si knihu objednať
.
Mykorhízne huby
Odborníkmi odporúčané sú pri výsadbe moruší aj mykorhízne huby Symbivit. Prečo sa oplatí vysádzať rastliny s týmito mykorhíznymi hubami? Stačí ich totiž uplatniť len jedenkrát pri pri výsadbe rastlín, dokážu zvýšiť úrodnosť, vinič a iné ovocné rastliny majú vyššiu cukornatosť, obsahujú viac antioxydantov. A stávajú sa napríklad kvety a okrasné rastliny a dreviny krajšie a pestrejšie. Pozrite si video s odporúčaním profesora Ivana Hričovského Prečo uplatňovať mykorhízne huby?
Mykorhízne huby už pre vysadené rastliny
Áno, mykorhízne huby dokážeme pridávať aj už vysadeným mladším či starším rastlinám. Tieto huby ohromne posilnia koreňovú sústavu stromu, kríku, kvetu či zeleniny alebo okrasnej rastliny. Pomáhajú, aby sa koreňová sústava rozrástla, tým sú rastliny schopné z pôdy získavať viac vlahy a výživových látok. Ako ich aplikujeme k už vysadeným rastlinám? Jednoducho okolo rastliny urobíme niekoľko dier (varechou, tenkou paličkou alebo aj kovovým roxorom) a do nich nasypeme mykorhízne huby. Ich účinok zaregistrujeme čoskoro.
Základné pravidlo, aby boli mykorhízne huby účinné, je, že sa musia dostať ku koreňom rastliny, stromku či sadenice. Na čo treba dbať pri výsadbe? Čo urobíme s koreňmi? Ako aplikujeme mykorhízne huby? Koľko ho potrebujeme? Čo urobia mykorhízne huby s koreňovým systémom? Ako prebieha samostatné zasýpanie vysadeného koreňa? Odpovede nájdete vo videu s profesorom Ivanom Hričovským (aplikovanie mykorhíznych húb viniču, okrasným drevinám a iným rastlinám je rovnaké ako k jabloni). A na záver je ešte jedna podmienka: o tej nám viac povedia profesor Ivan Hričovský a zástupkyňa spoločnosti Symbiom Alena Klíčová v tomto videu - Výsadba jablone Rubinola.
Najpredávanejšie mykorhízne huby
(kliknite na titulok a nájdete kompletnú ponuku)
Liečivé vlastnosti moruše
Plody obsahujú mnoho organických kyselín – kyselinu citrónovú aj jablčnú. Z vitamínov v nej nájdete vitamíny C, B, K, A a E, železo, draslík, horčík aj mangán. Majú veľké množstvo antioxidačné antokyanov. Liečivých vlastností čiernej moruše je naozaj veľa. Používa sa na liečenie infekcií močových ciest, ochorení dýchacích ciest a krku. Lieči sa ňou epilepsia, depresia, nespavosť a závraty. Dokonca pomáha pri uštipnutí hadom. Ich šťava je dobrá pri kašli, potení, aj nadmernom močení. Nezrelé plody sú vhodné pri hnačke a naopak prezreté pomôžu so zápchou. Biela moruša má veľké uplatnenie v kozmetike. Je súčasťou mnohých kozmetických prípravkov pre bielenie pleti, odstránenie pigmentových škvŕn. Používa sa na výrobu krémov na pleť okolo očí, pre tónovanie a čistenie tváre. Liečivé účinky má podobné ako čierna moruša. Je potrebné poznamenať, že pôsobí pri artritíde, očných chorobách, telesnej slabosti a labilite nervového systému. Výborný prostriedok proti črevným parazitom je kôra moruše. Lieči ochorenie čriev, žalúdka, dyspepsiu a pomáha pri otrave jedlom, alkoholom a hubami. Prášok získaný z kôry moruše sa používa zvonka vo forme mastí na rýchlejšie hojenie. Má svoj význam aj pri chudnutí. Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku.
.
PREČÍTAJTE SI
Zázračné účinky ocenia najmä onkologickí pacienti a diabetici
PRELOMOVÝ DOPLNOK POMÔŽE PREDÍSŤ NAJHORŠIEMU
.
Z reakcií čiateľov prinášame niektoré skúsenosti čitateľov facebooku na profile Rady do záhrady profesor Hričovský.
Rado van Sensel Rado van Sensel: Presádzal som 7-ročnú morušu minulú jeseň. Prežila, no mal som trochu radikálnejšie orezať korunu. Tento rok nasadila veľmi malé lístky, plody jej zaschli a jednoročné výhony sú veľmi malé. Kvôli tomu, že som jej dosť ubral z koreňového systému. Našťastie vďaka slabej zime a zimným mrazom a veľmi vlhkej jari to prežila a už hádam to zvládne.
Iveta Babiaková: Jáj, to je moje detsvo u starkých na lazoch. Starká to i zavárala na sladko, i lekvár robila, mňam, boli to pekné detské časy. Odvtedy som už taký strom nikde nevidela.
Štefan Jaško: Moruša s čiernymi plodmi bola v našom dvore môj najobľúbenejší strom. Sedával som na nej, i keď nemala plody. Sú to už len spomienky.
Števa Stefany Antalová: My sme túto jar kúpili moruše aj bielu i čiernu a už sa neviem dočkať kedy budeme oberať. Obe sú ešte malé, ale vidieť rozdiel, sú síce pekné zelené, no jedna je o dosť väčšia. Tiež sme moruše najprv nevedeli nikde zohnať, ale nakoniec sme ich kúpili cez internet.
O morušiach a ich pestovaní a výsadbe sa dočítate v publikácii Osvedčené rady do záhrady a Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana. Autori tam odpovedajú na viaceré otázky súvisiace v slovenských záhradách čoraz viac pestovanými a obľúbenými morušami:
– Ktoré moruše sa oplatí viac pestovať – biele či čierne?
– Aké majú moruše osožné zdravotné účinky?
– Ako dopestovať semenáč moruše?
– Prečo musí zostať tráva pod stromami moruše?
– Aké stromy sa môžu vysádzať na bývalé pole?
– Prečo sa ablaktácia používa pri ťažko sa rozmnožujúcich sa drevinách ako je čierna moruša?
Moruše opäť v móde
Na Slovensko sa pomaly vracia móda vysádzania starších druhov drevín, aj ovocných, medzi ktoré patrí aj moruša. Verme, že si nájde svojich prívržencov, ktorí v nej nájdu nielen dobré skoré letné ovocie, ale aj zdroj vitamínov a liek na mnohé ochorenia. Moruša si to iste zaslúži.
.
HĽADÁTE ÚČINNÉ BIOLOGICKÉ OCHRANNÉ PRÍPRAVKY
PROTI CHOROBÁM A ŠKODCOM?
-
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
Na blogu Zelený ježko radí nájdete aj články:
Kedy rezať ovocné stromy a kry
Zapíjať jedlo, či nie?
Zeleninová záhrada: Opatrenia po výseve
Osudná chyba
Kde umiestniť druhy drobného ovocia?
Čo by mal jesť budúci otec?
Ako často sa milovať, aby ste zvýšili šancu počatia?
.
.
.