S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Môžeme pestovať čučoriedky v kvetináči?

02.02.2020

Môžeme pestovať čučoriedky v kvetináči?

Čerstvé čučoriedky v ponuke našich obchodov nie sú nijako lacné, ale vedeli ste, že sa dajú ľahko pestovať aj na balkóne?! Podľa typu vybratej odrody to môže trvať dva až tri roky, kým rastlinky začnú produkovať ovocie. No akonáhle zarodia, po mnoho rokov sa budete tešiť z pravidelného zberu plodov. Tu je náš tip ako začať…

Korene čučoriedok sú síce plytké, ale rastú do šírky. Vyberieme si preto nádobu, ktorá má šírku najmenej 60 centimetrov. Kvetináč alebo hrant či drevený žľab musí byť stabilný kvôli vysokým rastlinám a jeho výška by memala byť menej ako 50 centimetrov. Na dne musia byť drenážne otvory, aby mala nadbytočná voda kade unikať. Pre pestovanie čučoriedok takýmto spôsobom odporúčame nízkorastúce odroby.

Aké odrody?
Veľmi dôležitým činiteľom je výber odroby. Posudzujú sa najmä z pohľadu stupňa úrodnosti, veľkosti, skorosti  a kvality plodov, nemenej dôležité faktory sú vzrastnosť, odolnosť voči chorobám a škodcom, mrazuvzdornosť a schopnosť prispôsobiť sa na podmienky prostredia. Odborníci odporúčajú v našich podmienkach odrody skoré a stredne skoré, u stredne neskorých a neskorých odrôd hrozí zničenie úrody z dôvodov jesenných mrazov.

Zalievanie
Čučoriedka je náročná na vlahu, no nesmie sa zalievanie preháňať. Optimálna hladina spodnej vody je okolo 0,5 až 0,6 metra. Sú citlivé na veľa vody v pôde, tá im potom poškodzuje ich koreňový systém. Drenáž je z tohto dôvodu nevyhnutná. Najviac vody rastlina potrebuje vo vegetačnom období. Ideálna na zalievanie je dažďová voda. Rastliny nesmú preschnúť!

Mykorhízne huby
Prírodný prípravok špeciálne určený na ošetrenie vresovcovitých rastlín - rododendronov, azaliek, čučoriedok, vresov atď. Pozitívny účinok aplikácie prípravku RHODOVIT ® je založený na priateľskom vzťahu medzi rastlinou a pôdnymi mykorhíznymi hubami, ktoré sa napoja na korene Vašich rastlín a budú rásť, čerpať živiny z pôdy a podporovať rastlinu po celý jej život. Použitie RHODOVITu je naozaj výhodné predovšetkým pri rododendronoch, pretože vďaka mykorhíznym hubám zosilnie ich slabý koreňový systém a rastlina bude oveľa silnejšia. 

Účinok RHODOVITu zlepšenie výživy a rastu Vašich rastlín zvyšuje kvitnutie a tvorbu plodov výrazne znížená potreba zálievky a hnojenia rastliny sú odolnejšie voči niektorým stresom životného prostredia ako je sucho, koreňové patogény hubového pôvodu, šok z presádzania, a pod. zlepšenie výživy najmä dusíkom, čo má za následok zlepšenie rastu, ktorý je výraznejší najmä v podmienkach, kde je nedostatok živín alebo ich znížená dostupnosť.

Na čo je vhodný RHODOVIT pre

  • rododendrony
  • azalky
  • vresy
  • vresovce
  • čučoriedky
  • brusnice

Aplikácia a dávkovanie RHODOVITU
Napríklad 300 g balenie vystačí približne na 100 malých vresov alebo 10 rododendronov. Počet ošetrených rastlín závisí na hustote a veľkosti koreňového systému. Vysypte obsah oboch sáčkov do požadovaného množstva vody a zamiešajte. Po dôkladnom premiešaní vznikne kašovitá zmes, do ktorej sa namáčajú korene tak, aby pokryla celý povrch koreňového systému.

Taktiež je možné aplikovať na vyrastené rastliny (stromy): urobte 2 až 10 jamiek okolo rastliny v závislosti od jej veku a zdravotného stavu, aplikujte do nich produkt a zasypte zeminou. Jamky musia viesť až ku koreňom rastliny! Rastliny vysádzajte ihneď po namočení. Spotrebujte namáčaciu zmes v deň jej prípravy.

Rez
Rez na jar je veľmi dôležitý, významne ním ovplyvníme bohatosť úrody, veľkosť a kvalitu plodov. Čučoriedka nasadzuje kvety na jednoročných výhonkoch, ktoré vyrastajú z dvojročného dreva, menej aj na dlhých jednoročných výhonkoch vyrastajúcich z koreňového krčku rastliny. Výhonky s nasadenými kvetnými púčikmi rozoznáme na rastline podľa toho, že sú podstatne väčšie ako listové. Prvé dva roky po výsadbe odporúčame ponechať na rastline len silnejšie výhonky, ostatné odrežeme pri zemi. Taktiež odstránime všetky kvetné výhonky, aby sa rastliny úrodou nevysiľovali. Cieľom týchto opatrení je podpora rastu rastlín a vytvorenie dostatočného množstva silných výhonkov, ktoré budú schopné v ďalších rokoch prinášať vysoké úrody.

Prezimovanie
Po skončení obdobia rodovosti prestaneme rastlinu zalievať a pridáme mulčovacie hnojivo. Kvetináče stiahneme do nevykúrenej garáže alebo pivnice. Rastliny môžeme aj obaliť kartónom a nechať na balkóne alebo verande.

Úroda
Prvú významnejšiu úrodu dosahujú kry v treťom roku po výsadbe – v priemere až jeden kilogram plodov, samozrejme, podľa odrody. V období plnej rodivosti (piaty až ôsmy rok po výsadbe), vieme z jedného kra zozbierať až osem kilogramov čučoriedok, no priemerne tak do troch kilogramov.

Návody na pestovanie čučoriedok:

 

Tipy

  • Pestujme aspoň dve rôzne odrody, čím zabezpečíme vzájomné opelenie. Rastliny máme tesne vedľa seba, čo nám zvýši objem úrody. Ak si vyberieme odrody s rôznym časom zberu, budeme si môcť vychutnať čerstvé bobule po celú sezónu.
  • Vtáky milujú čučoriedky rovnako ako my, mali by sme teda rastliny vo vegetačnom období prikrývať výraznými sieťkami, ktoré im zabránia v zbere.
  • Z času na čas môžete na povrch zeme, do ktorej sme čučoriedky zasadili, nasypať usadeninu z práve dopitej kávy. Čučoriedky kávové zvyšky milujú.
  • Lístky čučoriedky by nemali byť červené alebo žlté, kým nepríde jeseň. Inak je to znak, že úroveň pH pôdy je príliš vysoký. Ak sú lístky slabo žlté v období ich rozvíjania sa, v pôde je málo pH. Otestujte si kyslosť pôdy – mala by sa pohybovať medzi 4,0 až 5,5.
  • Po pár rokoch rastlinu presaďme do väčšie kvetináča, pretože korene sú už poriadne prepletené a potrebujú nový priestor. Robíme to, samozrejme, v období vegetačného pokoja.

 

Pre lepší rast priesad vám pomôžu mykorhízne huby
(kliknite na jednotlivé druhy myhorhíznych húb - dozviete sa viac o produktoch)

                     

 

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Na blogu Zelený ježko radí nájdete aj tieto články:

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MjgwMDI1M