S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Nezľaknite sa chrípky!

26.09.2019

Nezľaknite sa chrípky!

Vírusová infekcia chrípka je jedno z najzávažnejších ochorení dýchacieho systému. Neviete, ako účinne zahnať nepríjemné jesenné a zimné ochorenie? Možno vám užitočnými radami pripomenieme niečo, na čo ste pozabudli, ako sa nenakaziť, prípadne čo najrýchlejšie sa vyliečiť.

Vysoké teploty, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, únava, malátnosť, nechutenstvo, suchý dráždivý kašeľ – aj to sú niektoré prejavy chrípkového ochorenia. Pravá chrípka (influenza) je spôsobená vírusom zo skupiny ortomyxovírusov a jej priebeh je dlhší a ťažší ako pri prechladnutí. Vírusy majú veľkú schopnosť mutovať, preto po prekonaní choroby nemáme obranné látky proti jej ďalším variantom.

Chrípka viac vyčerpá
Pre chrípku je príznačný rýchly nástup, pri zvýšenej teplote ho niekedy sprevádza zimnica. Chrípka sa šíri vzduchom kvapôčkovou infekciou – kašľaním a kýchaním, ale nakaziť sa môžete dotykom predmetu, ktorého sa dotýkala infi kovaná osoba. Dbať by ste preto mali najmä na to, aby ste sa čo najmenej zdržiavali v preľudnených a zle alebo vôbec nevetraných priestoroch. Ale pozor, nezameňte si chrípku s prechladnutím. To, na rozdiel od chrípky, väčšinou nespôsobuje vážne komplikácie. Ak sa cítite nevládni, bolí vás celé telo, teplomer ukazuje vysokú teplotu, podľa všetkého máte chrípku. Zalezte čo najskôr do postele, snažte sa vypotiť a prijímajte čo najviac tekutín. Lekári však upozorňujú, že nie vždy si chrípkové ochorenie vyžaduje antibiotiká. Chrípka je vírusové ochorenie a antibiotikami sa liečia len jeho sprievodné komplikácie. Tými môžu byť napríklad zápal priedušiek, zápal prínosových dutín, stredného ucha či zápal hrdla. Zdravý jedinec sa z chrípky zotaví bez väčších komlikácií za pomoci liekov proti teplote a bolesti.

Akútna fáza chrípky odoznie väčšinou po piatich až siedmich dňoch, ale kvôli oslabeniu môže prerásť do bakteriálnej infekcie dýchacích ciest. Pacientom so zníženou obranyschopnosťou proti infekciám hrozí zápal priedušiek (bronchitis), zápal pľúc (pneumoniae), zápal pohrudnice (pleuritis) či zápal srdcového svalu (myokarditis). Prechodená chrípka môže spôsobiť oveľa vážnejšie ochorenia, ktoré pacienta vyradia z pracovného procesu na dlhšiu dobu, a navyše môže zanechať i trvalé následky.

Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti

        
Kliknite na obálku, ak si knihu chcete objednať.

Ako účinkuje vakcína
Medzi preventívne opatrenia proti chrípke nezaraďujeme len otužovanie, užívanie vitamínov a obmedzenie pobytu v spoločnosti iných ľudí počas rizikovej sezóny, ale i očkovanie. Na rozdiel od iných očkovaní, ktoré sa robia raz v živote, alebo s odstupom niekoľkých rokov, očkovanie proti chrípke je by sa malo opakovať každý rok. Keďže sa vírus každý rok mení, pripravujú výrobcovia zakaždým inú „zmes“ kmeňov zaradených do vakcíny. Najvhodnejší čas na očkovanie je október až koniec decembra. Vakcína obsahuje čiastočky vírusu, antigény, ktoré simulujú obranné mechanizmyv tele. Tieto antigény vyvolávajú tvorbu protilátok, ktoré rozpoznajú chrípkové vírusy v okamihu, keď napadnú organizmus, a zneškodnia ich skôr, než vyvolajú príznaky chrípky.

Ako sa nenakaziť?
nezdržiavajte sa na preľudnených miestach (divadlá, kiná, štadióny)
zvýšte príjem vitamínov, ovocia i zeleniny
snažte sa otužovať a nezabudnite na pohyb
vhodne sa obliekajte
často si umývajte ruky
zaočkujte sa (tvorba protilátok trvá 10 až 14 dní)

.

Hľadáte kvalitné výživové doplnky?
Vyskúšajte osvedčenú kvalitu z Fínska! 



Výživový doplnok Fin Antibi® obsahuje široké spektrum prírodných zložiek,
ktoré priaznivo ovplyvňujú odolnosť, harmóniu a vitalitu organizmu.
Je prospešný najmä v obdobiach, vyžadujúcich podporu imunitného systému.
Obsahuje propolisový extrakt, extrakt z echinacey, extrakt z hroznových jadier,
cesnakový extrakt, extrakt z póru záhradného,
extrakt z huby rišavec šikmý, olivový olej, oreganový olej, med.
 

.

Čo robiť počas chrípky?
Pite minimálne 10 pohárov tekutín denne (najlepšie čaju), aby dochádzalo k očisteniu organizmu.
Na bolesti v hrdle, niekedy spojené s chrípkou, kloktajte 10 minút každé 2 – 4 hodiny teplou vodou, prípadne osolenou.
Dajte si horúci kúpeľ nôh – pomáha odstrániť bolesti hlavy a zdurenie nosovej sliznice.
Liečte sa v dobre vyvetranej miestnosti, ale nie v prievane.
Vylúčte zo stravy jednoduché cukry (rafinovaný cukor, zákusky, koláče, čokoládu, zmrzlinu atď.)
Vysoký prívod cukrov zabraňuje imunitnému systému pracovať naplno. Obmedzte aj príjem tu kov!
Chrípku vyležte!
Užívajte antivirotiká.
Ak môžete, doprajte si dobrú slepačiu polievku – naozaj pomáha!

Ak ste už chrípku dostali, rozhodne ju treba vyležať. Mnohí ľudia si mýlia chrípku s inými vírusovými ochoreniami, ktoré sa pre laika na chrípku podobajú, ale vyskytujú sa najmä v obdobiach mimo epidémie. Chrípku možno stopercentne diagnostikovať jedine pomocou výteru z nosa a krku (tzv. nosohltanový výter), ktorý sa odošle do laboratória.

Čo robiť po prekonaní chrípky?
Fyzickú záťaž zvyšujte postupne, vhodná je chôdza v podobe prechádzok. Nezaťažujte organizmus ťažko stráviteľnými potravinami, obmedzte pitie kávy, kolových nápojov a alkoholu. Dôležity je dostatočný a pravidelný spánok. V tomto období sa neodporúča meniť prostre die a cestovať.

Najnovšie poznatky
Na zlepšenie ochrany v prípade epidémie chrípky bola vyvinutá ochranná protivírusová maska (rúško) Ac tiP rotect, ktorá je už aj na našom trhu. Obsahuje unikátnu protivírusovú vrstvu „Virucoat“, ktorá pri kontakte zneškodní až 99,99 % chrípkových vírusov a zachováva si protivírusovú aktivitu počas celého dňa – 24 hodín. Je to jediná maska, ktorá nielen mechanicky filtruje vzduch, ale zároveň ničí vírusy chrípky. Používanie masky ActiProtect aj proti vírusu typu A H1N1, je spoľahlivým prostriedkom, ako infekciou nenakaziť seba ani ostatných.

Veľmi nepríjemným príznakom chrípky a prechladnutia je horúčka. Pokiaľ je len mierne zvýšená, treba ju považovať za pozitívnu obrannú reakciu tela, ktoré tak ničí vírusy a baktérie. No ak dosiahne viac ako 38 °C, treba ju znížiť, pretože organizmus ohrozuje, zaťažuje srdce, zvyšuje záťaž pre obehový systém, môžu ju sprevádzať aj kŕče a dehydratácia. Jedným z najpoužívanejších prípravkov proti horúčke je už mnoho rokov paracetamol. Najnovšia štúdia odborníkov z Čiech, Slovenska a Ukrajiny však ukázala, že jeho doteraz používané dávkovanie podľa veku nie je vždy ideálne a najmä u ľudí s vyššou telesnou hmotnosťou môže dôjsť k poddávkovaniu. Optimálne dávkovanie paracetamolu malo byť stanovené na základe telesnej hmotnosti pacienta, a to 10-15 mg/kg, denne maximálne 60 mg/kg. Okrem tabliet paracetamolu (obyčajne po 500 mg s deliacou čiarou, ktorá umožňuje dávku lieku prispôsobiť) sa môžu pri liečbe horúčky u dospelých použiť aj viaczložkové prípravky vo forme rozpustného prášku s obsahom paracetamolu, ktoré v jednotlivej dávke (vrecúšku) zodpovedajú hmotnosti chorého. 

.

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NjRkZjA