Ak sme boli v priebehu leta striedmi, dokážeme sa prispôsobiť chladnejšiemu ročnému obdobiu iba zmenou stravy. S príchodom jesene sa rozlúčime so studenými nápojmi z chladničky (mimochodom nie sú zdravé v žiadnom ročnom období!), so zmrzlinou, šalátmi a znižujeme dávky surovej stravy. Prednosť dávame výživnejšej a teplej strave. Výborná je sladká zelenina, ako napríklad tekvica, ktorá v tom čase práve dozrieva (tekvici sme venovali samostatný článok). Mnohí ľudia cítia v jeseni potrebu zvýšiť prísun bielkovín.
Ak je tomu tak, potom je najlepšie telu vyhovieť a dať mu to, čo si žiada. Kedykoľvek cítime neprekonateľnú chuť na niektoré jedlo, je to prejav prirodzenej inteligencie tela, ktoré sa snaží vyrovnať s určitým nedostatkom. Samozrejme, by sme si mali byť celkom istí, že požiadavka prichádza priamo z tela a nie je iba želaním mysle, ktoré býva plné najrôznejších telu protichodných prianí.
Autorka:
Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.
Mrkva
Vďačí za svoju žiarivú oranžovú farbu beta-karoténu, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu. Ide vlastne o provitamín A, ktorý je dôležitý na ochranu očí. Aby sme ho však mohli zužitkovať, musíme všetky druhy zeleniny bohaté na karotény vždy konzumovať aspoň s malým množstvom oleja! Okrem toho obsahuje mrkva aj protinádorovú látku myristicin.
Paprika
Nie je len C-vitamínová bomba účinná pre náš imunitný systém. Flavonoidy, ktoré sa nachádzajú v paprikovej šupke, vytvárajú jej sfarbenie, no aj stabilizujú obrannú silu organizmu a chránia nás pred jesenným prechladnutím. Okrem toho paprika obsahuje kapsaicín (prírodnú aromatickú látku), ktorý podporuje krvný obeh a dodáva veľké množstvo vitamínu E.
Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti
Kliknite na obálku, ak si knihu chcete objednať.
Paradajky
Sú naplnené lykopénom. Táto prírodná farebná látka chráni bunky nášho tela pred substanciami vyvolávajúcimi rakovinu. Terpény (prírodné aromatické látky), ktoré vytvárajú typickú chuť paradajok, pomáhajú v tele rozprúdiť látkovú premenu. Kombinácia terpénov a vitamínov B zvyšuje spaľovanie energie a spolu s odvodňovacím účinkom draslíka robí paradajky pravým „zoštíhľovačom“.
Vlašský orech
Je jeden z najkoncentrovanejších potravinových zdrojov živín. Je bohatý na fytosteroly a tuky tvoria až 3/5 jeho hmotnosti. Prevahou sú nezastupiteľné esenciálne mastné kyseliny omega-6 (kyselina linolová) a predovšetkým omega-3 (kyselina linolénová). Tieto substancie znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Horčík, zinok a biotín zasa poskytujú všetko, čo potrebujeme pre krásu.
Fenikel
Má vysoký obsah fencholu a anetolu (éterických olejov), a preto liečivo pôsobí na všetky bolesti žalúdka. Fenikel však dokáže oveľa viac: 100 g hľuzy obsahuje dvojnásobok vitamínu C, podobne ako rovnaké množstvo pomarančov. Súčasne jeho obsah terpénov (ktoré aktivizujú látkovú premenu) a karotenoidov (majú protirakovinový účinok) je pre nás takmer nenahraditeľný. Fenikel poskytuje navyše kyselinu listovú na tvorbu krvi. Aby sa jeho obsahové látky nepoškodili, nesmieme fenikel dlho variť. Keď, tak len krátko ho dusiť na pare.
Brokolica
Je na základe amerických štúdií jedna zo zelenín s najsilnejším ochranným účinkom proti rakovine. Dôvod: Má vysoký obsah karoténov (príbuzných beta-karoténu), vitamínu E a najvyšší obsah glukozinolátu, zvlášť izotiokyanátu sulforafanu, teda látky, ktorá dokázateľne chráni pred nádorovým bujnením. Obsahuje tiež kyselinu tartanovú a inozitol, ktoré zabraňujú premene glykozidov na tuky a cholesterol. Brokolica navyše dodáva vápnik dôležitý pre zdravé kosti.
Hľadáte kvalitné výživové doplnky?
Vyskúšajte kvalitné produkty z Fínska
Fin Mineraltabs obsahuje minerály a stopové prvky,
ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu organizmu.
Kapusta
Je vhodná pre ľudí s nadváhou. Dodáva málo energie, napriek tomu vzbudzuje pocit dostatočnej naplnenosti. Utišuje chuť do jedla. Kvôli tomu, ako aj bohatstvu vitamínov a minerálov je ideálna ako súčasť každej diéty na chudnutie. Liečivé schopnosti kapustových listov boli známe už v antickom období. Má významné protirakovinové účinky, je ideálna pri srdcovocievnych chorobách, je veľmi osožná pri cukrovke, žalúdočných či črevných ťažkostiach. Obsah vitamínu C je v kapuste skoro taký ako v pomarančoch, a preto najmä v zimných mesiacoch patrí u nás kapusta medzi jeho najlepšie zdroje.
Červená repa / cvikla
Obsahuje pigment betakyanín, ktorému vďačí za typickú krvavočervenú farbu. U 10 až 14 percent populácie sa po zjedení cvikle objaví červený moč alebo stolica. Výskumníci na University of Sheffield (Veľká Británia) zistili, že sa tak udeje u osôb, ktoré trpia na nedostatok železa alebo problémami jeho absorpcie v črevách. Červená repa však nielen upozorňuje na problémy, ale ich pomáha aj riešiť.