S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Osem najlepších tipov na jeseň a zimu

22.09.2019

Osem najlepších tipov na jeseň a zimu

Ak sme boli v priebehu leta striedmi, dokážeme sa prispôsobiť chladnejšiemu ročnému obdobiu iba zmenou stravy. S príchodom jesene sa rozlúčime so studenými nápojmi z chladničky (mimochodom nie sú zdravé v žiadnom ročnom období!), so zmrzlinou, šalátmi a znižujeme dávky surovej stravy. Prednosť dávame výživnejšej a teplej strave. Výborná je sladká zelenina, ako napríklad tekvica, ktorá v tom čase práve dozrieva (tekvici sme venovali samostatný článok). Mnohí ľudia cítia v jeseni potrebu zvýšiť prísun bielkovín.

Ak je tomu tak, potom je najlepšie telu vyhovieť a dať mu to, čo si žiada. Kedykoľvek cítime neprekonateľnú chuť na niektoré jedlo, je to prejav prirodzenej inteligencie tela, ktoré sa snaží vyrovnať s určitým nedostatkom. Samozrejme, by sme si mali byť celkom istí, že požiadavka prichádza priamo z tela a nie je iba želaním mysle, ktoré býva plné najrôznejších telu protichodných prianí.

Autorka:
Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.

Mrkva
Vďačí za svoju žiarivú oranžovú farbu beta-karoténu, ktorý posilňuje obranyschopnosť organizmu. Ide vlastne o provitamín A, ktorý je dôležitý na ochranu očí. Aby sme ho však mohli zužitkovať, musíme všetky druhy zeleniny bohaté na karotény vždy konzumovať aspoň s malým množstvom oleja! Okrem toho obsahuje mrkva aj protinádorovú látku myristicin.

Paprika
Nie je len C-vitamínová bomba účinná pre náš imunitný systém. Flavonoidy, ktoré sa nachádzajú v paprikovej šupke, vytvárajú jej sfarbenie, no aj stabilizujú obrannú silu organizmu a chránia nás pred jesenným prechladnutím. Okrem toho paprika obsahuje kapsaicín (prírodnú aromatickú látku), ktorý podporuje krvný obeh a dodáva veľké množstvo vitamínu E.

Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti

        
Kliknite na obálku, ak si knihu chcete objednať.

Paradajky
Sú naplnené lykopénom. Táto prírodná farebná látka chráni bunky nášho tela pred substanciami vyvolávajúcimi rakovinu. Terpény (prírodné aromatické látky), ktoré vytvárajú typickú chuť paradajok, pomáhajú v tele rozprúdiť látkovú premenu. Kombinácia terpénov a vitamínov B zvyšuje spaľovanie energie a spolu s odvodňovacím účinkom draslíka robí paradajky pravým „zoštíhľovačom“.

Vlašský orech
Je jeden z najkoncentrovanejších potravinových zdrojov živín. Je bohatý na fytosteroly a tuky tvoria až 3/5 jeho hmotnosti. Prevahou sú nezastupiteľné esenciálne mastné kyseliny omega-6 (kyselina linolová) a predovšetkým omega-3 (kyselina linolénová). Tieto substancie znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Horčík, zinok a biotín zasa poskytujú všetko, čo potrebujeme pre krásu.


  

Fenikel
Má vysoký obsah fencholu a anetolu (éterických olejov), a preto liečivo pôsobí na všetky bolesti žalúdka. Fenikel však dokáže oveľa viac: 100 g hľuzy obsahuje dvojnásobok vitamínu C, podobne ako rovnaké množstvo pomarančov. Súčasne jeho obsah terpénov (ktoré aktivizujú látkovú premenu) a karotenoidov (majú protirakovinový účinok) je pre nás takmer nenahraditeľný. Fenikel poskytuje navyše kyselinu listovú na tvorbu krvi. Aby sa jeho obsahové látky nepoškodili, nesmieme fenikel dlho variť. Keď, tak len krátko ho dusiť na pare.

Brokolica
Je na základe amerických štúdií jedna zo zelenín s najsilnejším ochranným účinkom proti rakovine. Dôvod: Má vysoký obsah karoténov (príbuzných beta-karoténu), vitamínu E a najvyšší obsah glukozinolátu, zvlášť izotiokyanátu sulforafanu, teda látky, ktorá dokázateľne chráni pred nádorovým bujnením. Obsahuje tiež kyselinu tartanovú a inozitol, ktoré zabraňujú premene glykozidov na tuky a cholesterol. Brokolica navyše dodáva vápnik dôležitý pre zdravé kosti.

Hľadáte kvalitné výživové doplnky?
Vyskúšajte kvalitné produkty z Fínska


Fin Mineraltabs obsahuje minerály a stopové prvky,
ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu organizmu.

Kapusta
Je vhodná pre ľudí s nadváhou. Dodáva málo energie, napriek tomu vzbudzuje pocit dostatočnej naplnenosti. Utišuje chuť do jedla. Kvôli tomu, ako aj bohatstvu vitamínov a minerálov je ideálna ako súčasť každej diéty na chudnutie. Liečivé schopnosti kapustových listov boli známe už v antickom období. Má významné protirakovinové účinky, je ideálna pri srdcovocievnych chorobách, je veľmi osožná pri cukrovke, žalúdočných či črevných ťažkostiach. Obsah vitamínu C je v kapuste skoro taký ako v pomarančoch, a preto najmä v zimných mesiacoch patrí u nás kapusta medzi jeho najlepšie zdroje.

Červená repa / cvikla
Obsahuje pigment betakyanín, ktorému vďačí za typickú krvavočervenú farbu. U 10 až 14 percent populácie sa po zjedení cvikle objaví červený moč alebo stolica. Výskumníci na University of Sheffield (Veľká Británia) zistili, že sa tak udeje u osôb, ktoré trpia na nedostatok železa alebo problémami jeho absorpcie v črevách. Červená repa však nielen upozorňuje na problémy, ale ich pomáha aj riešiť.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MmZhY