S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Petržlen nie je len zelenina do polievky

02.08.2020

Petržlen nie je len zelenina do polievky

Poznáte ho najmä z nedeľného vývaru alebo zo zeleninových polievok. Okrem toho, že chutí naozaj dobre, možno neviete, aký je pre zdravie naozaj užitočný. Prvé zmienky o petržlene pochádzajú z 3.storočia p.n.l, kedy ho už v rímskej kuchárskej knižke spomínali ako korenie. Aj Gréci poznali jeho liečivé účinky. Jeho pestovanie bolo vtedy dokonca nariadené aj v kláštorných záhradách.

Zelenina a zároveň korenie. Zdraviu prospešné sú ako koreň, tak i zelená vňať. Obsah blahodarných látok je ale v surovej vňati vyšší ako v tepelne spracovanom koreni. Petržlen sa vyznačuje prenikavou vôňou a charakteristickou sladkastou chuťou. Vňať aj koreň obsahujú aromatický éterický olej, ktorý poskytuje typickú vôňu a chuť. Preto by ste ho mali využívať možno častejšie, ako si myslíte… 

Petržlen nie je len polievková zelenina
Petržlen v 100 g obsahuje 36 kalórií, 0,8 g tukov, 6 g sacharidov (z toho 0,9 g cukry), 3,3 g vlákniny a 3 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, B, C, K a z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, sodík, horčík, železo. Na vitamín C je mimoriadne bohatá vňať. Petržlen chráni zdravie srdca, zlepšuje hustotu kostí, zlepšuje trávenie, rozpúšťa žlčníkové a obličkové kamene, zvyšuje energiu, bojuje proti infekciám a baktériám, posilňuje imunitu, udržuje zdravú pokožku, je osviežovač dychu, pomáha udržiavať zdravé tehotenstvo.

Petržlen bojuje proti infekciám a baktériám
Petržlen prospieva zdraviu kože a zubov bojom proti infekciám a baktériám. Éterické oleje v petržlene sú účinné pri odstraňovaní plesní a navyše odstraňujú vady na pokožke spôsobené baktériami. Petržlenový olej, ktorý sa nachádza v listoch, koreňoch a semenách rastliny, sa považuje za antimikrobiálny; používa sa v mydlách, pracích prostriedkoch, parfumoch a iných hygienických výrobkoch pre jeho schopnosť zabíjať baktérie a pachy.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

         
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Petržlen posilňuje imunitu
Rovnako ako citrusové plody, aj petržlen je fenomenálny zdroj vitamínu C. Bohužiaľ, nie príliš veľa ľudí to vie! Ak teda hľadáte podstatne nižšie riziko prechladnutia, chrípky alebo akéhokoľvek iného typu infekcie, potom je pre vás dobré, aby ste petržlen zaradili do vašej stravy tak pravidelne, ako je to len možné.

Petržlen chráni zdravie srdca
S veľmi dobrými hladinami draslíka môže táto koreňová zelenina pomôcť znížiť krvný tlak vďaka svojej úlohe vazodilatátora (pôsobí na svaly obklopujúce žily a/alebo tepny, aby sa uvoľnili, čo umožňuje otvorenie krvných ciev), ktorý chráni pred mŕtvicou a inými chorobami srdca.

Petržlen zlepšuje trávenie
Pridanie petržlenu do vašej stravy môže pomôcť zlepšiť proces trávenia, čo umožní telu vstrebať väčšinu živín prítomných v potravinách, ktoré jete. Petržlen pomáha udržiavať na uzde niektoré poruchy tráviaceho systému, ako je podráždený žalúdok, plynatosť i zápcha.

  

Petržlen rozpúšťa žlčníkové a obličkové kamene
Tradiční liečitelia využívajú koreň petržlenu pri rozpúšťaní žlčníkových a obličkových kameňov. Ak máte kamene v žlčníku alebo obličkách a sú dostatočne malé na to, aby sa s nimi dalo zaobchádzať prirodzene, potom konzumujte petržlen pravidelne.

Petržlen zvyšuje energiu
Aj keď je pravda, že koreň petržlenu má nízky obsah uhľovodíkov a kalórií, jeho konzumácia môže aj naďalej pomáhať, aby ste sa cítili plní energie, vďaka vitamínom skupiny B, ktoré obsahuje. Vitamíny skupiny B pomáhajú premieňať sacharidy v potravinách, ktoré konzumujete, na palivo, ktoré môžu bilióny buniek vo vašom tele využiť na energiu.

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA
Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana,
Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana, Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok,
Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín, Rok vinohradníka a vinára,
Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií
Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.

             

            
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.

 

Petržlen je prírodný osviežovač dychu
Ďalšou výhodou petržlenu je, že je to skvelý spôsob, ako prirodzene potláčať zlý zápach z úst. Petržlen je prirodzený osviežovač dychu, pretože zabíja baktérie v ústach, ktoré spôsobujú zápach.

Petržlen pomáha udržiavať zdravé tehotenstvo
Pretože pomáha predchádzať defektom neurálnej trubice, ktoré môžu vzniknúť pri nedostatku kyseliny listovej, je kyselina listová v petržlene dôležitá pre zdravé tehotenstvo. Ďalšia z výhod petržlenu? Pomáha vyrovnávať hormóny - dôležité pre plodnosť a prevenciu symptómov PMS - predmenštruačného syndrómu.

Petržlen udržiava zdravú pokožku
Vďaka vysokej úrovni flavonoidov a antioxidantov v tejto koreňovej zelenine, pomáha zmierniť oxidačný stres a zápal na koži, redukovať vrásky a škvrny spôsobené vekom.

  

Použité zdroje:
https://detoxtela.sk/petrzlen/
https://www.dobrarada.sk/clanok/o-petrzlene-cisteni-obliciek-a-inom.html
https://zdravopedia.sk/zelenina/petrzlen-10-ucinkov-na-zdravie

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZGE2ZT