S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Poznáte pak choi? Je to čínska kapusta plná antioxidantov

21.02.2020

Poznáte pak choi? Je to čínska kapusta plná antioxidantov

Čo je to pak choi? Je to rastlina príbuzná mangoldu, ktorá pochádza z Číny a dá sa pestovať celoročne. Využíva sa najmä v ázijskej kuchyni. Ide o druh noblesnej čínskej kapusty s krátkymi masívnymi stonkami svetlo zelenej až bielej farby s krásne lesklými, bohatými, hladkými a aj rôzne farebnými zelenými listami, ktoré majú často bohaté vrúbkovanie.

Listy a zvlášť biele hladké stonky majú peknú textúru a sú chrumkavé. Ich chuť sa pohybuje niekde medzi kapustou, kelom a špenátom, je dokonca trochu sladkastá. Veľmi mladé kúsky pak choi, niekedy tiež nazývané “baby pak choi” sa jedia čerstvé, sú totiž najjemnejšie, čo ocenia milovníci šalátov. Labužníci však vedia, že najlepší pak choi je len krátko uvarený.

Pak choi obsaju tieto vitamíny a minerály 
Okrem skvelej chuti a chrumkavosti dodá pokrmom tiež veľa cenných látok. V listoch Pak Choi sa nachádza tiež vápnik, draslík, železo, horčík, beta karotén, takmer celý B-komplex, z ktorého spomeňme vitamín B1, B2, B5, B6, B9. Tieto vitamíny patria na zoznam esenciálnych látok, telo si ich nedokáže vytvoriť a je teda potrebné ich dopĺňať stravou.
Podľa výskumov 100 g sviežich zelených listov Pak Choi obsahuje približne 45 mg vitamínu C, čo zodpovedá 75% odporúčanej dennej dávky. V rovnakom množstve potom nachádzame približne 13 kalórií, ako je teda vidno, táto listová zelenina by sa mala stať neoddeliteľnou súčasťou redukčného, ​​ale aj diabetického jedálnička.
Z ďalších biologicky aktívnych látok spomeňme napríklad luteín a zeaxantín, ktoré sa pozitívne podpíšu na stave nášho zraku, ďalej to bude vitamín K, zaisťujúcizodpovedajúcu zrážanlivosť krvi, mineralizáciu kostí, bunkový rast či metabolizmus proteínov cievnej steny.
Táto zelenina má protisklerotické a protinádorové účinky, čistí organizmus a pomáha tráveniu. Ako bolo spomenuté,táto zelenina navyše obsahuje len veľmi málo kalórií a napomáha chudnutiu. Používa sa v najrôznejších kuchynských úpravách.

  

Pak choi a jeho účinky pre zdravie
Pokiaľ ide o vplyv na ľudský organizmus, prisudzujú  sa mu ochranné účinky pred vznikom rakoviny, najmä rakoviny pľúc, prostaty a hrubého čreva. Pak choi vo veľkom množstve obsahuje kyselinu listovú, ktorá okrem iného ochraňuje plod počas prvého trimestra tehotenstva pred mutáciou v DNA a pred vrodenými vadami neurálnej trubice. Mamičky, ktoré od počiatku tehotenstva konzumujú dostatok kyseliny listovej, chránia svoje nenarodené dieťa pred rázštepom chrbtice.

Pak choi tiež obsahuje vitamín C, vitamín E a beta­karotén. Tieto živiny majú silné antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú bunkám odolávať proti poškodeniu voľnými radikálmi. Na rozdiel od väčšiny ostatných druhov ovocia a zeleniny obsahuje pak choi aj minerálny selen. Tento prvok pomáha pri detoxikácii tela, zabraňuje zápalom a znižuje výskyt nádorov. Vláknina prispieva k zdraviu čriev a udržuje rovnováhu črevnej mikroflóry.

Priateľské baktérie v črevách túto zeleninu milujú, a práve ony ovplyvňujú imunitu, metabolizmus a trávenie. Železo, fosfor, vápnik, horčík, zinok a vitamín K prispievají k pevnosti kostí. A to stále nie je všetko.

Pak choi znižuje krvný tlak a prospieva i celej kardiovaskulárnej sústave. Cholin svedčí spánku, kondícii svalov, učeniu a pamäti. Pomáha tiež absorbovať tuk a znižovať chronický zápal v tukovom tkánive, čím silno podporuje úspešné chudnutie.

Výživovú hodnotu čínského kausty pak choi je možné podporiť mliečnym kvasením, pripraviť z nej kimchi. Uplatní sa aj v teplej kuchyni, predovšetkým v receptoch ázijskej kuchyne. Listy však rýchlo vädnú, podobne ako špenát. Pred použitím ich preto na niekoľko minút ponorte do vriacej vody a potom jschlaďte v ľadovej vode. Do jedla pridajte tieto mimoriadne zdravé listí až nakoniec. Pak choi je tiež možné využíť pri zapekaní, grilovaní, dusení, smažení, ale i do polievok. Jeho chuť výborne doladí cesnak a zázvor, prípadne pálivé kari.

Ako si môýete dopestovať pak choi?
Pre túto kapustu vyberte slnečné stanovište, ale dobre porastie aj v polotieni. Pôda by mala byť ľahká a priepustná, s pH od 5,5 do 6,5. Neodporúča sa jej pestovanie na mieste, kde ste predtým pestovali akýkoľvek druh kapustovej zeleniny. Najlepšie sa jej bude dariť po uhorkách.
Semienka môžete vysievať priamo do voľnej pôdy, najlepšie koncom mája, začiatkom júna. Vysievať sa dajú až do konca júla, prípadne ešte začiatkom augusta. Vysievajte do hĺbky maximálne 1 cm, do riadkov vzdialených 25 až 30 cm. Semená vyklíčia za 10 až 14 dní, pričom teplota by sa mala pohybovať od 15 do 22 °C. Rastliny potom pretrhajte na vzdialenosť 20 cm. Listy sa dajú zberať asi po 50 dňoch. Kapustu, samo-zrejme, podľa potreby zavlažujte a z porastu odstraňujte burinu.

Použité zdroje:
https://akoapreco.com/ako-pouzivat-zeleninu-bok-choy/
https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/pak-choi-cekanka-fenykl-aneb-vyzkousejte-mene-zname-salaty-40273238
https://www.pluska.sk/izahradkar/uzitkova-zahrada/zelenina/chuti-vam-pak-choi-listovu-zeleninu-cudnym-nazvom-lahko-dopestujete.html

Plodová zelenina

Termín výsevu na predpestovanie priesad je od polovice marca do konca marca. Doba predpestovanie priesad je 55 až 60 dní na výsadbu od polovice mája. Pre klíčenie plodovej zeleniny je optimálna teplota 25 až 30 °C. Po vzídení, keď sa objavia prvé klíčky znížime teplotu na 15 až 18 °C cez deň a 12 až 14 °C cez noc na dobu 7až 10 dni. Po tomto čase sa upraví teplotný režim tak, aby počas slnečného dňa bola teplota 19 až 22 °C, pri slnečnom a 17 až 19 °C pri zamračenom dni, a v noci 12 až 14 °C. Zásadne sa vyhýbame poklesu teplôt pod 10 °C. Priesady sú náročné na svetlo. Pri jeho nedostatku vyrastajú slabé, vytiahnuté a málo odolne rastlinky. Zavlažujeme zásadne zrána vodou teplou ako je vzduch. Zavlažovať treba, keď povrch pôdy začne zasýchať. Pozor na premokrenie, keď hrozí padanie klíčnych rastlín.

Rajčiaky
Optimálna teplota pri klíčení je 25 až 28 °C a striedavá v rozmedzí 12 až 33 °C. Po vzídení je v prvom období optimálna takáto teplota cez deň i v noci. Keď sú rastliny staršie, je vhodné postupne znížiť nočné teploty na 15 až 20 °C.

Predpestovanie priesad:
Priesady dopestovávame s koreňovým balom. Semená sejeme do zakoreňovačov 3 x 3 centimetre a potom presadíme do zakoreňovačov 7 x 7 centimetrov v prípade rýchlenia, alebo priamo do zakoreňovačov vysejeme do zakoreňovačov 5 x 5 centimetrov v prípade poľného pestovania. Dostatok fosforu zabezpečíme prihnojovaním. Správne vypestované sadenice majú byť zdravé, nízkeho vzrastu, s násadou prvého súkvetia.

             

Mohlo by vás zaujímať.....


Artičoky posilnia pečeň a zabezpečia večnú mladosť
Artičok patrí k najlepším liekom na pečeň a žlčník. Zvyšuje tvorbu žlče a tiež jej vylučovanie, podporuje detoxikačnú činnosť pečene a vylučovanie škodlivín močom. Znižuje hladinu krvného cukru a je vhodným doplnkovým liečivom pri diabete. Zabraňuje ukladaniu cholesterolu v cievach. Viac...


Reďkovka je elixír zdravia zo záhrady
Reďkovka je miniatúrna koreňová buľva, plná najkvalitnejších liečivých i preventívnych účinných látok. Šesť reďkoviek denne stačí na zlikvidovanie baktérií na slizniciach ústnej dutiny a nosohltana. Liečivé oleje, ktoré sa uvoľňujú pri chrumkaní reďkovky, súčasne dezinfikuj sliznicu nosa a prínosových dutín a pomáha predchádzať infekciám. Okrem toho rozpúšťa hlieny a uľahčuje odkašliavanie. Bojuje proti vírusovým infekciám a môže predchádzať chorobám, ako je chrípka, bronchitída a astma. Viac..


Kivi je vitamínová bomba, ktorá lieči
Zvonka nevyzerá mimoriadne príťažlivo, ale vnútri sa skrýva ozajstný skvost. Kivi je mimoriadne bohaté na vitamín C - jeden gram ovocia obsahuje takmer jeden miligram vitamínu. Jedno kivi denne teda môže pokryť dennú spotrebu vitamínu C. Vitamín C je nevyhnutný pre prirodzenú obranyschopnosť organizmu a zároveň pôsobí preventívne proti infekciám. V studenom a vlhkom období od septembra do apríla by teda malo byť kivi naším najlepším spojencom v biji s prechladnutím, kašľom, nádchou, zachrípnutosťou a chrípkovými infekciami. Viac...

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NjNlZDE