Čo by ste o papáji mali vedieť? Jej druhé meno je „stromový melón“. Rastie totiž na strome a svojou okrúhlou až oválnou formou pripomína cukrový melón. Jej dužina je podobná vzhľadom aj konzistenciou, obsahuje veľa vody a je osviežujúca. Dužina v zrelej papáji je maslovo mäkká a podľa odrody môže mať svetložltú, zlatú alebo lososovú farbu.V obchodoch ju vidieť čoraz častejšie, ale nie každý vie, čo s ňou, či je zdravá. Skúmať to má zmysel, pretože má čo ponúknuť...
Za jej domov sa považuje južné Mexiko a Stredná Amerika. Zrelá papája je šťavnatá, jemná a sladká, chuťou pripomína zmiešaninu melóna a marhule. Nezrelá je veľmi horká. Existuje viac ako 50 druhov tohto ovocia, pričom jeden plod môže vážiť aj 9 kilogramov. Bežná papája, ktorá sa k nám dováža, však váži v priemere 500 gramov.
Obsah vitamínov a minerálov v papáji
Španieli nazývajú toto ovocie aj fruta bomba – vitamínová bomba. Papája je bohatým zdrojom vitamínu C. Už polovica sladkej a šťavnatej dužiny poskytne človeku dennú dávku vitamínu C. Okrem toho je bohatá na betakarotén, ktorý chráni organizmus pred voľnými radikálmi, podporuje vitalitu, obnovu buniek, priaznivo pôsobí (podobne ako mrkva) na zrak. Čo je dôležitejšie, dostupnosť betakaroténu z papáje je asi 3 krát vyššia ako z mrkvy a paradajok. V papáji nájdete aj stopy vápnika a železa. Papája obsahuje enzým papaín, ktorý pomáha pri trávení bielkovín. Vďaka nemu sa zlepšuje zásobovanie organizmu živinami a nezaťažuje sa množstvom odpadových látok. Okrem toho má papaín vlastnosti zmierňujúce bolesť, protizápalové účinky, využíva sa pri chronických hnačkách, vredových ochoreniach žalúdka a zlom trávení.
Papája a jej účinky na zdravie
Papája pre zdravé srdce
Papája je vynikajúcim zdrojom antioxidantov obsahujúcich vitamín A, C a lykopén. Tieto antioxidanty inhibujú oxidáciu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), ktorá je známym vinníkom aterosklerózy. Vysoký obsah vlákniny v papáji znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho papája je bohatým zdrojom kyseliny listovej, vitamín pomáha znižovať homocysteín v tele. Homocysteín je aminokyselina spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení.
Papájou na imunitu a zníženie stresu
Papája je jedným z najlepších plodov na posilnenie vašej imunity a zníženie vášho stresu. Funguje tým, že poskytuje množstvo vitamínu C a vitamínu A. Tieto dva vitamíny sú potrebné pre správnu funkciu zdravého imunitného systému. Okrem toho vitamín C reguluje tok stresového hormónu, kortizolu a zabraňuje zvýšeniu tlaku krvi v stresových podmienkach.
Papájou proti rakovine
Papája je plná antioxidantov, ktoré zachytávajú voľné radikály a zabraňujú oxidácii buniek DNA. Papája je navyše jedným z najlepších potravinových zdrojov lykopénu. Lykopén preukázal antiproliferatívny účinok na rakovinové bunky in vitro. Zistilo sa, že regulovaný príjem plodov bohatých na lykopén, ako je papája, znižuje riziko rakoviny prostaty.
Papája na trávenie
Papaín, ktorý papája obsahuje má vlastnosti zmierňujúce bolesť, protizápalové účinky, využíva sa pri chronických hnačkách, vredových ochoreniach žalúdka. Papaín okrem iného stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov.
Papája má protizápalové účinky
V papáji existuje množstvo prírodných protizápalových fytochemikálií. Prvý proteolytický enzým, papaín, je bežný nesteroidný protizápalový liek. Po druhé, vitamín C znižuje zápal znižovaním hladín histamínu a podporuje tvorbu protizápalových látok, kortikosteroidov nadobličiek. Nakoniec papája je nabitá lykopénom, ďalším protizápalovým činidlom. Ako antioxidant lykopén znižuje bunkový oxidačný stres a tým modifikuje zápalovú odpoveď inhibíciou produkcie cytokínov prostredníctvom inaktivácie nukleárneho faktora-kB.
Papája lieči akné a popáleniny
Papája je účinná pri odstraňovaní akné. Proteolytické enzýmy papáje majú protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti a redukujú výskyt akné. Betakarotén v papáji stimuluje tvorbu nových, zdravých kožných buniek a znižuje škvrny a červené miesta. Lykopén znižuje sčervenanie pokožky po expozícii slnka. Papainové a chymopapainové enzýmy papáje zlepšujú liečenie popálenin. Papain sa používa ako fytoterapeutická látka pri liečbe tlakových vredov, gangrénov, eschárov, popálenin a urýchľovania hojenia rán.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy
Papája a bielkoviny
Papájové enzýmy sú vlastne prírodné lieky. Papaín štiepi bielkoviny z potravy na aminokyseliny (najmenšie stavebné látky bielkovín). Genetické výskumy priniesli nové poznatky v oblasti hodnotenia významu metabolizmu bielkovín: za všetko, čo sa v organizme deje a čo určuje telesné a mentálne zdravie, sú zodpovedné bielkoviny. Všetky ostatné živiny mastné kyseliny, vitamíny, stopové prvky a ďalšie, sú iba podporné prostriedky metabolizmu bielkovín. U mnohých ľudí sa už po 35. roku života prejaví nedostatočná tvorba kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a proteolytických enzýmov v pankrease. Výsledkom je horšie chemické spracovanie bielkovín a ich sťažené využitie v organizme na jednej strane a nadbytok nestrávených a nevstrebaných bielkovín v hrubom čreve - to vedie k premnoženiu hnilobných baktérií a k produkcii jedovatých látok priamo v čreve na strane druhej. Papájové enzýmy môžu byť v takýchto prípadoch užitočným pomocníkom.
Papája chráni oči
Hladina karoténov, najmä luteínu a zeaxantínu, je pre vaše oči dobrá. Poskytujú ochranu pred UV svetlom, ktoré môže poškodiť sietnice našich očí. Štúdie ukázali, že dostatočný príjem luteínu a zeaxantínu znižuje riziko rozvoja degenerácie súvisiacej s vekom, čo je hlavná príčina slepoty.
Papája na chudnutie
Papáje obsahujú vitamíny B1, B2, B5, C, provitamín A, vitamín E, horčík a vápnik a enzým papaín, ktorý v ľudskom tele pomáha štiepiť bielkoviny na aminokyseliny. Papája sa rovnako ako ananás v rozumnej miere odporúča pri boji s nadváhou.
Ako papáju nakupovať?
Papája je úplne zrelá, keď je jasne žltá. Vyberte si papáje, ktoré sú pevné, poddajné pre jemný tlak, majú hladkú pokožku a na svoju veľkosť sú ťažké. Vyhýbajte sa papájam, ktoré majú škvrny, rezy a sú príliš mäkké. Ak si kúpite zelenú papáju treba ju nechať dozrieť pri izbovej teplote.
Použité zdroje:
https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/542509-papaja-plna-vitaminov-pomoze-pri-celulitide-aj-odburat-tuky/
https://zdravopedia.sk/ovocie/papaja