S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Papája odbúrava tuky a pomôže aj pri celulitíde

19.02.2020

Papája odbúrava tuky a pomôže aj pri celulitíde

Čo by ste o papáji mali vedieť? Jej druhé meno je „stromový melón“. Rastie totiž na strome a svojou okrúhlou až oválnou formou pripomína cukrový melón. Jej dužina je podobná vzhľadom aj konzistenciou, obsahuje veľa vody a je osviežujúca. Dužina v zrelej papáji je maslovo mäkká a podľa odrody môže mať svetložltú, zlatú alebo lososovú farbu.V obchodoch ju vidieť čoraz častejšie, ale nie každý vie, čo s ňou, či je zdravá. Skúmať to má zmysel, pretože má čo ponúknuť...

Za jej domov sa považuje južné Mexiko a Stredná Amerika. Zrelá papája je šťavnatá, jemná a sladká, chuťou pripomína zmiešaninu melóna a marhule. Nezrelá je veľmi horká. Existuje viac ako 50 druhov tohto ovocia, pričom jeden plod môže vážiť aj 9 kilogramov. Bežná papája, ktorá sa k nám dováža, však váži v priemere 500 gramov.


Obsah vitamínov a minerálov v papáji

Španieli nazývajú toto ovocie aj fruta bomba – vitamínová bomba. Papája je bohatým zdrojom vitamínu C. Už polovica sladkej a šťavnatej dužiny poskytne človeku dennú dávku vitamínu C. Okrem toho je bohatá na betakarotén, ktorý chráni organizmus pred voľnými radikálmi, podporuje vitalitu, obnovu buniek, priaznivo pôsobí (podobne ako mrkva) na zrak. Čo je dôležitejšie, dostupnosť betakaroténu z papáje je asi 3 krát vyššia ako z mrkvy a paradajok. V papáji nájdete aj stopy vápnika a železa. Papája obsahuje enzým papaín, ktorý pomáha pri trávení bielkovín. Vďaka nemu sa zlepšuje zásobovanie organizmu živinami a nezaťažuje sa množstvom odpadových látok. Okrem toho má papaín vlastnosti zmierňujúce bolesť, protizápalové účinky, využíva sa pri chronických hnačkách, vredových ochoreniach žalúdka a zlom trávení.

Papája a jej účinky na zdravie

Papája pre zdravé srdce
Papája je vynikajúcim zdrojom antioxidantov obsahujúcich vitamín A, C a lykopén. Tieto antioxidanty inhibujú oxidáciu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), ktorá je známym vinníkom aterosklerózy. Vysoký obsah vlákniny v papáji znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho papája je bohatým zdrojom kyseliny listovej, vitamín pomáha znižovať homocysteín v tele. Homocysteín je aminokyselina spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

  

Papájou na imunitu a zníženie stresu
Papája je jedným z najlepších plodov na posilnenie vašej imunity a zníženie vášho stresu. Funguje tým, že poskytuje množstvo vitamínu C a vitamínu A. Tieto dva vitamíny sú potrebné pre správnu funkciu zdravého imunitného systému. Okrem toho vitamín C reguluje tok stresového hormónu, kortizolu a zabraňuje zvýšeniu tlaku krvi v stresových podmienkach.

Papájou proti rakovine
Papája je plná antioxidantov, ktoré zachytávajú voľné radikály a zabraňujú oxidácii buniek DNA. Papája je navyše jedným z najlepších potravinových zdrojov lykopénu. Lykopén preukázal antiproliferatívny účinok na rakovinové bunky in vitro. Zistilo sa, že regulovaný príjem plodov bohatých na lykopén, ako je papája, znižuje riziko rakoviny prostaty.

Papája na trávenie
Papaín, ktorý papája obsahuje má vlastnosti zmierňujúce bolesť, protizápalové účinky, využíva sa pri chronických hnačkách, vredových ochoreniach žalúdka. Papaín okrem iného stimuluje tvorbu tráviacich enzýmov.

Papája má protizápalové účinky
V papáji existuje množstvo prírodných protizápalových fytochemikálií. Prvý proteolytický enzým, papaín, je bežný nesteroidný protizápalový liek. Po druhé, vitamín C znižuje zápal znižovaním hladín histamínu a podporuje tvorbu protizápalových látok, kortikosteroidov nadobličiek. Nakoniec papája je nabitá lykopénom, ďalším protizápalovým činidlom. Ako antioxidant lykopén znižuje bunkový oxidačný stres a tým modifikuje zápalovú odpoveď inhibíciou produkcie cytokínov prostredníctvom inaktivácie nukleárneho faktora-kB.

Papája lieči akné a popáleniny
Papája je účinná pri odstraňovaní akné. Proteolytické enzýmy papáje majú protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti a redukujú výskyt akné. Betakarotén v papáji stimuluje tvorbu nových, zdravých kožných buniek a znižuje škvrny a červené miesta. Lykopén znižuje sčervenanie pokožky po expozícii slnka. Papainové a chymopapainové enzýmy papáje zlepšujú liečenie popálenin. Papain sa používa ako fytoterapeutická látka pri liečbe tlakových vredov, gangrénov, eschárov, popálenin a urýchľovania hojenia rán.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

      
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy

Papája a bielkoviny
Papájové enzýmy sú vlastne prírodné lieky. Papaín štiepi bielkoviny z potravy na aminokyseliny (najmenšie stavebné látky bielkovín). Genetické výskumy priniesli nové poznatky v oblasti hodnotenia významu metabolizmu bielkovín: za všetko, čo sa v organizme deje a čo určuje telesné a mentálne zdravie, sú zodpovedné bielkoviny. Všetky ostatné živiny mastné kyseliny, vitamíny, stopové prvky a ďalšie, sú iba podporné prostriedky metabolizmu bielkovín. U mnohých ľudí sa už po 35. roku života prejaví nedostatočná tvorba kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a proteolytických enzýmov v pankrease. Výsledkom je horšie chemické spracovanie bielkovín a ich sťažené využitie v organizme na jednej strane a nadbytok nestrávených a nevstrebaných bielkovín v hrubom čreve - to vedie k premnoženiu hnilobných baktérií a k produkcii jedovatých látok priamo v čreve na strane druhej. Papájové enzýmy môžu byť v takýchto prípadoch užitočným pomocníkom.

Papája chráni oči
Hladina karoténov, najmä luteínu a zeaxantínu, je pre vaše oči dobrá. Poskytujú ochranu pred UV svetlom, ktoré môže poškodiť sietnice našich očí. Štúdie ukázali, že dostatočný príjem luteínu a zeaxantínu znižuje riziko rozvoja degenerácie súvisiacej s vekom, čo je hlavná príčina slepoty.

Papája na chudnutie
Papáje obsahujú vitamíny B1, B2, B5, C, provitamín A, vitamín E, horčík a vápnik a enzým papaín, ktorý v ľudskom tele pomáha štiepiť bielkoviny na aminokyseliny. Papája sa rovnako ako ananás v rozumnej miere odporúča pri boji s nadváhou.

Ako papáju nakupovať?
Papája je úplne zrelá, keď je jasne žltá. Vyberte si papáje, ktoré sú pevné, poddajné pre jemný tlak, majú hladkú pokožku a na svoju veľkosť sú ťažké. Vyhýbajte sa papájam, ktoré majú škvrny, rezy a sú príliš mäkké. Ak si kúpite zelenú papáju treba ju nechať dozrieť pri izbovej teplote.

Použité zdroje:
https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/542509-papaja-plna-vitaminov-pomoze-pri-celulitide-aj-odburat-tuky/
https://zdravopedia.sk/ovocie/papaja

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NTAxNjg5MG