Počuli ste už o plodine quinoa, po slovensky označovanej aj ako mrlík čílsky, ktorá patrí medzi potraviny s najväčším obsahom bielkovín? Ide o kompletnú bielkovinu, ktorá zahŕňa všetkých deväť esenciálnych aminokyselín. Quinoa je pseudoobilnina, ktorá sa pestuje pre svoje jedlé semená. Jej kuchynské použitie je prakticky zhodné s obilninou. Neobsahuje lepok, a tak sa hodí pre bezlepkovú diétu. Quinoa bola dôležitou plodinou pre Incké impérium. Odvolávali sa na ňu ako na „matku všetkých zŕn“ a verili, že je posvätná. Bola konzumovaná po tisíce rokov v Južnej Amerike a len nedávno sa stala trendom aj u nás, dokonca dosiahla status "superpotravina". Existujú tri hlavné typy quinoy: biela, červená a čierna.
Aký je medzi nimi rozdiel? Quinoa červenej farby si po uvarení drží tvar lepšie, ako napríklad biela a čierna sa vyznačuje zemitejšou a sladšou chuťou. Bez ohľadu na farbu je quinoa zásobárňou živín.
.
DARČEK PRE KAŽDÉHO ZÁHRADKÁRA
Objednajte si po kliknutí na obrázok
Quinoa je zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín
Esenciálne aminokyseliny si ľudské telo nedokáže vyprodukovať vlastnými silami, preto mu ich musíme dodať formou potravín. Hľadáte takú, ktorá by vášmu telu dodala všetky esenciálne aminokyseliny? Quinoa ich obsahuje, a preto sa o nej hovorí, že je komplexným zdrojom proteínov (1,2). V sto gramoch sa nachádza 14-18 g bielkovín.
Nechýba ani vláknina, železo a ďalšie látky
V strave človeka, ktorý sa snaží žiť zdravo, nesmie chýbať rozpustná a nerozpustná vláknina. V stogramovej porcii quinoi sa nachádza cca 7 g vlákniny. Zasýti a podporí činnosť tráviacej sústavy. Mrlík čílsky obsahuje aj železo, vápnik, horčík, zinok, draslík, B vitamíny, vitamín E, esenciálne mastné kyseliny atď. Sto gramov je zdrojom približne 368 kalórií.
Quinoa je univerzálna na použitie
Quinou môžete použiť do sladkých i slaných pokrmov. Výborná je ako príloha k mäsu či zelenine. Pripraviť si ju môžete aj vo forme sladkej kaše či nákypu na raňajky. Najuniverzálnejšou, čo sa chuti týka, je biela quinoa.
POZOR! Quinou pred varením opláchnite
Quinoa má hrubú vonkajšiu vrstvu, ktorá sa musí pred konzumáciou odstrániť. Vonkajší obal má horkú chuť, a ak sa konzumuje, môže spôsobiť silnú bolesť žalúdka, plynatosť a pôsobí ako preháňadlo. Takže pred varením dôkladne umyte quinou a namočte ju na 2 hodiny. Potom vymeňte vodu, znova namočte a opláchnite. Opláchnite ju opakovane, kým pena úplne nezmizne. Tento proces odstráni zvyšok pesticídu, saponíny a ich horkosť.
Quinoa udržuje zdravé srdce
Konzumáciou quinoy dochádza k znižovaniu hladiny zlého cholesterolu, čo znamená zníženie rizika aterosklerózy a koronárnych srdcových ochorení. Quinoa obsahuje mastné kyseliny, z ktorých 25% je vo forme kyseliny olejovej - je to mononenasýtená mastná kyselina a 8% je ALA (kyselina alfa-linolénová) - čo je omega 3 mastná kyselina, ktorá sa nachádza prevažne v rastlinách. Obe tieto kyseliny sú prospešné pre zdravie srdca.
Quinoa udržuje zdravé kosti
Quinoa je skvelá pre zdravie kostí, pretože je bohatá na horčík. Quinoa je tiež bohatá na bielkoviny, ktoré slúžia ako stavebný kameň pre kosti. Ešte dôležitejšie je, že obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré telo nedokáže samo produkovať. A v neposlednom rade obsahuje mangán, ktorý pomáha predchádzať osteoporóze.
Quinoa podporuje trávenie
Vláknina obsiahnutá v quinoe spôsobuje, že v žalúdku dochádza k jej roztrhnutiu a to stimuluje steny tráviaceho traktu. Tráviaci trakt sa uzatvára, čo podporuje lepšiu absorpciu živín v tenkom čreve. V hrubom čreve, táto vláknina zabraňuje zápche. Vitamíny B v quinoe tiež hrajú dôležitú úlohu v trávení. Jedným z nich je tiamín, ktorý pomáha pri tvorbe kyseliny chlorovodíkovej (kyselina v žalúdku, ktorá napomáha trávenia). Riboflavín zasa napomáha rozvoju buniek lemovaných v stenách tráviaceho traktu. Ďalšia aminokyselina, nachádzajúca sa v quinoy, je kyselina glutámová, ktorá sa v tele premieňa na glutamín. Glutamín je zodpovedný za zdravie slizničnej výstelky žalúdka.
.
Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy
Quinoa udržuje zdravé vlasy
Hydrolyzovaný proteín extrahovaný z quinoy pôsobí ako prírodný a jemný povlak, ktorý chráni a vyživuje vlasové folikuly zvnútra. Proteín extrahovaný z tohto zrna sa tiež používa na výrobu vysoko kvalitných vlasových prípravkov. Deväť esenciálnych aminokyselín v quinoe pôsobí ako prírodný spevňovač a chráni vlasový folikul. Tiež opravujú poškodené vlasy a podporujú rast vlasov. Zvlhčovadlá v quinoe vyživujú a hydratujú pokožku hlavy a udržiavajú ju dobre kondiciovanú. Nad vlasmi vytvárajú neviditeľný film, ktorý ich chráni pred znečistením a prachom.
Quinoa chráni pred vznikom málokrvnosti
Quinoa obsahuje železo, ktoré pomáha predchádzať anémii. Železo je potrebné na výrobu hemoglobínu, ktorý je súčasťou červených krviniek a tie viažu a prenášajú kyslík v krvi. Quinoa obsahuje aj riboflavín, ktorého nedostatok môže zapríčiniť vznik anémie.
Quinoa je dobrá pri cukrovke
Quinoa obsahuje komplexné sacharidy, ktoré sa v tele rozkladajú veľmi pomaly, čo umožňuje, aby hladina cukru v krvi bola stabilnejšia. Konzumácia potravín, ktoré majú nízky glykemický index, ako quinoa, nespôsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi, čo je dobré pri ochorení na cukrovku.
Použité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/54121/quinoa-je-super-zdrava-takto-ju-pripravite
https://zdravopedia.sk/zelenina/quinoa-7-ucinkov-na-zdravie
http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/quinoa-je-jednou-z-najzdravsich-potravin-na-sve