Slivka pochádza z Kaukazu, odkiaľ sa potom rozšírila do celého sveta. Ľudia jej pri rozširovaní pomáhali prenášaním odkopkov a slivka sa stala často pestovanou rastlinou. Jedny z najstarších kôstok našli archeológovia už v predhistorických sídliskách a vo vykopávkach z doby Rímskej ríše. Pôvodné slivky mali drobnejšie plody, ktoré sa skôr podobali dnešným trnkám. Na naše územie sa slivka dostala už v 5. storočí so slovanskými kmeňmi.
Slivky sú naozaj chutné ovocie, už ich farba sama o sebe je fascinujúca. Slivky sú známe ako prírodný multivitamín, ale mnohí z nás nemajú vo zvyku ich jesť pravidelne. Avšak sú také zdravé, že keď si prečítate, čo môže spôsobiť päť sliviek denne, zmeníte svoj názor a doprajete si ich. Táto malá fialová kôstkovica v sebe ukrýva množstvo dôvodov, prečo ju konzumovať. Prečítajte si aké.
Obsah vitamínov a minerálov v slivkách
Slivky v 100 g obsahujú 45 kalórií, 0,3 g tukov, 11 g sacharidov (z toho 10 g cukry), 1,4 g vlákniny, 0,7 g bielkovín. Ďalej obsahujú organické kyseliny, triesloviny, dusikaté látky, vitamín A, všetky vitamíny skupiny B okrem B7 a B12, vitamín C, z minerálnych látok obsahujú draslík, meď, zinok, horčík, vápnik, sodík, fosfor a železo.
Slivky pomáhajú v boji proti cukrovke, pomáhajú pri stavoch úzkosti, zvyšujú odolnosť proti stresu, pomáhajú udržiavať zdravé trávenie, bránia vzniku osteoporózy, udržujú zdravé srdce, pomáhajú redukovať hmotnosť, udržujú mladistvú pokožku, atď.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Slivky a ich účinky na zdravie
Slivky pomáhajú redukovať hmostnosť
Slivky sú výborným podporným prostriedkom pri diétach, najmä prečisťujúcich. S pomocou sliviek poľahky zhodíme nejaké to kilo navyše. Majú tiež odvodňujúce účinky (obézni ľudia majú často v organizme liter aj viac vody navyše). Slivky v črevách viažu prebytočné tuky, takže sa už nemôžu vstrebávať a ukladať v podobe tukového tkaniva na bruchu, bokoch, zadku a stehnách.
Slivky pomáhajú v boji proti cukrovke
Slivky majú antihyperglykemické účinky a pomáhajú v boji proti cukrovke. Konzumácia sliviek pomáha znižovať hladiny cukru v krvi a triglyceridov v tele. Flavonoidy prítomné v slivkách majú ochranný účinok proti inzulínovej rezistencii a pomáhajú zvýšiť citlivosť na inzulín v tele.
Slivky posilňujú imunitu
Slivky sú prospešné pri posilňovaní imunitnej ochrany tela v dôsledku prítomnosti vysokého obsahu vitamínu C. Tento vitamín podporuje odolnosť organizmu voči infekciám a zápalom. Slivky majú imunostimulačné zložky, ktoré podporujú produkciu oxidu dusnatého v tele, bránia vzniku metastáz nádorových buniek a sú cenné pri prevencii rôznych ochorení.
Slivky pomáhajú pri stavoch úzkosti
Slivky nám poskytujú stopové prvky meď a zinok. Čo sa medi týka, priveľa tohto prvku spôsobuje neurotické stavy úzkosti, podráždenosť a depresie. Tu slivky pomáhajú obnoviť rovnováhu. Stačí týždňová kúra, pri ktorej skonzumujete 200 g sliviek denne a úzkosť a depresia sú preč.
Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.
Slivky bránia vzniku osteoporózy
Sušené slivky pôsobia anabolicky a antiresorpčne, čo pomáha udržiavať zdravé kosti. Flavonoidy, ktoré sú v nich prítomné, pomáhajú zastaviť zhoršenie kostných tkanív a predchádzať chorobám, ako je osteoporóza u žien po menopauze. Polyfenoly, spolu s obsahom draslíka, v sušených slivkách podporujú tvorbu kostí, zlepšujú hustotu kostí a zabraňujú úbytku kostnej hmoty spôsobenému nedostatkom vaječníkových hormónov. Pravidelná konzumácia sušených sliviek pomáha pri obnove kostnej hustoty, ktorá sa už stratila v dôsledku starnutia.
Slivky na trávenie
Slivky sú zdrojom vlákniny a spolu so zložkami sorbitol a izatín pomáhajú pri regulácii tráviaceho systému. Sušené slivky sú účinnejšie pri liečení porúch trávenia, ako je zápcha, v porovnaní s inými liekmi. Sorbitol a izatín majú laxatívny účinok a podporujú vylučovanie tekutín z čriev a podporujú účinné prepláchnutie odpadu hrubým črevom.
Slivky udržujú zdravé srdce
Slivky dokážu veľmi účinne čistiť krv, pomáhajú odstraňovať usadeniny z tepien a ciev, znižujú vysoký krvný tla a odbúravajú aj zlý cholesterol. Tento ochranný účinok pomáha pri prevencii rôznych srdcových porúch, vrátane aterosklerózy, srdcového infarktu a mŕtvice.
Slivky zvyšujú odolnosť proti stresu
Slivky sú vynikajúci stimulátor metabolizmu sacharidov, majú teda priaznivý vplyv na nervovú sústavu, mentálnu sviežosť, výkonnosť a odolnosť proti stresu. Pomáhajú tiež odstraňovať poruchy koncentrácie.
.
.
Slivky chránia zdravie očí
Slivky obsahujú vitamín A a betakarotén, ktoré sú prospešné pri udržiavaní zdravého zraku a prevencii vekom podmienenej makulárnej degenerácie. Karotenoidy, luteín a zeaxantín, ktoré sa v nich nachádzajú, sa nachádzajú v makulárnych tkanivách sietnice a poskytujú ochranu pred poškodením spôsobeným UV žiarením.
Slivky udržujú mladistvú pokožku
Slivky sú bohaté na vitamín C, spolu s ďalšími antioxidantmi, ktoré pomáhajú udržiavať zdravú, žiarivú a mladistvú pokožku. Konzumácia sliviek pomáha znižovať tmavé škvrny a vrásky v dôsledku prítomnosti proti starnúcich živín. Výťažky zo sliviek sa používajú aj v rôznych výrobkoch na starostlivosť o pleť.
Slivky sú superpotravina pre mozog
Vitamíny skupiny B v slivkách majú priaznivý účinok na nervový systém a mozgovú funkciu. Tento vitamín je veľmi dôležitý pre nervový systém, pomáha metabolizmu mozgu a tým podporuje správne myslenie, učenie a fungovanie pamäti.
Slivky odúravajú toxíny z pečene a obličiek
Okrem čistenia krvi slivky tiež zbavujú toxínov obličky a pečeň, čím napomáhajú rýchlej regenerácii tohto životne dôležitého orgánu. Práve preto by mali surové slivky často konzumovať pacienti trpiaci ochoreniami pečene.
Použité zdroje:
https://www.napalete.sk/slivky-liecivy-zazrak-prirody/
https://zdravopedia.sk/ovocie/slivky-10-ucinkov-na-zdravie
.
HĽADÁTE PROSTRIEDKY NA OCHRANU RASTLÍN?
Kliknite na obrázok a predstavia sa vám biologické i chemické prípravky ochrany rastlín