O fialových zemiach, hoci sú zdravé, sa na Slovensku medzi gazdinkami veľmi nehovorí. To je skutočne škoda, pretože sú výnimočne zdravé. Podobné látky, ako vo fialových zemiakoch sa nachádzajú v čučoriedkach a v granátovom jablku. Fialovým zemiakom sa pripisuje, že pôsobia ako antioxidanty. Podporujú imunitný systém a tiež sa im pripisujú účinky v boji s rakovinou. Odborníci hovoria, že majú aj protizápalový účinok, napomáhajú správnej funkcii čriev. Pozitívne vplývajú na zrak, znižujú krvný tlak, pôsobia na srdcovo-cievne ochorenia. Odporúčajú sa pre ľudí s cukrovkou, s tráviaci problémami, ale aj pre celiatikov.
Fialové zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky, konkrétne z Peru, kde ich zaujímavej farbe aj chuti podľahli ľudia už dávno. Svoj názov dostali nielen podľa fialovej šupky, ale aj hľuze. Fialová farba nie je to jediné, čím sa odlišujú od ostatných zemiakov.
Výrazná fialová farba nie je len vizuálne pekná, ale aj plná výživných látok. Fialovú farbu spôsobuje zvýšený obsah prírodných farbív s vysokými antioxidačnými účinkami, ako napríklad antokyány, ktoré patria medzi flavonoidy. Obsah antioxidandov vo fialových zemiakoch je niekoľkonásobne vyššií než v klasických zemiakoch. Fialové zemiaky dokonca obsahujú aj 5x viac vitamínu C ako biela varianta. Podľa štúdie uverejnenej v časopise Food and Nutrition Research pôsobia zdraviu prospešné antokyány (antioxidanty prítomné práve vo fialovom farbive) protizápalovo a antibakteriálne.
Antokyány sú veľmi dobré pre náš imunitný systém, ktorý podporujú a posilňujú. A ako malý bonus sú nápomocné aj v boji s chorobami ako rakovina, diabetes, ale aj pri kardiovaskulárnych ochoreniach.. Podobné látky sa nachádzajú napríklad v čučoriedkach alebo v granátovom jablku. Okrem toho majú aj protizápalový účinok a napomáhajú správnej funkcii ciev a ich dostatočnej elasticite.
Fialové zemiaky znižujú krvný tlak
Znižovanie krvného tlaku sa pripisuje práve ich vlastnosti udržovať správnu elasticitu ciev, podporovať stabilitu ich membrány a celkovo pozitívne ovplyvňovať zdravie ciev. Jednou z dôležitých látok, ktorá za to môže, je kyselina chlorogenová. Tá sa nachádza napríklad aj v káve, vďaka čomu sa o tomto životabudiči hovorí ako o pomocníkovi pri vysokom krvnom tlaku. Ďalšou pozitívnou vlastnosťou tejto látky je údajne aj protizápalový účinok, ktorý sa však stále skúma. Okrem toho, práve táto látka je zodpovedná za nepríjemnosti, ktoré mnohí ľudia pociťujú pri pití kávy - dráždi tráviaci trakt a spôsobuje pálenie záhy či sťahovanie žalúdka. Mnohí pestovatelia a milovníci fialových zemiakov sa zhodujú, že sú prírodné antibiotikum, ktoré si môžeme dať kedykoľvek a neničí to našu pečeň.
Ďalšie pozitívne účinky fialových zemiakov na náš organizmus
Fialové zemiaky pozitívne vplývajú na zrak. Ich zdravotný účinok je podobný účinkom brokolice, špenátu či špargle. Sú bohatým zdrojom chlorogénovej kyseliny, ktorá veľmi účinne pôsobí na rozpad krvných zrazenín a zabraňuje tak enzymatickej aktivite prokoagulačných proteínov a peptidov. Pozitívne vplývajú na zníženie zápalov v tele.
Fialové zemiaky sú významným zdrojom nerozpustnej vlákniny
Nerozpustná vláknina je okrem iného zastúpená v obilninách, celozrnných potravinách, ovsených klíčkoch. Zabezpečuje bezproblémový prechod potravy zažívacím traktom, čím sa stáva účinným prostriedkom pre ľudí trpiacich zažívacími, či žlčníkovými ťažkosťami, hemoroidmi, hnačkami. Je to skvelý čistič čriev, rovnako zabraňuje vstrebávaniu škodlivých látok. Príjmom vlákniny sa znižuje obsah zlého cholesterolu a zvyšuje sa hladina dobrého. Nerozpustná vláknina sa uvoľňuje postupne, je tak vhodná aj pre vytrvalostných športovcov, ktorým umožňuje udržať vysoký stav energie dlhší čas.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.
Fialové zemiaky na imunitu
Fialové zemiaky obsahujú veľké množstvo antioxidantov a flavonoidov. Tieto látky sú veľmi dobré na podporu obranyschopnosti organizmu. Dokonca sú pomocníkmi pri boji s rakovinou. Ďalším plusom pre fialové zemiaky je, že majú aj protizápalový účinok.
Ako sa pripravujú fialové zemiaky?
Pri pohľade na fialový zemiak si určite poviete - veď to nemôže byť dobré. Omyl! Chuťou totiž tieto zemiaky pripomínajú obyčajné biele, ale sú o niečo krémovejšie. Ich príprava je úplne rovnaká ako pri ostatných zemiakoch. Môžete si z nich pripraviť chutnú kašu, zemiakové lupienky aj hranolky či rôzne šaláty. Odporúča sa variť ich v šupke, pretože práve v nej sa nachádza najviac vitamínu C. Niektorí odporúčajú fialové zemiaky používať ako prírodné chemické farbivo. Pokiaľ vás tieto zemiaky oslovili, môžete si ich vypestovať aj sami doma. Existuje dokonca niekoľko druhov.
Ako pestovať fialové zemiaky?
Sadbu fialových zemiakov si viete zakúpiť najčastejšie cez internet,. Aj medzi nimi existuje viacero odrôd. U nás sa zvyknú pestovať hlavne odrody blaue st. galler a blue star.
Od posledného pestovania zemiakov na stanovisku je nevyhnutný minimálne štvorročný odstup. Pozemok zbavíme kameňov.
S ohľadom na dlhšiu vegetačnu dobu je nevyhutné predkličovanie sadby. Najmenej 6 týždňov pred výsadbou umiestnime sadbové hľuzy do tmavej miestnosti s teplotou 8 až 12 °C a od polovice tejto doby (resp. po vytvorení 3–5 mm dlhých klíčkov) zvýšíme teplotu na 12 až 18 °C a zároveň zabezpečíme dostatočný přístup svetla.
Sadíme plytko (50 mm) do hlboko skyprenej pôdy bez hrúd a po zasadení sa snažíme nahrnúť nad hľuzu čo najvyššiu vrstvu pôdy (aspoň 100–150 mm). Pravidelne ničíme burinu. O výške výnosu rozhoduje pomerně výrazne i dostatok vlahy v dobe intenzívneho rastu hľúz, najmä v období od júla do augusta.
Viac článkov o zelenine nájdete TU.
Pouťité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/57859/fialove-zemiaky-preco-su-vynimocne-zdrave-a-ako-ich-pripravit
https://www.kamzakrasou.sk/uz-si-jedla-fialove-zemiaky-tak-si-pochut-na-zdravi-/16886
https://www.pluska.sk/izahradkar/uzitkova-zahrada/ovocie-zelenina/zdrava-superpotravina-vdaka-tejto-zelenine-budu-pokrmy-fialove-aj-bez-umelych-farbiv.html?forward=sk_mobil_clanok.jsp