S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

8 dôvodov prečo by ste mali konzumovať olivy

14.11.2019

8 dôvodov prečo by ste mali konzumovať olivy

Môžu byť zelené, čierne, fialové alebo hnedé, veľké či malé, ale vždy sú spájané s nezameniteľnou chuťou. Sú plné slnka, ale aj výživných látok. Olivy sú prastarou potravinou a olivovníky sa pestujú približne od roku 3000 pred naším letopočtom predovšetkým v oblasti Stredomoria. S príchodom chladnejších dní zo stolov ubúda čerstvé ovocie a zelenina. Telo v tomto čase potrebuje dostatok vitamínov a antioxidantov a ako ich kvalitný zdroj poslúžia aj olivy.

Vedeli ste, že olivy sú ovocie? Ovocie, na ktoré niekto nedá dopustiť, inému zase vôbec nechutí. Ale keď už si ho zamilujete telo sa vám určite odvďačí v podobe zdravia, krásy i štíhlej postavy. Každá oliva je ako kombinovaný prípravok s obsahom najkvalitnejších účinných látok - polynenasýtených mastných kyselín, vitamínov a stopových prvkov. Také množstvo drahocennáých látok, ako majú olivy, nájdeme u iných rastlín iba v semenách, jadrách a v klíčkoch.

Obsah vitamínov a minerálov v olivách
Najväčším bohatstvom olív je olej, ktorý obsahujú. Ide o biologicky aktívnu zmes rôznych druhov mastných kyselín. Olivy v 100 g obsahujú 115-145 kalórií alebo približne 59 kalórií na 10 olív (za predpokladu, že priemerná hmotnosť olív je 4 gramy), 80% vody, 11 g tukov, nasýtené tuky 1,4 g, mononenasýtené tuky 8 g a polynenasýtené tuky 0,9 g, sacharidov 6,3 g, 3,2 g vlákniny, 0,8 g bielkovín. Ďalej obsahujú vitamín A, vitamín E, vitamín K a z minerálnych látok sodík, vápnik, draslík, horčík, železo, fosfor, jód, či dôležité omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

NECHÝBAJÚ VO VAŠEJ KNIŽNICI?


Objednajte si po kliknutí na obrázok

Rozdiely medzi čiernymi a zelenými olivami
Ak si myslíte, že čierne olivy pochádzajú z iných druhov olivovníkov než tie zelené, ste na omyle. Rozdiel je len v zrelosti. Farba olív, ktoré sa dostanú na váš stôl, závisí od toho, v akom momente ich obrali. Zelené olivy sú slanšie, pretože keďže v čase oberania nie sú celkom zrelé, dlhšie si poležia v slanom nálene. Tie čierne sa vyznačujú mäkkosťou, sladšou chuťou a ľahším rozplývaním sa na jazyku. Iné druhy olív sa používajú na výrobu olivového oleja a iné sú určené na konzumáciu. Stolové olivy sa ľahšie oddeľujú od kôstky a sú oveľa dužinatejšie, kým tie, z ktorých je neskôr olej, obsahujú viac tuku a dužina pevne obopína kôstku.

Prečo sa ich oplatí jesť?
Ich veľkou výhodu je skutočnosť, že dokážu uspokojiť všetky štyri základné chute (slanú, sladkú, horkú, kyslú). Takže sú skutočne univerzálnou ingredienciou v kuchyni. Hodia sa takmer ku všetkému, či už k ryži, šalátom, pečivu, alebo k mäsu a rybám. Vynikajúce sú k syrom a cestovinám. No fantázii sa tu medze nekladú.

  

Olivy a ich účinky na zdravie

Olivy posilňujú imunitný systém
Olivy sú vynikajúcou podporou pre imunitný systém, pretože znižujú pravdepodobnosť vzniku infekcie akéhokoľvek druhu, či už ide o bakteriálny, plesňový alebo vírusový pôvod. Olivy sa na tento účel kultúrne používajú už dlhú dobu, vrátane použitia listov na zvládnutie lokálnych rán a infekcií. Olivy dokonca vykazujú potenciál tlmiť rast ničivých baktérií MRSA - kmeň odolný na mnohé bežné lieky proti antibiotikám.

Olivy posilňujú srdce
Jedným z hlavných rizikových faktorov kardiovaskulárnej príhody je tvorba aterosklerotických povlakov na stenách krvných ciev. Zrýchlená oxidácia LDL (zlého) cholesterolu významne prispieva k vytvoreniu tohto povlaku, ale olivy a olivový olej to pomáhajú zastaviť. Vďaka prítomnosti fenolových zlúčenín sa významne redukuje oxidácia tohto cholesterolu, čím sa krvné cievy udržiavajú
čistejšie a umožňujú voľný prechod krvi.

Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti

         
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Olivy zmierňujú bolesti pri zápalových procesoch
Olivy obsahujú fytochemikálie, silno protizápalové zlúčeniny, ktoré sú schopné zodpovedať účinku mnohých z najsilnejších liekov proti bolesti. To robí olivy mocným liekom na chronické zápalové stavy, ako je artritída alebo bolesť po tréningu. Konzumujte stravu bohatú na olivy, aby ste sa vyhli lieku proti bolesti, a vaše zdravie vás bude za to milovať!

Olivy chránia pred vznikom rakoviny
Nie je to len náhoda, že ľudia žijúci v stredomorských regiónoch majú jednu z najnižších mier rakoviny na svete, pretože veľká časť tejto ochrany sa pripisuje ich hojnému využívaniu a spotrebe olív a olivového oleja. Olivy sú naplnené fenolovými zlúčeninami vrátane skvalénu a terpenoidu, silnými protirakovinovými látkami. Vysoký obsah mononenasýtených tukov pomáha znižovať zápalové markery a uzatvára procesy, ktoré by mohli spôsobiť rakovinu.

Olivy pre zdravé črevá
Pravidelná konzumácia olív a olivového oleja zohráva dôležitú úlohu pri podpore zdravia našich probiotických baktérií tým, že im ponúka energiu potrebnú na ich prežitie. Spotreba je spojená so zlepšením veľkosti kolónie mnohých rôznych probiotík, vrátane Bifidobacterium, ktoré pomáhajú telu produkovať prírodné antibiotiká.

NECHÝBAJÚ VO VAŠEJ KNIŽNICI?


Objednajte si po kliknutí na obrázok

Olivy znižujú sezónne alergie
Olivy sú dobre známe pre svoje protizápalové účinky, ktoré tiež sprostredkúvajú účinky, ktoré majú za následok potlačenie alergií. Histamín sa uvoľňuje ako reakcia na určité stimuly, ktoré vyvolávajú alergickú reakciu. Olivy pôsobia ako antihistaminiká, znižujú zápal v pľúcach a znižujú produkciu hlienu, čo umožňuje ľahké dýchanie. Začnite konzumovať olivy pred alergickou sezónou a znížte si tak prejavy alergie.

Olivy pomáhajú redukovať hmotnosť
Zrelá dvojcentimetrová oliva obsahuje asi 25% oleja. Sú teda energeticky výdatné, pričom 73% energie pochádza z mastných kyselín. Stačí niekoľko olív, aby sme sa zasýtili, ak ich pridáme do šalátu alebo iného zeleninového pokrmu, zjeme menej. Znie to paradoxne, ale je to pravda - olivy sú veľmi mastné, a predsa nám pomáhajú redukovať hmotnosť

Olivy znižujú riziko vzniku cukrovky
Olivy sú bohaté na mononenasýtené tuky, ktoré okrem iného môžu výrazne spomaliť rýchlosť absorpcie glukózy v krvi. Oxidačné poškodenie môže prebehnúť u diabetikov nekontrolovateľne, čo urýchľuje zhoršenie orgánov, ako sú obličky a oči. Antioxidanty nachádzajúce sa v olivovom oleji, rovnako ako protizápalová povaha tuku, pomáhajú zabezpečiť, aby diabetické komplikácie nevznikali.

Použité zdroje:
https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/75539-olivy-nielen-obohatia-jedlo-prospievaju-najmae-zdraviu/
https://www.zdravie.sk/clanok/54804/zelene-verzus-cierne-olivy-dajte-si-na-tanier-oboje
https://zdravopedia.sk/ovocie/olivy-10-ucinkov-na-zdravie
https://www.zdravie.sk/clanok/48598/vsetko-co-by-ste-mali-vediet-o-olivach

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NGE4ZWY1OT