Antioxidanty – cenné látky, ktoré sa nachádzajú najmä v ovocí a zelenine majú mnoho pozitívnych vplyvov pre naše celkové zdravie a dobrú kondíciu, ale ešte väčší prínos majú pre zdravie a ochranu nášho mozgu. V čom sú také skvelé?
STOROČIE BOJA PROTI RADIKÁLOM
„Naše storočie je vyhlásené za storočie boja proti radikálom. Táto iniciatíva vzišla na základe poznatkov o existencii priamej súvislosti medzi výskytom veľkého počtu civilizačných chorôb zapríčinených oxidačným stresom, keď sa nadmerne tvoria voľné radikály, ktoré sa nedostatočne odstraňujú v našom organizme,“ vysvetľuje profesorka Katarína Horáková, autorka knihy Ako mať zdravý mozog v každom veku.
PREČÍTAJTE SI NA BLOGU ZELENÝ JEŽKO RADÍ
- Reďkovka pomáha pri rakovinových ochoreniach
- Ivan Hričovský: Ako pestovať dulu?
- Ošetrovanie mladého vinohradu
- Jemné šalátové záviny
- Jankin príbeh – ako prežila rakovinu kože
- Spánok je liek
- Erotická poviedka: Hriešne popoludnie
VŠETKO MÁ SVOJE HRANICE
Je veľmi dôležité, aby sme si uvedomili, že všade okolo nás číhajú na naše telo mnohé negatíva, a že obranné sily organizmu nie sú nekonečné, nevyčerpateľné. Ak ešte my do nášho tela dopĺňame škodliviny, toxické látky, chemikálie – hoci si to možno ani neuvedomujeme, časom príde „vyúčtovanie aj s krutými úrokmi“ v podobe vážneho zdravotného problému.
NEBEZPEČNÉ VOĽNÉ RADIKÁLY
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo dnešný človek neraz nedosiahne maximálnu možnú dĺžku života a predčasne zomiera na najrôznejšie choroby? Prečo mnohých z nás v zrelom veku sprevádzajú veľké bolesti kĺbov a chrbta následkom degeneratívnej artritídy? Prečo starí rodič nespoznáva blízkych členov rodiny následkom Alzheimerovej demencie? „Všetci sami sme si na vine. Nezdravým životným štýlom vytvárame priaznivé podmienky a priestor pre ničivú činnosť voľných radikálov, najväčších nepriateľov človeka,“ vysvetľuje ďalej odborníčka.
AKO ŽIŤ, ABY SME MALI STÁLE VIAC OBRANNÝCH SÍL?
Nie je to jednoduché. V prvom rade je dôležité nezaťažovať telo škodlivinami, v druhom – dopĺňať si antioxidanty, ktoré nám v boji proti škodlivinám vždy pomáhajú a chránia naše telo. „Môžeme sa hnevať len na seba, ak v ostatných rokoch jeme tak málo zelenej, žltej a červenej zeleniny, listového šalátu či ovocia bohatého na antioxidanty. Mohli by sme totiž byť zdravší, vyzerať omnoho lepšie a mladistvejšie, mohli by sme mať peknú pokožku, viac vlasov a byť vitálni,“ dopĺňa K. Horáková.
Niektoré z najpopulárnejších kníh profesorky Kataríny Horákovej