S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Brokolica je kráľovná medzi zeleninou

19.03.2023

Brokolica je kráľovná medzi zeleninou

Brokolica vznikla z divoko rastúcich druhov v severných oblastiach Stredozemného mora. Jej domovom je pravdepodobne Apeninský polostrov. Pestovala sa vraj už v stredoveku a do súčasnej podoby ju vyšľachtili Taliani. Do Francúzska sa dostala na začiatku 16. storočia v batožine Kataríny Medicejskej pod názvom „taliansky špargľu“. Najväčšie rozšírenie brokolica zaznamenala až v storočí dvadsiatom, kedy v 30. rokoch, v období silnej talianskej imigrácie, prenikla až na americký kontinent. Hlavné pestovateľské oblasti v súčasnosti sú stredomorské krajiny a USA.

Väčšina svetovo uznávaných odborníkov na výživu, lekárov či prírodných liečiteľov sa zhoduje v tom, že na zozname desiatich najzdravších potravín na svete nesmie chýbať brokolica. Niet sa čomu čudovať. Táto superzelenina je vychválená pre jej protirakovinové účinky a v oblasti výživy je skutočným pojmom.

.

NEOCENITEĽNÉ RADY A NÁVODY DO ZELENINOVEJ ZÁHRADY

Máte tieto knihy vo vašej knižnici? Chcete zvýšiť vašu úrodu zeleniny? 

        

.

Obsah vitamínov v brokolici
Nedávny výskum odhalil, že obsahuje vysokú koncentráciu protirakovinovej fytoživiny, sulforafánu. Sulforafán zlepšuje krvný tlak a funkciu obličiek tým, že normalizuje proces DNA metylácie. Brokolica taktiež dokáže odstrániť nedostatok vitamínu D. Bohaté zásoby vitamínu K a vitamínu B pomáhajú udržiavať rovnováhu vitamínu D. Brokolica taktiež obsahuje nezvyčajne silnú kombináciu vitamínu A (vo forme betakaroténu). obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako pomaranč obsahuje selén, minerál, ktorý má protirakovinové a protivírusové vlastnosti 100 kalórií z brokolice obsahuje 11,2 gramov proteínov bohatý zdroj vlákniny, betakaroténu a kyseliny listovej.

Ide o nutrične bohatú zeleninu, v ktorej je veľa bielkovín a vlákniny, ako aj minerálnych látok, ako sú draslík, horčík, betakarotén či luteín. Obsahuje tiež vápnik, vitamín A a C.

Brokolica má dvojnásobné množstvo vitamínu C ako pomaranč a obsahuje aj veľa železa či antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji proti infekciám a chorobám. Okrem toho sa v jej „portfóliu“ nachádza aj sulforafán, látka, ktorá má protirakovinové účinky. Ide o prirodzene sa vyskytujúcu organickú zlúčeninu síry, ktorá sa nachádza v hlúbovej zelenine, ako je brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol, chren a rukola.

Brokolica tiež obsahuje vysokú hladinu kalcia a vitamínu K. Pomáha udržiavať nízku hladinu cukru v krvi. Detoxikuje, a tak pomáha pečeni, obličkám, črevám, pľúcam i koži eliminovať množstvo toxínov a zabrániť ich koncentrácii.

Odborníci sa zhodujú, že zvýšenie objemu listovej zeleniny v strave (okrem brokolice do tejto skupiny patrí napríklad aj špenát, kapusta či kel) má mimoriadne pozitívne účinky na zdravotný stav ľudí s akoukoľvek diagnózou.

 

      

.

Brokolica a jej účinky na zdravie

Brokolica udržiava nízku hladinu cukru v krvi
Glykemický index – GI je „bezrozmerné číslo“, ktoré vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Poznáme potraviny s nízkym, stredným alebo vysokým glykemickým indexom. Potraviny s vysokým glykemickým indexom obsahujú cukor, ktorý sa rýchlo štiepi a vstrebáva, prudko zvyšuje v krvi hladinu glukózy a inzulínu a rýchlejšie vedie k pocitu hladu. Potraviny s nízkym GI sa správajú presne opačne. Brokolica ma nizky glykemický index a preto udržiava nízku hladinu krvi.

- nízky glykemický index: 0 – 55
- stredný glykemický index: 56 – 69
- vysoký glykemický index: 70 – 100

Brokolicou na zdravé srdce
Draslík, ktorý sa vo veľkej miere nachádza v brokolici hrá dôležitú úlohu pri prevencii srdcových infarktov – upokojuje a stabilizuje krvný obeh a zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, čím pôsobí aj proti mozgovým príhodám. Ďalej tiež podporuje správnu činnosť obličiek pri zbavovaní sa toxínov

Brokolica chráni oči a kožu pred ultrafialovým žiarením
Látka luteín zasa pôsobí ako silný antioxidant chrániaci telo pred škodlivým pôsobením voľných radikálov. Spomaľuje vznik degeneratívnych zmien na sietnici (makulárna degenerácia) a vznik šedého zákalu šošovky.

Brokolicou proti infekciám
Brokolica pôsobí preventívne proti infekciám, stimuluje metabolizmus sacharidov i bielkovín a posilňuje činnosť svalov. Okrem toho tiež podporuje imunitný systém, posilňuje srdce a krvný obeh, zabezpečuje výživu buniek kyslíkom. Pravidelná konzumácia brokolice môže znížiť riziko niektorých typov rakoviny. Obsahuje napríklad fytochemikálie, ktoré pomáhajú telu zbaviť sa Helicobactera pylori, ktorý zvyšuje riziko rakoviny žalúdka.

Brokolica čistí krv - detoxikuje
Počas dňa sa do nášho krvného obehu dostane rad toxínov a chemikálií. Sú to odpadové produkty nášho vlastného tela alebo chemikálie absorbované prostredníctvom jedla, ktoré konzumujeme, vdychovaného vzduchu, podaných liekov alebo kozmetiky či prostriedkov v domácnosti.

Telo má svoj vlastný detoxikačný systém. Neustále filtruje krv a eliminuje škodlivé zmesi, aby udržalo zdravie. Obličky, pečeň, črevá, pľúca a koža predstavujú náš hlavný filtračný systém. Konzumáciou vhodných druhov jedál, môžete pomôcť svojim vnútorným orgánom vyfiltrovať z krvného obehu viac toxínov a vyhnúť sa tým chorobám.

Vyčistenie krvi teda spočíva v pomoci pečeni, obličkám, črevám, pľúcam a koži eliminovať viac toxínov a zabrániť ich koncentrácii. Listová zelenina ako špenát, kapusta, brokolica a kel, obsahuje množstvo antioxidantov prečisťujúcich celé telo. Zvýšte príjem potravy z listovej zeleniny vo vašej strave a zlepšíte si váš celkový zdravotný stav. Vláknina, ktorú táto zelenina obsahuje, vyčistí váš tráviaci trakt, a navyše je bohatá na vitamíny, minerály a ďalšie užitočné látky.

Brokolica predchádza zápche
Brokolica, kapusta, ľanové semienka, šošovica, hrášok či sladké zemiaky – obsahujú nerozpustnú vlákninu, ktorá zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie, tiež ho však uľahčujú.

Brokolica zmenšuje zápal kostných kĺbov
Po realizácií výskumov tvrdia vedci z University of Anglia, že si táto nenáročná zelenina dokáže poradiť aj s osteoartritídou, čiže najčastejšie sa vyskytujúcom typom artritídy.

Izotiokynáty v brokolici
Tento druh zeleniny je vynikajúcim zdrojom príbuzných protirakovinových látok nazývaných izotiokynáty, ktoré rakoviny ničia tak, že neutralizujú karcinogénne látky. Uskutočňujú to prostredníctvom znižovania ich škodlivých účinkov a stimulovaním uvoľňovania zabijakov karcinogénov a urýchľovaním ich odstraňovania z tela. Početné štúdie naznačujú, že izotiokynáty pomáhajú pri prevencii rakoviny pľúc a pažeráka a môžu znižovať riziko vzniku iných druhov rakoviny tráviacej sústavy. Brokolica obsahuje najmä účinný izotiokyanát, ktorý dokáže potlačiť nádory prsníka.

Indoly v brokolici
Hoci za priaznivý vplyv brokolice na naše zdravie môže množstvo látok, osobitú pozornosť si zaslúžia indoly. Brokolica obsahuje indol-3-karbinol. Ten je dôležitý najmä pre ženy. Estrogén má tri základné metabolity, ktoré sa v tele správajú odlišne. Dva z nich pôsobia karcinogénne a jeden je nezhubný a vykazuje ochranné účinky. Indol-3-karbinol zlepšuje pomer medzi nezhubným metabolitom a potenciálne škodlivými.

Sulforafan v brokolici
Sulforafan – organická sírová zlúčenina, ktorá sa nachádza v hlúbovej zeleniny ako je brokolica, ružičkový kel, kapusta, karfiol, chren a rukola. Sulforafan zabíja rakovinové kmeňové bunky, čo následne spomaľuje rast tumoru. Výsledky klinického pokusu, ktorý viedli výskumníci z Baltimoru a Massachusetts, preukázali, že sulforafan dokáže v niektorých prípadoch zlepšiť autistické správanie. Ďalšie výskumy preukázali, že brokolica dokáže pomôcť predísť srdcovým ochoreniam, zápalu kostných kĺbov, alergii a cukrovke. Okrem toho stimuluje rôzne obranné cestičky v tele, ktoré dokážu priamo znížiť oxidačný stres. Sulforafan taktiež spomaľuje oslabenie imunitného systému, ktorý prichádza vekom. Toto poukazuje na to, že konzumáciou zeleniny, ktorá obsahuje sulforafan, by sme mohli spomaliť proces starnutia a pomôcť telu pôvabne zostarnúť.

_______________

Vedeli ste, že...?

Chráňte si bunky,
chránite si zdravie!

Prevencia proti onkologickým ochoreniam

  • trápi vás oslabená imunita alebo trpíte chronickým zápalom?
  • viete ako predchádzať onkologickým ochoreniam?
  • týkajú sa vás poruchy autistického spektra?

Profesorka Katarína Horáková bola členkou bádateľskej skupiny slovenských vedcov pri vyskume izotiokyanátov na Fakulte chemickej a potravinárskej technologie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Ako vôbec prvá na svete objavila, koncom 50. rokov 20. storočia, protirakovinový účinok prírodného izotiokyanátu - sulforafanu - na ľudských rakovinových bunkách in vitro. Dosiahnuté výsledky uverejnila spolu s kolektívom v roku 1968 v onkologickom časopise SAV Neoplasma.

Prof. Katarína Horáková spomína: „Je mi cťou, že som mala tú možnosť pred viac ako polstoročím byť súčasťou pionierskeho výskumného tímu izotiokyanátov. Byť pri odhalení existencie sulforafanu a jeho protinádorového účinku.“

Inšpirovala mnohých vedcov, ktorí ešte aj dnes skúmajú a odhaľujú obrovský ochranný a liečebný potenciál sulforafanu bez vedľajších nežiaducich účinkov.

Zaujali vás tieto slová? Potom si isto pozrite priložené video a prečítajte si aj nižšie uvedené články!

.

..

ŠIROKÝ OCHRANNÝ ŠTÍT

.
Uznania za objav sa dožila po 60 rokoch. Naši vedci to nikdy nemali ľahké. Za socializmu, ani po ňom.
Pred šiestimi desaťročiami ako prvá vedkyňa na svete objavila protirakovinový účinok prírodnej látky,
ktorá sa nachádza v brokolici. Úspech Kataríny Horákovej by dnes obletel svet.
Ibaže výsledky výskumu v čase socializmu v zahraničí publikovať nemohla.
Až po mnohých rokoch - po páde "železnej opony" - pani profesorke zazvonil telefón z Ameriky.
Viac o ochrannom štíte brokolice proti rakovine sa dozviete po vzhliadnutí si videa.

Zdroj: TV Markíza, relácia Reflex, 18. novembra 2020

.

Reflex, TV Markíza: BROKOLICA PROTI RAKOVINE

_________________________________________

..

CHCETE VEDIEŤ VIAC O ÚČINKOCH SULFORAFANU?

Neprehliadnite!
Ešte ste nepočuli o účinkoch sulforafanu? 
Vedci už odhalil také neuveriteľné množstvo jej ochranných a liečivých účinkov,
že sa to skôr môže zdať ako reklama než skutočnosť.
Tu sa dozviete nielen o účinkoch tejto diétnej chemoprotektívnej látky - nutraceutika,
ale aj doslova neuveriteľný osud jej vzniku a o tŕnistej ceste od objavu až k pretaveniu do formy výživového doplnku.
.
Pri objavení sulforafanu boli prví slovenskí výskumníci! 
Viac sa dozviete po kliknutí na jednotlivé obrázky

        
Sulforafan a ja - neuveriteľný príbeh     ♣     Čo je sulforafan?     ♣     Sulforafan - dokonalý  štít proti rakovine 

 

.


.

.

PRÍPRAVKY PROTI VOŠKÁM

                            

Kliknite na obrázok a objednávajte!

.

Použité zdroje:
https://www.webnoviny.sk/preco-je-brokolica-kralovna-medzi-zeleninou/
https://vedanadosah.cvtisr.sk/zdraviu-prospesna-zelenina-brokolica
https://zdravopedia.sk/zelenina/brokolica-a-ucinky-na-zdravie

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZjAxOGNk