Väčšina z nás vie, že vysoký príjem soli je pre naše telo škodlivý. Už menej vie, že môže zvýšiť riziko rakoviny - najmä rakoviny žalúdka. Poškodzuje totiž sliznicu, podporuje rast a pôsobenie Helicobacter pylori. Odhaduje sa, že zníženie spotreby sodíka o polovicu by zachránilo 150 000 životov ročne. Čo sa vlastne deje v tele, keď konzumujeme priveľa soli?
Autorka:
Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.
Ak prijímame priveľa soli
Ak prijímame priveľa soli, sodíkové atómy sa nahromadia a po určitom čase ich je v bunke prebytok. „Zvyšovaním koncentrácie sodíka bunka začne prijímať vodu, napučí sa a zastaví prijímanie ďalších živín, napriek tomu, že ich potrebuje. Tak sa dostáva do stavu pomalého pohybu, akoby sa dusila. Postupne sa zastavia jej vitálne funkcie. Často dokonca nastáva smrť bunky,“ vysvetľuje profesorka Katarína Horáková, autorka knihy Ako mať zdravé srdce a cievy v každom veku.
Negatívna stránka nadmerného množstva sodíka
Negatívnou stránkou, keď naše telo prijíma nadmerné množstvo sodíka je, že sa zníži spotreba energie. Bunka sa nachádza v stave zásobovača, a spotrebuje málo energie. Na úrovni celého tela sa to prejavuje priberaním a nedostatkom energie, únavou.
Navyše sa v tele hromadí voda. Keď veľa solíme, vedie to k nadmernému hromadeniu vody – najlepšie je to vidno na nohách, tvári alebo rukách. Jedno jediné slané jedlo môže zadržať jeden liter vody v tkanive brucha.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky
Ako sa dá odstániť nadbytok sodíka?
Približne pred polstoročím vedci dokázali existenciu série biochemických procesov v bunkovej membráne, ktorá umožňuje odstránenie sodíkových iónov z bunky, a ich nahradenie draslíkovými iónmi. „Vo všetkých telových bunkách sa nachádzajú membránové proteíny, ktoré pracujú podobne ako pumpa. Neustále odstraňujú z buniek sodík, ktorý nahradia draslíkom: tri sodíkové ióny (Na+) idú von a dva draslíkové ióny (K+) prejdú do bunky. Tieto sodíkovo-draslíkové pumpy (Na/K pumpy) sú životne dôležité – dôležitosť ich objavu a funkcie potvrdzujú udelené Nobelové ceny za chémiu v rokoch 1997 a 2003. Zabezpečujú neustály príjem živín. Ak pumpy prestanú pracovať, znamená to smrť bunky,“ dopĺňa Katarína Horáková.
Mnohonásobné zdravotné následky
Tento stav buniek žitia v pomalom pohybe ovplyvňuje zdravie celého tela. Ak bunky obsahujú priveľa sodíka, nepokračujú v prijímaní glukózy. Tá sa hromadí v krvi, čo vedie k cukrovke. Taktiež môže byť výsledkom zvýšenie krvného tlaku, osteoporóza, depresia, únava, astma, Alzheimerova choroba.
Hľadáte výživový doplnok pre srdce, imunitu a vitalitu?
Vyskúšajte Fin Biiolitabs!
Výživový doplnok Fin Biiolitabs
Má preukázateľný ochranný účinok na srdcovo-cievny systém.
Obsahuje biologicky aktívne fermentovaný extrakt
z cesnaku ABG10 + (Aged Black Garlic).
Nepresné údaje z minulosti
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča, aby ľudia konzumovali menej ako 5 gramov soli denne. Pričom doteraz sa odporúčala hodnota 10 gramov denne. Najnovší výskum, ktorého výsledky na svojich stránkach prezentoval odborný portál Science Alert poukazuje na nedostatky a nepresnosti predchádzajúcich skúmaní. Je totiž viac ako pravdepodobné, že príjem soli by sa mal znížiť ešte viac, ako sú súčasné oficiálne odporúčania.