S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Desať dôvodov prečo by ste mali pestovať pažítku

22.01.2020

Desať dôvodov prečo by ste mali pestovať pažítku

Na pohľad ide možno len o takú trávičku, no opak je pravdou. Čerstvá a poctivo vypestovaná pažítka má toho skutočne čo ponúknuť. Organizmus priaznivo ovplyvňuje hneď v niekoľkých smeroch. Pažítka je obľúbenou vňaťovou zeleninou.

Pažítka má jemnú cibuľovú príchuť, ktorá prináša trochu vibrácie do akéhokoľvek pokrmu. Pažítka je pôvodom z Európy, Severnej Ameriky a časti Ázie, ale v súčastnosti je rozšírená po celom svete, pretože sa stala veľmi obľúbeným doplnkom mnohých kulinárskych jedál. U nás sa pažítka pestuje zo semienka alebo zo sadeničiek od apríla a v priebehu vegetácie niekoľkokrát zberáme zrezávaním listy, keď dosiahnu dĺžku cca 15 cm.

Obsah vitamínov a minerálov v pažítke
Pažítka v 100 g obsahuje 30 kalórií, 0,7 g tukov, 4,4 g sacharidov (z toho 1,9 g cukry), 3,1 g vlákniny, 3,3 g bielkovín, luteín a betakarotén. Ďalej obsahuje vysoké množstvo vitamínu C(58,1mg/100g), vitamín A, E a K, z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík, železo, selén, mangán, zinok a meď, omega 6 a omega 3 kyseliny. Pažítka udržuje zdravé trávenie, udržuje zdravé srdce, posilňuje imunitu, zlepšuje zdravie kostí, zlepšuje zrak, bráni vzniku rakoviny, udržuje zdravé tehotenstvo, detoxikuje telo, zlepšuje kvalitu spánku, udržuje zdravú pokožku i vlasy.

Ako si dopestovať pažítku?
Vypestovať si pažítku na balkóne či parapetnej doske v kuchyni nie je žiadny väčší problém. Treba sa držať len zopár zásad. Táto rastlinka obľubuje slnečné stanovištia, prípadne polotieň. Mali by ste ju chrániť pred väčším vetrom. Darí sa jej v hlinitých pôdach. Pozor však treba dávať v prvom rade na primeranú zálievku. S tou to najmä v zimných mesiacoch nepreháňajte. Do kvetináča v byte ju môžete sadiť kedykoľvek, tešiť sa z nej môžete počas celého roka.
Do substrátu v kvetináči stačí len jednoducho vyhĺbiť jamky a tie naplniť semenami. Po výseve nezabudnite substrát zaliať a odložiť na slnečné miesto. Po sadení sa už po pár dňoch môžete tešiť z drobných zelených výrastkov. Keď vám pažítka podrastie, môžete začať s jej pravidelným zberom. Nikdy ju však nestrihajte blízko pri zemi, mohla by ľahko vyschnúť. Čerstvú nazbieranú pažítku si môžete vychutnať so zemiakmi či mäsom a rybami, vajciami, syrmi aj domácou nátierkou.

  

Pažítka udržuje zdravé trávenie
Unikátne organické zlúčeniny nachádzajúce sa v pažítke prinášajú telu podobné výhody ako cesnak a účinne zmierňujú tráviace ťažkosti. Okrem toho má prirodzené antibakteriálne vlastnosti, ktoré dokážu eliminovať široké spektrum baktérií, najmä baktérií v rodine salmonel, ktoré pôsobia na gastrointestinálny systém. Presnejšie povedané, zvyšuje účinnosť príjmu živín z čreva, čím sa zabezpečí, že dostanete čo najviac živín z potravín.

Pažítka posilňuje imunitu
Vysoká hladina vitamínu C - až 58,1mg v 100g pažítky - v pažítke pomáha zvyšovať účinnosť imunitného systému stimuláciou tvorby bielych krviniek a stimuláciou produkcie kolagénu, ktorý je nevyhnutnou zložkou pri tvorbe nových krvných ciev, buniek, tkanív a svalov.

Pažítka udržuje zdravé srdce
Jednou z najdôležitejších organických zlúčenín nachádzajúcich sa v pažítke je alicín, ktorý bol spojený so zníženými hladinami LDL (zlého) cholesterolu v tele a zlepšením zdravia srdca. Alicín je tiež spojený so znížením krvného tlaku. V kombinácii s vazodilatačnými účinkami draslíka má táto bylina veľký vplyv na zníženie kardiovaskulárneho ochorenia. Okrem toho, ďalšia organická zlúčenina, kvercetín, je priamo spojená so znížením hladiny cholesterolu a povlaku v artériách. Je spojená s prevenciou aterosklerózy a znížením rizika cievnej mozgovej príhody a infarktu myokardu.

Pažítka zlepšuje zrak
Karotény nachádzajúce sa v pažítke, menovite luteín a zeaxantín, sú priamo zodpovedné za redukciu oxidačného stresu v očnom systéme a oddialenie vzniku šedého zákalu v oku. Pomáhajú tiež spomaliť alebo predísť makulárnej degenerácii, udržujú oči zdravé aj v starobe.

Chcete si vypestovať vlastné bylinky v záhrade či na balkóne?

Vyskúšajte jedinečné osivá z produkčného domu 
Franchi 

        

Pre kompletnú ponuku semien Franchi kliknite sem.

Pažítka zlepšuje zdravie kostí
V pažítke sa nachádza široká škála vitamínov a minerálnych látok, ale jedným z najdôležitejších je určite vitamín K, esenciálna živina, ktorá sa v mnohých bežných potravinách nenachádza. Vitamín K je veľmi dôležitý pri udržiavaní minerálnej hustoty kostí a integrity kostí. Ako starneme, naša kostná minerálna hustota začína klesať, čo vedie k stavom, ako je osteoporóza a zhoršenie zápalových stavov, ako je artritída. Vysoká hladina vitamínu K, podobne ako v tejto bylinke, môže pomôcť pri produkcii osteokalcínu, ktorý je kľúčovou súčasťou udržiavania minerálnej hustoty v kostiach.

Pažítka bráni vzniku rakoviny
Pažítka obsahujú antikarcinogénne zlúčeniny, ktoré zabraňujú rastu alebo šíreniu rakoviny do všetkých častí tela prostredníctvom procesu metastázy. Zvyšuje produkciu glutatiónu, ktorý identifikuje a eliminuje rakovinu a metabolity spôsobujúce toxíny v tele. Antikarcinogénne zlúčeniny nachádzajúce sa v pažítke sú užitočné pri liečbe rakoviny žalúdka, pažeráka, prostaty a gastrointestinálneho traktu, pretože sú veľmi bohaté na selén, ktorý pomáha pri ochrane buniek pred škodlivými účinkami toxínov a voľných radikálov v tele.

Pažítka detoxikuje telo
Pažítka má mierne diuretické vlastnosti a v kombinácii s ďalšími voľnými radikálovými vychytávkami a antibakteriálnymi vlastnosťami je pažítka skvelým spôsobom, ako detoxikovať telo. Tým, že stimuluje močenie, pažitka pomáha telu zbaviť sa prebytočných toxínov, solí, vody a dokonca aj tuku, udržiavať hladké fungovanie orgánov a odstraňovať všetky nebezpečné látky, ktoré by nám mohli uškodiť.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

         
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Pažítka udržuje zdravú pokožku i vlasy
Pažítka obsahujú betakarotén, ktorý pomáha zabezpečiť, že koža je bez škvŕn a hladká, pretože tiež pomáha vyčistiť pokožku od akné. Obsahujú tiež vitamín C a vitamín E, čo sú antioxidanty, ktoré tlmia poškodenie voľnými radikálmi vyvolané slnkom. Vitamín C tiež zlepšuje elasticitu pokožky, zlepšuje sa prekrvenie krvi a urýchľuje hojenie rán vďaka zvýšenej syntéze kolagénu. Pažitková šťava je účinná pri zvyšovaní rastu vlasov, zabraňuje zbytočným stratám vlasov, pretože je bohatá na antioxidanty, vitamín C, germánium a flavonoidy. Pomáha zlepšovať krvný obeh v pokožke hlavy, čím zvyšuje rast a hrúbku vlasov. Pažítka tiež pomáhajú znižovať lámanie vlasov, ktoré spôsobujú suchosť alebo znížený prietok krvi do folikulov.

Pažítka zlepšuje kvalitu spánku
Pažítka je dobre vybavená na zlepšenie kvality spánku, vďaka vitamínom a fytochemikáliám, ktoré sú v nej prítomné. Napríklad obsahuje cholín a kyselinu listovú, ktoré rozkladajú homocysteín na neškodnú cysteínovú aminokyselinu, ktorá hrá kľúčovú úlohu pri regulácii spánku a nálady.

Pažítka udržuje zdravé tehotenstvo
Ďalšia zo základných živín v pažítke, kyselina listová, je nevyhnutná pre tehotné matky, ktoré chcú zabezpečiť zdravý vývoj svojho dieťaťa. Kyselina listová zabraňuje defektom neurálnej trubice u novorodencov a táto bylina je bohatým zdrojom kyseliny listovej pre svedomité matky.

Použité zdroje:
https://www.tvojezdravie.sk/preco-si-doma-pestovat-pazitku-zistite-ako-na-to-a-ake-su-jej-ucinky-/18941
https://zdravopedia.sk/zelenina/pazitka-10-ucinkov-na-zdravie

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YzlhM2V