S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Chcete to stihnúť do Vianoc? Objednávky prijaté najneskôr 18.12. budú odoslané 19.12. a prepravcovia garantujú doručenie do Vianoc. Posledný dátum pre vyzdvihnutie osobných odberov je 20.12.2024.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Horká čokoláda pomáha udržať fyzické aj duševné zdravie

12.07.2020

Horká čokoláda pomáha udržať fyzické aj duševné zdravie

Možno si myslíte, že čokoláda patrí k hriešnym jedlám, pretože jej nedokážete odolať, hoci sa snažíte schudnúť. Opak je však pravdou. Jednak preto, že kakaovník je po latinsky Theobroma cacao, čo znamená pokrm bohov, a tiež preto, že čokoláda patrí k najzdravším potravinám sveta. Najzdravšia je horká čokoláda s čo najvyšším obsahom kakaa. Ak milujete mliečnu, bielu, orieškovú či plnenú sladkú čokoládu, radšej si od nej odvyknite.

Ľudské telo je veľmi prispôsobivé. Ak napríklad prestanete sladiť kávu, spočiatku sa vám bude zdať nechutná, no časom si zvyknete a začnete si ju vychutnávať tak, ako kedysi s cukrom. Tak je to aj s čokoládou. Čaro kakaa a aj tej pravej čokolády je nielen v chuti, ale aj prospešnosti pre zdravie. Najlepšia čokoláda je tá, ktorá obsahuje viac ako 60 percent kakaa.

Kvalitná horká čokoláda obsahuje vitamíny aj minerály
V 30 g horkej čokolády sa nachádza okolo 160 kcal. Tuky tvoria 12 g, proteíny 2,2 g, sacharidy 13 g – z toho 3 g patrí vláknine. Z vitamínov sú zastúpené tie zo skupiny B a vitamín K . Horká čokoláda má tiež veľmi slušné zastúpenie minerálov a stopových prvkov. Mangán v tomto množstve čokolády tvorí 27% odporúčanej dennej dávky (ODD), meď 25% ODD, železo 19% ODD, horčík 16% ODD, fosfor 9%. V menších množstvách sú obsiahnuté vápnik, draslík, zinok a selén. Nechýba ani menšia dávka kofeínu a teobromínu so stimulačnými účinkami.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

          

Antioxidanty hrajú tiež dôležitú úlohu
Samozrejme, jedným z najväčších bohatstiev sú flavonoidy , ktoré pochádzajú z kakaových bôbov. Odborníci z Yale University Prevention Research Center sú toho názoru, že kakao obsahuje viac fenolických antioxidantov, než väčšina potravín . Podľa časopisu Nutrition & Metabolism má horká čokoláda dokonca viac polyfenolov a flavonoidov, ako víno a čaj. Flavonoidom sa pripisuje protivírusový, protizápalový a antioxidačný účinok. Podľa štúdií chránia pred srdcovými chorobami a eliminujú vznik cukrovky. Podľa vedcov z Yale majú tiež priaznivé účinky na sýtosť, kognitívne funkcie a náladu. Upozorňujú však na to, že flavonoidy väčšina z nás konzumuje skôr v podobe čokolády, ako samotného kakaa, a preto môže byť táto dobrota potenciálne nebezpečná. Aspoň čo sa týka prírastku na hmotnosti.

Prospieva srdcu a má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém
Kakao je veľmi bohatým zdrojom mnohých základných minerálov, vrátane horčíka, medi, draslíka a železa. Väčšina z týchto minerálnych látok môže mať vplyv na zdravie a správnu funkciu ciev. Štúdie preukázali, že konzumácia tmavej čokolády pomáha zlepšiť krvný obeh rozšírených ciev, znižuje riziko srdcového zlyhania a zlepšuje krvný tlak.
Flavonoidy prospievajú srdcu, pretože znižujú krvný tlak a zlepšujú prietok krvi. Takisto eliminujú riziko vzniku krvných zrazenín a mozgovej príhody. Podľa iránskych vedcov tiež konzumácia čokolády znižuje krvný tlak u ľudí s hypertenziou a cukrovkou a to bez toho, aby negatívne ovplyvnila hmotnosť, zápalové markery alebo glykémiu.

Čokoláda proti rakovine?
Rakovina je strašiakom dnešnej doby a kľúčová je prevencia. Aj v tomto smere zohrávajú primárnu úlohu antioxidanty zastúpené v horkej čokoláde. Podľa American Cancer Institute má horká čokoláda silné antioxidačné účinky a môže predstavovať prevenciu proti rakovinovým ochoreniam. Samozrejme v primeranom množstve. A stále myslite na to, že musíte jesť kvalitnú čokoládu s veľkým množstvom kakaa.

 . 

Zlepšuje pamäť a pozornosť
Čokoláda je bohatá na flavonoidy, ktoré sú silnými antioxidačnými a protizápalovými látkami. Tie majú tiež veľmi pozitívny vplyv na neurologické zdravie, zlepšujú náladu, pamäť a pozornosť. Takisto ju môžete použiť ako náhradu kofeínu, pretože pomáha udržať bdelosť.

Pomáha pri kašli
Tmavá čokoláda môže byť použitá ako prostriedok proti kašľu. Zlúčenina teobromín, obsiahnutá v čokoláde je schopná efektívne upokojiť pretrvávajúci kašeľ. Čiže čokoláda môže byť nápomocná pre ľudí trpiacich chronickým kašľom a dýchacími ťažkosťami.

Zlepšuje kognitívne funkcie aj náladu
Nachádza sa tu látka zvaná anandamid a tiež dve látky, ktoré majú podobné účinky N-oleoylethanolamine a N-linoleoylethanolamine. Anandamid je v skutočnosti mierne euforizačný. Zvyšovaním hladiny anandamidu sa môže pomôcť predísť úzkosti a depresii. Je tiež možné, že táto látka potláča bolesť.
Na účinky horkej čokolády si posvietili aj nórski vedci. Pokusu sa zúčastnilo dvetisíc ľudí nad 70 rokov, ktorí konzumovali horkú čokoládu, víno alebo čaj. Vedci konštatovali, že príjem týchto potravín je spojený s lepším kognitívnym výkonom. Tmavá čokoláda teda môže tiež zlepšovať funkciu mozgu. Jedna štúdia zdravých dobrovoľníkov ukázala, že 5 dní konzumáciou kakaa s vysokým obsahom flavanoidov zlepšila prietok krvi do mozgu. Kakao v kvalitnej čokoláde môže tiež významne zlepšiť kognitívne funkcie u starších ľudí s mentálnym postihnutím.

Znižuje riziko cukrovky
Konzumácia kvalitnej čokolády takisto zlepšuje zdravotný stav tkanív a znižuje oxidačný stres, spôsobený vysokou hladinu cukru v krvi. Môžu za to antioxidačné účinky zložiek kakaa, ktoré priaznivo ovplyvňujú inzulínovú rezistenciu, a tým znižujú riziko diabetu.

Zdroje:
https://dran.webnoviny.sk/horka-cokolada-ma-skvele-ucinky-na-nase-zdravie/
https://www.zdravie.sk/clanok/55680/7-dovodov-preco-sa-nevzdat-cokolady

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

NjYyZDMwY