S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Hurmikaki je ovocie, ktoré v obchode rozhodne neprehliadajte

03.11.2020

Hurmikaki je ovocie, ktoré v obchode rozhodne neprehliadajte

Hurmikaki alebo kaki, je ovocie, na ktoré v poslednom čase narazíme v našich supermarketoch. Ovocie, ktoré sa nápadne podobá na rajčiak, má veľké zdravotné prínosy pre človeka, o ktorých málokto tuší.

Hurmikaki pochádza z východnej Ázie a je mimoriadne obľúbené v Japonsku. Nezrelé ovocie má nepríjemnú trpkú chuť, ale keď sa nechajú plody dozrieť na miske pri izbovej teplote tak, že sú na dotyk mäkké, odvďačia sa vám sladkou chuťou zrelej marhule s príchuťou mrkvy.

Obsah vitamínov a minerálov v hurmikaki
Hurmikaki je dobrým zdrojom vitamínu C, betakaroténu a draslíka. Odporúča sa aj ľuďom s chorou pečeňou a obličkami. Vhodný je aj pre ľudí s artritídou a dnou. Toto ovocie má i upokojujúce účinky. Pomáha udržiavať pod kontrolou hladinu cholesterolu. Vďaka antibakteriálnym látkam potláča množenie škodlivej mikroflóry čriev. Hurmikaki obsahuje vápnik, čím prispieva k udržiavaniu pevných kostí. Vďaka množstvu vitamínu A, ktorý sa mení na betakarotén, sa odporúča tehotným i dojčiacim ženám, deťom a starším ľuďom, ale aj fajčiarom a tým, ktorí si častejšie doprajú alkohol. Okrem toho obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín E, ktorý pozitívne ovplyvňuje stav pokožky, spomaľuje tvorbu vrások, škvŕn. Odporúča sa pri problémoch s vypadávaním vlasov. Hurmikaki obsahuje aj draslík, horčík, fosfor, meď, mangán. Pokiaľ sa konzumuje čerstvé, zlepšuje stav srdcovo-cievneho systému. Je i zdrojom lykopénu, čím sa z neho stáva účinný antioxidant, ktorý chráni pred rakovinou prostaty, krčka maternice, žalúdka a pľúc. Vďaka železu sa odporúča ako jeden z preventívnych či liečivých prostriedkov pri anémii (chudokrvnosti).

Hurmikaki - účinky na zdravie

Hurmikaki proti rakovine
Hurmikaki majú vysoký obsahom flavonoidov, ktoré sú silnými antioxidantami, ktoré sa nachádzajú vo vysokých koncentráciách v šupke a dužine a sú spojené s nižšou mierou rakoviny pľúc i rakoviny hrubého čreva, rakoviny prostaty, krčka maternice a žalúdka.

.

Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti
         
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Hurmikaki podporuje imunitu
Vysoká koncentrácia vitamínu C v hurmikaki je aj významným atribútom, ktorý sa podieľa na imunite. Hurmikaki posilňuje odolnosť tela voči chorobám ako je nachladnutie, chrípka či iným infekciám.

Hurmikaki proti oxidačnému stresu
Antioxidanty, ktoré hurmikaki obsahuje pomáhajú predchádzať alebo spomaľovať poškodenie buniek tým, že pôsobia proti oxidačnému stresu, čo je proces vyvolaný nestabilnými molekulami nazývanými voľné radikály. Oxidačný stres bol spojený s určitými chronickými ochoreniami, vrátane srdcových ochorení, cukrovky, rakoviny a neurologických stavov, ako je Alzheimerova choroba.

  

Hurmikaki chráni pred starnutím
Voľné radikály nie sú zodpovedné len za rakovinu, ale takisto môžu viesť k rýchlejšiemu a predčasnému starnutiu. Čítajte: Starnete rýchlejšie ako vaši priatelia rovnakého veku? Toto môžu byť príčiny Vitamín C, veľmi efektívny antioxidant, ktorý sa podieľa na ochrane pokožky, si človek nevie vytvoriť sám. Preto práve konzumácia kaki, ktoré obsahuje vysoké množstvo tohto vitamínu je cestou ku krajšej pokožke. Spolu s vitamínmi A a K, ktoré redukujú vrásky, sa tak podieľa na podpore kože.

Hurmikaki pre zdravé srdce
Silná kombinácia živín, ktoré sa nachádzajú v hurmikaki, ich robí vynikajúcou voľbou pre posilnenie zdravia srdca. Hurmikaki obsahujú flavonoidné antioxidanty, vrátane kvercetínu a kaempferolu.Strava s vysokým obsahom potravín bohatých na flavonoidy môže podporiť zdravie srdca tým, že znižuje krvný tlak, znižuje "zlý" LDL cholesterol a znižuje zápal.

Hurmikaki môže pomôcť znížiť zápal
Choroby, ako je srdcové ochorenie, artritída, cukrovka, rakovina a obezita sú spojené s chronickým zápalom. Hurmikaki, ktoré majú vysoký obsah protizápalových látok, môžu pomôcť znížiť zápal a znížiť riziko týchto ochorení. Hurmikaki sú vynikajúcim zdrojom silného antioxidantu vitamínu C. Jedna hurmikaki obsahuje 20% odporúčaného denného príjmu tohto vitamínu, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a bojuje proti zápalu v tele.

Hurmikaki na trávenie
Vláknina, ako viete, je nevyhnutná pre dobré pohyby čriev. Pravidelné používanie tohto plodu bohatého na vlákninu môže pomôcť zmierniť problémy súvisiace s pohybom čriev, čím sa vytvorí cesta pre udržanie zdravého tráviaceho systému. Taníny, prítomné v hurmikaki, regulujú črevné pohyby, a tým poskytujú úľavu od hnačky.

Hurmikaki pre zdravé oči
Hurmikaki poskytujú veľa vitamínu A a antioxidantov, ktoré sú rozhodujúce pre zdravie očí. Jedna hurmikaki obsahuje 55% odporúčaného príjmu vitamínu A, ktorý podporuje funkciu spojiviek a rohovky. Okrem toho je základnou zložkou rhodopsínu, čo je proteín potrebný pre normálne videnie. Hurmikaki tiež obsahujú luteín a zeaxantín, ktoré sú karotenoidnými antioxidantmi, ktoré podporujú zdravé videnie. Strava bohatá na luteín a zeaxantín môžu znižovať riziko niektorých ochorení očí, vrátane vekom podmienenej degenerácie makuly, ochorenia, ktoré postihujú sietnicu a môžu spôsobiť stratu zrak.

Použité zdroje:
https://www.info.sk/sprava/123481/7-zdravotnych-benefitov-hurmikaki-preco-je-lepsie-ako-jablko/
https://zdravopedia.sk/ovocie/hurmikaki-tomel

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NTBiZGJ