Hurmikaki alebo kaki, je ovocie, na ktoré v poslednom čase narazíme v našich supermarketoch. Ovocie, ktoré sa nápadne podobá na rajčiak, má veľké zdravotné prínosy pre človeka, o ktorých málokto tuší.
Hurmikaki pochádza z východnej Ázie a je mimoriadne obľúbené v Japonsku. Nezrelé ovocie má nepríjemnú trpkú chuť, ale keď sa nechajú plody dozrieť na miske pri izbovej teplote tak, že sú na dotyk mäkké, odvďačia sa vám sladkou chuťou zrelej marhule s príchuťou mrkvy.
Obsah vitamínov a minerálov v hurmikaki
Hurmikaki je dobrým zdrojom vitamínu C, betakaroténu a draslíka. Odporúča sa aj ľuďom s chorou pečeňou a obličkami. Vhodný je aj pre ľudí s artritídou a dnou. Toto ovocie má i upokojujúce účinky. Pomáha udržiavať pod kontrolou hladinu cholesterolu. Vďaka antibakteriálnym látkam potláča množenie škodlivej mikroflóry čriev. Hurmikaki obsahuje vápnik, čím prispieva k udržiavaniu pevných kostí. Vďaka množstvu vitamínu A, ktorý sa mení na betakarotén, sa odporúča tehotným i dojčiacim ženám, deťom a starším ľuďom, ale aj fajčiarom a tým, ktorí si častejšie doprajú alkohol. Okrem toho obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín E, ktorý pozitívne ovplyvňuje stav pokožky, spomaľuje tvorbu vrások, škvŕn. Odporúča sa pri problémoch s vypadávaním vlasov. Hurmikaki obsahuje aj draslík, horčík, fosfor, meď, mangán. Pokiaľ sa konzumuje čerstvé, zlepšuje stav srdcovo-cievneho systému. Je i zdrojom lykopénu, čím sa z neho stáva účinný antioxidant, ktorý chráni pred rakovinou prostaty, krčka maternice, žalúdka a pľúc. Vďaka železu sa odporúča ako jeden z preventívnych či liečivých prostriedkov pri anémii (chudokrvnosti).
Hurmikaki - účinky na zdravie
Hurmikaki proti rakovine
Hurmikaki majú vysoký obsahom flavonoidov, ktoré sú silnými antioxidantami, ktoré sa nachádzajú vo vysokých koncentráciách v šupke a dužine a sú spojené s nižšou mierou rakoviny pľúc i rakoviny hrubého čreva, rakoviny prostaty, krčka maternice a žalúdka.
.
Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti
.
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Hurmikaki podporuje imunitu
Vysoká koncentrácia vitamínu C v hurmikaki je aj významným atribútom, ktorý sa podieľa na imunite. Hurmikaki posilňuje odolnosť tela voči chorobám ako je nachladnutie, chrípka či iným infekciám.
Hurmikaki proti oxidačnému stresu
Antioxidanty, ktoré hurmikaki obsahuje pomáhajú predchádzať alebo spomaľovať poškodenie buniek tým, že pôsobia proti oxidačnému stresu, čo je proces vyvolaný nestabilnými molekulami nazývanými voľné radikály. Oxidačný stres bol spojený s určitými chronickými ochoreniami, vrátane srdcových ochorení, cukrovky, rakoviny a neurologických stavov, ako je Alzheimerova choroba.
Hurmikaki chráni pred starnutím
Voľné radikály nie sú zodpovedné len za rakovinu, ale takisto môžu viesť k rýchlejšiemu a predčasnému starnutiu. Čítajte: Starnete rýchlejšie ako vaši priatelia rovnakého veku? Toto môžu byť príčiny Vitamín C, veľmi efektívny antioxidant, ktorý sa podieľa na ochrane pokožky, si človek nevie vytvoriť sám. Preto práve konzumácia kaki, ktoré obsahuje vysoké množstvo tohto vitamínu je cestou ku krajšej pokožke. Spolu s vitamínmi A a K, ktoré redukujú vrásky, sa tak podieľa na podpore kože.
Hurmikaki pre zdravé srdce
Silná kombinácia živín, ktoré sa nachádzajú v hurmikaki, ich robí vynikajúcou voľbou pre posilnenie zdravia srdca. Hurmikaki obsahujú flavonoidné antioxidanty, vrátane kvercetínu a kaempferolu.Strava s vysokým obsahom potravín bohatých na flavonoidy môže podporiť zdravie srdca tým, že znižuje krvný tlak, znižuje "zlý" LDL cholesterol a znižuje zápal.
Hurmikaki môže pomôcť znížiť zápal
Choroby, ako je srdcové ochorenie, artritída, cukrovka, rakovina a obezita sú spojené s chronickým zápalom. Hurmikaki, ktoré majú vysoký obsah protizápalových látok, môžu pomôcť znížiť zápal a znížiť riziko týchto ochorení. Hurmikaki sú vynikajúcim zdrojom silného antioxidantu vitamínu C. Jedna hurmikaki obsahuje 20% odporúčaného denného príjmu tohto vitamínu, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a bojuje proti zápalu v tele.
Hurmikaki na trávenie
Vláknina, ako viete, je nevyhnutná pre dobré pohyby čriev. Pravidelné používanie tohto plodu bohatého na vlákninu môže pomôcť zmierniť problémy súvisiace s pohybom čriev, čím sa vytvorí cesta pre udržanie zdravého tráviaceho systému. Taníny, prítomné v hurmikaki, regulujú črevné pohyby, a tým poskytujú úľavu od hnačky.
Hurmikaki pre zdravé oči
Hurmikaki poskytujú veľa vitamínu A a antioxidantov, ktoré sú rozhodujúce pre zdravie očí. Jedna hurmikaki obsahuje 55% odporúčaného príjmu vitamínu A, ktorý podporuje funkciu spojiviek a rohovky. Okrem toho je základnou zložkou rhodopsínu, čo je proteín potrebný pre normálne videnie. Hurmikaki tiež obsahujú luteín a zeaxantín, ktoré sú karotenoidnými antioxidantmi, ktoré podporujú zdravé videnie. Strava bohatá na luteín a zeaxantín môžu znižovať riziko niektorých ochorení očí, vrátane vekom podmienenej degenerácie makuly, ochorenia, ktoré postihujú sietnicu a môžu spôsobiť stratu zrak.
Použité zdroje:
https://www.info.sk/sprava/123481/7-zdravotnych-benefitov-hurmikaki-preco-je-lepsie-ako-jablko/
https://zdravopedia.sk/ovocie/hurmikaki-tomel