S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Karfiol je "hlava" plná vitamínov a zdravia

11.02.2020

Karfiol je "hlava" plná vitamínov a  zdravia

Karfiol, botanicky kapusta obyčajná karfiolová, má dužnaté súkvetie a pochádza zo Stredomoria. Pestuje sa však hojne aj v našich zemepisných šírkach. Hoci karfiol nekonzumujeme pravidelne, aspoň v zime by sme ho mali zaradiť do jedálneho lístka čo najčastejšie. Táto zelenina zásobí náš organizmus množstvom potrebných nutričných látok.

Akosi prirodzene uprednostňujeme pred karfiolom brokolicu. Je to však škoda, pretože karfiol je veľmi zdravá, výživná a chutná potravina. Nabudúce, keď budete chcieť opäť vložiť do košíka brokolicu, pridajte k nej aj karfiol. Čo by ste o ňom mali vedieť?

Obsah vitamínov a minerálov v karfiole
Sto gramov čerstvého karfiolu obsahuje iba 25 kcal, 5 g sacharidov, 2 g proteínov a 2 g vlákniny. Z vitamínov je zastúpený hlavne vitamín C, v menšom množstve vitamíny zo skupiny B a vitamín K. V tejto zelenine sa nachádzajú aj minerály a stopové prvky, hoci v menšom množstve, ako napríklad vápnik, meď, železo, magnézium, mangán a zinok. Jedná sa teda o potravinu, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu ľudského organizmu a dodáva do tela živiny, ktoré mnohým chýbajú.

  

Karfiol a jeho účinky na zdravie

Karfiolom proti rakovine
Je ochrancom pred rakovinou V karfiole sa nachádzajú viaceré fytochemikálie, z ktorých je známy najmä sulforafán a indol-3-karbinol, ktoré sa dávajú do súvislosti najmä s prevenciou niektorých druhov rakoviny (krčka maternice, prsníka, prostaty, hrubého čreva a vaječníkov). Zaujímavý pokus v tomto smere urobili vedci z Center For Cancer Prevention Research z New Jersey – zistili, že kombinácia karfiolu a kurkumínu pomáha predchádzať a liečiť rakovinu (1). Problémom pri sulforafáne je však to, že sa tepelnou úpravou ničí. To znamená, že je ideálne použiť ho napríklad čerstvý do smoothie. Dobre chutí v kombinácii s jabĺčkami. Takto sa v ňom zachová aj vitamín C, ktorý je tiež citlivý na teplo i svetlo.
Konzumácia karfiolu a príbuznj kapustovitej zeleniny sa odporúča osobám so zvýšeným rizikom ochorenia zhubným nádorom z akýchkoľvek príčin - napr. výskyt v rodine či pôsobenia karcinogénnych vplyvov (žiarenie, tabak, alkohol a iné). Ten, komu už určitý typ rakoviny diagnostikovali a podstupuje teraz liečbu, by mal do svojho každodenného jedálnička zaradiť niektorý druh kapustovitej zeleniny, napr. karfiol, brokolicu, kapustu.

Karfiol nakopne mozog
V karfiole sa nachádza vitamín B8, známy ako cholín. Je dôležitý pre správnu činnosť nervovej sústavy a svalov. Dáva sa do súvislosti aj so zlepšením kognitívnych funkcií, podporou pamäti a sústredenia. Pomáha tiež udržiavať štruktúru bunkových membrán, napomáha prenosu nervových impulzov, napomáha vstrebávaniu tuku a znižuje chronický zápal.

Karfiol pomáha pri poruchách obličiek
Karfiol je diuretikum a čistič, urýchľuje vylučovanie prebytočnej vody z tkanív (edém) a odpadových látok metabolizmu. Jeho konzumácia sa osvedčila pri zlyhaní obličiek, artritíde, dne, opuchoch spojených s chorobami obličiek a pri obličkových kameňoch.

Karfiol lieči nervové poruchy
Priebeh neurodegeneratívnych ochorení je zastavený sulfórafánmi a indolmi prítomnými v karfiole. Tieto zlúčeniny pomáhajú aktivovať detoxifikačné enzýmy, ktoré zvyšujú hladinu glutatiónu a liečia neuronálne poranenia spôsobené zápalom a oxidačným stresom pri Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe

Karfiol posilňuje obranyschopnosť
Za tento účinok sú zodpovedné zastúpené fytochemikálie, ale aj betakarotén a vitamín C. 100 gramov čerstvého karfiolu pokryje dávku céčka – dôležitého antioxidantu, takmer na 80 percent.

Karfiol na trávenie
Karfiol je výborný zdroj vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré usmerňujú tráviaci proces. Pôsobí na celý tráviaci trakt od žalúdka po slepé črevo. Vďaka tomu, že je lepšie stráviteľný ako iné kapustovité rastliny, odporúča sa ľuďom so žalúdočnými chorobami (gastritídou, vredy, dyspepsiou). Keďže reguluje priechodnosť čriev, možno ho použiť ako pri zápche, tak hnačke a tiež pri podráždení alebo zápale hrubého čreva. Spolu s mrkvou a špargľou je karfiol vhodný pre pacientov po akútnej gastritíde alebo gastroenteritíde (zápalu žalúdka a tenkého čreva).

Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?

EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA

Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana,
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom Knihy do vrecka.

              

               
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Karfiol na srdce
Vďaka nízkemu obsahu sodíka a tukov a veľkému množstvo draslíka karfiol pomáha zmierňovať problémy so srdcom a obehovú sústavou. Do svojho jedálnička by ho mali zaradiť aj ľudia s hypertenziou či artériosklerózou.

Karfiol bojuje s respiračnými problémami
Respiračná papilomatóza je spôsobená vírusom ľudského papilómu a postihuje hlasové šnúry v hrtane, priedušnici, pľúcach a prieduškách. Karfiol pomáha efektívne riešiť tento problém, pretože obsahuje indol-3-karbinol. Spotreba kapustovitej zeleniny, ako je karfiol, pomáha znižovať závažnosť respiračnej papilomatózy.

Karfiol pre silné kosti
Nízky príjem vitamínu K bol spojený s vyšším rizikom zlomeniny kostí a osteoporózy. Spotreba vitamínu K môže zlepšiť zdravie kostí tým, že pôsobí ako modifikátor proteínov kostnej matrice, zlepšuje absorpciu vápnika a zabraňuje vylučovaniu vápnika v moči.

Karfiol na chudnutie
Hoci karfiol obsahuje minimum kalórií (25 kcal/100 g), vyvoláva pocit sýtosti. Varený alebo pripravený v pare je ideálnym základom večere pre každého, kto chce schudnúť. Aj vďaka minimálnemu obsahu sacharidov je vhodná pre tých, čo sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov.

Chcete si dopestovať karfiol v záhrade?

Vyskúšajte jedinečné osivá z produkčného domu Franchi 

  
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Chcete pestovať karfiol?
Karfiol vyžaduje slnečné polohy. Pôda má byť bohatá na humus s dostatkom vlahy. Pri jesennej príprave pôdy zapravíme 40 kilogramov kvalitného maštaľného hnoja na desať štvorcových metrov. Pre skoré pestovanie na voľnej pôde sejeme už v januári a februári. Sejbu uskutočníme do debničiek v skleníku alebo do teplého pareniska, či na hriadky vykurovaného fóliovníka. Rastlinky presádzame vo fáze dvoch pravých listov na vzdialenosť päťkrát 8 až 10 centimetrov. Keď sme siali riedko do pareniska alebo fóliovníka, nemusíme presádzať. Takto dopestujeme priesady, sadíme do voľnej pôdy záhradky začiatkom apríla. Hlavná zberová a konzumná sezóna zberu karfiolu trvá od júna do príchodu mrazov.

Ďalším nesmierne dôležitým faktorom pre úspešné pestovanie karfiolu je dostatok vody.
Predpestované sadenice by nikdy nemali byť premočené, čo by mohlo viesť k ich úhynu. Prídel vody je nutné rapídne zvýšiť po vysadení na záhon. Najviac vody karfioly spotrebujú pri tvorbe listov a následne aj pri tvorbe ružice. Najviac vody k svojmu rastu všeobecne potrebujú neskoré odrody, najmenej vody naopak potrebujú odrody skoré. Svoju úlohu zohráva aj teplota pri ktorej sú karfioly pestované. Ideálna teplota pre klíčenie je cca 15 - 20 °C. Mladé sadeničky sa uspokoja s teplotou o niečo nižšou cca do 15 °C. Vysoké teploty v dobe rastu listov a zakladanie ružice môžu znižovať kvalitu ružice. Môže dôjsť k predčasnému založeniu ružice, ktorú budú prerastať listy.

Čo všetko môže ohroziť vašu úrodu karfiolu?
Aj karfiol je napádaný množstvom chorôb a škodcov. Najčastejšie ide o múčnatku kapustovú, vošky kapustové, mlynárika kapustového. Z chorôb karfioly trpia najmä zdurením koreňov a nedostatkom molybdénu a bóru. Hlavnou zásadou pri predchádzaní chorobám a škodcom je nevysádzať kapustovité rastliny na rovnaké stanovisko viac rokov po sebe. Mlynáriky zase nemajú radi zelerovú arómu a proti kvetárkam je možné bojovať nahrnutím zeminy až ku koreňovému krčku. Na mladé rastliny karfiolu môžu zaútočiť aj skočky, ktoré okusujú listy, preventívnym opatrením je dostatočná zálievka. Proti nádorovitosti koreňov sa do pôdy pred výsadbou pridáva dusíkaté vápno, ktoré pôsobí ako dezinfekcia.

Použité zdroje:
https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/19274-karfiol-odporuca-sa-jest-ho-predovsetkym-v-zime/
http://www.cvicte.sk/cvicte-sk/5-vyhod-karfiolu-o-ktorych-by-ste-mali-vediet
https://zdravopedia.sk/zelenina/karfiol-10-ucinkov-na-zdravie
http://www.semena-osiva.sk/article/208-ako-pestovat-karfiol


Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MzI0MzQ