Karfiol, botanicky kapusta obyčajná karfiolová, má dužnaté súkvetie a pochádza zo Stredomoria. Pestuje sa však hojne aj v našich zemepisných šírkach. Hoci karfiol nekonzumujeme pravidelne, aspoň v zime by sme ho mali zaradiť do jedálneho lístka čo najčastejšie. Táto zelenina zásobí náš organizmus množstvom potrebných nutričných látok.
Akosi prirodzene uprednostňujeme pred karfiolom brokolicu. Je to však škoda, pretože karfiol je veľmi zdravá, výživná a chutná potravina. Nabudúce, keď budete chcieť opäť vložiť do košíka brokolicu, pridajte k nej aj karfiol. Čo by ste o ňom mali vedieť?
Obsah vitamínov a minerálov v karfiole
Sto gramov čerstvého karfiolu obsahuje iba 25 kcal, 5 g sacharidov, 2 g proteínov a 2 g vlákniny. Z vitamínov je zastúpený hlavne vitamín C, v menšom množstve vitamíny zo skupiny B a vitamín K. V tejto zelenine sa nachádzajú aj minerály a stopové prvky, hoci v menšom množstve, ako napríklad vápnik, meď, železo, magnézium, mangán a zinok. Jedná sa teda o potravinu, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu ľudského organizmu a dodáva do tela živiny, ktoré mnohým chýbajú.
Karfiol a jeho účinky na zdravie
Karfiolom proti rakovine
Je ochrancom pred rakovinou V karfiole sa nachádzajú viaceré fytochemikálie, z ktorých je známy najmä sulforafán a indol-3-karbinol, ktoré sa dávajú do súvislosti najmä s prevenciou niektorých druhov rakoviny (krčka maternice, prsníka, prostaty, hrubého čreva a vaječníkov). Zaujímavý pokus v tomto smere urobili vedci z Center For Cancer Prevention Research z New Jersey – zistili, že kombinácia karfiolu a kurkumínu pomáha predchádzať a liečiť rakovinu (1). Problémom pri sulforafáne je však to, že sa tepelnou úpravou ničí. To znamená, že je ideálne použiť ho napríklad čerstvý do smoothie. Dobre chutí v kombinácii s jabĺčkami. Takto sa v ňom zachová aj vitamín C, ktorý je tiež citlivý na teplo i svetlo.
Konzumácia karfiolu a príbuznj kapustovitej zeleniny sa odporúča osobám so zvýšeným rizikom ochorenia zhubným nádorom z akýchkoľvek príčin - napr. výskyt v rodine či pôsobenia karcinogénnych vplyvov (žiarenie, tabak, alkohol a iné). Ten, komu už určitý typ rakoviny diagnostikovali a podstupuje teraz liečbu, by mal do svojho každodenného jedálnička zaradiť niektorý druh kapustovitej zeleniny, napr. karfiol, brokolicu, kapustu.
Karfiol nakopne mozog
V karfiole sa nachádza vitamín B8, známy ako cholín. Je dôležitý pre správnu činnosť nervovej sústavy a svalov. Dáva sa do súvislosti aj so zlepšením kognitívnych funkcií, podporou pamäti a sústredenia. Pomáha tiež udržiavať štruktúru bunkových membrán, napomáha prenosu nervových impulzov, napomáha vstrebávaniu tuku a znižuje chronický zápal.
Karfiol pomáha pri poruchách obličiek
Karfiol je diuretikum a čistič, urýchľuje vylučovanie prebytočnej vody z tkanív (edém) a odpadových látok metabolizmu. Jeho konzumácia sa osvedčila pri zlyhaní obličiek, artritíde, dne, opuchoch spojených s chorobami obličiek a pri obličkových kameňoch.
Karfiol lieči nervové poruchy
Priebeh neurodegeneratívnych ochorení je zastavený sulfórafánmi a indolmi prítomnými v karfiole. Tieto zlúčeniny pomáhajú aktivovať detoxifikačné enzýmy, ktoré zvyšujú hladinu glutatiónu a liečia neuronálne poranenia spôsobené zápalom a oxidačným stresom pri Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe
Karfiol posilňuje obranyschopnosť
Za tento účinok sú zodpovedné zastúpené fytochemikálie, ale aj betakarotén a vitamín C. 100 gramov čerstvého karfiolu pokryje dávku céčka – dôležitého antioxidantu, takmer na 80 percent.
Karfiol na trávenie
Karfiol je výborný zdroj vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré usmerňujú tráviaci proces. Pôsobí na celý tráviaci trakt od žalúdka po slepé črevo. Vďaka tomu, že je lepšie stráviteľný ako iné kapustovité rastliny, odporúča sa ľuďom so žalúdočnými chorobami (gastritídou, vredy, dyspepsiou). Keďže reguluje priechodnosť čriev, možno ho použiť ako pri zápche, tak hnačke a tiež pri podráždení alebo zápale hrubého čreva. Spolu s mrkvou a špargľou je karfiol vhodný pre pacientov po akútnej gastritíde alebo gastroenteritíde (zápalu žalúdka a tenkého čreva).
Hľadáte odborných poradcov pre každého záhradkára?
EDÍCIE PRAKTICKÉ RADY ZÁHRADKÁROM A KNIHY DO VRECKA
Publikácia je po knižných bestselleroch Rok v ovocnej záhrade + biologická ochrana, Rok v zeleninovej záhrade + biologická ochrana,
Osvedčené rady do záhrady, Záhrada pre krásu a Záhrada pre úžitok, Zelenina bez chémie, Výživa a hnojenie záhradných plodín,
Rok vinohradníka a vinára, Sila liečivých rastlín, Trávniky pre krásu, šport a relax, Ochrana ovocných rastlín proti chorobám,
Zelenina bez chémie ďalšou knihou z obľúbených edícií Praktické rady záhradkárom a Knihy do vrecka.
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.
Karfiol na srdce
Vďaka nízkemu obsahu sodíka a tukov a veľkému množstvo draslíka karfiol pomáha zmierňovať problémy so srdcom a obehovú sústavou. Do svojho jedálnička by ho mali zaradiť aj ľudia s hypertenziou či artériosklerózou.
Karfiol bojuje s respiračnými problémami
Respiračná papilomatóza je spôsobená vírusom ľudského papilómu a postihuje hlasové šnúry v hrtane, priedušnici, pľúcach a prieduškách. Karfiol pomáha efektívne riešiť tento problém, pretože obsahuje indol-3-karbinol. Spotreba kapustovitej zeleniny, ako je karfiol, pomáha znižovať závažnosť respiračnej papilomatózy.
Karfiol pre silné kosti
Nízky príjem vitamínu K bol spojený s vyšším rizikom zlomeniny kostí a osteoporózy. Spotreba vitamínu K môže zlepšiť zdravie kostí tým, že pôsobí ako modifikátor proteínov kostnej matrice, zlepšuje absorpciu vápnika a zabraňuje vylučovaniu vápnika v moči.
Karfiol na chudnutie
Hoci karfiol obsahuje minimum kalórií (25 kcal/100 g), vyvoláva pocit sýtosti. Varený alebo pripravený v pare je ideálnym základom večere pre každého, kto chce schudnúť. Aj vďaka minimálnemu obsahu sacharidov je vhodná pre tých, čo sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov.
Chcete si dopestovať karfiol v záhrade?
Vyskúšajte jedinečné osivá z produkčného domu Franchi
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.
Chcete pestovať karfiol?
Karfiol vyžaduje slnečné polohy. Pôda má byť bohatá na humus s dostatkom vlahy. Pri jesennej príprave pôdy zapravíme 40 kilogramov kvalitného maštaľného hnoja na desať štvorcových metrov. Pre skoré pestovanie na voľnej pôde sejeme už v januári a februári. Sejbu uskutočníme do debničiek v skleníku alebo do teplého pareniska, či na hriadky vykurovaného fóliovníka. Rastlinky presádzame vo fáze dvoch pravých listov na vzdialenosť päťkrát 8 až 10 centimetrov. Keď sme siali riedko do pareniska alebo fóliovníka, nemusíme presádzať. Takto dopestujeme priesady, sadíme do voľnej pôdy záhradky začiatkom apríla. Hlavná zberová a konzumná sezóna zberu karfiolu trvá od júna do príchodu mrazov.
Ďalším nesmierne dôležitým faktorom pre úspešné pestovanie karfiolu je dostatok vody.
Predpestované sadenice by nikdy nemali byť premočené, čo by mohlo viesť k ich úhynu. Prídel vody je nutné rapídne zvýšiť po vysadení na záhon. Najviac vody karfioly spotrebujú pri tvorbe listov a následne aj pri tvorbe ružice. Najviac vody k svojmu rastu všeobecne potrebujú neskoré odrody, najmenej vody naopak potrebujú odrody skoré. Svoju úlohu zohráva aj teplota pri ktorej sú karfioly pestované. Ideálna teplota pre klíčenie je cca 15 - 20 °C. Mladé sadeničky sa uspokoja s teplotou o niečo nižšou cca do 15 °C. Vysoké teploty v dobe rastu listov a zakladanie ružice môžu znižovať kvalitu ružice. Môže dôjsť k predčasnému založeniu ružice, ktorú budú prerastať listy.
Čo všetko môže ohroziť vašu úrodu karfiolu?
Aj karfiol je napádaný množstvom chorôb a škodcov. Najčastejšie ide o múčnatku kapustovú, vošky kapustové, mlynárika kapustového. Z chorôb karfioly trpia najmä zdurením koreňov a nedostatkom molybdénu a bóru. Hlavnou zásadou pri predchádzaní chorobám a škodcom je nevysádzať kapustovité rastliny na rovnaké stanovisko viac rokov po sebe. Mlynáriky zase nemajú radi zelerovú arómu a proti kvetárkam je možné bojovať nahrnutím zeminy až ku koreňovému krčku. Na mladé rastliny karfiolu môžu zaútočiť aj skočky, ktoré okusujú listy, preventívnym opatrením je dostatočná zálievka. Proti nádorovitosti koreňov sa do pôdy pred výsadbou pridáva dusíkaté vápno, ktoré pôsobí ako dezinfekcia.
Použité zdroje:
https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/clanok/19274-karfiol-odporuca-sa-jest-ho-predovsetkym-v-zime/
http://www.cvicte.sk/cvicte-sk/5-vyhod-karfiolu-o-ktorych-by-ste-mali-vediet
https://zdravopedia.sk/zelenina/karfiol-10-ucinkov-na-zdravie
http://www.semena-osiva.sk/article/208-ako-pestovat-karfiol