S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Pre informácie o objednávkach volajte: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 hod.

Patizón pre zdravie

18.05.2020

Patizón pre zdravie

Tekvice, cukety, patizóny… Záhrady sú plné týchto zeleninových dobrôt, ktoré sú nenáročné na pestovanie, zato však výnimočne zdravé, plné vitamínov a s nízkym obsahom kalórií. A s týmito zdraviu prospešnými vlastnosťami sa snúbi ešte ich úžasná chuť, ktorá nám dovoľuje vyčarovať naozaj rôznorodé jedlá – od sladkých koláčov, pikantných či kyslých polievok, až po exoticky voňajúce prílohy.

Patizón, hoci patrí do rodiny tekvíc, sa vzhľadom veľmi odlišuje od svojich príbuzných. Je síce okrúhly, ale je sploštený, má tvar disku s nepravidelne zvlnenými okrajmi. Môže byť bielej, alebo peknej žltej farby, niektoré druhy majú zelené pruhy a škvrnky. Vďaka zvláštnemu tvaru je využívaný aj ako jesenná dekorácia a to nie len na tanieri. A komu vďačíme za vyšľachtenie tohto druhu tekvice? Výskumy odhalili, že prvý patizón sa urodil v Severnej Amerike.

Obsach vitamínov  a minerálov v patizóne
Patizóny sú zdrojom mnohých potrebných látok, vrátane minerálov aj stopových prvkov. Bohaté sú na draslík či fosfor, no rovnako telu dodajú vápnik, horčík, železo alebo selén a zinok. Táto chutná zelenina však nezaostáva ani v obsahu vitamínov. Je zdrojom vitamínov C, E aj K a taktiež mnohých z vitamínov skupiny B, a to napríklad kyseliny listovej či niacínu. Ukrýva však aj poriadnu dávku betakaroténu a menšie množstvo bielkovín.

    


Patizóny na trávenie a imunitu

Patizóny sú nízkokalorické, pretože sú z viac ako 80 percent tvorené len vodou, pričom na 100 gramov má len okolo 30 kalórií. Sú preto ideálnou potravinou, ktorú môžete do jedálnička zaradiť aj pri rozličných diétach, respektíve v rámci zdravého stravovania. Patizóny majú taktiež blahodarný vplyv na metabolizmus, čo sa hodí nielen pri redukcii váhy. Okrem toho podporujú imunitný systém človeka.

Patizón na srdce a obličky
Blahodarne vplývajú na srdce aj obličky Zaujímavé je, že patizón má zo všetkých tekvíc najnižší obsah sodíka, preto sú vítanou súčasťou jedálnička jedincov, ktorých trápia nejaké problémy s obličkami či srdcovo-cievne ochorenia. Chutné diskovité plody napomáhajú k udržiavaniu dobrej hladiny cholesterolu v krvi aj krvného tlaku. Okrem toho majú močopudné účinky, takže prispievajú k regulácii obsahu vody v organizme. Okrem iného má tekvica aj veľmi málo sacharidov, je teda ideálna pre diabetikov a deti. Patizón je jednoducho jednotka, ktorá podporuje trávenie, prečisťuje črevá, regeneruje, pomáha pri liečbe vysokého krvného tlaku a nenadúva.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

        

Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Patizóny podporujú trávenie
Patizóny obsahujú slušnú dávku cennej vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu tráviaceho traktu. Nedostatok vlákniny sa môže prejaviť nepravidelným vyprázdňovaním aj zvýšeným cholesterolom. Patizóny účinne napomáhajú podporovať proces trávenia a konkrétne aj činnosť žalúdka či čriev. Prispievajú k pravidelnému vyprázdňovaniu aj odstraňovaniu škodlivín z čriev. Ich výhodou je aj to, že nenadúvajú.

Ako pestovať patizón?


Patizón je plodina, ktorú si môžete dopestovať aj vo vlastnej záhradke. V prvom rade asi treba spomenúť, že táto plodina je na pestovanie nenáročná, avšak vyžaduje teplé počasie, nie chladné. V chladnom hynie.
Pôdu, do ktorej plánujeme sadiť patizón sa odporúča na jeseň prerýľovať a na pôdu nasypať kompost, z ktorého budú potom semienka na jar čerpať mnoho živín. Pôda by mala byť hlinitá, s vysokým obsahom živín, čomu dopomôže aj kompost.
Semienka môžeme sadiť dvoma spôsobmi:
Buď ich nasadíme do kelímkov začiatkom marca a potom po „zmrznutých“ (Pankrác, Servác, Bonifác), teda v máji, je priesady dobre vysádzať do pripravenej pôdy
Alebo semienka sejeme priamo do pôdy po „zmrznutých“.
Semienka sadíme vždy po jednom. Ak má patizón vhodné podmienky na rast, jeho zber môže byť už v priebehu júla, alebo v priebehu 70 dní od sadenia. Treba myslieť na to, že pri pravidelnom zbere sa zvyšuje úrodnosť. Plody, ktoré majú najvyšší čas na zber sú v priemere cca 10 centimetrov široké. Tak ako u starých tekvíc zvykne stvrdnúť šupka, tak aj na patizóne zvykne šupka stvrdnúť, ak je už starší.
Ak by ste mali záujem patizón uskladniť, je potrebné si dať obzvlášť pozor na to, aby bol nepoškodený, bez odrenín a bez rýh. Potom ho odkladáme do chladnej a najmä suchej miestnosti.

Čítal ste už?

Arašídy prospievajú zdraviu a dodajú vám energiu

Arašidy nie sú orechy, aj keď ich za ne považujeme. Ako orechy chutia aj vyzerajú a majú aj podobne prospešné účinky. Vďaka obsahu "dobrých" tukov znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi, posilňujú pamäť aj obranyschopnosť a dokonca pomáhajú pri chudnutí. Podzemnica olejná, ktorej plody sú arašidy, však patrí medzi strukoviny.Arašidy sú strukovina pestovaná hlavne pre jej semená. Atypicky medzi plodinami strukovín sa arašidové struky vyvíjajú skôr podzemne než nadzemne. Arašidy sú plodmi podzemnice olejnej.

   

Použité zdroje:
https://plnielanu.zoznam.sk/zdravy-patizon-idealny-pre-diabetikov-aj-ludi-so-srdcovo-cievnymi-problemami
https://www.tvojezdravie.sk/top-dovody-preco-jest-patizony-nevidane-co-tato-zelenina-dokaze-/19180

Témy s radami

Ivan Hričovský

FACEBOOK
.
Rady do záhrady
Ivan Hričovský

.
Potrebujete
poradiť
v záhrade?
Ivan Hričovský
-
RADY A ODPORÚČANIA

Kliknite

na portrét

.

Katarína Horáková

FACEBOOK
Katarína Horáková
radí

.

Zaujímate sa 
o upevnenie si svojho zdravia
a chcete sa zdravo stravovať? 

Čítajte

RADY A ODPORÚČANIA

profesorky Kataríny Horákovej. 

Kliknite na portrét
známej
slovenskej spisovateľky.

.

Ivan Hričovský

INSTAGRAM

Ivan Hričovský

radí

.

Potrebujete poradiť
v záhrade?

Čítajte rady a odporúčania
Ivana Hričovského. 

Kliknite
na portrét 
nestora
slovenského ovocinárstva
a presuniete sa
na jeho instagramový účet.

.

Štítky

presádzanie strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo celulitída cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črepník črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drieň drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub fľaky flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompost kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koreňový bal koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová Monilióza morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka mulč mulčovanie multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada okrasné stromy október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny otázky a odpovede ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez rhodovit ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starecké škvrny starecké škvrny starnutie štepenie stévia stimulátor rastu strapky stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Szabóová Anna Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky Turfcomp tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vertikutácia vianočné pečenie videorady vijačka krušpánová vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota

Vytvorené systémom www.webareal.sk

MmYxMzR