S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Arašídy prospievajú zdraviu a dodajú vám energiu

17.02.2020

Arašídy prospievajú zdraviu a dodajú vám energiu

Arašidy nie sú orechy, aj keď ich za ne považujeme. Ako orechy chutia aj vyzerajú a majú aj podobne prospešné účinky. Vďaka obsahu "dobrých" tukov znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi, posilňujú pamäť aj obranyschopnosť a dokonca pomáhajú pri chudnutí. Podzemnica olejná, ktorej plody sú arašidy, však patrí medzi strukoviny.Arašidy sú strukovina pestovaná hlavne pre jej semená. Atypicky medzi plodinami strukovín sa arašidové struky vyvíjajú skôr podzemne než nadzemne. Arašidy sú plodmi podzemnice olejnej.

Pôvodným domovom podzemnice olejnej je Južná Amerika, konkrétne Peru a Ekvádor. S príchodom španielskych dobyvateľov sa rastlina rozšírila po celom svete a dnes sa pestuje aj v subtropickom pásme. Najväčším vývozcom arašidov je v súčasnej dobe Čína, nasleduje India, USA a Grécko.

Obsah vitamínov a minerálov v arašidoch
Arašidy majú v 100 g 570 kalórií, 49 g tukov, 16 g sacharidov (z toho 4 g cukry), 9 g vlákniny a 26 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín B, E a aminokyseliny, z minerálnych látok obsahujú mangán, draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, selén, zinok, železo, meď, omega 3 a omega 6 kyseliny. Arašidy pomáhajú udržať stabilnú hladinu cukru v krvi, zlepšujú funkcie mozgu, udržujú zdravé srdce, udržujú zdravú pokožku, podporujú rast svalov a pomáhajú pri chudnutí.

POZOR! Arašidy sú alergén
Bohužiaľ, arašidy sú silným alergénom. Môžu za to práve ich bielkoviny, ktoré majú osobitné usporiadanie, a u alergikov môžu spôsobiť závažnú anafylaktickú reakciu. Alergia na arašidy sa môže prejaviť slzením, vyrážkou, opuchmi alebo hnačkou, ale aj dýchavičnosťou, silným poklesom krvného tlaku a celkovým kolapsom organizmu, ktorý môže viesť až k smrti. Alergiou však trpí asi 0,5% populácie a vo väčšine prípadov sa prejavuje len miernejšími príznakmi.

podzemnica kvety  podzemnica plody  arašídové maslo

Arašidy a ich účinky na zdravie)

Arašidy udržujú zdravé srdce
Arašidy majú množstvo prospešných vlastností, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Medzi ne patria dobré tuky, resveratrol a mnoho ďalších mikro minerálov, ktoré uľahčujú jeho optimálnu funkciu. Tým, že tiež zmenšujú obmedzenia krvných ciev, a pomáhajú dopĺňať dobrý cholesterol, sú arašidy vlastne veľká podpora pre vaše srdce.

Arašidy pomáhajú udržať stabilnú hladinu cukru v krvi
Arašidy majú relatívne nízky obsah sacharidov a cukru a obsahujú mangán, ktorý podporuje metabolizmus tukov a sacharidov, čím umožňuje viac glukózy vstúpiť do svalov a pečeňových buniek, čo pomáha stabilizovať hladiny cukru v krvi. Tieto podmienky sú ideálne na udržanie citlivosti na inzulín.

Arašidy zlepšujú funkcie mozgu
Arašidy zlepšujú funkcie mozgu vďaka prítomnosti niacínu a antioxidačného resveratrolu, ktorý zlepšuje prietok krvi do mozgu a má schopnosť predchádzať neurodegeneratívnym ochoreniam mozgu, ako je napríklad Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba.

.

VYSÁDZAJTE S MYKORHÍZNYMI HUBAMI
                            
Chcete si objednať? Kliknite na jednotlivé obrázky.

Arašidy udržujú zdravú pokožku
Arašidy sú bohaté na vitamín E a rôzne vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú chrániť zdravie pokožky. Navyše, obsah tuku v arašidoch pomáha kožným bunkám posilniť ich bunkové membrány - bariéru, ktorá zabraňuje nadmernej strate vody. Namiesto toho, aby ste si kúpili drahý hydratačný krém, skúste radšej arašidy.

Arašidy pomáhajú pri chudnutí
Arašidy obsahujú bielkoviny a vlákninu, ktoré obe majú potláčajúce účinky na chuť k jedlu, takže s niekoľkými orechmi medzi jedlami uspokojíte svoju chuť na sladké a navyše zabijete akékoľvek ďalšie chute, ktoré môžete mať.

Arašidy podporujú rast svalov
Arašídy sú bohaté na bielkoviny. Aminokyseliny prítomné v nich sú dobré pre správny rast, správnu funkciu svalov a vývoj tela.

Chcete si dopestovať arašidy v záhrade?

Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi .


Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Vedeli ste, že arašidy si môžete dopestovať aj sami?

Búrske oriešky – arašidy sú semenami podzemnice olejnej (Arachis hypogaea). Táto exotická rastlina pochádza z Južnej Ameriky a potrebuje dostatok tepla. Dá sa však pestovať a u nás, v teplejších oblastiach južného Slovenska.

Pestujte arašidy na záhone 
Na výsev musíte použiť semená arašidov nepražené! Dajú sa zakúpiť v dobrých predajniach s osivom alebo na internete. V našich podmienkach rastlinky predpestujte v nádobách na okne. Výsev prekryte sklom alebo priehľadnou fóliou, čím udržíte vyššiu teplotu a vlhkosť. Po vyklíčení a spevnení rastliniek kryt odstráňte. 10 – 15 cm vysoké rastlinky vysádzajte na záhon na jar, keď už je pôda dostatočne prehriata. V našich podmienkach sa osvedčilo použitie fóliového tunela na zakrytie rastlín.

Starostlivosť po výsadbe 
Rastlinky podzemnice olejnej pravidelne okopávajte a prihŕňajte k nim zeminu. Pôda v okolí musí byť kyprá, aby opelené kvety ľahko prenikli do pôdy. Počas kvitnutia arašidy nezalievajte, pretože by ste mohli narušiť opeľovanie rastliny. Podzemnicu olejnú môžete pestovať aj v skleníku. Po odkvitnutí je možný zber asi po 5 mesiacoch.

Pre radosť 
Rastlinku si môžete pre radosť vypestovať vo väčšom črepníku na parapete južného okna. Teplota niečo málo nad 20 °C postačí. Dôležitá je vyššia vzdušná vlhkosť a rovnako nesmiete zabudnúť rastlinu každý deň poliať. Zálievka sa redukuje až po opade kvetov, keď už je rastlina väčšia. Podzemnica olejná kvitne 1 – 2 mesiace. Počas tohto obdobia ju hnojte. Rastliny na záhonoch dorastú väčších rozmerov ako tie v nádobách. Pre potešenie však postačí aj búrsky oriešok v črepníku.

Použité zdroje:
https://rungo.hnonline.sk/behy/987193-pravda-o-arasidoch-je-to-liek-ktory-vam-chuti-a-dodava-energiu
https://zdravopedia.sk/semena-a-orechy/arasidy-burske-oriesky-6-ucinkov-na-zdravie
https://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/529886-arasidy-nam-dodaju-bielkoviny-maju-mnozstvo-antioxidantov/
https://www.pluska.sk/izahradkar/izbove-rastliny/exoticke-rastliny/arasidy-si-mozete-dopestovat-aj-sami-poradime-ako-to.html

.

Chcete si dopestovať hrášok v záhrade?

Vyskúšajte kvalitné semienka z produkčného domu Franchi 

         
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

.

VEDELI STE, ŽE...?


POZNÁTE LUFU? 
Určite ste sa už stretli s používaním prírodných materiálov ako náhrady za tie umelé. A to v akejkoľvek oblasti. Vedeli ste, že aj taká obyčajná špongia v domácnosti môže pochádzať z vašej záhradky? Moderná doba prináša so sebou čoraz viac ekologických zlepšovákov a návrat k prírodným a menej nákladovým a šetrným materiálom. Medzi také patrí aj používanie prírodnej špongie, lufy. Viac...


HRACHOM PROTI RAKOVINE 

Pravidelné konzumovanie zeleného hrášku môže znížiť riziko vzniku rakoviny, najmä v dôsledku obsahu antioxidantov a ich schopnosti zmierniť zápal v tele. Zelený hrášok obsahuje aj saponíny, zlúčeniny rastlín známe ako protirakovinové. Niekoľko štúdií ukázalo, že saponíny môžu pomôcť predchádzať niekoľkým typom rakoviny a majú potenciál inhibovať rast nádorov. Okrem toho sú bohaté na niekoľko živín, ktoré sú známe svojou schopnosťou znižovať riziko vzniku rakoviny vrátane vitamínu K, čo môže byť zvlášť užitočné pri znižovaní rizika rakoviny prostaty. Viac...


REBARBORA PRE ZDRAVÝ MOZOG
 

Vitamín K, ktorý rebarbora obsahuje, môže výrazne zlepšiť zdravie mozgu. Vitamín je zodpovedný za oxidáciu mozgových buniek. Odborníci na výživu odporúčajú zachovať psychické zdravie, aby sa zabránilo chorobám súvisiacim s vekom, ako je Alzheimerova choroba. Ten má potenciál ovplyvniť kvalitu života. Preto je potrebné začleniť výživné potraviny do svojej stravy, aby sa zabránilo nástupu oslabujúcich chorôb. Viac...


MANGOLD ODSTRAŇUJE NERVOZITU A ÚNAVU 

Čím sýtejšia je zelená farba, tým mangold obsahuje viac betakaroténu. Táto biologicky aktívna látka upokojuje nervový systém, odstraňuje stres, dodáva nám sviežosť, dobrú náladu a zlepšuje koncentráciu. Ak napoludnie zjeme 250 g mangoldu, ešte o piatej popoludní budeme svieži a vitálni. Viac...

Chcete si dopestovať paradajky v záhrade?

Rajčiaky
Optimálna teplota pri klíčení je 25 až 28 °C a striedavá v rozmedzí 12 až 33 °C. Po vzídení je v prvom období optimálna takáto teplota cez deň i v noci. Keď sú rastliny staršie, je vhodné postupne znížiť nočné teploty na 15 až 20 °C.

Predpestovanie priesad:
Priesady dopestovávame s koreňovým balom. Semená sejeme do zakoreňovačov 3 x 3 centimetre a potom presadíme do zakoreňovačov 7 x 7 centimetrov v prípade rýchlenia, alebo priamo do zakoreňovačov vysejeme do zakoreňovačov 5 x 5 centimetrov v prípade poľného pestovania. Dostatok fosforu zabezpečíme prihnojovaním. Správne vypestované sadenice majú byť zdravé, nízkeho vzrastu, s násadou prvého súkvetia.

             
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

Chcete si dopestovať papriky v záhrade?

Paprika
Je teplomilná rastlina, požiadavky má podobné ako rajčiak. Na klíčenie je optimum teploty 26 až 30 °C. Pri pestovaní priesad je vhodná denná teplota 27 °C a nočná 16 °C.

Predpestovanie priesad:
Osivo vysievame do zakoreňovačov 5 x 5 centimetrov pre poľné pestovanie v horších podmienkách, 3 x 3 centimetre pre poľné pestovanie v dobrých podmienkách alebo 7 x 7 centimetrov na rýchlenie. Dávame prednosť vysádzaniu po jednej rastline, pri rýchlení v nevykurovaných rýchliarňach môžeme vysádzať po dve rastliny. Priesadám zabezpečíme dostatok svetla a vlahy. 

              
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

.

Chcete si dopestovať uhorky v záhrade?

Uhorky šalátové
Na úspešné rýchlenie treba, aby priesady zodpovedali vysokým požiadavkám akosti. Sú náročné na teplotu a vysokú vzdušnú vlhkosť. Na klíčenie je optimum teplôt 30 až 35 °C, pre priesady 24 až 26 °C. Pri nižšej intenzite svetla nižšia aj teplota, nie však pod 18 °C. Nočná teplota a teplota zeminy 18 až 19 °C.

Predpestovanie priesad:
Semená vysievame do hĺbky jeden centimeter tak, že každé samostatne položíme naplocho. Výsevy udržujeme v teplom a vlhkom prostredí. O tri až päť dní po vzídení, keď sa klíčne listy začnú oddeľovať, presádzame rastlinky do črepníkov alebo zakoreňovačov. Semeno môžeme vysievať priamo do črepníkov alebo zakoreňovačov naplnených do polovice zeminou. Postupne ako rastliny rastú, zeminu prisypávame.

                
  Ak máte záujem o objednanie si semien s uhorkami, volajte na číslo 0904 345 345.

.

Chcete si dopestovať kukuricu v záhrade?

Ako pestovať kukuricu?

Ako a kedy sadiť kukuricu?
Kukurica k svojmu rastu a zretiu potrebuje teplú. slnečnú a dostatočne vlhkú pôdu, preto je dobré pamätať na to pri vysievaní a sadiť ju na oslnené, ideálne severné, miesto záhrady, aby svojím vzrastom netienila ostatnú zeleninu. Pri sejbe nezabudnite ani na predĺženie zberu a saďte ju v rôznych termínoch alebo saďte viacero odrôd (hybridov) s odlišným vegetačným obdobím. Na klíčenie potrebuje lahôdková kukurica vyššiu teplotu. Odporúčame ju teda sadiť, keď teplota vzduchu je už trvalo aspoň 8°C, teda cca od konca apríla do konca júna. Môžete si ju aj predpestovať a potom do záhradky vysadiť, keďže kukurica dobre znáša aj presádzanie. V záhrade ju sadíme do sponov 60-70 cm x 20-30 cm, do hĺbky 3-5 cm, pričom do jednej jamky sadíme 2-3 zrnká. Pôda pri sejbe by mala byť urovnaná, skyprená, pohnojená.

Pestovanie kukurice
Po vyklíčení kukuricu zavlažujeme, okopávame, udržiavame bez burín a v prípade vzídenia viacerých zrniek v jednej jamke zjednotíme. Kukurica má na jednej rastlinke samčie i samičie kvety a keďže je vetrom opelivá, tak je lepšie pestovať ju blokoch, ktoré tvoria aspoň 3-4 rastliny. Ak chcete dosiahnuť super sladkú chuť kukurice, je vhodné v záhrade pestovať len sladké odrody, aby sa kukurice medzi sebou navzájom neopelili. Ďalšou možnosťou je pestovať rôzne odrody s odlišným časom kvitnutia (minimálne 10-14 dní).

Zber kukurice
Lahôdkovú kukuricu by ste mali zbierať v čase, keď už sú zrná plné, ale ešte netvrdnú a ronia mliečnu šťavu. Klasy sú najchutnejšie hneď po zbere, pretože po čase sa cukry v zrnkách začnú meniť na škrob, čím stratia svoju sladkosť. Pokiaľ chcete klasy uskladniť, tak by ste ich mali umiestniť na chladné miesto (čím vyššia teploty, tým rýchlejšia premena cukrov na škroby), ideálne v chladničke. Sukníc ich zbavte až tesne pred prípravou.

    
Objednajte si u nás - kliknite na obal zvolených semien.

.

Chcete si dopestovať hlúboviny v záhrade?

Čo sú hlúboviny?

Karfiol
Nie je taký náročný na teplo ako ostatné hlúboviny. Optimálne teploty sú okolo 15 až 18 °C, ale bez poškodenia znáša aj teploty pod 10 °C. Skôr mu škodia vyššie teploty, ktoré spôsobujú vytiahnutie rastliny a nadmernú tvorbu listov, čím sa predlžuje vegetačné obdobie, odďaľuje sa tvorba ružíc. Na klíčenie semien je optimálna teplota 20 až 25 °C. Pri pestovaní priesad nie je dobré, ak sú teploty pred výsadbou nad 16 °C, pretože po presadení do studenej pôdy dochádza k negatívnemu vplyvu na koreňový systém. Karfiol má takisto veľké nároky na vlhkosť pôdy aj vzduchu. Zavlažovať musíme pravidelne, aby koreňový kŕčik nezaschol – nezdrevnatel, čo by malo za následok predčasnú tvorbu ružíc. Presný termín sejby závisí od času, keď chceme karfiol vysádzať. Priesady predpestujeme v balíčkoch 5 x 5 centimetrov.

                                          
Ak máte záujem o objednanie si semien bez prelinku, volajte na číslo 0904 345 345.

Kaleráb
Platia podobné zásady ako pri karfiole s tým, že teplota má byť cez deň 20 až 22 °C a cez noc 13 až 15 °C. Semeno vyklíči o tri až štyri dni. Zavlažovať je najvhodnejšie, keď svieti slnko. Nadmerné zálievky a husté výsevy majú za následok padanie klíčiacich rastlín.

Predpestovanie priesad:
Dopestujeme sadenice s koreňovým balom v 6-centimetrových črepníkoch alebo v balíčkoch s rozmermi 5 x 5 centimetrov. Počas dopestovania musíme venovať pozornosť prevencii proti chorobám, najmä proti plesni kapustovej.

Hlávkový šalát
Pri predpestovaní sadiva je vhodné na vzídenie dodržať teplotu 20 až 25 °C, potom je optimum dennej teploty 18 až 20 °C a nočnej 12 až 14 °C.

Predpestovanie priesad:
Najvhodnejšie spôsoby sú buď v balíčkoch 5 x 5 centimetrov alebo v zakoreňovačoch s priemerom 5 centimetrov. Správne dopestované priesady majú mať pred vysádzaním šesť až osem pravých listov. Predpestovanie trvá päť až deväť týždňov.

Tu nájdete ďalšie kvalitné semienka z produkčného domu Franchi 

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
MmVlYTc