Hľadáte alternatívu k obľúbenej mäsovej sekanej, ale chceli by ste ľahšiu a zdravšiu verziu – napríklad bez mäsa? Vyskúšajte sekanú zo zeleniny a pohánky, uvidíte, že aj bezmäsová sekaná môže chutiť skvele a navyše ju rýchlo pripravíte. Jedlo je navyše bezlepkové.
POTREBUJEME
♦ 200 g pohánky lámanky
♦ 300 ml zeleninového vývaru (3/4 kocky BIO bujónu)
♦ 1 pór
♦ 2 mrkvy
♦ 1/4 zeleru
♦ strúčik cesnaku
Korenie
♦ majorán
♦ kurkuma
♦ chilli vločky
♦ čierne korenie
2 lyžičky chia semienka – necháme namočiť v 100 ml vode kým sa nevytvorí gél a ten použijeme, optimálne 2 až 3 hodiny
olivový olej
POSTUP
K pohánke prilejeme 300 ml vody, prihodíme 3/4 kocky BIO zeleninového bujónu a privedieme ju do varu. Po 3 minútach odstavíme a necháme 15 minút dôjsť pod pokrievkou. Zeler a mrkvu očistíme a nakrájame nadrobno, povaríme 10 minút. Očistený pór nakrájame na kolieska. V miske alebo rovno v zapekacej mise spolu premiešame pohánku, zeler, mrkvu, pór a prelisovaný strúčik cesnaku. Pridáme majoránku, kurkumu, jemne chilli vločiek a čierne korenie. Potom pridáme lyžicu olivového oleja a gél z chia semienok. Ešte spolu dôkladne premiešame a urovnáme v zapekacej mise. Pečieme Pečte pri 180 °C približne 45 minút – podľa typu rúry.
ZAUJÍMAVÁ FINTA
Možno sa čudujete, načo je v tomto recepte gél s chia semiačok. Prezradíme vám, že okrem výnimočných vlastností pre naše zdravie má veľkú výhodu aj v kuchyni – dokáže totiž nahradiť vajíčka a udržať konzistenciu jedla. Pokojne vyskúšajte aj v iných jedlách.
ZDRAVÉ STRAVOVANIE?
Mnohé chutné návody a recepty nájdete v knihách Kataríny Horákovej a Kataríny Skybovej.