S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Prečo je pohánka taká výnimočná?

07.11.2020

Prečo je pohánka taká výnimočná?

Pohánka je veľmi prospešná ľudskému organizmu, preto by mala patriť k stáliciam nášho jedálnička. Okrem toho, že pohánka patrí medzi bezlepkové potraviny, obsahuje aj rad minerálnych látok a rutín, ktorý podporuje vstrebávanie vitamínu C a priaznivo pôsobí na cievy a celý cievny systém vôbec.

"Pohánka“ - tento názov môže naznačovať, že ide o druh obilnín podobný pšenici. Ale pohánka nemá nič spoločné s pšenicou. V skutočnosti je to semeno, ktoré úzko súvisí s rebarborou, šťaveľom a krídlatkou. Tieto semená podobné zrnám majú jedinečný trojuholníkový tvar, majú rovnakú veľkosť ako zrná pšenice a typickú hnedú farbu. Aby boli jedlé, musí byť ich vonkajší obal odstránený pomocou špeciálneho mlecieho zariadenia. Pretože semená pohánky sú bohaté na komplexné sacharidy, označuje sa ako pseudocereálie.

Čo obsahuje pohánka?
Napohľad neatraktívna obilnina je pokladom medzi plodinami. Nielenže je bohatým zdrojom dôležitých živín, ale bez obáv ju môžu konzumovať aj ľudia citliví na lepok, pretože je bezgluténová. Pohánka je podľa Huffingtonpost.com výdatným zdrojom stopových prvkov, najmä mangánu, magnézia a medi. Takisto obsahuje množstvo vitamínov skupiny B: pyridoxín (B6), kyselina pantoténová (B5), niacín, folát, tiamín a cholín. Ďalším plusom je vysoký obsah vlákniny, esenciálnych eminokyselín, a súčasne jej nízky obsah kalórií. 
Osobitým benefitom pohánky je obsah rutínu, kvercetínu a ďalších zdraviu prospešných bioflavonoidov. Rutín a kvercetín majú schopnosť posilňovať steny krvných ciev, sú prevenciou kŕčových žíl, podliatin a hemoroidov. Obzvlášť rutín dokáže predchádzať tvorbe krvných zrazenín, reguluje tiež hladinu cholesterolu a eliminuje tvorbu histamínu v tele, čo má priaznivý dopad na ľudí trpiacich alergiami a potravinovými intoleranciami.

Knihy so zdravotnou tematikou do každej domácnosti
         
Objednajte si u nás - kliknite na obálku zvolenej knihy.

Pohánka chráni pred rakovinou prsníka
Výskum ukázal, že konzumácia stravy bohatej na vlákninu z celých zŕn, ako je pohánka, znižuje riziko rakoviny prsníka. Pre premenopauzálne (štádium pred menopauzou) ženy konzumácia celozrnnej vlákniny znižuje riziko vzniku rakoviny prsníka. Antioxidačné vlastnosti pohánky sa často používajú ako antidotum (protilátka) pre röntgenové žiariče. Antioxidanty, lignany (sú typy polyfenolov, ktoré chránia bunky pred účinkami škodlivých voľných radikálov) hrajú dôležitú úlohu pri prijímaní estrogénov, a preto sú prospešné pre ženy počas alebo po menopauze. Rastlinné lignany sa v črevách konvertujú na živočíšne lignany. Jeden z nich, nazývaný enterolaktón, chráni pred rakovinou prsníka a inými formami rakoviny súvisiacimi s hormónmi.

Pohánka udržuje zdravé srdce
Pohánka je bohatá na vitamíny skupiny B, najmä niacín, kyselina listová a vitamín B6 a je veľmi prospešná pre kardiovaskulárne zdravie. Tieto vitamíny znižujú koncentráciu cholesterolu v krvi. Niacín spôsobuje zvýšenie lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL), ktoré ďalej zvyšujú silu krvných ciev a odstraňovanie cholesterolu. Minerály ako železo, horčík, fosfor, meď a mangán pomáhajú znižovať krvný tlak a zlepšujú okysličovanie krvi. Pohánka obsahuje vysoko kvalitné proteíny, ktoré odstraňujú povlaky tvoriace triglyceridy a lipoproteíny s nízkou hustotou (LDL). Pohánka je preto veľmi prospešná pre ľudí so slabými srdcovými funkciami a inými kardiovaskulárnymi problémami.

  

Pohánka má pozitívny vplyv na cievy a žily
Pohánka obsahuje rutín, ktorého najväčšie prínosy sú predovšetkým schopnosť liečiť krehkosť krvných kapilár a zvyšovať pružnosť ciev tým, že posilní ich výstelku a tým sa zníži krvácanie a zabráni sa ich kolapsu.

Pohánka znižuje krvný tlak
Pohánka je dobrým zdrojom horčíka, ktorý napomáha k zlepšeniu krvného tlaku relaxáciou krvných ciev. To prirodzene znižuje krvný tlak bez použitia škodlivých chemikáli - liekov. Pohánka bráni vzniku osteoporózy Mangán prítomný v pohánke zabezpečuje zdravú štruktúru kostí tým, že vytvára esenciálne enzýmy na budovanie kostí a pôsobí ako koenzým na podporu metabolickej progresie v ľudskom tele. Horčík je tiež prospešný pre zdravie kostí a zubov. Prenáša nervové impulzy a pomáha pri výrobe energie. Uľahčuje vstrebávanie vápnika do tela a zabraňuje vzniku osteoporózy. Tak pohánka prispieva k zdravej štruktúre kostí.

Pohánka chráni telo pred pôsobením voľných radikálov
Polyfenolové antioxidanty pôsobia ako terapeutické činidlá proti poškodeniu voľnými radikálmi, tiež nazývanými reaktívne kyslíkové formy alebo „oxidačný stres.“ Antioxidanty podporujú bunkovú funkciu tým, že chránia DNA pred poškodením a bránia vzniku zápalu alebo vzniku rakovinových buniek.

Pohánka je skvelým zdrojom bielkovín
Konzumácia pohánky je skvelým zdrojom bielkovín na rastlinnej báze. Toto semeno obsahuje 12 aminokyselín - „stavebné kamene bielkovín“, ktoré podporujú energiu, rast a svalovú syntézu. Má viac bielkovín ako akákoľvek forma ryže, pšenice, prosa alebo kukurice.

Pohánka pomáha redukovať hmotnosť
Celozrnná pohánka môže byť veľmi užitočná pri chudnutí. Pohánka má v porovnaní s pšenicou alebo jačmeňom menej kalórií. Neobsahuje nasýtené tuky a cholesterol a je bohatána vlákninu a bielkoviny. Táto kombinácia hrá dôležitú úlohu pri potláčaní chuti k jedlu, regulácii hladiny cukru v krvi, uľahčovaní správneho trávenia a budovaní svalovej hmoty.

Použité zdroje:
https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/1728145/Superpotravina--ktoru-by-ste-mali-jest-povinne--Pohanka-je-nutricna-bomba
https://zdravopedia.sk/semena-a-orechy/pohanka-jedla-7-ucinkov-na-zdravie

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NzlkM