S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Vitamín D – slnečný vitamín

09.02.2019

Vitamín D – slnečný vitamín

Vitamín D ovplyvňuje viac ako 200 génov, vrátane tých, ktoré súvisia s rakovinou a autoimunitnými ochoreniami. Sú medzi nimi gény, ktoré sú spájané s takými strašiakmi, ako napr. skleróza multiplex, reumatoidná artritída, psoriáza, cukrovka prvého typu, Crohnova choroba, chronická lymfatická leukémia a rakovina hrubého čreva.

Vyplýva to zo štúdie britských a kanadských vedcov, ktorí svoj výskum v roku 2010 publikovali v magazíne Genome Research. Tento objav dokazuje dramaticky široký vplyv vitamínu D, resp. to, aké závažné dôsledky môže mať jeho nedostatok v organizme.

Čo je vitamín D – kalciferol?
Vitamín D zahrňuje niekoľko v tukurozpustných kalciferolov. Pre ľudí najdôležitejšie zlúčeniny z tejto skupiny sú vitamín D3 , tiež známy ako cholekalciferol, a vitamín D2 – ergokalciferol.

Prvú dokáže telo priamo syntetizovať v koži (z cholesterolu), keď je vhodné slnečné žiarenie – odtiaľ pochádza prezývka „slnečný vitamín“. Obe môžeme prijímať zo stravy alebo z výživových doplnkov, musia však podstúpiť zložitú premenu v pečeni, a potom v obličkách, kde sa z nich vytvorí aktívna forma vitamínu D – kalcitriol.

Za akých podmienok telo v koži vyrába vitamín D
V epidermálnych vrstvách kože sa vitamín D3 vyrába fotochemicky – z jeho prekurzoru, 7-dehydrocholesterolu. Už počas 30 minútovej expozícii celého povrchu tela slnečnému žiareniu, naša koža v jarných a letných mesiacoch dokáže z neho vyrobiť veľké množstvo (10.000 až 20.000 IU) vitamínu D3. V tomto období totiž slnečné svetlo obsahuje (okrem ultrafialového lúča typu A – UVA) aj typ B (UVB), pričom iba tento je schopný vyrobiť vitamín D3.

V našich zemepisných šírkach však slnečné lúče v období medzi septembrom a marcom UVB žiarenie prakticky neobsahujú. Preto nám ani pobyt vo vysokých horách, kde je slnečné žiarenia intenzívnejšie, nijako nepomôže – slnko nepodporí tvorbu vitamínu v koži.

Rovnako aj „opaľovanie“ za oknom je nedostatočné, pretože sklo takmer kompletne blokuje UVB lúče. Na rozdiel od nás, ľudia žijúci v trópoch počas celého roka syntetizujú vitamín D3, no tí v arktických oblastiach skoro nikdy.

No opaľovacie krémy absorbujú ultrafialové žiarenie UVA a UVB, a chránia tak kožu pred nepriaznivými účinkami slnka. Zistilo sa, že opaľovací krém s ochranným faktorom proti slnku 8 (na základe UVB spektra), môže znížiť syntetickú kapacitu vitamínu D3 o 95 %, a opaľovací krém s SPF 15 ju znižuje takmer absolútne.

Tukorozpustný vitamín D je životne dôležitý pre ľudský organizmus
Pôvodne sa odborníci domnievali, že telo potrebuje vitamín D iba na reguláciu správneho vstrebávania vápnika a fosforu z čreva, resp. zabudovanie týchto látok do kostí. Od vápnika a fosforu pritom záleží:

  • zdravý rast,
  • vývoj a udržanie pevnosti kostí a zubov,
  • resp. sila svalov.

V ostatných desaťročiach sa tento názor ešte výraznejšie upravil – dnes vieme, že vitamín D zohráva úlohu aj pri mnohých ďalších dôležitých funkciách ľudského tela. Početné štúdie potvrdili súvislosť nielen medzi jeho nedostatkom a krivicou u detí, či osteoporózou u dospelých, ale aj jeho vplyv na:

  • väčšiu únavu,
  • časté zranenia,
  • rôzne infekcie,
  • metabolické poruchy.

Ďalej sa dokázalo, že nedostatočná hladina vitamínu D v krvi vedie k oslabeniu imunitného systému, a neskôr k vypadávaniu zuby, k nervovým poruchám, a dokonca môže byť príčinou demencie. Podľa najnovších zistení, „D-éčko“ chráni tiež pred niektorými druhmi rakoviny.

PREČÍTAJTE SI NA BLOGU ZELENÝ JEŽKO RADÍ

 

Približne jedna miliarda ľudí trpí na nedostatok vitamínu D
Prečo? Môže to byť spôsobené genetickou náchylnosťou, zlými stravovacími návykmi, alebo nedostatočným pôsobením slnečného žiarenia na kožu, v ktorej sa tvorí 80 % jeho potrebnej dennej dávky. Pri nedostatku vitamínu D, by sme sa preto mali viac pohybovať na slnku – stačí 15 – 30 minút denne, viac nám škodí.

V zimných mesiacoch, keď prirodzené slnečné svetlo nezabezpečí tvorbu dostatočného množstva vitamínu D3, sme odkázaní výlučne na zásobu v tele, resp. na príjem z potravinových zdrojov a/alebo výživových doplnkov, pretože pomerne málo potravín obsahuje vitamín D.

Doplňovanie sa musí uskutočniť pod lekárskym dozorom
V zimných mesiacoch by si mal každý dopĺňať zásoby vitamínu D. Výnimkou nemôže byť ani ten, kto v letných mesiacoch používa krémy s ochranným filtrom proti účinku slnka. Ešte zraniteľnejší sú jedinci, ktorí nemajú radi morské ryby (sleď, makrela, losos, sardinky, tuňák), teda nejedia ich aspoň 2-krát do týždňa.

Potravou si človek prakticky nemôže ublížiť. Ale akákoľvek liečba vitamínovými preparátmi, musí prebehnúť pod lekárskym dozorom. Ak dôsledne nedodržíme odporúčané dávkovanie tohto vitamínu, existuje možnosť predávkovania – tzv. hypervitaminóza, čo sa prejaví zvýšenou hladinou vápnika v krvi.

Čo sa deje pri nadbytku vitamínu D?
K prvým symptómom patrí:

  • nechutenstvo,
  • bolesť hlavy,
  • pocit nevoľnosti,
  • zvracanie.

Medzi vážne prejavy už zaraďujeme:

  • tvorbu obličkových kameňov,
  • cievne a pľúcne problémy (čo je spôsobené nadmerným ukladaním vápnika v týchto orgánoch).

Bohatým zdrojom sú niektoré potraviny živočíšneho pôvodu
Najbohatším zdrojom je tuk z pečene morských rýb, ako je tuniak, makrela, treska, kalibut (300 – 900 mikrogramov vitamínu v 100 g tuku). Cenným zdrojom je aj mäso týchto rýb, pretože majú vysoký obsah tuku (30 – 60 mikrogramov vitamínu v 100 g mäsa).

Hodnotné sú aj vnútornosti hospodárskych zvierat, najmä pečeň telacia, bravčová, kurčacia (1,4 – 2,9 mikrogramov v 100 g).

K ďalším zdrojom patrí:

  • vajce (3,6 mikrogramov v 100 g), resp. vaječný žĺtok (100 – 200 mikrogramov v 100 g),
  • maslo (3,3 mikrogramov v 100 g),
  • 15 % smotana (0,6 mikrogramov v 100 g),
  • iné mliečne produkty (syry, jogurty, tvaroh).

       

Samotné kravské mlieko neobsahuje veľa vitamínu D (0,1 – 0,2 mikrogramov v 100 g). Jeho množstvo závisí aj od ročného obdobia (4-krát viac vitamínu D je v lete, ako v zime), či kvality krmiva.

V ovocí a zelenine vitamín D nenájdete
Ako všetky formy vitamínu D, ani D2 sa „nevyrobí“ bez UVB žiarenia. D2 sa neprodukuje v zelených rastlinách, ani v telách stavovcov (vrátane človeka), pretože im chýba prekurzor ergosterolu.

V potravinách rastlinného pôvodu (ovocie, zelenina, strukoviny, cerálie, orechy) sa teda vitamín D nenachádza. Vo forme provitamínu D2 – ergokalciferolu, sa vyskytuje iba v kvasinkách, v nižších a vyšších hubách, a vo fytoplanktóne. Preto sa niektoré potraviny fortifikujú (umelo obohacujú) „slnečným vitamínom“ (rastlinné tuky, rastlinné oleje, cereálie, mlieko, mliečne výrobky).

Odporúčaná denná dávka vitamínu D:

  • 5 mikrogramov (200 IU) – pre väčšinu dospelých,
  • 10 mikrogramov (400 UI) – ľudia vo veku 50 – 70 rokov, deti a dojčiace ženy,
  • 15 mikrogramov (600 UI) – osoby nad 70 rokov.

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
NjgzODc