S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Voda - prameň mladosti kože

03.07.2019

Voda - prameň mladosti kože

Vďaka vode žijú naše bunky, orgány, náš mozog, vďaka nej sme svieži, zdraví i vnútorne čistí. Vážme si ju a prijímajme ju po celý deň v plných dúškoch. Voda tvorí približne dve tretiny našej telesnej hmotnosti. Je v bunkách, v cievach, v medzibunkových priestoroch, v telesných dutinách, v tráviacej rúre...

Voda je univerzálny pomocník, ktorý sa v našom tele podieľa na všetkých činnostiach, týkajúcich sa látkovej a energetickej premeny. Slúži ako regulátor teploty tela, maže kĺby a šľachy a umožňuje činnosť svalov. Denne by sme preto mali prijať aspoň 3 až 4 decilitre vody na 10 kilogramov hmotnosti a pri väčšej záťaži a v letných mesiacoch pamätať na to, že potreba tekutín sa zvyšuje.

Autorka:
Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.

Najlacnejší elixír krásy
"Tento najlacnejší elixír krásy často podceňujeme. Ak chýba organizmu voda, čerpá si naše telo tekutinu, ktorá sa nachádza v koži. Vznikajú jemné vrásky a stráca sa pružnosť kože, ako keď vysychá jablko a zvráskavie. Keď prijímame málo tekutín, koža ostáva suchá, zvráskavie a ochabuje. Preto veľa pime! Náš organizmus potrebuje denne 1,5 až 2 litre tekutín, ale predovšetkým čistú filtrovanú, revitalizovanú vodovodnú vodu. Optimálne hasiče smädu sú: minerálne vody s nízkym obsahom sodíka, nesladené ovocné a bylinkové čaje, alebo 100-percentné ovocné a zeleninové šťavy" vysveľuje profesorka Katarína Horáková vo svojej knihe Oddelená strava: Krása prichádza zvnútra.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici? 

                 
Objednajte si u nás - kliknite na obrázok.


Ako a čo piť – správny pitný režim
Smädu je lepšie predchádzať správnym pitným režimom. Aj keď je smäd veľký, nemali by sme vypiť na jeden dúšok džbán vody. Veľké množstvo vody naraz nie je dobre stráviteľné, vyprázdnenie žalúdka sa zabrzdí a tekutina sa nedostane tam, kam by mala. Preto prísun tekutín do organizmu rozložme na celý deň. Prvý pohár (2,5 dl) vypime hneď po zobudení (najlepšia je vlažná až teplá vodovodná voda), posledný hodinu až dve pred spaním. Ďalšie tri až štyri poháre doobeda, pričom posledný pohár 30 minút pred obedom, aspoň dva až tri v priebehu popoludnia.

Podľa možnosti nepime počas jedla, najmä studené nápoje. Prečo? Následkom zriedenia tráviacich štiav sa spomalí trávenie. Pri normálnej, vyváženej životospráve prijmeme zo stravy dostatočné množstvo minerálov. Preto postačuje voda z vodovodu alebo voda s nízkym obsahom minerálov v rozmedzí 150 až 400 mg/l. Ani urýchľujúce bublinky nie sú potrebné.


Nevhodné nápoje
"Alkoholické nápoje, silné čaje a kávu nemôžeme započítať do svojho pitného režimu, naopak, dehydratujú. Následkom toho obličky vylučujú nadmerné množstvo tekutín, telo začne trpieť nedostatkom vody a vysychá, čo sa predovšetkým prejaví na našej pokožke. Preto stratu vždy kompenzujme dvojnásobným objemom pramenitej vody. Pri dlhšie trvajúcich aktivitách, ktoré spôsobujú potenie, treba piť aj minerálky"
vysvetľuje ďalej odborníčka .

Doplnkové nápoje
Prírodné ovocné a zeleninové šťavy vo forme džúsov dodávajú organizmu rozpustnú vlákninu a niektoré vitamíny. Šťavy je vhodné riediť nízkomineralizovanou pramenitou alebo minerálnou vodou. Významný obsah vody je v ovocí a v zelenine. Najviac vody obsahuje šalátová uhorka, ktorej keď zjeme 250 g, akoby sme vypili pohár vody (nikdy však úplne nenahradia čistú vodu!!!). Uhorky hydratujú pokožku zvnútra a dodajú jej aj síru, ktorá je dôležitá pre zdravie kožných buniek. Zasýtia a majú nízku energetickú hodnotu – okolo 60 kJ/100 g, preto ich môžeme jesť, koľko len chceme.

Zoznam náhradných zdrojov tekutín

Zelenina Obsah vody v % Ovocie Obsah vody v %
uhorka 96,8 rebarbora 92,5
reďkovka 94,4 dyňa červená 90,2
špargľa 93,6 jahody 89,2
rajčiny 92,9 grapefruit 89,0
baklažán 92,6 papája 87,9
mangold 92,2 broskyňa 87,5
cukina 92,2 egreše 87,3
špenát 91,6 nektarínky 86,8
paprika 91,0 pomaranč 85,7

 

 

 

Chcete mať krásne bylinky v záhrade alebo na balkóne?
Objednajte si u nás - kliknite na obrázok.

             

 

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
Yjk3NTB