Medzi jarnú zeleninu a koreniny patria pažítka, kaleráb, špargľa, jarná cibuľka, ďalej hrachové sladké struky, skorá kapusta, špenát, petržlenová vňať a potočnica lekárska. Na jar v čase zberu sú veľmi chutné, čerstvé a pôsobia aromaticky. Svojím pôsobením zvestujú človeku jar, teda čas vhodný pre nové začiatky. Tieto druhy sú jednoznačne chutné, ale majú aj niečo navyše.
Autorka knihy Oddelená strava: Recepty a diéty profesorka Katarína Horáková hovorí: "Vybrala som totiž tie druhy zelenín a korenín, ktoré majú ideálne zloženie, lebo obsahujú bohatstvo bioaktívnych látok, minerálov a vitamínov. Nasledujúce recepty som kombinovala tak, aby jedlá boli čo najúčinnejšie, aby sa po nich čo najviac aktivovala látková premena, prípadne aby pripravili kožu na letné slnečné lúče. Čo obsahujú a čo dokážu?"
Pažítka
Kombináciou saponínov, minerálov a množstva vitamínu C stimuluje optimálne bunkové dýchanie. Posilňuje tým imunitný systém a nálade dodáva nový vzlet. Podobne ako cesnak a cibuľa obsahuje aj pažítka alylizotiokyanát. Ten podporuje v tkanivách štiepenie potenciálnych rakovinotvorných látok.
Kaleráb
Má vysoký obsah vitamínov B, C, železa, horčíka a mangánu. Podnecuje prostredníctvom niacínu (vitamín B3) a kyseliny pantoténovej (vitamín B5) látkovú premenu a tvorbu krvi. Obsahuje veľa draslíka, ktorý pomáha vyvážiť jeden z našich nezdravých stravovacích návykov – prílišné solenie jedla. Zároveň je energeticky chudobný, preto sa výborne osvedčil celoročne v redukčných programoch, ale zvlášť na jar a začiatkom leta, keď sa snažíme zhodiť prebytočné kilogramy, ktoré sme nabrali počas zimy.
Petržlenová vňať
Obsahuje glykozid apiin, ktorý odvodňuje telo a urobí nás úplne fit. Je ideálna proti jarnej únave aj preto, že má vysoký obsah vitamínu C.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Špargľa
Tým, že má vysoký obsah draslíka, odvodňuje tkanivá a podporuje prostredníctvom kyseliny listovej tvorbu červených krviniek. Je to jarná zázračnica. Potočnica lekárska. Obsahuje veľmi účinné horčičné oleje, ktoré posilňujú imunitu organizmu a podporujú ľahké trávenie. Vitamín C a D, beta-karotén a minerálne látky (ako železo a jód) aktivizujú látkovú premenu.
Jarná cibuľka
Prostredníctvom alicínu (éterického oleja) umožňuje rýchlejšie prúdenie krvi, zlepšuje transport kyslíka a nepripustí jarnú únavu.
Hrachové struky
Aktivizujú pomocou bielkovín a bohatstva horčíka rast buniek, čím prospievajú pokožke, že je jemná a má pekný vzhľad.
Jarná kapusta
Dodáva dôležitý mangán, potrebný na produkciu pigmentu v koži a vo vlasoch, ktorý nás chráni proti slnečnému žiareniu. Špenát. Vitamíny B1, B2 a B6 rozprúdia látkovú premenu a minerálne látky vápnik, draslík a fosfor zvyšujú činnosť obličiek a zbavujú organizmus od jedov. Prítomný beta-karotén, vitamíny C a E ako ochrancovia buniek pripravujú pokožku na letné slnečné lúče. Tým, že má vysoký obsah chlorofylu (zeleného farbiva), má tiež priaznivý vplyv na tvorbu červených krviniek.
Potočnica lekárska
Obsahuje veľmi účinné horčičné oleje, ktoré posilňujú imunitu organizmu a podporujú ľahké trávenie. Vitamín C a D, beta-karotén a minerálne látky (ako železo a jód) aktivizujú látkovú premenu.
Špenát
Vitamíny B1, B2 a B6 rozprúdia látkovú premenu a minerálne látky vápnik, draslík a fosfor zvyšujú činnosť obličiek a zbavujú organizmus od jedov. Prítomný beta-karotén, vitamíny C a E ako ochrancovia buniek pripravujú pokožku na letné slnečné lúče. Tým, že má vysoký obsah chlorofylu (zeleného farbiva), má tiež priaznivý vplyv na tvorbu červených krviniek.