Keď povieme cholesterol, väčšina toto slovo automaticky spája s negatívami. Takto jednoduché to však nie je. Pozrime sa na to, aká je jeho funkcia v organizme a čo vlastne znamená, ak ho máme veľa?
Cholesterol je voskovitá látka, ktorá spolu s tukmi a olejmi patrí do skupiny lipidov. Primárne rozhodne nie je zlom, ale – naopak – je to nevyhnutná zložka všetkých buniek nášho tela, ktorá zabezpečuje mnohé životne dôležité funkcie organizmu. Má osobitnú úlohu pri tvorbe mozgových buniek a niektorých hormónov. Hoci niektoré potraviny už cholesterol obsahujú, väčšina cholesterolu v organizme sa tvorí v pečeni. Tá vyprodukuje asi 1 000 mg cholesterolu denne. Správne fungujúci organizmus je schopný ho primerane využiť a nadbytok vylúčiť.
Funkcie cholesterolu
Cholesterol má dôležitú úlohu pri trávení. Prispieva k tvorbe žlčových kyselín, ktoré umožňujú emulgáciu tukov a ich trávenie. Zúčastňuje sa na tvorbe telesných tkanív tým, že tvorí základnú zložku bunkových membrán. Je nenahraditeľný pri správnej činnosti nervového systému. Nachádza sa v nervových bunkách a spolu s inými lipidmi je zložkou „myelínovej“ pošvy nervových vlákien. Takto sa aktívne zúčastňuje na fungovaní mozgu.
Knihy, ktoré by ste si mali prečítať, zmenia vám život!
Pri objednávke kliknite na obálku.
Odporúčané hodnoty cholesterolu v krvi
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je priemerná hodnota celkového cholesterolu u Európanov v rozmedzí od 4,5 mmol/l (milimólov na liter) do 6,2 mmol/l, pričom u žien sú priemerné hladiny cholesterolu v rozsahu od 4,6 mmol/l do 6,1 mmol/l.
Odporúčaná hladina celkového cholesterolu pre zachovanie zdravia je menej ako 5,0 mmol/l.
Ak trpíte srdcovo-cievnymi ochoreniami alebo diabetom mali by ste si udržať celkový cholesterol pod 4,5 mmol/l a LDL-cholesterol pod 2,5 mmol/l.
Problémy so žlčníkom
„Ak sa spracovanie cholesterolu preruší, objavia sa problémy so žlčníkom. Cholesterol sa nachádza v žlči, tak isto ako aj v žlčových kyselinách. Ak žlč obsahuje nadbytok cholesterolu, v pomere k množstvu žlčových kyselín, cholesterol sa vyzráža a vytvára žlčové kamene. Pri pohybe žlčových kameňov cez žlčové cesty vznikajú bolestivé kŕče. Ak je priechod upchatý a žlč̌ nemôže putovať do čreva, vracia sa späť̌ do pečene a objaví sa žltačka,“ vysvetľuje K. Horáková, autorka knihy Ako mať zdravé srdce a cievy v každom veku.
Vysoký cholesterol nie je choroba, ale vedie k problémom
A to závažným, napríklad k ochoreniam: angina pectoris, mŕtvica, infarkt. Ak je sprevádzaný vysokou hladinou triglyceridov a cukru v krvi výrazne zvyšuje riziko srdcových chorôb. Zaujímavé je, že mozog a miecha sú bohaté
na cholesterol.
Potrebujete udržať cholesterol pod kontrolou?
Odporúčame výživový doplnok Fin Epamarcaps Strong New
Výživový doplnok Epamarcaps Strong NEW obsahuje rybí olej získaný
z takých druhov rýb, ktoré sú bohatým zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín,
najmä EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kys. dokosahexaenová).
Omega-3, často označované ako "zdravé tuky", sú dôležité pre ľudské zdravie
a množstvo telesných funkcií. Vhodné pre osoby, ktoré sa aktívne starajú
o svoje srdce alebo konzumujú ryby len obmedzene.
Telo si ich nedokáže vyrobiť samo a je potrebné prijímať ich stravou,
pričom nahrádzanie nasýtených tukov v strave nenasýtenými pomáha
udržať správnu hladinu cholesterolu.
Čo znamená dobrý a zlý cholesterol
„Cholesterol sám osebe nie je dobrý, ale ani zlý. Keďže je tukového pôvodu, nie je rozpustný v krvi, musí sa viazať na nosiče, ktoré ho krvou prenášajú. Tieto môžu byť s nízkou hustotou LDL, s veľmi nízkou hustotou VLDL a s vysokou hustotou HDL,“ vysvetľuje profesorka Katarína Horáková.
Každý z troch typov nosičov obsahuje zmes tukov (cholesterol a triacylglyceroly) a proteínov (apolipoproteíny), ale v rôznom pomere:
• LDL obsahuje najväčšie množstvo cholesterolu,
• V LDL obsahuje najväčšie množstvo triacylglycerolov,
• HDL obsahuje najväčšie množstvo proteínov.
Optimálna hladina cholesterolu v krvi
Optimálna hladina cholesterolu u dospelého človeka by nemala presiahnuť 5,2 mmol/l. Za zvýšenú hladinu cholesterolu sa považuje hodnota od 5,2 do 6,2 mmol/l. Hodnoty nad 6,2 mmol/l sa považujú za vysoké a nad 7,8 mmol/l za veľmi rizikové.
Čo môžme urobiť pre aby sme znížili vysokú hladinu cholesterolu?
Mnohí ľudia užívajú lieky na zníženie cholesterolu v krvi, ako tak zmenia stravu, respektíve vynechávajú tie potraviny a produkty, ktoré boli pred pár rokmi považované za hrozbu a iné zmeny nerobia, nedopĺňajú dôležité látky. Výskumy a znalosti však napredujú, a niektoré z potravín, ktoré boli kedysi považované za nebezpečné sú dnes uznávanými pomocníkmi v boji proti vysokej hladine zlého cholesterolu.
Omega-3 mastné kyseliny a vitamín E.
Tuk v krvi a hodnoty cholesterolu klesajú vďaka obohateniu stravy o omega-3 mastné kyseliny a vitamín E. Nachádzajú sa v rybom oleji a v oleji zo semien – olivový, ľanový, tekvicový, slnečnicový, tiež v klíčkoch pšenice a vo všetkých semenách. Udržujú cholesterol mäkký, zabraňujú jeho nebezpečnému hromadeniu v krvi.
Vláknina a ďalší pomocnící.
Ak sa chceme postarať o zdravie našich ciev, a tým pádom aj celého tela, zaraďme do jedálnička viac vlákniny, teda viac ovocia, zeleniny, strukovín, či celozrnné cereálie. Medzi najlepšie potraviny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu patria: ovsené otruby, ryža natural – sú bohaté na rozpustné vlákniny a znižovanie cholesterolu nastáva tým, že viažu tuky a ťažké kovy.
Na čo nezabudnúť?
„Jednoducho začnime jesť na raňajky müsli s ovsenými vločkami, ovsený chlieb, pečivo alebo doma upečené sladké pečivo z ovsenej múky. Veľmi prospešné sú aj bobuľoviny – čučoriedky, brusnice, ríbezle čierne, josta, zemolez, černica, moruša. Okrem vláknin sú extrémne bohaté aj na antioxidanty a tak zabraňujú oxidácii LDL cholesterolu,“ vysvetľuje K. Horáková, autorka knihy Ako mať zdravé srdce a cievy v každom veku.
Aspoň jedno jablko denne
Zabúdať by sme rozhodne nemali ani na jablká. Obsahuje totiž rozpustnú i nerozpustnú vlákninu, a tým pomáhajú pri redukcii hladiny cholesterolu. Znižujú riziko tvrdnutia artérií, mozgovej porážky, srdcového infarktu. Nerozpustná jablčná vláknina odstraňuje LDL z tela, kým jej rozpustná vláknina - pektín znižuje množstvo LDL cholesterolu vyrobeného v pečeni.
Mohlo by vás zaujímať!
Dychové cvičenie pri chudnutí