S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Čo všetko sa dá zmrazovať?

22.07.2019

Čo všetko sa dá zmrazovať?

Ľudia niektoré potraviny neustále skladujú nevhodne, prípadne netušia, ako rôznorodo sa dajú uchovať. Obrovský potenciál má v tomto smere obyčajná mraznička. Môžete do nej uskladniť potraviny, o ktorých ste to ani len netušili.

Do mrazničky možno dať avokádo, kávu, ale aj víno či vajcia. Tieto a ďalšie suroviny pritom budú stále rovnako čerstvé, no uchovávať ich môžete v mraze aj niekoľko mesiacov. Tvrdí to kampaň Love Food Hate Waste. Uskladnením potravín v mrazničke sa dá ušetriť, ale navyše aj znížiť plytvanie jedlom. Mnohí z vás ste ale určite ani netušili, čo všetko možno dať do mrazničky. „Môžete zmraziť skoro všetko. Ale existuje niekoľko výnimiek ako mäkký syr, pretože má zvláštnu textúru,“ cituje Daily Mail Helen Whiteovú z kampane.

.

SPOJENIE DVOCH VÝNIMOČNÝCH PRODUKTOV 
z dielne firmy CarnoMed prináša nášmu organizmu prevenciu proti onkologickým ochoreniam, chráni bunky,
pomáha funkčnosti celej centrálnej nervovej sústave. 
.
AKTÍVNA OCHRANA VAŠICH BUNIEK



Vajcia (určite nie aj so škrupinou) 
Mraziť sa dajú dokonca aj vajcia, no má to jeden zásadný háčik. Do mrazničky totiž nemôžu ísť v škrupine, pretože by explodovali. Vaječné bielky – ak ste doteraz piekli koláč, kam išli iba žĺtky a bielky ste s neistotou, či ich ešte využijete, vkladali do chladničky v pohári, teraz ich môžete dať pokojne do mrazničky. V mrazničke totiž vydržia až pokým si nebudete istí, že z nich idete niečo piecť. Alebo šľahať. Alebo aj čokoľvek iné. V mrazničke totiž bielky vydržia až 12 mesiacov! A to isté môžete urobiť aj so žĺtkami. Ďalšou možnosťou je aj vajíčko rozbiť do plastovej nádoby a rozšľahať ho – v tomto prípade je zase vhodné na omeletu. Z misky ešte musí poputovať do vzduchotesnej nádoby. Nezabudnite ich označiť šítkom s dátumom zamrazenia.

Mrazenie prežijú aj syry, no nie všetky
Týka sa to hlavne tvrdých syrov, ktoré je vhodné nastrúhať a dať do vzduchotesnej nádoby. Mraziť sa dá aj avokádo, ktoré treba olúpať a rozmixovať ako pyré. Pridáte trochu citrónu alebo limetky a je to. V uzavretej dóze sa dá skladovať aj niekoľko mesiacov.
Ako stvorené na uchovávanie v mrazničke sú aj čerstvé bylinky a korenie. Najmä bylinky majú krátku trvanlivosť a skladovaním v chladničke môžu zvlhnúť. Keď ich však nasekáte a uskladníte v mrazničke, udržia si svoju chuť.
Mraziť sa dá aj humus, stačí ho trochu poliať olivovým olejom, aby sa zabránilo strate jeho vlhkosti. V istej miere znesú mrazničku aj zemiaky, o ktorých je známe, že ju príliš v láske nemajú. No môžete to urobiť tak, že zemiaky povaríte, necháte vychladnúť a potom zmrazíte. Cez noc ich môžete rozmraziť a na druhý deň upiecť. Dobre sa mrazí, mimochodom, aj zemiaková kaša.

Šunka
Šunka – je takisto druh mäsa, ibaže spracovaného. Ak môžete nechávať v mrazničke párky, prečo teda nie šunku a salámu? Keďže šunka sa odporúča skonzumovať už tri dni po jej zakúpení, mraznička je ideálnym riešením pre tých, ktorí neradi chodia do potravín každý druhý deň a nakupujú radšej vo väčšom.

        


Huby vyžadujú predprípravu
Ak chcete zamraziť huby, nestačí ich len očistiť a dať do sáčkov. Najskôr totiž vyžadujú trochu prípravy. Nakrájajte ich na plátky a porozkladajte na veľký tanier tak, aby sa jednotlivé plátky neprekrývali. Zamrazte ich na dve hodiny a až potom dajte do nádoby. Odporúča sa aj iný recept a to huby podusiť v troche vriacej vody na dne hrnca zhruba 5 minút. Takto sa totiž zbavia škodlivín, ktoré obsahovali.
Veľmi dobre sa mrazí aj maslo, vydrží aj 6 mesiacov, a skladovať možno aj víno či kávu. V posledných dvoch prípadoch na to poslúžia zásobníky na mrazenie ľadu. Takto zamrazené víno sa dá napríklad využiť pri varení a ak tam dáte zvyšky akejkoľvek kávy, dajú sa použiť ako ľadová káva.

Údený losos
Údený losos je potravina, pri ktorej by mnoho ľudí povedalo, že by mal vydržať aj v chladničke. Napriek tomu, že je údený, losos je veľmi jemné mäso, ktoré neradno opatrovať dlhodobo v chladničke. Ak ste teda údeného lososa kúpili do zásoby, uložte ho potom radšej do mrazničky. V nej vydrží viac ako 2 mesiace. 


.

Knihy z edície AKO NA TO?

                   
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.



Potraviny, ktoré určite nikdy nezmrazujte

Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody
Melón, jablká a ďalšie ovocie, ktoré obsahuje veľa vody, po rozmrazení stráca svoj tvar a nielen, že sa nedá poriadne chytiť, ale na tanieri pôsobí nevábne. Ak chcete toto ovocie uložiť na dlhší čas, zvoľte iný spôsob, ako zamrazenie, napríklad zavarenie či usušenie.
Ani uhorky sa nedajú zmrazovať, pretože obsahujú veľa vody. Z mrazničky vytiahnete už len čudnú hmotu bez chuti.

Uvarené cestoviny
Nedojedli ste penne? Nezmrazujte ich! Po rozmrazení cestoviny zvlhnú a nebudú chutné. Ak je to venyhnutné, môžete cestoviny zmraziť len predvarené.

Kávové zrná
Nedajú sa zakonzervovať mrazom. Ten ich môže vysušiť natoľko, že stratia svoje typické vlastnosti.

Omáčky zahustené múkou
Takéto omáčky zmenia pri zmrazení svoju konzistenciu a stanú sa nepoužiteľnými.

Jogurty a puding
Smotanové výrobky skladujte v chladničke, do mrazničky ich nedávajte, pretože stratia všetky svoje typické vlastnosti.

.

Čítali ste už? 
Sušíme, zavárame a mrazíme: Ako na to?
Začína sa zber marhúľ a broskýň

.

.

.

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
YzkzYz