Ľudia niektoré potraviny neustále skladujú nevhodne, prípadne netušia, ako rôznorodo sa dajú uchovať. Obrovský potenciál má v tomto smere obyčajná mraznička. Môžete do nej uskladniť potraviny, o ktorých ste to ani len netušili.
Do mrazničky možno dať avokádo, kávu, ale aj víno či vajcia. Tieto a ďalšie suroviny pritom budú stále rovnako čerstvé, no uchovávať ich môžete v mraze aj niekoľko mesiacov. Tvrdí to kampaň Love Food Hate Waste. Uskladnením potravín v mrazničke sa dá ušetriť, ale navyše aj znížiť plytvanie jedlom. Mnohí z vás ste ale určite ani netušili, čo všetko možno dať do mrazničky. „Môžete zmraziť skoro všetko. Ale existuje niekoľko výnimiek ako mäkký syr, pretože má zvláštnu textúru,“ cituje Daily Mail Helen Whiteovú z kampane.
.
z dielne firmy CarnoMed prináša nášmu organizmu prevenciu proti onkologickým ochoreniam, chráni bunky,
pomáha funkčnosti celej centrálnej nervovej sústave.
Vajcia (určite nie aj so škrupinou)
Mraziť sa dajú dokonca aj vajcia, no má to jeden zásadný háčik. Do mrazničky totiž nemôžu ísť v škrupine, pretože by explodovali. Vaječné bielky – ak ste doteraz piekli koláč, kam išli iba žĺtky a bielky ste s neistotou, či ich ešte využijete, vkladali do chladničky v pohári, teraz ich môžete dať pokojne do mrazničky. V mrazničke totiž vydržia až pokým si nebudete istí, že z nich idete niečo piecť. Alebo šľahať. Alebo aj čokoľvek iné. V mrazničke totiž bielky vydržia až 12 mesiacov! A to isté môžete urobiť aj so žĺtkami. Ďalšou možnosťou je aj vajíčko rozbiť do plastovej nádoby a rozšľahať ho – v tomto prípade je zase vhodné na omeletu. Z misky ešte musí poputovať do vzduchotesnej nádoby. Nezabudnite ich označiť šítkom s dátumom zamrazenia.
Mrazenie prežijú aj syry, no nie všetky
Týka sa to hlavne tvrdých syrov, ktoré je vhodné nastrúhať a dať do vzduchotesnej nádoby. Mraziť sa dá aj avokádo, ktoré treba olúpať a rozmixovať ako pyré. Pridáte trochu citrónu alebo limetky a je to. V uzavretej dóze sa dá skladovať aj niekoľko mesiacov.
Ako stvorené na uchovávanie v mrazničke sú aj čerstvé bylinky a korenie. Najmä bylinky majú krátku trvanlivosť a skladovaním v chladničke môžu zvlhnúť. Keď ich však nasekáte a uskladníte v mrazničke, udržia si svoju chuť.
Mraziť sa dá aj humus, stačí ho trochu poliať olivovým olejom, aby sa zabránilo strate jeho vlhkosti. V istej miere znesú mrazničku aj zemiaky, o ktorých je známe, že ju príliš v láske nemajú. No môžete to urobiť tak, že zemiaky povaríte, necháte vychladnúť a potom zmrazíte. Cez noc ich môžete rozmraziť a na druhý deň upiecť. Dobre sa mrazí, mimochodom, aj zemiaková kaša.
Šunka
Šunka – je takisto druh mäsa, ibaže spracovaného. Ak môžete nechávať v mrazničke párky, prečo teda nie šunku a salámu? Keďže šunka sa odporúča skonzumovať už tri dni po jej zakúpení, mraznička je ideálnym riešením pre tých, ktorí neradi chodia do potravín každý druhý deň a nakupujú radšej vo väčšom.
Huby vyžadujú predprípravu
Ak chcete zamraziť huby, nestačí ich len očistiť a dať do sáčkov. Najskôr totiž vyžadujú trochu prípravy. Nakrájajte ich na plátky a porozkladajte na veľký tanier tak, aby sa jednotlivé plátky neprekrývali. Zamrazte ich na dve hodiny a až potom dajte do nádoby. Odporúča sa aj iný recept a to huby podusiť v troche vriacej vody na dne hrnca zhruba 5 minút. Takto sa totiž zbavia škodlivín, ktoré obsahovali.
Veľmi dobre sa mrazí aj maslo, vydrží aj 6 mesiacov, a skladovať možno aj víno či kávu. V posledných dvoch prípadoch na to poslúžia zásobníky na mrazenie ľadu. Takto zamrazené víno sa dá napríklad využiť pri varení a ak tam dáte zvyšky akejkoľvek kávy, dajú sa použiť ako ľadová káva.
Údený losos
Údený losos je potravina, pri ktorej by mnoho ľudí povedalo, že by mal vydržať aj v chladničke. Napriek tomu, že je údený, losos je veľmi jemné mäso, ktoré neradno opatrovať dlhodobo v chladničke. Ak ste teda údeného lososa kúpili do zásoby, uložte ho potom radšej do mrazničky. V nej vydrží viac ako 2 mesiace.
.
Knihy z edície AKO NA TO?
Knihy si môžete objednať po kliknutí na ich obálky.
Potraviny, ktoré určite nikdy nezmrazujte
Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody
Melón, jablká a ďalšie ovocie, ktoré obsahuje veľa vody, po rozmrazení stráca svoj tvar a nielen, že sa nedá poriadne chytiť, ale na tanieri pôsobí nevábne. Ak chcete toto ovocie uložiť na dlhší čas, zvoľte iný spôsob, ako zamrazenie, napríklad zavarenie či usušenie.
Ani uhorky sa nedajú zmrazovať, pretože obsahujú veľa vody. Z mrazničky vytiahnete už len čudnú hmotu bez chuti.
Uvarené cestoviny
Nedojedli ste penne? Nezmrazujte ich! Po rozmrazení cestoviny zvlhnú a nebudú chutné. Ak je to venyhnutné, môžete cestoviny zmraziť len predvarené.
Kávové zrná
Nedajú sa zakonzervovať mrazom. Ten ich môže vysušiť natoľko, že stratia svoje typické vlastnosti.
Omáčky zahustené múkou
Takéto omáčky zmenia pri zmrazení svoju konzistenciu a stanú sa nepoužiteľnými.
Jogurty a puding
Smotanové výrobky skladujte v chladničke, do mrazničky ich nedávajte, pretože stratia všetky svoje typické vlastnosti.
.
Čítali ste už?
Sušíme, zavárame a mrazíme: Ako na to?
Začína sa zber marhúľ a broskýň
.
.
.