Existuje veľa kritikov superpotravín. Tvrdia, že žiadne super jedlo nie je, že sú si všetky potraviny rovné a vedci nemajú žiadne dôkazy pre to, že by niektoré potraviny mali super schopnosti. Je pravdou, že aj superpotraviny sú stále potraviny. Slovo „super“ však má svoj význam. Aké potraviny teda do rodiny superfood patria a prečo?
Sú to potraviny, ktoré obsahujú mimoriadne vysoké množstvo živín, ako sú antioxidanty, živé enzýmy, vláknina, minerály, a tým sú pre ľudský organizmus prospešnejšie v porovnaní s inými potravinami.
Čo sú superpotraviny?
Superpotraviny vlastne nie sú až tak neznáme, svoje liečivé schopnosti prejavili už pred tisíc rokmi, väčšinou v miestach, kde prebývala starodávna civilizácia. Tajomstvo veľkého obsahu živín je väčšinou spojené s drsnými podmienkami, v ktorých museli rásť. Napríklad púšte, vysoká nadmorská výška či tropické pralesy.
Aké množstvo potrebujeme a je naše telo vôbec schopné ich absorbovať? Experimentovať s novými potravinami môže byť určite vzrušujúci zážitok, je však potrebné ich tiež poznať a vedieť, ako na nás pôsobia. Nemusí ísť ale o cudzokrajné potraviny. Veľa "superpotravín" ponúka aj naša domovina a sú pre nás aj prirodzenejšie.
.
Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?
Sú superpotraviny zázračné?
Superpotraviny majú v porovaní s inými potravinami rovnakého druhu vyšší obsah zdraviu prospešných látok – predovšetkým vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny alebo n-3 mastných kyselín. Hoci žiadna definícia "superpotravín" nie je zákonom stanovená, rozhodne ale stále platí to isté, že základom dobrého zdravia je vyvážená strava, dostatok spánku, pohybu, odpočinku a čo najmenej stresu. Pokiaľ budete piť denne dva litre sladených nápojov, jesť hamburgery, chrúmať čipsy a týdenne zjete jednu superpotravinu, tak si nijako nepomôžete.
Tu je našich sedem tipov na superpotraviny, ktoré sú bežne dostupné v našcih končinách a ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička:
1. Čučoriedky
Medzi superpotraviny z našej oblasti patria nám už dobre známe čučoriedky, ktoré majú silné antioxidačné účinky a sú odporúčané napríklad pri problémoch so žilami (praskanie žiliek, vznik metličiek, kŕčové žily). Obsahujú protirakovinové látky, vlákninu a vitamíny. Je to aj prírodný liek na akútnu liečbu hnačky (čučoriedková diéta v prípade žalúdočných problémov).
2. Cesnak
Cesnak nielenže dokáže špecificky a výrazne obohatiť pokrm svojou chuťou, ale je takmer základnou surovinou pre ľudovú medicínu. Známy je svojím pozitívnym vplyvom na srdce i znižovanie krvného tlaku. „Cievam pomôže tým, že zabráni vytváraniu povlakov v cievnom systéme. Traduje sa, že pôsobí aj na už vzniknutý povlak a dokáže znížiť zanesenie ciev. Taktiež znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Jeho pravidelná konzumácia znižuje riziko rakoviny hrubého čreva,“ vysvetľuje Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.
. .
3. Červená repa
Fantastická je ale tiež "obyčajná" potravina - červená repa. Červená repa je lacná, je to typicky slovenská potravina, je bežne dostupná po celý rok v obchodoch a možno ju pripraviť na mnoho spôsobov - pečená, varená v šalátoch, nátierkach a smoothie.
4. Ľanové semienka
Ľanové semienka sú zázračnou zbraňou v boji za čisté cievy. Obsahujú veľa prospešných látok ako je kyselina alfa-linolénová, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vláknina. Tieto látky spoločne pôsobia synergickým účinkom najmä pri znižovaní krvného tlaku, pomáhajú udržať zdravé tepny a zlepšiť celkové zdravie srdca. Porciu ľanových semienok si pridajte napríklad do svojho obľúbeného smoothie.
5. Avokádo
Avokádo je bohatým zdrojom minerálnych látok (horčíka, draslíka, medi, fosforu), tiež vitamínov C, E, H, K, B3, B5 a množstva antioxidantov. Okrem toho dužina obsahuje aj kyselinu olejovú, palmitovú a linolovú, čo sú veľmi kvalitné tuky, vďaka ktorým denná konzumácia avokáda prispieva k zníženiu hladiny LDL cholesterolu v krvi a zvýšeniu hladiny HDL cholesterolu. Avokádo si môžete pridať napríklad do sendviča namiesto ťažkej majonézy alebo nakrájať do šalátu.
.
.
.
6. Chia semienka
Chia semienka pochádzajú zo strednej Ameriky a sú plodom šalvie hispánskej. Pomáhajú udržiavať hydratáciu tela, čo ocenia najmä športovci. „Semienka sú výborným zdrojom vlákniny, bielkovín, nenasýtených mastných kyselín omega-3, množstva minerálnych látok ako je vápnik, horčík, draslík, železo, fosfor, zinok a bór. Bohaté sú aj na vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E. Pozor! Tejto "superpotravine" by sa mali vyhýbať ľudia s nízkym krvným tlakom. Chia semienka si môžete nasypať napríklad do jogurtu, ovsenej kaše, pudingu alebo smoothie,“ radí Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.
.
.
7. Matcha - zelený zázrak
Matcha si našla v kuchyniach svoje miesto, či už ako klasický čaj, surovina do pečenia či do smoothie. Pitie čaju matcha má údajne hneď niekoľko benefitov. Zlepšuje pamäť, koncentráciu i náladu. Matcha vďaka spôsobu pestovania obsahuje chlorofyl, ktorý má relaxačné účinky a je tak vhodný počas stresového obdobia a napomáha aj pri trávení a zažívaní. Vďaka látke L-theanin bojuje aj proti stresu. Matchu budete milovať aj vďaka jej detoxikačným vlastnostiam a pri redukcii váhy. „Matcha je výborná v tom, že dodáva energiu, ale na rozdiel od kávy sa tak deje pozvoľna. Po vypití šálky kávy sa síce cítite nabudene, efekt je veľmi silný, ale aj nárazový a rýchlo vyprchá. Oproti tomu u čaju matcha sa energia uvoľňuje postupne, takže v tele aj pocit nabudenia vydrží dlhšie,“ vysvetľuje Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.
Kedy sa dostaví efekt pre zdravie?
Superpotraviny by mali byť do vášho jedálnička zaraďované pravidelne, v porciách zodpovedajúcich bežným potravinám. Ani v prípade superpotrvín neplatí, že veľké množstvo sa rovná väčšiemu efektu. Ide skôr o to, aby sme superpotraviny zaradili do svojho jedálnička nastálo a pri príprave jedál rozmýšľali, ako ich vhodne zakomponovať.
použité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/57313/7-tipov-na-superpotraviny