S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Radi Vám poradíme: 0904 345 345 | PO - PI 8.00 do 15.00 h.

POZOR ZMENA!!! V súvislosti s obmedzeniami kvôli pandémii Covid-19 sme v sklade len nevyhnutný čas. Pokiaľ máte záujem o osobný odber, je potrebné sa dopredu dohodnúť.

Prosíme Vás o trpezlivosť, mimoriadna situácia môže ovplyvniť čas doručenia. Na vašich objednávkach intenzívne pracujeme. Ďakujeme za pochopenie.

Fenomén zvaný superpotraviny. Aký maju vplyv pre naše zdravie?

28.06.2020

Fenomén zvaný superpotraviny. Aký maju vplyv pre naše zdravie?

Existuje veľa kritikov superpotravín. Tvrdia, že žiadne super jedlo nie je, že sú si všetky potraviny rovné a vedci nemajú žiadne dôkazy pre to, že by niektoré potraviny mali super schopnosti. Je pravdou, že aj superpotraviny sú stále potraviny. Slovo „super“ však má svoj význam. Aké potraviny teda do rodiny superfood patria a prečo? 

Sú to potraviny, ktoré obsahujú mimoriadne vysoké množstvo živín, ako sú antioxidanty, živé enzýmy, vláknina, minerály, a tým sú pre ľudský organizmus prospešnejšie v porovnaní s inými potravinami.

Čo sú superpotraviny?
Superpotraviny vlastne nie sú až tak neznáme, svoje liečivé schopnosti prejavili už pred tisíc rokmi, väčšinou v miestach, kde prebývala starodávna civilizácia. Tajomstvo veľkého obsahu živín je väčšinou spojené s drsnými podmienkami, v ktorých museli rásť. Napríklad púšte, vysoká nadmorská výška či tropické pralesy.
Aké množstvo potrebujeme a je naše telo vôbec schopné ich absorbovať? Experimentovať s novými potravinami môže byť určite vzrušujúci zážitok, je však potrebné ich tiež poznať a vedieť, ako na nás pôsobia. Nemusí ísť ale o cudzokrajné potraviny. Veľa "superpotravín" ponúka aj naša domovina a sú pre nás aj prirodzenejšie.

Nechýba niektorá z týchto kníh vo vašej knižnici?

         

Sú superpotraviny zázračné?
Superpotraviny majú v porovaní s inými potravinami rovnakého druhu vyšší obsah zdraviu prospešných látok – predovšetkým vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny alebo n-3 mastných kyselín. Hoci žiadna definícia "superpotravín" nie je zákonom stanovená, rozhodne ale stále platí to isté, že základom dobrého zdravia je vyvážená strava, dostatok spánku, pohybu, odpočinku a čo najmenej stresu. Pokiaľ budete piť denne dva litre sladených nápojov, jesť hamburgery, chrúmať čipsy a týdenne zjete jednu superpotravinu, tak si nijako nepomôžete.

Tu je našich sedem tipov na superpotraviny, ktoré sú bežne dostupné v našcih končinách a ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálnička:

1. Čučoriedky
Medzi superpotraviny z našej oblasti patria nám už dobre známe čučoriedky, ktoré majú silné antioxidačné účinky a sú odporúčané napríklad pri problémoch so žilami (praskanie žiliek, vznik metličiek, kŕčové žily). Obsahujú protirakovinové látky, vlákninu a vitamíny. Je to aj prírodný liek na akútnu liečbu hnačky (čučoriedková diéta v prípade žalúdočných problémov).

2. Cesnak
Cesnak nielenže dokáže špecificky a výrazne obohatiť pokrm svojou chuťou, ale je takmer základnou surovinou pre ľudovú medicínu. Známy je svojím pozitívnym vplyvom na srdce i znižovanie krvného tlaku. „Cievam pomôže tým, že zabráni vytváraniu povlakov v cievnom systéme. Traduje sa, že pôsobí aj na už vzniknutý povlak a dokáže znížiť zanesenie ciev. Taktiež znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Jeho pravidelná konzumácia znižuje riziko rakoviny hrubého čreva,“ vysvetľuje Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

 .  . 

3. Červená repa
Fantastická je ale tiež "obyčajná" potravina - červená repa. Červená repa je lacná, je to typicky slovenská potravina, je bežne dostupná po celý rok v obchodoch a možno ju pripraviť na mnoho spôsobov - pečená, varená v šalátoch, nátierkach a smoothie. 

4. Ľanové semienka
Ľanové semienka sú zázračnou zbraňou v boji za čisté cievy. Obsahujú veľa prospešných látok ako je kyselina alfa-linolénová, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vláknina. Tieto látky spoločne pôsobia synergickým účinkom najmä pri znižovaní krvného tlaku, pomáhajú udržať zdravé tepny a zlepšiť celkové zdravie srdca. Porciu ľanových semienok si pridajte napríklad do svojho obľúbeného smoothie.

5. Avokádo
Avokádo je bohatým zdrojom minerálnych látok (horčíka, draslíka, medi, fosforu), tiež vitamínov C, E, H, K, B3, B5 a množstva antioxidantov. Okrem toho dužina obsahuje aj kyselinu olejovú, palmitovú a linolovú, čo sú veľmi kvalitné tuky, vďaka ktorým denná konzumácia avokáda prispieva k zníženiu hladiny LDL cholesterolu v krvi a zvýšeniu hladiny HDL cholesterolu. Avokádo si môžete pridať napríklad do sendviča namiesto ťažkej majonézy alebo nakrájať do šalátu.

 . 

6. Chia semienka
Chia semienka pochádzajú zo strednej Ameriky a sú plodom šalvie hispánskej. Pomáhajú udržiavať hydratáciu tela, čo ocenia najmä športovci. „Semienka sú výborným zdrojom vlákniny, bielkovín, nenasýtených mastných kyselín omega-3, množstva minerálnych látok ako je vápnik, horčík, draslík, železo, fosfor, zinok a bór. Bohaté sú aj na vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E. Pozor! Tejto "superpotravine" by sa mali vyhýbať ľudia s nízkym krvným tlakom. Chia semienka si môžete nasypať napríklad do jogurtu, ovsenej kaše, pudingu alebo smoothie,“ radí Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

 . 

7. Matcha - zelený zázrak
Matcha si našla v kuchyniach svoje miesto, či už ako klasický čaj, surovina do pečenia či do smoothie. Pitie čaju matcha má údajne hneď niekoľko benefitov. Zlepšuje pamäť, koncentráciu i náladu. Matcha vďaka spôsobu pestovania obsahuje chlorofyl, ktorý má relaxačné účinky a je tak vhodný počas stresového obdobia a napomáha aj pri trávení a zažívaní. Vďaka látke L-theanin bojuje aj proti stresu. Matchu budete milovať aj vďaka jej detoxikačným vlastnostiam a pri redukcii váhy. „Matcha je výborná v tom, že dodáva energiu, ale na rozdiel od kávy sa tak deje pozvoľna. Po vypití šálky kávy sa síce cítite nabudene, efekt je veľmi silný, ale aj nárazový a rýchlo vyprchá. Oproti tomu u čaju matcha sa energia uvoľňuje postupne, takže v tele aj pocit nabudenia vydrží dlhšie,“ vysvetľuje Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

Kedy sa dostaví efekt pre zdravie?
Superpotraviny by mali byť do vášho jedálnička zaraďované pravidelne, v porciách zodpovedajúcich bežným potravinám. Ani v prípade superpotrvín neplatí, že veľké množstvo sa rovná väčšiemu efektu.  Ide skôr o to, aby sme superpotraviny zaradili do svojho jedálnička nastálo a pri príprave jedál rozmýšľali, ako ich vhodne zakomponovať.

použité zdroje:
https://www.zdravie.sk/clanok/57313/7-tipov-na-superpotraviny

Témy s radami

Ivan Hričovský radí


Potrebujete
poradiť v záhrade? Čítajte rady a odporúčania Ivana Hričovského. Kliknite na portrét nestora slovenského ovocinárstva.

Katarína Horáková radí

Zaujímate sa o upevnenie si svojho zdravia a chcete sa zdravo stravovať? Čítajte rady a odporúčania profesorky Kataríny 
Horákovej. Kliknite na portrét známej slovenskej spisovateľky.

Sám sebe lekárom

 

Slovenské autorky populárnych kníh o zdraví, zdravom životnom štýle, spôsoboch chudnutia, zdravom stravovaní, postupoch pri upevňovaní zdravia ponúkajú mnoho zaujímavostí ako sa starať o svoje zdravie. 

Štítky

strapky afrodiziakum Agrocentrum akné albízia alergén alergie alicín alkaloidy alkohol Alzheimerova choroba amarant aminokyseliny analgetický účinok anémia anetol aníz Anna Szabóová antibakteriálne účinky antibakteriálny prostriedok antibiotiká antimikrobiálny antioxidanty antiseptické účinky antisklerotické účinky antivirálne účinky antokyány antraknóza APNOE apríl arónia artičoky artritída askospóra astma ateroskleróza august avokádo badián baklažán baktéria balkón banán bárium batát baza bazalka begónie Beta karotén betaglukán bez chémie bezlepkové jedlo biele pečivo bielkoviny Biobit XL biochemické procesy biologická ochrana bioTomal blyskáčik BMI bobuloviny bolesť bolesť hlavy bolesť hrdla bolesť zubov bór borelióza BorOil brassinin brokolica broskyne brusnice bryndza bulgur bunka burčiak burina bylinky Cagáň Ľudovít čaj čaj čakanka CarnoMed celozrnné pečivo cerálie čerešne černice červce červené krvinky červené víno červík červivosť cesnak chia semienka chia semienka Chitopron chlorela chlorofyl cholesterol cholín choroby chren chrípka chróm chronické ochorenia chudnutie chudokrvnosť cibuľa cícer cícer baraní čierna reďkev čierne ríbezle čierny koreň cievy čínska kapusta čistenie krvi citrón čokoláda črevá črevná flóra Crohnova choroba čučoriedky cuketa cukor cukrovka CuproTonic cvičenie cvikla cyklámeny datle december demencia depresie detektív detektívka detoxikácia organizmu DHA a EPA diéta dieťa diuretikum dna dojčenie draslík drenáž drobné ovocie dule duševná činnosť dusík dvojkrídlovce egreše ekzém energia enzýmy epilepsia esenciálne oleje estragón éterické oleje eugenol Farmárska revue fazuľa február fenikel fermentácia fialové zemiaky figy Finclub flavonoidy Floraservis fluór foláty Folicit fóliovník fosfatidylserín fosfor Franchi fuchsie fytochemikálie GABA gaštan glukóza glykémia glykozidy granátovník grepfruit harmanček Helicobacter pylori hemoroidy histamín história hlávkový šalát hliník hlíva hmyz hnačka hniloba hnojenie hnojivo hojenie rán horčík horčiny hormóny horúčka hrachor siaty hrášok hrdza hrozno hrušky hubová choroba huby hudba humáty husenice hydratácia imunita Imunofol indoly infarkt infekcie infekcie močových ciest inulín Ivan Hričovský Ivana Horváthová izbové rastliny izotiokyanáty jablko jablone jablone stĺpovité jadroviny jahody január jar jarabina oskoruša jed jedlé kvety jedlo jeseň jód jodidovaná soľ jogurt júl jún kadmium kakao kaleráb kalórie kandidóza kapsaicín kapusta kardiosoľ kardiovaskulárne choroby karfiól karnozín karotenoidy kašeľ Katarína Horáková Katarína Skybová káva kazeín kešu orechy kivi kĺby klíčkový olej klíčky kliešť klinčeky kobalt kofeín Kohaplant kokosový olej kombucha kompostovanie koncentrácia konzumácia kôpor kôra koriander koronavírus kosenie kosti kôstkoviny koža kŕčové žily kremík krevety krill olej krvný tlak krytonos kučeravosť kučeravosť kukla kukurica kumarín kumquat kurkuma kurkumín kvasinky kvetináč kvetová lúka kvety L-karnitín L-teanín laktobacily laktóza ľanové semienka ľanový olej larva láska lecitín lepové doštičky letničky leto letorasty leukémia levanduľa liečba liečivé bylinky lieky lieska lieskové orechy limetka lipidy lipový listy losos Lucia Sedláček Harničárová lufa lúka lupiny luteín lykopén lyzin Magdaléna Valšíková-Frey máj majorán mak maliny málokrvnosť mandle mangán mango mangold marec marhule mäso mäsové výrobky mäta matcha Matušíková Sylvia meď med medonosné rastliny medovka medvedí cesnak melanóm melón méry metabolizmus metylsalicytát migréna milovanie minerály mišpula mliečne kvasenie mliečne výrobky mlieko mobil močopudné účinky molica molybdén Monika Ďurišová morská soľ morské plody moruša motýľ mozgová príhoda mozgové vlny mozog mravce mráz mrkva mucha múčnatka multivitamín mungo fazuľa muškátový oriešok muškáty mykorhízne huby mykóza myrozináza nádcha nadmerné potenie nádory nadúvanie nadváha nápoj narkolepsia nechtík nehoda nektarinky nemocnica nervozita nervy nespavosť neuróny nevoľnosť niacínamid nikel nosániky november obezita obilniny obličkové kamene obličky obranyschopnosť ochorenie ochrana rastlín oči očistná kúra odrody odrody okra okrasná záhrada október olej olivový olej olivy olovo omega-3 mastné kyseliny opad plodov opeľovanie orechy ortuť osivo osteoporóza ostružiny ovocie ovocná záhrada ovocné stromky ovsené vločky oxidačný stres padanie vlasov pak choi palina palina dračia palmeta pamäť papaín papaín papája papája paprika paprika para orechy paradajky parazity parenisko Parkinsonova choroba paštrnák patizón patogén pažítka pečeň pečivo pektín peronosporóza pestovanie petržlen physalis pikírovanie píniové oriešky piperin pitný režim plánty pleseň pleť plodnosť plynatosť pocit úzkosti pôda podpník pokožka poľníček polotieň polyfenol pomaranč pór poruchy správania postrek potencia potočnica lekárska potraviny PowerOf-K pre deti prebierka plodov predpestovanie prekyslenie organizmu prevencia pŕhľava priateľstvo príbeh priesady proantokyanidíny probiotiká prostata proteíny psoriáza psychika púpava puríny quercetin quinoa rady rajčiny rakovina rakytník raňajky rasca rast rastlinný olej rebarbora recepty reďkovka redukčná diéta regenerácia reishi reklama REM repelent repkový ole respiračné problémy reuma rez ríbezle riboflavín rigolovanie ringloty rododendrony rojenie rozmarín rozprávka roztočce rukola rumanček ruže ružičkový kel ryby ryža Sabína Zavarská sacharidy sadenice saturejka sedatíva selén semeno semiačka september serotonín sexuálne zdravie shii-take silice šípky síra skleník škodcovia škorica škrupinoviny škvrny škvrny na nechtoch slimáky slivky slizniaky slnečnicový olej sloní cesnak smäd smútivka sny sodík sója sójový olej soľ šošovica spaľovanie tukov spánok špargľa špenát spirulina špongia srdce srdcovo-cievny systém srvátka štádiá spánku starnutie stévia stimulátor rastu stravovanie stres strukoviny sulforafan sulforafan sušenie súťaže svaly Symfónia Lesk 3 v 1 Tamašek tanín taurín tehotenstvo tekvica tekvicovité terasa topinambur tráva trávenie tráviaci trakt trávnik trávnik triesloviny tropická rastlina tryptofán tuky tvaroh tvarovanie uhorka ÚKSÚP ulitníky únava úroda ústa uštipnutie úzkosť vajcia vakcína Vallo Ivan Valšíková-Frey Magdaléna vanilka vápnenie vápnik včely vianočné pečenie videorady vinič vinohrad viróza vírus višne vitalita vitamíny vláknina vlasy vlnovky voda voľné radikály vošky vražda vrtivka čerešňová vrtivka orechová vrúbľovanie vstrebávanie vápnika vyprázdňovanie výsadba vyšetrenie výskum vyvýšené záhony výživa výživový doplnok záhada záhrada zakoreňovač zalievanie žalúdok zápal zápcha zaškrtenie zaváranie závlaha zázvor zdravá strava zeaxantín zelené hnojenie zelené potraviny zelenina zeler železo zemiaky zemina zemolez zima zinok živice živiny životospráva živý plot žlčník žltačka zmrazovanie zrak zrak zranenie zrno zuby zvýšená teplota
ZGFhNGIxOT